Έγκριση κανονισμού λειτουργίας κοιμητηρίων Δήμου Πάρου
- Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023 - 14:52
- / Eνημέρωση: 10 Φεβ. 2023 - 11:33
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
Περίληψη απόφασης 184/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου (ΑΔΑ:ΨΟΣΞΩΞΓ-ΓΦΠ) με θέμα: «Έγκριση κανονισμού λειτουργίας κοιμητηρίων Δήμου Πάρου» με την οποία εγκρίνει κατά πλειοψηφία :
Εγκρίνει τον κανονισμό λειτουργίας κοιμητηρίων Δήμο Πάρου ο οποίος έχει ως εξής:
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1
Αντικείμενο του κανονισμού
Ο παρών κανονισμός έχει ως αντικείμενο την καθιέρωση λεπτομερών κανόνων για τη διοίκηση, τη διαχείριση και τη λειτουργία των Δημοτικών Νεκροταφείων του Δήμου Πάρου.
Άρθρο 2
Νομικό πλαίσιο
Άρθρο 3
Νομικός χαρακτήρας
Άρθρο 4
Ίδρυση / Επέκταση
Άρθρο 5
Περιγραφή
Τα Δημοτικά Νεκροταφεία της Πάρου αποτελούνται από τους χώρους ταφής, τον Ιερό Ναό, το οστεοφυλάκιο και τις οστεοθυρίδες.
Ώρες εισόδου στα Δημοτικά Νεκροταφεία ορίζονται από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.
Ωράριο λειτουργίας καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Θερινό 08.00΄-12.00΄και 15.00΄-20.00΄
Χειμερινό 08.00΄-12.00΄και 15.00΄-17.00΄.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Άρθρο 6
Ενταφιασμός νεκρών
Ο ενταφιασμός των νεκρών ενεργείται μόνο στα κοιμητήρια, απαγορευμένης απόλυτα της ταφής σε άλλους χώρους σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ΑΝ 445/68 «Περί νεκροταφείων και ενταφιασμού νεκρών» (ΦΕΚ 130/Α). Επίσης, η παράγραφος 3 του άρθρου 2 του ΑΝ 582/68, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 52 του Ν. 1416/84 (ΦΕΚ 18/Α), απαγορεύει την ταφή εκτός της περιοχής των κοιμητηρίων και σε ιδιωτικούς χώρους, εκτός των Μοναστηριών και Ησυχαστηρίων καθώς και των περιβόλων ιδρυμάτων, προκειμένου για τον ενταφιασμό προσωπικοτήτων που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στο ίδρυμα. Επομένως, ο ενταφιασμός νεκρών σε χώρο εκτός του δημοτικού κοιμητηρίου απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία και συνιστά παράνομη πράξη τιμωρούμενη από το άρθρο 426 του Ποινικού Κώδικα.
Στα δημοτικά νεκροταφεία του Δήμου Πάρου ενταφιάζονται όλα τα θανόντα στη διοικητική περιφέρεια του νησιού πρόσωπα, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκεύματος. Επίσης τα πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ταφής σε οικογενειακό τάφο των νεκροταφείων του Δήμου εφ’ όσον είναι δημότες Πάρου ή εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια.
Ο ενταφιασμός επιτρέπεται μετά την πάροδο δώδεκα ωρών από το νομίμως πιστοποιηθέντα θάνατο και σε περίπτωση νεκροτομής, αμέσως μετά από αυτή. Ενταφιασμός δε γίνεται, εάν δεν προσκομισθεί στον υπεύθυνο του νεκροταφείου η άδεια ταφής που χορηγείται από το Δήμαρχο ή εξουσιοδοτημένο Αντιδήμαρχο και τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων και καταχωρείται στο σώμα της ληξιαρχικής πράξης θανάτου, καθώς και το διπλότυπο είσπραξης των δικαιωμάτων ταφής από το Δήμο.
Απαγορεύεται η ταφή εκτός περιοχής του νεκροταφείου και σε ιδιωτικούς χώρους εκτός των Μοναστηριών και Ησυχαστηρίων καθώς και των περιβόλων ιδρυμάτων, προκειμένου για τον ενταφιασμό προσωπικοτήτων που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στο ίδρυμα
Κατ’ εξαίρεση στα κοινοτικά περιλαμβάνονται τα ήδη υπάρχοντα και κοιμητήρια οργανωμένα σε οικισμούς και οι προδιαγραφές τους θα είναι όμοιες με των κοινοτήτων.
