Στην “Αίθουσα της Δόξας” ή “Hall OF FAME” ο Κώστας Μουρούτσος, ο οποίος έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στο άθλημα του Tae kwon do

Περνά στην ιστορία

Στη Σύρο για τρίτη συνεχή χρονιά βρέθηκε για ολιγοήμερες διακοπές ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Taekwondo Μιχάλης Μουρούτσος. Στο νησί βρέθηκε για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια, όταν φιλοξενήθηκε από ένα φιλικό ζευγάρι, τον Νότη και την Κωνσταντία. Έκτοτε, κάθε χρόνο βρίσκεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να ξεκουραστεί και να ξεφύγει από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Ο πρώην πρωταθλητής μίλησε αποκλειστικά στην “Κοινή Γνώμη” για το πόσο του αρέσει η Σύρος, αλλά και για την τιμή που του έγινε να βραβευτεί στο Hall OF FAME του Tae Kwon Do.

Να σημειώσουμε σ' αυτό το σημείο πως το Taekwondo, συμμετείχε επίσημα για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 και ο Μουρούτσος ήταν πρώτος που φόρεσε το χρυσό μετάλλιο στο στήθος. Αυτή τη μεγάλη επιτυχία μπορεί κάποιοι στην Ελλάδα να την έχουν ξεχάσει, όμως ο Έλληνας αθλητής μετά από τη μεγάλη του επιτυχία στο Σίνδεϊ, έχει περάσει στην ιστορία του αθλήματος.

Έτσι, στις 18 Οκτωβρίου ο Μιχάλης Μουρούτσος θα περάσει στο “Hall OF FAME” της παγκόσμιας Ομοσπονδίας του αθλήματος και θα γίνει ο τέταρτος Έλληνας, μετά τους Νίκο Γκάλη (Παγκόσμιο Μπάσκετ, για αθλητές της κατηγορίας εκτός Ηνωμένων Πολιτειών), Κώστα Ρήγα και Κώστα Δήμου (FIBA), που λαμβάνει την υψίστη τιμή.

Οι αθλητές που κοσμούν τα Halls of Fame είναι μια συλλογή από τους καλύτερους ή πιο διακεκριμένους ή πιο αξιοσημείωτους αθλητές. Μία συλλογή ανθρώπων που άφησαν το στίγμα τους σε ένα άθλημα με τις επιδόσεις τους και τους τίτλους τους, αλλά όχι μόνο αυτό. Σημαντική παράμετρος είναι και η γενικότερη στάση τους και προσφορά τους στο χώρο του αθλήματος.

Τέλος, ο Έλληνας πρωταθλητής μετά από μία πλούσια σταδιοδρομία αποφάσισε να αφήσει τον πρωταθλητισμό και να ασχοληθεί με την προπονητική, ώστε να περάσει όλα τα μυστικά του αθλήματος στα νέα παιδιά.

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σου από το 2000 κι έπειτα, όταν έφτασε στην “κορυφή” του κόσμου κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ;

“Από την επιτυχία και μετά το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι έχω γίνει πιο αναγνωρίσιμος, όμως στον άνθρωπο Μιχάλη δεν έχει αλλάξει τίποτα. Έχω παραμείνει ο ίδιος που ήμουν και πριν, συνεχίζοντας να κάνω παρέα με τους ίδιους ανθρώπους, φυσικά και γνώρισα κι άλλους. Αυτή τη στιγμή η μοναδική αλλαγή στη ζωή μου είναι ότι έχω σταματήσει τον πρωταθλητισμό και έχω αφιερωθεί στο άθλημα ως προπονητής”.

Στο ξεκίνημα της καριέρας σου είχε περάσει από το μυαλό σου ότι θα μπορούσες να φτάσεις σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο;

“Στο ξεκίνημα της καριέρας μου δεν είχα φανταστεί ότι θα μπορούσα να φτάσω τόσο ψηλά, αλλά κατάλαβα ότι ήταν ένα άθλημα το οποίο μου ταίριαζε πάρα πολύ. Επίσης, με γέμιζε πάρα πολύ σαν άνθρωπο. Αυτό άρχισα να το καταλαβαίνω όταν είχα την πρώτη μου επαφή με τους αγώνες, που εκεί έδειχνα από πολύ μικρή ηλικία ότι είχα πλούσιο ταλέντο, αφού στα περισσότερα πρωταθλήματα έβγαινα πρώτος. Στη συνέχεια όταν κατάφερα να προκριθώ στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και κλήθηκα στην Εθνική ομάδα, είδα ότι έπρεπε να αναπροσαρμόσω τους στόχους μου και να βάλω υψηλότερους και αυτούς στη συνέχεια κυνήγησα”.

