Ο δάσκαλος του Συλλόγου Tae Kwon Do Ερμούπολης Δημήτρης Μαντζανάρης μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το άθλημα και τα οφέλη που προσφέρει

“Δεν είναι τόσο διαδεδομένο... όμως έχει φέρει πολλές επιτυχίες”

Ο Σύλλογος Tae Kwon Do Ερμούπολης πριν από λίγες ημέρες πήρε μέρος με μεγάλη επιτυχία στους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του Παλαιού Φαλήρου.

Όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το πρώτο αγωνιστικό φεστιβάλ KIM LIU Tae Kwon Do, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ο Συριανός Σύλλογος πήρε μέρος με εννέα αθλητές στις κατηγορίες 2003 έως και 2005.

Οι Αθλητές του Συριανού Συλλόγου αποκόμισαν αρκετές εμπειρίες, αφού τους δόθηκε η ευκαιρία να αντιμετωπίσουν αθλητές από άλλες ομάδες και να δουν τις δυνατότητές τους. Εκτός από τις εμπειρίες οι μικροί αθλητές του Συλλόγου απέσπασαν κολακευτικά σχόλια, αλλά και αρκετά μετάλλια.

Ο προπονητής του Αθλητικού Συλλόγου Ερμούπολης TAE KWON DO Δημήτρης Μαντζανάρης μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το άθλημα και τις επιτυχίες που έχει γνωρίσει ο Σύλλογο τα τελευταία χρόνια. “Το Tae Kwon Do είναι από τα μόνα Ολυμπιακά αθλήματα πολεμικών τεχνών, που δεν είναι τόσο πολύ διαδεδομένο, όμως έχει φέρει πολλά χρυσά μετάλλια στην Ελλάδα. Από το 2000 κι έπειτα οι επιτυχίες διαδέχονται σε Εθνικό επίπεδο η μία την άλλη. Σε κάθε μεγάλη διοργάνωση που παίρνει μέρος η χώρας μας έχει και μία μεγάλη διάκριση. Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 2008 και πήραμε μέρος σε επίσημους αγώνες τον Ιανουάριο του 2013. Η πρώτη μας συμμετοχή ήταν σε ένα Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στους αγώνες αυτούς καταφέραμε και πήραμε την τρίτη θέση στην κατηγορία των κορασίδων. Από εκεί και πέρα έχουμε πολλές συμμετοχές σε αγώνες. Όπως της Θεσσαλονίκης, που κι εκεί πήραν την τρίτη θέση. Πριν από λίγο καιρό πήραμε μέρος σε ένα αγωνιστικό φεστιβάλ που διεξαγόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα ήταν η πιο ωραία διοργάνωση Tae Kwon Do που έχω συμμετάσχει. Στους αγώνες αυτούς οι αθλητές που πήραν μέρος ήταν γεννηθείς από το 2003 έως και το 2008. Μιλάμε για παιδιά από έξι ετών και πάνω. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τι άθλημα αυτό είναι εντελώς ακίνδυνο για τις πιο μικρές ηλικίες. Τα παιδιά είναι πλήρες προστατευμένα και εκτός αυτού για να βρεθούν παιδιά μέσα σε αυτούς τους χώρους, τα γυμναστήρια θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί και να έχουν εγκριθεί από την Ομοσπονδία και την Γενική Γραμματεία. Καλό θα είναι οι γονείς να ζητούν τα χαρτιά των σχολών που πηγαίνουν τα παιδιά τους ώστε να είναι εκατό τις εκατό σίγουροι για την ασφάλειά τους. Σε αυτές εδώ τις σχολές τα παιδιά δεν μαθαίνουν να χτυπούν, να κλοτσούν, αντιθέτως μαθαίνει να ελέγχει τον εαυτό του. Του μαθαίνουμε πως να ηρεμεί και να γνωρίζει τι κάνει. Στη συνέχεια μέσα από τις ασκήσεις και το παιχνίδι μαθαίνει το Tae Kwon Do. Δεν μπαίνει μέσα για να κλοτσήσει και να γίνει βίαιο το παιδί”.