Απαγορεύεται η απόθεση νεκρού στο νεκροταφείο χωρίς την άδεια του Δήμου. Στο νεκροθάλαμο μπορεί να παραμείνει νεκρός όταν δεν έχει συμπληρωθεί ο από το νόμο προβλεπόμενος χρόνος από το χρόνο του θανάτου.
Νεκροψία ή διατομή πτωμάτων άταφων ή εκταφιασμένων επιτρέπεται μόνο μετά από σχετική άδεια της εισαγγελικής ή ανακριτικής αρχής.
Ο οικονομικά υπόχρεος του ενταφιασμού υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι έχει λάβει γνώση των υποχρεώσεων που εκρέουν από τον κανονισμό λειτουργίας των κοιμητηρίων Δήμου Πάρου.
Άρθρο 7
Τάφοι
Οι τάφοι πρέπει να έχουν διαστάσεις 2,20 μ. μήκος, 1,00 μ. πλάτος και μέγιστο τελικό ύψος 1,50 μ. Ο πυθμένας των τάφων θα βρίσκεται τουλάχιστον 1,00 μ. χαμηλότερα από την στάθμη του πλησιέστερου διαδρόμου με τον οποίο γειτνιάζει ο τάφος.
Οι τάφοι μετά την τοποθέτηση του νεκρού, θα γεμίζουν καλά με γαιώδη υλικά μέχρι την επιφάνεια του εδάφους και πάνω από αυτή θα σχηματίζεται γαιόλοφος ύψους τουλάχιστον 0,25 μ. περίπου.
Οι τάφοι θα έχουν μεταξύ τους απόσταση 0,50 μ. τουλάχιστον, που θα μετράται από τα όρια της εκσκαφής.
Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση φερέτρου με κάλυμμα από γυαλί ή άλλο ανθεκτικό υλικό.
Άρθρο 8
Ευταξία-Καθαριότητα
ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΠΟ 16/5 – 15/10
Α. Για τη φύλακα – καθαρίστρια του Νεκροταφείου
Πρωί από 08.00΄ μέχρι 12.00΄, ώρες εργασίας τέσσερις (4) Απόγευμα από 14.45΄ μέχρι 17.00΄, ώρες εργασίας δύο και ένα τέταρτο (2.15΄) Σύνολο ωρών ημερήσιας απασχόλησης έξι ώρες και ένα τέταρτο (6.15΄)
Β. Για τον εργάτη του Νεκροταφείου
Πρωί από 09.00΄ μέχρι 12.00΄, ώρες εργασίας τρεις (3) Απόγευμα από 14.45΄ μέχρι 18.00΄, ώρες εργασίας τρεις και ένα τέταρτο (3.15΄) Σύνολο ωρών ημερήσιας απασχόλησης έξι ώρες και ένα τέταρτο (6.15΄)
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΠΌ 16/10 – 15/5
Α. Για τη φύλακα – καθαρίστρια του Νεκροταφείου
Πρωί από 08.00΄ μέχρι 12.00΄, ώρες εργασίας τέσσερις (4) Απόγευμα από 14.45΄ μέχρι 17.00΄, ώρες εργασίας δύο και ένα τέταρτο (2.15΄) Σύνολο ωρών ημερήσιας απασχόλησης έξι ώρες και ένα τέταρτο (6.15΄)
Β. Για τον εργάτη του Νεκροταφείου
Πρωί από 08.00΄ μέχρι 12.00΄, ώρες εργασίας τέσσερις (4) Απόγευμα από 14.45΄ μέχρι 17.00΄, ώρες εργασίας δύο και ένα τέταρτο (2.15΄) Σύνολο ωρών ημερήσιας απασχόλησης έξι ώρες και ένα τέταρτο (6.15΄)
Κατά τις Κυριακές και λοιπές αργίες να απασχολείται μόνο η φύλακας του Νεκροταφείου καταβαλλομένης σ’ αυτήν της νόμιμης προβλεπόμενης αποζημίωσης και σε περίπτωση που παρουσιαστεί ανάγκη ενταφιασμού νεκρού θα καλείται ο εργάτης του Νεκροταφείου για απασχόληση και θα του καταβάλλεται αποζημίωση ανάλογη του χρόνου απασχόλησής του.
Άρθρο 9
Κατηγορίες τάφων
Σχετικά με τη χωρητικότητά τους διαχωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
α. Είναι οι τάφοι που το ύψος δεν υπερβαίνει τα 130 εκατοστά του μέτρου από το έδαφος και έχει τη δυνατότητα να δεχθεί ένα νεκρό.
