Ο Αντιδήμαρχος των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Σταύρος Γουσγουνέλης μιλά στην Web Camera της “Κοινής Γνώμης” για την Α' κλειστή αίθουσα και το νερό της βροχής που καταλήγει... στο παρκέ

Ακατάλληλο... λόγω βροχής

Για ακόμη μία φορά η πρώτη κλειστή αίθουσα του αθλητικού κέντρου είναι στο επίκεντρο των γεγονότων, αφού κατά τη διάρκεια βροχής το νερό περνούσε από την οροφή και κατέληγε στο παρκέ του γηπέδου. Πέραν την ζημιάς που πιθανότατα να υποστεί το παρκέ – είναι από ξύλο – υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος κάποιος αθλητής να τραυματιστεί σοβαρά. Την ημέρα που συνέβη αυτό το περιστατικό, διεξάγονταν αγώνας μπάσκετ μεταξύ του Α.Ο. Ερμούπολης και του Περιστεριώνα Τήνου. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, εντός του αγωνιστικού χώρου – δεν είναι υπερβολή – υπήρχαν άνθρωποι με κουβάδες και πετσέτες στα χέρια για να καθαρίζουν το νερό που έπεφτε εντός του γηπέδου. Η εικόνα μόνο γήπεδο κλειστού δεν θύμισε, αλλά και οι συνθήκες δεν ήταν οι ιδανικότερες για αγώνα μπάσκετ. Να σημειωθεί σ' αυτό το σημείο πως για το συγκεκριμένο θέμα έχουν αναφερθεί πάρα πολλές φορές οι ομάδες στην προηγούμενη κυρίως δημοτική αρχή, αλλά πλέον και στην τωρινή, όμως με βάση τα αποτελέσματα τίποτα το ουσιώδες δεν έχει γίνει και η κατάσταση του γηπέδου δεν είναι καλή. Η Α' κλειστή αίθουσα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, δηλαδή μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, θα πρέπει να χαρακτηριστεί ακατάλληλη και ειδικά όταν υπάρχει βροχή να μην διεξάγεται κανένας αγώνας. Δεν χρειάζεται να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, για να παρθούν εκ των υστέρων οι όποιες αποφάσεις. Η νέα δημοτική αρχή από την πλευρά της θα πρέπει να τρέξει το θέμα αυτό, ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα, γιατί η προηγούμενη προσπάθεια βελτίωσης της οροφής ήταν αποτυχημένη.

“Έχουμε προγραμματίσει μεγαλύτερη εργολαβία”

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Α' κλειστή αίθουσα του αθλητικού κέντρου, καθώς πριν από λίγες ημέρες για πολλοστή φορά κατά τη διάρκεια βροχής η οροφή του γυμναστηρίου έσταζε νερά, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί κάποιος αθλητής σοβαρά, αφού την ίδια χρονική στιγμή πραγματοποιούνταν αγώνας μπάσκετ για το τοπικό πρωτάθλημα των Κυκλάδων.

“Η κάμερα και όλοι οι θεατές του γηπέδου είναι αδιάψευστοι μάρτυρες, για την κατάσταση που είναι τα γήπεδα και δεν αναφέρομαι μόνο σ' αυτό, αλλά χρειάζεται να κάνουμε μία βόλτα σε όλους τους αθλητικούς χώρους για να ξέρει ο δημότης σε τι κατάσταση παραλάβαμε τις εγκαταστάσεις αυτές. Από την πρώτη ημέρα των καθηκόντων μας καταγράφουμε όλα τα προβλήματα και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε.

Προγραμματίζονται εργασίες στις περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις για να καλύψουμε με σειρά προτεραιότητας και αναγκαιότητας ότι παρουσιάζεται. Ήδη στο διπλανό γήπεδο εκτελούνται έργα για να βελτιωθεί το γήπεδο και οι προδιαγραφές του, αλλά να μην αναφερόμαστε στους άλλους χώρους ας επικεντρωθούμε σ' αυτό.