Ο προπονητής του Tae Kwon Do μίλησε στη συνέχεια για την φιλοσοφία και τον τρόπο άσκησης του αθλήματος αυτού. “Το Tae Kwon Do θα πω αρχικά ότι είναι μία αυτοάμυνα, που αν αναλύσουμε την ιστορία του αθλήματος θα δούμε ότι προέρχεται πριν από 200ο χρόνια από την Ελλάδα. Στη συνέχεια οι ανατολικές χώρες πήραν όλα τα είδει και τα ανέπτυξαν, κι έτσι βγήκε και το Tae Kwon Do. Να πω σ' αυτό το σημείο πως το Tae Kwon Do είναι τρεις λέξεις, το Tae σημαίνει χτυπώ με τα πόδια, το Kwon σημαίνει χτυπώ με τα χέρια και το Do, καλή συμπεριφορά προς τον αντίπαλό μου. Όπως γίνεται κατανοητό πάνω στο Do δουλεύει όλο το άθλημα. Ξεκινάμε από το Do για να μάθουμε τα υπόλοιπα. Μαθαίνουμε να σεβόμαστε τον αντίπαλο και να μην χτυπούμε στα καλά καθούμενα. Τώρα, αυτά που μπορεί να σου προσφέρει το Tae Kwon Do, αρχικά στις μικρές ηλικίες, ηρεμεί το παιδί αν κάποιο είναι υπερκινητικό. Κάποια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έχει κάνει έρευνα πάνω στο άθλημα και τα οφέλη του, έγραψε πως ειδικά το Tae Kwon Do τα παιδιά τα ηρεμεί. Από εκεί και πέρα σε έναν ενήλικα, εκτός από την σωματική διάπλαση, αυτοπεποίθηση, αυτοσεβασμό που στη σημερινή εποχή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, προσφέρει και αυτοάμυνα. Σου δίνει την ευκαιρία να μπορείς να κυκλοφορείς χωρίς φόβο”.

Για το αν μαθαίνοντας μία πολεμική τέχνη ένα παιδί εκτός από αυτοπεποίθηση βγάλει και επιθετικότητα, ο κ. Μαναντζάρης απάντηση για τους τρόπους αντιμετώπισης του: “Έπειτα από πολλές έρευνες που έχουν γίνει, κανένα παιδί μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα πάνω σ' αυτό. Μιλάμε με το γεγονός να υπάρχουν εκπαιδευόμενοι σύλλογοι και σωστοί σύλλογοι. Όλα ξεκινούν από τον δάσκαλο και το τι θα περάσει στο παιδί. Τώρα αν ένας δάσκαλος είναι βίαιος, έχει άλλα στο μυαλό του, δηλαδή να κάνει παιδί και διάφορα άλλα, ο ασκούμενος θα πάρεις αυτά που του διδάσκονται. Εδώ μέσα στον χώρο το δικό μας και βάση με την γραμμή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Tae Kwon Do, είναι πρώτα το παιδί να μάθει το Do και στη συνέχεια να μάθει να κινεί τα χέρια και τα πόδια του. Τώρα αν κάποιο παιδί δεν ακολουθεί τις οδηγίες και τους κανονισμούς, πρώτα το παιδί θα έρθει σε επαφή μαζί μου, θα συζητήσουμε με αυτό για να δούμε τη συμβαίνει κι αν μπορώ να βοηθήσω πάνω σε αυτό το κομμάτι θα το κάνω. Βέβαια θα πρέπει να βοηθήσουν κι από την πλευρά τους και οι ίδιοι οι γονείς, γιατί ένας δάσκαλος δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Στη συνέχεια θα δουλέψουμε με διαφορετικό τρόπο με το συγκεκριμένο παιδί. Από εκεί και πέρα αν δούμε ότι κάποιο παιδί δεν συμμορφωθεί, αυτομάτως θα διαγραφεί από τον σύλλογο”.