β. Είναι οι τάφοι που το ύψος τους υπερβαίνει το 1,50 μ. και έχει τη δυνατότητα να δεχθεί δύο νεκρούς.
2. Σχετικά με το δικαίωμα χρήσης τους διαχωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
Προσωρινοί και Οικογενειακοί
α. Προσωρινοί είναι οι τάφοι για τους οποίους παραχωρείται το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης ορισμένου χρόνου από το Δήμο. Το δικαίωμα χρήσης των προσωρινών τάφων είναι πενταετούς διάρκειας, εκτός και λόγοι αποσύνθεσης δεν επιτρέπουν την εκταφή. Το δικαίωμα χρήσης προσωρινού τάφου (τέλος νεκροταφείου) είναι πενταετές και καταβάλλεται στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου. Το τέλος καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
β. Οικογενειακοί είναι οι τάφοι για τους οποίους παραχωρείται το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης για απεριόριστο χρονικό διάστημα, εφ’ όσον ο Δήμος έχει τη δυνατότητα από πλευράς χώρου να παραχωρήσει τέτοιους τάφους. Το δικαίωμα χρήσης οικογενειακού τάφου (τέλος νεκροταφείου) καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και καταβάλλεται στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου.
Άρθρο 10
Μνημεία – επιγραφές –
αντικείμενα
Άρθρο 11
Εικονική απεικόνιση κοιμητηρίων
Άρθρο 12
Δικαιούχοι οικογενειακών τάφων
Δικαιούχοι οικογενειακών τάφων είναι μόνο οι δημότες Πάρου – Καμία προτεραιότητα
Με τη σύσταση οικογενειακού τάφου, παρέχεται αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης σε αυτόν προς τον οποίο έγινε η παραχώρηση, α) τον ή την σύζυγο αυτού β) τα τέκνα αυτών, γ) των κατ’ ευθεία γραμμή κατιόντων του με της συζύγου και τους κατιόντας τους, δ) του πατρός ή της μητρός του συζύγου ή της συζύγου του αρχικού δικαιούχου, ε) των αδελφών του αρχικού δικαιούχου, οι οποίοι δεν έχουν δική τους οικογένεια, εφόσον συγκατατίθεται εγγράφως ο δικαιούχος και εάν αυτός δεν υπάρχει , ο σύζυγος ή η σύζυγος και οι κατιόντες του. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και το εξώγαμο τέκνο γυναίκας, στην οποία έχει παραχωρηθεί δικαίωμα χρήσεως οικογενειακού τάφου. Η μεταβίβαση του δικαιώματος χρήσης επιτρέπεται μόνο σε συγγενείς α΄ βαθμού (σύζυγοι και παιδιά), οι οποίοι θεωρούνται συνδικαιούχοι. Εάν δεν υπάρχουν συγγενείς α΄ βαθμού ο τάφος περιέρχεται στου συγγενείς β΄ βαθμού (αδέλφια, εγγόνια). Εάν δεν υπάρχουν συγγενείς α΄ ή β΄ βαθμού τότε ο τάφος περιέρχεται στη δικαιοδοσία του Δήμου και διατίθεται ελεύθερα με την παρέλευση πενταετίας από τον τελευταίο ενταφιασμό.
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δυνατόν κατ΄ εξαίρεση, να επιτραπεί η αναγνώριση δικαιώματος ταφής σε οικογενειακό τάφο και προσώπων που συνδέονται με τον αρχικό δικαιούχο και το σύζυγο ή τη σύζυγο του και με άλλο βαθμό συγγενείας εξ αίματος ή αγχιστείας. Για την αναγνώριση του δικαιώματος αυτού απαιτείται η προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση του αρχικού δικαιούχου και εάν αυτός δεν υπάρχει , της συζύγου και των κατιόντων του. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται στο Δήμο ιδιαίτερο δικαίωμα , ποσού ίσου με το πενταπλάσιο του δικαιώματος ταφής που ισχύει κατά το χρόνο της παραχώρησης, για την κατηγορία των ταφών στην οποία ανήκει ο οικογενειακός τάφος.
Άρθρο 13
Δυνατότητα παραχώρησης
οικογενειακού τάφου
Άρθρο 14
Πενταετής ταφή σε
οικογενειακό τάφο
Επιτρέπεται, κατόπιν έγγραφης σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου Αντιδημάρχου, η πενταετής ταφή σε οικογενειακό τάφο προσώπων που δεν έχουν συγγενική σχέση με τον αρχικό δικαιούχο, εφ’ όσον συγκατατίθεται εγγράφως ο τελευταίος και εάν αυτός έχει αποβιώσει, οι συνδικαιούχοι σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του παρόντος.