Από την προηγούμενη μεγάλη βροχόπτωση παρατηρήσαμε το φαινόμενο, το τμήμα μικρών έργων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ανταποκρίθηκε άμεσα και βελτίωσε αρκετά την μόνωση της οροφής. Όλα αυτά σε σχέση με την εικόνα που είχε πριν και πλέον αν και εξακολουθεί να παρατηρείται δεν είναι τόσο έντονο. Αυτό το πρόβλημα θέλει οριστική λύση και γ' αυτόν τον λόγο έχουμε προγραμματίσει μεγαλύτερη εργολαβία και μάλιστα η δημοπράτηση θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια θα ανατεθεί με σκοπό να επισκευαστεί το γήπεδο γενικότερα. Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως βλέπουμε δεν είναι οι σταγόνες της οροφής, είναι ένα κτήριο τελείως παραμελημένο, οι οπλισμοί είναι οξειδωμένοι και παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα. Η μελέτη έχει εκπονηθεί αν θυμάμαι καλά τον Σεπτέμβρη, έχει ακολουθεί όλη η διαδικασία, πίστωση ανάληψη υποχρεώσεις, έγκρισης τευχών δημοπράτησης, δημοσίευση και πλέον είμαστε στη φάση του διαγωνισμού και της ανάθεσης. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει σχέση με τον αέρα που πέφτει πάνω στα πάνελ της οροφής και τα ταλαντώνει, οι βίδες που στερεώνουν τα πάνελ σχίζουν την μόνωση. Το κτήριο έχει καλή υγρομόνωση, αλλά στο συγκεκριμένο σημείο που έχουν ξεβιδωθεί οι βίδες, χωρίς να γίνει κάποια μεγάλη εργασία δεν μπορούμε να το επισκευάσουμε καλύτερα. Λογικά μέσα στον Ιανουάριο θα είναι η εργολαβία προς ολοκλήρωση, οπότε θα εξαλειφθεί τελείως το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και πολλά άλλα προβλήματα, κι όλα αυτά σύμφωνα με τα χρήματα που έχουμε”.

Είπατε ότι το πρόβλημα έχει επιδιορθωθεί, όμως θα διαφωνήσω σ' αυτό αν και γνωρίζω ότι μετά τη δημοσίευση την πρώτη φορά έγιναν κάποια έργα, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που όλοι περίμεναν. Μάλιστα στην επόμενη μεγάλη βροχόπτωση τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα, αφού χρειάστηκε να είναι άνθρωποι με κουβάδες εντός τους αγωνιστικού χώρου, ώστε να διεξαχθεί ο αγώνας. Το πρόβλημα που αντιμετωπίσει η Α' κλειστή αίθουσα δεν είναι σε ένα σημείο αλλά σε τρία, αφού όποτε βρέχει τρέχει νερό από τις τρεις γωνιές της οροφής. 

“Όσο περνά ο καιρός όπως προείπα το πρόβλημα θα επιδεινώνεται, διότι έχει σχέσει με τον αέρα ο οποίος κοινά τα πάνελ κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι βίδες να προκαλούν το όλο πρόβλημα κι αυτό δεν μπορείς να το διορθώσει πλήρως. Μπαίνουν κάποιες καινούργιες βίδες, γίνεται κάποια υγρομόνωση αλλά με την πάροδο του χρόνου ο αέρα κουνά τα πάνελ και ξανά σχίζουν την μόνωση. Έτσι φτάνουμε την αρχική πάλι κατάσταση. Αυτό θα λυθεί οριστικά όταν γίνει εξαρχής η δουλειά, αφαιρεθούν τα πάνελ, τοποθετηθούν σωστά και να κρατηθούν οι βίδες με παξιμάδια ασφαλείας και στη συνέχεια να γίνει η μόνωση”.

Η ΕΣΚ Κυκλάδων εξέδωσε ένα δελτίο τύπου όπου ζητά να γίνει η αποκατάσταση των ζημιών, γιατί αν δούμε σε βάθος το θέμα, θα διαπιστώσουμε ότι ο πρόεδρος της ΕΣΚ Κυκλάδων ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΑΣ και ο κ. Κεράνης δεν έκανε φαντάζομαι κάτι πάνω σ' αυτό το θέμα, μιας και οι ίδιες οι ομάδες αναφέρουν ότι ζητούν εδώ και πολύ καιρό να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Δεν θα σταθώ στο δελτίο τύπου εγώ θα ήθελα να μου πείτε αν έχετε πιο δραστικά μέτρα θα υπάρξουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις, γιατί αν τις πιάσουμε μεμονωμένα θα δούμε ότι η κατάστασή τους είναι τραγική. 

“Όλος ο κόσμος πιστεύω ότι μέσα σε δύο ή τρεις μήνες μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Όλα τα χρόνια προβλήματα είναι αδύνατον να λυθούν μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Εμείς έχουμε κάνει έναν πολύ σωστό προγραμματισμό και πάντα με βάση τα οικονομικά δεδομένα και σ' αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε και την Περιφέρεια που συμβάλει σε κάποιες χρηματοδοτήσεις όπως σ' αυτές τις εργασίες που γίνονται στην Β' αίθουσα. Γίνονται προσπάθειες, πραγματικά υπεράνθρωπες, με τα ελάχιστα χρήματα να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί πραγματικά τόσα χρόνια. Δεν θα πω ότι υπήρχε αδιαφορία, θα πω ότι ίσως υπήρξαν κάποιες άλλες προτεραιότητες. Εμείς έχουμε προτεραιότητα στη νεολαία, προτεραιότητα στον αθλητισμό και θα γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Δεν μπορώ να ζητήσω να έχει ο κόσμος υπομονή, αλλά δυστυχώς οι διαδικασίες είναι τέτοιες που όσο κι αν το τρέχουμε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι πέραν από κάποιες προθεσμίες. Θέλω να πω σ' αυτό το σημείο πως τα συγκεκριμένα χρήματα υπήρχαν από την 1η Ιανουαρίου του 2014, στον προϋπολογισμό και μέχρι τον Σεπτέμβρη δεν είχε γίνει τίποτα. Δηλαδή, εμείς έπρεπε να τρέξουμε την μελέτη, να την ολοκληρώσουμε και να ακολουθήσουν την όσο το δυνατόν καλύτερη και πιο γρήγορη διαδικασία για να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο. Δεν είναι βέβαια μόνο σ' αυτό το έργο, αλλά συμβαίνει πολλά άλλα έργα του προϋπολογισμού έχουν αφεθεί, ώστε να έρθουμε εμείς την τελευταία στιγμή να τα υλοποιήσουμε στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου, ώστε να μην χαθούν χρήματα”.

