Αντίστροφη μέτρηση για το “Amorgos Trail Challenge”

Για ακόμα μία χρονιά η Αμοργός θα φορέσει τα “αθλητικά” ρούχα και παπούτσια της, για να υποδεχτεί το “Amorgos Trail Challenge”. Ο 5ος αγώνας ορεινού τρεξίματος θα διεξαχθεί το διήμερο, 29 και 30 Απριλίου 2023. Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση του Φυσιολατρικού Περιπατητικού Συλλόγου Αμοργού “Παλιά Στράτα”, του Δήμου Αμοργού και της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου. Υπάρχουν κατηγορίες αγωνισμάτων για όλα τα γούστα και τις αντοχές, ενώ υπάρχει και ειδικό αγώνισμα για τους μικρούς αθλητές.

Τα αγωνίσματα του Amorgos Trail Challenge

Το Amorgos Trail Challenge περιλαμβάνει, τον αγώνα Spike ή Κατάκτηση Κορυφής (σε περίπτωση καιρικών συνθηκών που δεν επιτρέπουν την μετάβαση στην νησίδα Νικουριά, η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να μεταφέρει την διαδρομή σε δευτερεύουσα τοποθεσία), τον αγώνα ορεινού τρεξίματος 7,5 χιλιομέτρων και τον αγώνα ορεινού τρεξίματος 19 χιλιομέτρων.

Αγώνας Nikouria Spike

Το διήμερο αρχίζει με τον αγώνα στο νησάκι της Νικουριάς (η μετάβαση γίνεται με καΐκι). Είναι ένας καθαρά ψυχαγωγικός αγώνας αλλά μοναδικός στο είδος του στην Ελλάδα και φέρει την ονομασία “Spike”. Οι αθλητές που θα λάβουν μέρος στο αγώνισμα θα ξεκινήσουν την ανάβαση τους από το επίπεδο της θάλασσας και με κατεύθυνση μία απο τις κορυφές της νησίδας Νικουριά. Αφού φτάσουν στο σημείο “Checkpoint” θα λάβουν από υπεύθυνο της διοργάνωσης ειδική σφραγίδα και θα ξεκινήσουν την κάθοδο τους πάλι μέχρι το σημείο του τερματισμού. Ο αγώνας “Spike” δεν έχει σηματοδοτημένη διαδρομή και οι αθλητές θα πρέπει μόνοι τους να βρουν τρόπο να φτάσουν στο ενδεδειγμένο “checkpoint”.

Αγώνας ορεινού τρεξίματος 7,5 χλμ

Ο μικρός αγώνας του ATC είναι μία μικρή αλλά απαιτητική διαδρομή 7,5χλμ που λαμβάνει χώρα στη περιοχή της Αιγιάλης. Οι αθλητές θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν την ομορφιά των χωριών και της φύσης ολόκληρης της περιοχής. Η διαδρομή έχει θετική υψομετρική 350 μέτρα και η διαδρομή αποτελείται από 85% παραδοσιακά μονοπάτια, 12% πλακόστρωση οικισμών, 2% άμμο και 1% άσφαλτο. Η εκκίνηση και ο τερματισμός γίνονται μπροστά στο Amorgos Diving Center, στην παραλία του Όρμου Αιγιάλης. 

Αγώνας ορεινού τρεξίματος 19 χλμ

Ο αγώνας των 19χλμ  είναι η πραγματική πρόκληση του ATC. Είναι μία από τις αρχαιότερες διαδρομές του νησιού και ίσως η μοναδική που μπορεί να δείξει όλη την έκταση της ομορφιάς της Αμοργού. Η εμβληματική εκκίνηση του αγώνα γίνεται στους πρόποδες του ιστορικού μοναστηριού της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας με τον ηγούμενο να χτυπάει τις καμπάνες και να χαιρετίζει με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια και το “ευ αγωνίζεσθαι” όλων των αθλητών.

Ακολουθεί μία διαδρομή με θετική υψομετρική 850 μέτρων με σύσταση 80% παραδοσιακά μονοπάτια, 10% πλακόστρωση οικισμών, 7% χωματόδρομο, 2% άμμο και 1% άσφαλτο. Από το 12ο χιλιόμετρο και μετά, η διαδρομή είναι κοινή με τον μικρό αγώνα του ATC. Ο τερματισμός γίνεται μπροστά στο Amorgos Diving Center, στην παραλία του Όρμου Αιγιάλης.

Τα παιδιά συμμετέχουν με το Loza Kids Race

Το Loza Kids Race είναι ένας παιδικός αγώνας τρεξίματος απόστασης περίπου 500 μέτρων που θα πραγματοποιηθεί στη Χώρα της Αμοργού το απόγευμα του Σάββατο  29/4 2023. Η διαδρομή θα έχει εκκίνηση στη θέση «Καλογερικό» και τερματισμό στην πλατεία της Λόζας.

Στόχος του αγώνα είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τον αθλητισμό μέσα από μία ψυχαγωγική δραστηριότητα χωρίς ανταγωνισμό. Στον παιδικό αγώνα δικαίωμα συμμετοχής έχουν παιδιά έως 12 ετών. Σε κάθε παιδί θα απονεμηθεί αναμνηστικό μετάλλιο και συλλεκτικό τεχνικό μπλουζάκι.