Συνέντευξη του Κωστή Μητρόπαπα, επικεφαλής της διοργανώτριας ομάδας για το 1ο Trimore Syros Triathlon

Μεγάλη διοργάνωση με προοπτικές… διεύρυνσης

Για την εμπειρία του 1ου Trimore Syros Triathlon, την πορεία της προετοιμασίας, αλλά και τα προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα, που θα ισχύσουν, κατά την εξέλιξη του τριάθλου, μιλά στην «Κοινή Γνώμη», ο επικεφαλής της Ομάδας Trimore, υπεύθυνης για τη διοργάνωση, κ. Κωστής Μητρόπαπας.

Η διοργάνωση του πρώτου Trimore Triathlon θα περιλαμβάνει τα αγωνίσματα της κολύμβησης, του ποδηλάτου και της σκυταλοδρομίας, με δύο αγώνες, τον ένα για ενήλικες και τον άλλο για παιδιά, ενώ πρόκειται να διεξαχθεί και αγώνας κολύμβησης μετ’ εμποδίων, ένα αγώνισμα ιδιαίτερα δύσκολο, στο οποίο θα συμμετάσχουν μόνο αθλητές και αυτό υπό πλήρη επίβλεψη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των πολλών δράσεων, που θα συνοδεύουν τη διοργάνωση, θα πραγματοποιηθεί επίσης και επιστημονική εσπερίδα, στις 10 Ιουνίου, στο Θέατρο Απόλλων, όπου θα γίνει τεχνική ενημέρωση για τον αγώνα, ενώ θα μιλήσουν καταξιωμένες προσωπικότητες από το χώρο του Τριάθλου.

Τι αναμένεται να παρακολουθήσουμε φέτος στη Σύρο και στο 1ο Trimore Syros Triathlon;

Κ. Μητρόπαπας: «Το τρίαθλο είναι ένα άθλημα, το οποίο αποτελείται από κολύμβηση, ποδήλατο και τρέξιμο. Ο χρόνος ξεκινά στην εκκίνηση της κολύμβησης και σταματά στο τέλος του αγώνα δρόμου. Πρόκειται για τρία δύσκολα αθλήματα και έχει πολλή ένταση, ειδικά στην εναλλαγή, από το ένα σπορ στο άλλο. Εδώ, έχουμε επιλέξει να κάνουμε το Half Olympic Distance, το μικρό, δηλαδή, τρίαθλο, παρ’ όλα αυτά, θα μπορούσαν να γίνουν μεγαλύτερες αποστάσεις και να φτάσουμε έως το Iron Man, το οποίο είναι μία αρκετά δύσκολη διαδικασία, που μπορεί να φτάσει και τις 10 – 12 ώρες.

Το event, που ονομάζεται 1ο Trimore Syros Triathlon 2016, είναι μία διοργάνωση τριών ημερών, που περιλαμβάνει στο επίκεντρό της το τρίαθλο, αλλά έχει παράλληλα κι άλλες πολλές δραστηριότητες, όπως είναι η τεχνική ενημέρωση των αθλητών, τα πάρτι, ενώ από αθλητικής πλευράς πλαισιώνεται από το παιδικό τρίαθλο, έναν αγώνα δρόμου πόλης 5 χιλιομέτρων, αλλά και κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά, μια αναβίωση ενός ολυμπιακού αθλήματος, που διοργανώθηκε το 1920 στο Παρίσι, που είναι το κολύμπι μετ’ εμποδίων, ένα άθλημα με πολύ μεγάλη ένταση, μεγάλο ενδιαφέρον και θα γίνει με επιλεγμένους αθλητές, που θα αγωνίζονται ανά δύο, μέσα στο παλιό κολυμβητήριο στο λιμάνι».

Έχουμε να προσβλέπουμε στο μέλλον για περισσότερες διοργανώσεις Trimore Syros Triathlon;

Κ.Μ.: «Ασφαλώς. Και ήταν κάτι, που μας χαροποίησε στο ξεκίνημα, όταν ο Δήμαρχος, κ. Γ. Μαραγκός, που άκουσε με ενδιαφέρον την πρότασή μας, ως βασική προϋπόθεση, έθεσε ότι “δε θέλω φωτοβολίδες. Αν αυτό που σκέφτεστε είναι καλό και δυνατό, θα ήθελα να ξέρω, πως θα γίνεται κάθε χρόνο και θα καθιερωθεί ως θεσμός στον τριαθλητικό και τουριστικό κόσμο”.

Αυτό, λοιπόν, το συμφωνήσαμε ατύπως στο ξεκίνημα και βρισκόμαστε στον καλύτερο δυνατό δρόμο, για να το κάνουμε πράξη».