Αλήθειά γιατί από την στιγμή που υπήρχα και γνωρίζω ότι είναι έτσι, δεν έγινε κάποιο βελτιωτικό έργο;

“Δεν μπορώ εγώ να πω κάτι πάνω σ' αυτό πιθανόν να υπήρχαν άλλες προτεραιότητες. Μπορεί να πει κάποιος ότι μπορεί να έγινε έτσι γιατί υπήρχαν οι εκλογές ή είχαν αφιερώσει το χρόνο τους σε άλλα θέματα. Εμείς αυτή τη στιγμή και τουλάχιστον στην τεχνική υπηρεσία που είμαι αρμόδιος, θέλω να πω ότι το στροφόμετρο βαράει κόκκινο. Δουλεύουμε ακόμη και τα Σάββατα, πολύ πέρα του ωραρίου, τα στελέχη της υπηρεσίας δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά να μην επεκταθώ πολύ, τα χρηματοδοτούμενα έργα του ΟΣΑ Α και πάρα πολλά έργα τα οποία δεν έχουν γίνει όταν έπρεπε να γίνουν, προσπαθούμε να τα ολοκληρώσουμε να πάρουμε τις αδειοδοτήσεις για να φτιάξουμε.

Εγώ πιστεύω σε λίγο καιρό, κι αυτό θα το δουν και οι συμπολίτες μας που θα ξεκινήσουν και θα γίνουν πάρα πολλά πράγματα. Θα δούμε ανάπλαση στην παραλία, θα υπάρξουν καινούργιες παιδικές χαρές, θα δούμε πολλά πράγματα, απλά χρειάζεται υπομονή. Είναι τέτοιες οι διαδικασίες που δεν μπορούμε να τις παρακάμψουμε”.

Είναι κρίμα για να επανέλθω στην Β' κλειστή αίθουσα να βλέπουμε αθλητές μικρής ηλικίας να κινδυνεύουν να χτυπήσουν σοβαρά, γιατί σε ένα κλειστό γήπεδο όταν βρέχει στάζουν νερά. Υπάρχει στο μυαλό σας σε περίπτωση βροχής να μην γίνονται αγώνες, καθώς το γήπεδο κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι ακατάλληλο προς χρήση;

“Θα μιλήσω από την τεχνική πλευρά, πέραν της επισκευής που είχε γίνει, είχε ξανά έρθει το συνεργείο και έχει διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο να γίνει κάτι που θα το εξασφαλίσει και δεν θα υπάρχει η είσοδος αυτή του νερού. Περιοριστεί όσο μπορεί τεχνικά, αλλά από εκεί και πέρα περιμένουμε την εργασία τη σωστή που θα γίνει και θα επισκευαστεί σωστά η οροφή. Όσον αφορά τη λειτουργία δεν μπορώ να απαντήσω είναι θέμα της επιτροπής αθλητισμού, αλλά καλό θα ήταν όταν υπάρχει βροχή να μην προγραμματίζονται αγώνες. Αλλά κατανοώ ότι αυτό είναι δύσκολο γιατί δεν ξέρεις ποτέ, πότε θα βρέξει. Από την πλευρά μου θα ζητήσω λίγη κατανόηση από όλους μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της επισκευής του χώρου”.

Η κατάσταση κ. Γουσγουνέλη είναι πάρα πολύ σοβαρή γιατί στο παιχνίδι που διεξαγόταν εκείνη την ώρα λίγο ήθελε κάποιος αθλητής να τραυματιστεί σοβαρά. Ευτυχώς, το παιδί στην πτώση που είχε δεν έπαθε κάτι και απλά σηκώθηκε και συνέχισε το παιχνίδι.

“Εγώ στο μόνο που μπορώ να δεσμευτώ αυτή τη στιγμή είναι να έρθουν ξανά οι τεχνίτες του δήμου, να κάνουν αν γίνεται κάτι παραπάνω, ώστε να μειωθεί κάπως το πρόβλημα”.