Ένας αθλητής για να φτάσει σ' ένα τόσο υψηλό επίπεδο τι χρειάζεται να θυσιάσει; Επίσης θα ήθελα να μου πεις αν στο τέλος η επιτυχία καλύπτει τα όσα έχει στερηθεί ένας αθλητής όλο αυτό το διάστημα;

“Εγώ δεν το είδα ποτέ σαν θυσία, για μένα ήταν ένας τρόπος ζωής. Αν θέλετε να βάλουμε τη λέξη “θυσία”, αυτό που λέγετε θυσία είναι ότι πρέπει να αφιερώσεις όλο σου το χρόνο και να προπονηθείς σκληρά, γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις ανθρώπους που κάνουν ακριβώς το ίδιο με σένα. Οπότε για να ξεχωρίσεις από τους συναθλητές σου, θα πρέπει να δουλέψεις πάρα πολύ σκληρά, ώστε να βελτιώσεις τα λάθη σου για να γίνεις καλύτερος. Επίσης, να βελτιώσεις τον τρόπο παιχνιδιού σου, μα πάνω από όλα η κυριότερη προετοιμασία είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει ο εγκέφαλό σου. Δηλαδή, θα πρέπει να προετοιμάσεις πάρα πολύ σκληρά τον εαυτός σου, ώστε την στιγμή που θα κατέβεις στους αγώνες να είσαι πάρα πολύ συγκεντρωμένος και εκείνη την ημέρα να μην κάνεις πολλά λάθη”.

“ Αισθάνθηκα υπερήφανος και ηθικά ικανοποιημένος”

Όταν φτάσει ένας αθλητής στην μεγαλύτερή του επιτυχία, στην μεγαλύτερη διάκριση που θα μπορούσε να έχει με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου σε Ολυμπιακούς αγώνες, ποια είναι τα πρώτα πράγματα που του περνούν από το μυαλό, ποια είναι τα συναισθήματά του;

“Για μένα το μεγαλύτερο δώρο δεν ήταν η στιγμή που ανέβηκα στο βάθρο. Το μεγαλύτερό μου δώρο είναι όλες αυτές οι εμπειρίες που έχω νιώσει μέσα από τον πρωταθλητισμό. Γιατί ο πρωταθλητισμός είναι η μικρογραφία της ζωής. Όταν ένα μικρό παιδί ξεκινά και βάζει έναν τόσο υψηλό στόχο και προσπαθεί μέσα σε λογικά πλαίσια να κατακτήσει αυτό τον στόχο, στη διαδρομή συναντάς πολλές δυσκολίες, πολλά εμπόδια, τα οποία πρέπει να τα προσπερνά και να συνεχίζει για να φτάσει στο τέλος με επιτυχία. Όταν έφτασα σ' αυτό το σημείο και κατέκτησα τον χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, σίγουρα αισθάνθηκα υπερήφανος και ηθικά ικανοποιημένος, που έφτασα στον στόχο μου, αλλά επίσης στάθηκα υπερήφανος που έκανα μία ολόκληρη χώρα, να χαρεί, να συγκινηθεί και χαίρομαι πάρα πολύ γι' αυτό”.

Θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για το άθλημα του TAEKWONDO και τι μπορεί να κερδίσει κάποιος απ' αυτό;

“Είναι ένα άθλημα το οποίο μπορεί να σου προσφέρει πάρα πολλά. Εκτός από το υγιές και καλό σώμα, διδάσκει και αξίες όπως, σεβασμός και πειθαρχία, που είναι αξίες που σε βοηθούν γενικότερα στη ζωή σου. Οπότε, νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο να ξεκινήσει ένα παιδί αυτό το άθλημα. Το πιο σημαντικό από όλα αυτά είναι η παιδεία που σου δίνει, γιατί το παιδί μαθαίνει να σέβεται, να προσπαθεί μέσα στα πλαίσια του υγιεί ανταγωνισμού, ώστε να γίνεται καλύτερο και να αναβαίνει επίπεδα σε όλα όσα το αφορούν”.