Άρθρο 15
Κατάργηση οικογενειακών τάφων
Τάφοι για τους οποίους δεν υπάρχει νόμιμος τίτλος, διατίθενται ελεύθερα από το Δήμο μετά τη συμπλήρωση πενταετίας από τον τελευταίο ενταφιασμό, έστω και εάν στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν ή εφέροντο ως οικογενειακοί.
Οικογενειακοί τάφοι των οποίων οι δικαιούχοι παραιτούνται της περαιτέρω χρήσεώς των, περιέρχονται στο Δήμο που τους διαθέτει ελεύθερα.
Οικογενειακοί τάφοι των οποίων οι δικαιούχοι δεν είναι δημότες Πάρου, περιέρχονται στη δικαιοδοσία του Δήμου.
Άρθρο 16
Διάθεση τάφων
Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί με απόφασή του να παραχωρεί τάφους για το δωρεάν ενταφιασμό προσώπων που με την κοινωνική και εθνική τους δράση προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στο Δήμο ή στο Έθνος.
Σε δημότες, κατόπιν αίτησης, με σειρά προτεραιότητας και εφόσον ο χώρος του νεκροταφείου το επιτρέπει.
Με απόφαση του Δημάρχου παραχωρείται δωρεάν ταφή σε αποδεδειγμένα απόρους δημότες. Οι άποροι ενταφιάζονται δωρεάν στις κοινές θέσεις ενταφιασμού, μετά από προσκόμιση πιστοποιητικού απορίας για τη παραχώρηση δωρεάν χώρου ταφής, που εκδίδεται κάθε φορά από την εκάστοτε αρμόδια δημόσια αρχή .
Προβλέπεται σε δύο τουλάχιστον εκ των κοιμητηρίων της Πάρου, δημιουργία χώρου αποτέφρωσης νεκρών ή εγκατάστασης ψυκτικού θαλάμου, εφ’ όσον η προβλεπόμενη νομοθεσία το επιτρέπει.
Οι τάφοι της παραγράφου 1 του άρθρου 12, παραχωρούνται για την ταφή μόνο των παραπάνω προσώπων και μετά την εκταφή παραμένουν στη διάθεση του Δήμου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΟΣΤΩΝ
Άρθρο 17
Ανακομιδή
Χρόνος ανακομιδής
Η ανακομιδή των οστών των ενταφιασθέντων σε τάφους πενταετούς ταφής ενεργείται μετά την παρέλευση πενταετίας από την ταφή. Κατ’ εξαίρεση για δε το κοιμητήριο της Παροικιάς λόγω εκτάκτων συνθηκών και μέχρι την λειτουργία νέου κοιμητηρίου η ανακομιδή των ενταφιασθέντων ενεργείται μετά την παρέλευση πενταετίας για όσες ταφές έγιναν το έτος 2020, τετραετίας για όσες ταφές έγιναν από το έτος 2021 και μέχρι την ημέρα της απόφασης αυτής και έκτοτε μετά την παρέλευση τριετίας από την ταφή.
Οι συγγενείς των νεκρών υποχρεούνται πριν τη λήξη της υποχρεωτικής οριζόμενης ταφής ή του χρόνου παράτασης που έχουν λάβει, να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Κοιμητηρίων για να δηλώσουν την επιθυμία τους σχετικά με το νεκρό τους.
Η εκταφή των νεκρών για αυτοψία ή οποιοδήποτε άλλο λόγο, πριν να παρέλθει ο ορισμένος χρόνος ταφής επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας του εισαγγελέα.
Άρθρο 18
Φύλαξη οστών
Η φύλαξη των οστών ενεργείται με φροντίδα των αρμόδιων διοικητικών υπαλλήλων σε ειδικό χώρο (οστεοφυλάκιο), ο οποίος είναι εφοδιασμένος με ειδικά κουτιά, ενιαίου τύπου, στα οποία κουτιά (οστεοφυλάκια) υπάρχει ειδική αρίθμηση ή σε κιβώτιο που μπορεί να γίνει με δαπάνες ενδιαφερόμενου του οποίου οι διαστάσεις και το υλικό κατασκευής καθορίζονται από το Δήμο.
Η φύλαξη των οστών μπορεί να γίνεται και μέσα σε οικογενειακούς τάφους, εφ’ όσον συγκατατίθενται οι δικαιούχοι.