“Στις Κυκλάδες υπάρχουν καλύτεροι αθλητές από την Στερεά Ελλάδα”

Για τις επιτυχίες και το πόσο δύσκολο είναι αυτές να έρθουν ο κ. Μαντζανάρης είπε: “Όπως είναι γνωστό εγώ κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη, εκεί το Tae Kwon Do είναι τελείως διαφορετικό. Εννοώ πάνω στο κομμάτι του πρωταθλητισμού. Εκεί είναι πιο εύκολο να μάθεις, γιατί μπορείς να μετακινηθείς πιο εύκολα από ότι εμείς εδώ στις Κυκλάδες. Μπορείς με ευκολία να φύγεις από την Θεσσαλονίκης και να πας σε διάφορες κοντινές περιοχές, όπως είναι η Ξάνθη, η Δράμα, αλλά και άλλα μέρη, ώστε να πάρω μέρος σε κάποιους αγώνες, είτε επίσημους, είτε φιλικούς. Έτσι τα παιδιά αποκτούν εμπειρίες, αλλά και αναπτύσσουν τις τεχνικές τους. Εδώ στη Σύρο, αλλά και στις Κυκλάδες γενικότερα αυτό είναι ακατόρθωτο. Ο λόγος δεν είναι γιατί δεν γίνεται σωστή δουλειά από τους Συλλόγους, αλλά γιατί δεν υπάρχει καλή ενδοεπικοινωνία μεταξύ των νησιών. Παρά τις δυσκολίες όμως που υπάρχουν, εδώ έχουμε καλύτερους αθλητές ακόμη και από την Στερεά Ελλάδα. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν μπορούμε να μετακινηθούμε εύκολα, ώστε να κάνουμε κάποιες προπονήσεις αλλά και κάποιους φιλικούς αγώνες σε άλλα νησιά. Ακόμη είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε μέρος και σε κάποιο πρωτάθλημα στην Αθήνα, αφού θα πρέπει να πληρωθούν τα έξοδα διαμονής, μετακίνησης και σίτισης. Τώρα αν σύλλογος μπορεί να καλύψει μία συμμετοχή το κάνει, διαφορετικά το ποσό αυτό επιβαρύνει τον αθλητή. Όπως γίνεται κατανοητό η συμμετοχή μας σε Πανευρωπαϊκά και άλλα μεγάλα τουρνουά είναι πολύ δύσκολη, καθώς χρειάζονται αρκετά χρήματα γι' αυτό”.

Για τους αγώνες που δίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις Κυκλάδες, ο προπονητής του Tae Kwon Do είπε: “Από το 2008 που έχει ιδρυθεί ο Σύλλογος, έχω έρθει σε επαφή με όλους τους αντίστοιχους Συλλόγους των Κυκλάδων, όπως της Πάρου, της Νάξου, της Μυκόνου, της Τήνου και της Σαντορίνης, όπου συμφωνήσαμε μεταξύ μας να γίνεται ένα μικρό Πανκυκλαδικό πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα αυτό έχει καθιερωθεί και γίνεται κάθε χρόνο. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να δούμε και κάποιες άλλες τεχνικές που χρησιμοποιούν άλλοι Σύλλογοι, αλλά και γενικά κάνει καλό στα παιδιά γιατί αποκτούν εμπειρίες από αγώνες”.

Κλείνοντας ο κ. Μαντζανάρης μίλησε για το ενδιαφέρον του κόσμου και πόσο έχει έρθει κοντά από το 2008 κι έπειτα που έχει ιδρυθεί ο Σύλλογος της Ερμούπολης. “Από το 2008 κι έπειτα το άθλημα αυτό το έχουν γνωρίσει αρκετά, πολλοί γονείς έχουν μείνει ευχαριστημένοι, αρχικά με τη δουλειά που γίνεται πάνω στα παιδιά, αλλά και με την πρόοδο που έχουν. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να μάθουμε στο παιδί να ηρεμεί και να αποσυγκεντρώνεται στα μαθήματά του”.