Για να πάει ένα άθλημα μπροστά χρειάζεται να γνωρίσει κάποιες επιτυχίες, κάποιοι πρέπει να διακριθούν, κάποιοι πρέπει να πάνε το άθλημα μπροστά. Πιστεύεις ότι μετά τις επιτυχίες που είχες τόσο εσύ όσο και οι συναθλητές σου, ο κόσμος γνώρισε το άθλημα του TAEKWONDO;

“Πιστεύω ότι όλη η χώρα έμαθε – γνώρισε το TAEKWONDO, από εμάς. Προσωπικά από εμένα που είχα την μεγάλη επιτυχία να πάρω το χρυσό στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ, αλλά και με τους μετ' έπειτα Ολυμπιονίκες, Ελισάβετ Μυστακίδου και Αλέξανδρο Νικολαΐδη. Σαφώς και ένα άθλημα χρειάζεται επιτυχίες, γιατί έτσι δημιουργούνται πρότυπα και τα παιδιά έρχονται πιο εύκολα στο χώρο μας. Από εκεί και πέρα χρειάζεται δουλειά από τα παιδιά, στήριξη από την οικογένειά του, αλλά και από τον Σύλλογο που ανήκει. Επίσης, η πολιτεία θα πρέπει κι αυτή να βοηθήσει με τη σειρά της, που δυστυχώς σήμερα αδυνατεί να το κάνει και όλα τα αθλήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα”.

Μιχάλη μάθαμε για την βράβευση που πρόκειται να γίνει στις 18 Οκτωβρίου. Θα βρεθείς στην Αμερική για να βραβευτείς από το Hal Of Fame. Μία τιμή που έχουν την τύχη λίγοι αθλητές κυρίως από την Ελλάδα να γνωρίσουν. Έτσι, μετά το Νίκο Γκάλη, Ρήγα και Δήμου, έρχεται η σειρά σου να βραβευτείς στο Hal of Fame. Πως νιώθεις αλήθεια γι' αυτήν την τιμή;

“Είναι μία από τις μεγαλύτερες τιμές που μου έχουν γίνει ποτέ. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι πολύ όμορφα, είναι το γεγονός ότι μετά από 13 χρόνια με θυμούνται και θέλουν να με βραβεύσουν γι' αυτό το οποίο πέτυχα. Είναι κάτι το οποίο με ευχαριστεί και κάτι που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ”.

Το όνομά σου θα παραμείνει στην ιστορία του αθλήματος, αφού είσαι ο αθλητής ο οποίος κατέκτησε το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, καθώς το TAEKWONDO, εντάχθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ.

“Νιώθω τυχερός που βρέθηκα στην πρώτη επίσημη εμφάνιση του αθλήματος σε Ολυμπιακούς αγώνες. Νιώθω τυχερός που αγωνίστηκα την πρώτη ημέρα και νιώθω τυχερός που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που φόρεσε το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο”.

Τέλος, θα ήθελα να μου πεις και για τις επισκέψεις σου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, από ότι γνωρίζω είναι η τρίτη συνεχή χρονιά που έρχεσαι στη Σύρο για διακοπές. Θα ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου για το νησί, αλλά και ποιες είναι οι εντυπώσεις σου για τη Σύρο.

“Για να έρχομαι τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Σύρο, σημαίνει ότι μου αρέσει πάρα πολύ, είναι ένα νησί ήρεμο κι αυτό είναι που μου αρέσει πάρα πολύ. Βέβαια ο λόγος που επισκέπτομαι τη Σύρο είναι ένα φιλικό ζευγάρι το οποίο με φιλοξενεί, το Νότη και τη Κωνσταντία. Πραγματικά εδώ απολαμβάνω στιγμές ξεκούρασης, ηρεμίας κι αυτό με κάνει να θέλω να έρχομαι στο νησί κάθε χρόνο”.