Για τη φύλαξη των οστών στο οστεοφυλάκιο καταβάλλεται ειδικό τέλος που καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και είναι ετήσιο.
Δικαίωμα φύλαξης των οστών στο οστεοφυλάκιο έχουν όλοι οι ενταφιασμένοι, ανεξαρτήτως αν ενταφιάσθηκαν σε προσωρινό ή οικογενειακό τάφο.
Δικαίωμα φύλαξης οστών μπορεί να παραχωρηθεί και σε μη δημότες μόνιμους κατοίκους Πάρου, εφ’ όσον υπάρχει διαθέσιμος χώρος.
Εάν δεν καταβληθεί τέλος φύλαξης οστών για τρία συνεχή έτη από τους υπόχρεους, και αφού εξαντληθεί κάθε περιθώριο επικοινωνίας μεταξύ Δήμου και ενδιαφερόμενων, τα οστά θα μεταφέρονται στο χωνευτήριο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΔΙΟΙΚΗΣΗ -
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Άρθρο 19
Αρμόδια όργανα
Η διοίκηση και η διαχείριση των νεκροταφείων ασκείται από το Δήμο διά των υπηρεσιών που προβλέπει ο Οργανισμός Εσωτερικής του Υπηρεσίας.
Υπεύθυνος για τη λειτουργία του νεκροταφείου και την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος κανονισμού είναι ο Αντιδήμαρχος που ορίζεται με απόφαση του Δημάρχου.
Η είσπραξη των τελών και δικαιωμάτων και των λοιπών εσόδων του νεκροταφείου γίνεται από την αρμόδια ταμειακή υπηρεσία του Δήμου.
Άρθρο 20
Διοίκηση Διαχείριση Ιερού Ναού
Άρθρο 21
Βιβλία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ ΤΕΛΗ ΚΑΙ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Άρθρο 22
Επιβολή, βεβαίωση και
είσπραξη τελών και δικαιωμάτων
Άρθρο 23
Τέλη και δικαιώματα
Τα τέλη και δικαιώματα του Δημοτικού Νεκροταφείου διαχωρίζονται ως εξής:
α. Δικαιώματα ταφής, εφάπαξ β. Παράταση ταφής ανά έτος και ανά μήνα. γ. Εκταφή νεκρού, εφάπαξ δ. Τέλη φύλαξης οστών, ετησίως, Τέλος φύλαξης τέφρας, ετησίως ε. Σύσταση οικογενειακού τάφου, εφάπαξ στ. Τέλος συντήρησης/καθαρισμού οικογενειακού τάφου ζ. Τέλος νέας κατασκευής η. Πρόστιμο ανά μήνα εκπρόθεσμης εκταφής 20€/μήνα με ανώτερο όριο τα 1000€ θ. Αυτοτελές πρόστιμο 1000€ για επεμβάσεις στο δημοτικό νεκροταφείο, χωρίς προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του Δήμου
Το ύψος των τελών και δικαιωμάτων, καθορίζεται με απόφαση του αρμόδιου συλλογικού οργάνου.
Τέλη και δικαιώματα οικογενειακών τάφων που βεβαιώθηκαν και δεν κατεβλήθησαν για πέντε συνεχή έτη, παραγράφονται και ο τάφος επιστρέφει στη δικαιοδοσία του Δήμου.
Άρθρο 24
Ταφή απόρων
Αποδεδειγμένως άποροι δημότες ή κάτοικοι της πόλης, ανεξάρτητα από το δόγμα, ενταφιάζονται δωρεάν σε τάφο οριζομένης χρήσεως με απόφαση του Δημάρχου ή του αρμόδιου Αντιδημάρχου, κατόπιν αιτήσεως συγγενών ή ελλείψει τοιούτων, προσφιλών του θανόντος προσώπων ή αυτεπαγγέλτως.
Η απορία αποδεικνύεται με πιστοποιητικό από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου και ο δωρεάν ενταφιασμός εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ ΙΣΧΥΣ
ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
Άρθρο 25
Ημερομηνία έναρξης ισχύος
O παρών κανονισμός θα ισχύσει από την 01-01-2023
Άρθρο 26
Αναπροσαρμογή τελών και
δικαιωμάτων
Τα τέλη και δικαιώματα που προβλέπει ο παρών κανονισμός αναπροσαρμόζονται με απόφαση του αρμόδιου συλλογικού οργάνου. Σε περίπτωση που η απόφαση αναπροσαρμογής δεν ορίζει χρόνο έναρξης της ισχύος της, η αναπροσαρμογή ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.