Εξειδικευμένες εργομετρικές αξιολογήσεις για τους μικρούς αθλητές της Τήνου

  • Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, 2023 - 06:28

Με σκοπό την αξιολόγηση των αθλητικών ικανοτήτων των παιδιών, αλλά και την ανίχνευση παιδικής παχυσαρκίας, θα επισκεφτεί για πρώτη φορά το νησί της Τήνου, το τμήμα Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence, που λειτουργεί υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπεδικής Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα προγράμματά τους υλοποιούνται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία πήραν από κοινού, ο Δήμος Τήνου και ο αθλητικός όμιλος «Ποσειδώνας Τήνου».

Τι θα περιέχει το πρόγραμμα

Το καινοτόμο πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 17- 19 Φεβρουαρίου 2023, στο σχολικό συγκρότημα των Λυκείων Τήνου και θα περιλαμβάνει την διεξαγωγή εργομετρικού ελέγχου σε αθλητές αθλητικών ακαδημιών της Τήνου, καθώς και σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό την αξιολόγηση των αθλητικών ικανοτήτων τους μέσω δοκιμασιών, την αξιολόγηση δεικτών υγείας για την ανίχνευση παιδικής παχυσαρκίας, την εκτίμηση του επιπέδου της φυσικής κατάστασης των μαθητών μέσω παιχνιδιού.

Προσοχή για τους γονείς καθώς απαιτείται η επισύναψη της ιατρικής βεβαίωσης ή του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή(ΑΔΥΜ), ή της κάρτας υγείας αθλητή (εντός του τελευταίου δωδεκαμήνου με σφραγίδα από καρδιολόγο, παιδίατρο ή παθολόγο) στην αίτηση.

Οι Υπηρεσίες της Κινητής Αθλητιατρικής Μονάδας

H Κινητή Αθλητιατρική Μονάδα (ΚΑΜ) του Τμήματος Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence που λειτουργεί υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και αθλητές απομακρυσμένων περιοχών ηλικία 6-18 ετών να πάρουν μέρος σε εργομετρικές αξιολογήσεις.

Μέσα από οργανωμένο παιχνίδι και διασκεδαστικές ασκήσεις, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να διασκεδάσουν, να έρθουν σε επαφή με τεχνολογικό εξοπλισμό και ταυτόχρονα να αξιολογηθούν από τους επιστήμονες άσκησης και διαιτολόγους, οι οποίοι θα τους προσφέρουν εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση, βασιζόμενη στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους. Όλη η διαδικασία της αξιολόγησης έχει παιγνιώδη μορφή και το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η διασκέδαση των παιδιών. Μεταξύ άλλων οι μετρήσεις αφορούν τη δύναμη, την ταχύτητα, το χρόνο αντίδρασης και τη σύσταση σώματος του παιδιού, χαρακτηριστικά που διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη τους. 

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι βασισμένα σε νόρμες φυσικής κατάστασης και το κάθε παιδί έχει το ατομικό, εξατομικευμένο προφίλ που δίνει πληροφορίες σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, βασισμένοι στη διεθνή βιβλιογραφία δίνουν κατευθύνσεις και καθοδήγηση στα παιδιά και τους γονείς με σκοπό τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης αλλά και της γενικότερης υγείας τους.

Σκοπός του προγράμματος είναι η επαφή των μαθητών με την κίνηση και την υγεία μέσω της πολύπλευρης κινητικής εκπαίδευσης, της αξιολόγησης με γηπεδικές και εργαστηριακές δοκιμασίες και της καταγραφής δεικτών της σύστασης του σώματος. Το παιχνίδι συνήθως ξεκινάει σε σταθμούς με τα παιδιά χωρισμένα σε μικρές ομάδες να εκτελούν παιχνίδια και ασκήσεις που τους υποδεικνύει ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής. Οι μαθητές μυούνται στην ορθή εκτέλεση βασικών μετακινήσεων και θέσεων του σώματος, με εκπαιδευτικά μέσα τα βασικά κινητικά και αγωνιστικά χαρακτηριστικά Ολυμπιακών αθλημάτων.