“ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ”

Τα Γιάννενα υποδέχθηκαν τον Ολυμπιονίκη τους

  • Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021 - 06:28

«Σας ευχαριστώ όλους. Αυτό το μετάλλιο είναι για όλους εσάς. Ζήτω τα Ιωάννινα, ζήτω η Ελλάδα». Αυτά τα λίγα λόγια κατάφερε να αρθρώσει ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο Στέφανος Ντούσκος στην τελετή υποδοχής, που οργανώθηκε στην κεντρική πλατεία, μην μπορώντας να πιστέψει και ο ίδιος τις εκδηλώσεις θαυμασμού προς το πρόσωπό του.

Με ένα τεράστιο χαμόγελο και τα μάτια του να συναγωνίζονται σε λάμψη αυτή του χρυσού μεταλλίου, ο Γιαννιώτης κωπηλάτης έδειχνε να μην έχει πιστέψει ακόμη αυτό που πέτυχε, απολαμβάνοντας την ίδια στιγμή το πανηγύρι που είχε στηθεί για χάρη του.

Ουσιαστικά η υποδοχή ξεκίνησε από το Πανηπειρωτικό Στάδιο, όπου ο 24χρονος Ολυμπιονίκης επιβιβάστηκε σε ένα τζιπ του Στρατού και ακολούθησε αυτοκινητοπομπή έως την κεντρική πλατεία.

Συνοδεία δικυκλιστών της Ελληνικής Αστυνομίας και ενός ανοιχτού τουριστικού λεωφορείου από την Κέρκυρα, στο οποίο επέβαιναν νεαροί κωπηλάτες, ο Στέφανος Ντούσκος διέσχισε τη λεωφόρο Δωδώνης και έφτασε στην πλατεία, όπου είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος.

Πρώτος έσπευσε να τον αγκαλιάσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ακολούθησε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, που τον οδήγησαν στην εξέδρα.

Εκεί όπου τον περίμεναν οι πέντε ηπειρώτες Ολυμπιονίκες σε προηγούμενες διοργανώσεις: Η Τόνια Σβάιερ, ο Παναγιώτης Μηλιώτης, ο Γιάννης Τσίλης και ο Γιώργος Τζιάλας, καθώς και η Αλεξάνδρα Τσιάβου από τον Δημοτικό Ναυτικό Όμιλο Ηγουμενίτσας.

«Ανέβασες στην κορυφή του κόσμου τα Γιάννενα. Παλιά οι πόλεις γκρέμιζαν τα τείχη τους για να υποδεχθούν τους Ολυμπιονίκες τους. Σήμερα γκρεμίζουμε τα τείχη της δύσκολης καθημερινότητάς μας», ήταν οι πιο χαρακτηριστικές φράσεις του δημάρχου Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ, που τόνισε ότι ο τίτλος του Ολυμπιονίκη είναι ο σπουδαιότερος ειδικά για τους Έλληνες. «Νιώθουμε περήφανοι, μας έκανες περήφανους. Το ξημέρωμα της Παρασκευής θα το θυμόμαστε για πάντα. Και η χαρά που μοιράζεται, δε διαιρείται, αντίθετα πολλαπλασιάζεται», πρόσθεσε, για να καταλήξει λέγοντας ότι ξέρει πως πίσω από τη λάμψη κρύβονται πολλές δυσκολίες.

Ο δήμαρχος τον στεφάνωσε με κότινο ελιάς, όπως στην αρχαιότητα, και του επέδωσε αναμνηστικό πάπυρο και το έμβλημα της πόλης. Επίσης, έκανε γνωστό πως ο δήμος Ιωαννιτών έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια μιας λέμβου (με τον εξοπλισμό της), που θα φέρει το όνομά του.

«Μας έκανες περήφανους. Στο πρόσωπό σου είναι η αγωνιζόμενη Ελλάδα, η Ελλάδα που δε μας πικραίνει, η Ελλάδα που μάχεται», ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, εκφράζοντας τα συγχαρητήρια κυρίως στον ίδιο και στην οικογένειά του, αλλά και στον σύλλογο. Ο κ. Καχριμάνης του δώρισε μία εικόνα της Παναγίας και ένα αντίγραφο αρχαίου νομίσματος της Δωδώνης.

Για μια μεγάλη μέρα για τα Γιάννενα και την Ήπειρο, αλλά και για τη δεύτερη οικογένεια του Στέφανου, την αθλητική, έκανε λόγο η πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Μάρθα Παλαιοπάνου. «Πάλεψε με πείσμα, χωρίς τη στήριξη χορηγών. Το μετάλλιο είναι αποκλειστικά δικό του, του ανήκει εξολοκλήρου. Σ’ αυτόν και στην οικογένειά του», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας, ωστόσο, μνεία και στο ότι ο ΝΟΙ είναι αυτός που τον έφερε κοντά στην κωπηλασία, τον έκανε αθλητή και πρωταθλητή. Η πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε στην παρουσία των παλιών Ολυμπιονικών, καλωσόρισε στα Γιάννενα τον πρόεδρο της ΕΚΟΦΝΣ Ιωάννη Βράμπα και στάθηκε και στις άλλες φετινές επιτυχίες του ΝΟΙ, ευχόμενη να ακολουθήσουν και άλλες στις διεθνείς διοργανώσεις που έπονται.

Αποστόλης Τζελέτας