Μέσα σε αυτό το τριήμερο, θα υπάρξουν κάποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να διεξαχθούν τα αθλήματα. Αυτό έχει ενδεχομένως δημιουργήσει κάποια ανησυχία στους πολίτες, σχετικά με την ταλαιπωρία, που ίσως περάσουν. Ποιες είναι αυτές οι ρυθμίσεις και σε τι αποσκοπούν;

Κ.Μ.: «Η πρόθεσή μας, είναι να βοηθήσουμε το νησί. Προσωπικά το αγαπώ ιδιαίτερα το νησί, έρχομαι 19 χρόνια ανελλιπώς, το θεωρώ δεύτερή μου πατρίδα. […]

Θα ενοχληθεί το νησί, διότι θα κλείσει ο δρόμος, κάτι που είναι απαραίτητο για το τρίαθλο και ιδιαίτερα για την ποδηλατική διαδρομή. Όπου δεν έχει κλείσει ο δρόμος έχει συμβεί ατύχημα ή παρ’ ολίγον ατύχημα και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παίζουμε με ταχύτητες 40-60 χλμ/ώρα, με το να μην κλείνουμε το δρόμο. Η ενόχληση του κόσμου θα είναι το Σάββατο το πρωί από τις 8.30 – έχουμε ζητήσει τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και το κλείσιμο του δρόμου από την πόλη μέχρι την ευθεία του Μέγα Γιαλού, έως τις 11.30, σταδιακά, όμως, από την ευθεία του Μ. Γιαλού προς την πόλη από τις 10.30, σιγά-σιγά θα παραδίδουμε το δρόμο στην κυκλοφορία, μετά τον τελευταίο ποδηλάτη, ο δρόμος από πίσω θα ανοίγει. […]

Το αντιλαμβανόμαστε αυτό, όμως θα πρέπει να δούμε, ότι αυτό είναι μία ενόχληση των 2-3 ωρών, αυτό που θα αφήσει πίσω της αυτή η διοργάνωση, δεν αφορά τρεις ημέρες. […]

Επιλέξαμε τη μικρή διαδρομή, ώστε να δει ο κόσμος τι είναι αυτό, που μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο event στο νησί και τις επόμενες χρονιές να το μεγαλώσουμε, έτσι ώστε να προσελκύσουμε ξένους, που θα έρθουν στο νησί, να το κάνουμε ένα μεγάλο event, να καθιερωθεί σε διεθνή καλεντάρια και να διευρυνθεί η φήμη του στο εξωτερικό, κάτι στο οποίο έχουμε επενδύσει. Πήγαμε στη διεθνή έκθεση του Λονδίνου για το τρίαθλο, έχουμε επενδύσει στο να έχουμε εδώ ξένους αθλητές και να φιλοξενήσουμε μία μεγάλη τριαθλήτρια, που είναι και blogger, απευθύνεται στον κόσμο του τριάθλου και μας ενδιαφέρει να μιλήσει για μας.

Όλο αυτό είναι μία επένδυση, την οποία θα μπορέσουμε να την απολαύσουμε στο μέλλον.

Ποια είναι μέχρι στιγμής η συμμετοχή αθλητών και εθελοντών;

Κ.Μ.: «Να σταθούμε πρώτα στους εθελοντές, που είναι και η δύναμή μας. Είναι πολύ ικανοποιητική η συμμετοχή, είναι δυνατή, έχουμε μία δυνατή ομάδα. […] Είναι μεγάλη τιμή μας, να έχουμε αυτούς τους ανθρώπους δίπλα μας. […] Θέλουμε στο μέλλον περισσότερους εθελοντές, να μας βοηθήσουν και να είναι πιο απλός ο ρόλος τους. Να έχουν μεγάλη δύναμη, διότι ο εθελοντής, για τον αθλητή, είναι ασφάλεια μέσα στο μυαλό του.

Όσον αφορά στις συμμετοχές των αθλητών έχουμε πάει εξαιρετικά μέχρι αυτή τη στιγμή. Έχουμε ξεπεράσει τους 250-270 ανθρώπους που θα έρθουν στο νησί. Τελευταία στιγμή ακόμη υπάρχουν κάποιες εγγραφές. Και σε αυτό το κομμάτι είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι, όπως επίσης και στο κομμάτι, ότι υπάρχει η συμμετοχή του νησιού. Ατομικές συμμετοχές δεν είχαμε πολλές, είχαμε όμως συμμετοχές σε ομάδες και αυτό μας ενθαρρύνει. […] Επίσης, λόγω του παιδικού τριάθλου, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουμε και φυτώριο για μελλοντικούς τριαθλητές.

Σε ό,τι αφορά αυτό, θα θέλαμε να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή. Θα θέλαμε περισσότερα παιδιά και γι’ αυτό απευθύνομαι στον κόσμο. Φέρτε τα παιδιά σας, γράψτε τα στο τρίαθλο. Η συμμετοχή για τα παιδιά είναι δωρεάν. Δεν έχουμε βάλει μεγάλες αποστάσεις, αγωνιστικές, έχουμε βάλει μικρές, μύησης στο τρίαθλο, ώστε να παίξουν, να δουν τι ακριβώς συμβαίνει και να αγαπήσουν ένα καινούριο σπορ.

Τέλος, ο κ. Μητρόπαπας τόνισε, ότι «σημαντικός αρωγός της όλης προσπάθειας είναι, εκτός από το Δήμο και το Ναυτικό Όμιλο Σύρου, που είναι συνδιοργανωτές, […] την Περιφέρεια, που στηρίζει την προσπάθεια και τον αθλητισμό γενικότερα, εξαιρετικά σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι όλοι οι φορείς, έχουν συνεργαστεί άριστα μαζί μας. Λιμενικό Ταμείο, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, Τροχαία, Πυροσβεστική, οι εμπορικοί φορείς, η «Τερψιχόρη», οι Ξενοδόχοι, οι Καταλυματίες, είναι όλοι συμπαραταγμένοι σε αυτή την προσπάθεια και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους.

Ετικέτες: