Ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων Δημήτρης Πάππας, μιλά στην WEB CAMERA της “Κοινής Γνώμης” για τον κλασσικό αθλητισμό

“Σε ανοδική πορεία ο κλασσικός αθλητισμός”

Ο κλασσικός αθλητισμός μπορεί στη Σύρο να μην πηγαίνει καλά, λόγω διαφόρων σταδιακών προβλημάτων όμως υπάρχουν νησιά που όχι μόνο πάνε καλά, αλλά επενδύουν πάνω σε αθλητές Πανελλήνιας εμβέλειας. Νάξος και Μύκονος κρατούν ψηλά τη σημαία των Κυκλάδων στους Πανελλήνιους αγώνες ανοικτού και κλειστού στίβου. Οι επιτυχίες των νησιών αυτών διαδέχονται η μία την άλλη και όλο και περισσότεροι νέοι αθλητές, ασχολούνται με τον κλασσικό αθλητισμό.

Από την πλευρά της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια μία προσπάθεια ώστε όλα τα νησιά των Κυκλάδων και ιδιαίτερα αυτά τα οποία δεν διαθέτουν τις σταδιακές υποδομές να γνωρίσουν κάποια από τα αθλήματα του κλασσικού αθλητισμού.

Η ανταπόκριση των νησιών στην προσπάθεια της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων ήταν πολύ θετική και αυτό όπως μας εξηγεί στην συνέντευξη που μας παραχώρησε ο πρόεδρος Δημήτρης Πάππας, αυτό δίνει δύναμη και κουράγιο στους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό το κομμάτι να συνεχίσουν την προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια.

Ο κ. Πάππας αρχικά μίλησε για τα σωματεία που υπάρχουν στον Νομό μας και την προσπάθεια που καταβάλει το καθένα ξεχωριστά.

“Η Νάξος έχει τρία σωματεία, τον Ναξιακό, τον Πανναξιακό και το Φιλώτι, η Μύκονος έχει τον Α.Ο. Μυκόνου, η Μήλος τον Παμμηλιακό, η Άνδρο τον Ανδριακό. Στην Σύρο υπάρχει ο Ποσειδώνας, όμως φέτος δεν δραστηριοποιήθηκε καθόλου αγωνιστικά και στους διασυλλογικούς αγώνες. Αυτό βέβαια συμβαίνει λόγω του γνωστού προβλήματος με το στάδιο στα Πευκάκια. Ελπίζω με την νέα δημοτική αρχή και με τον νέο περιφερειάρχη να γίνει κάτι. Δεν είναι δυνατόν η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να μην έχει ένα στάδιο που να μπορείς να προπονηθείς. Πρέπει να είναι η μοναδική πρωτεύουσα νομού που δεν έχει στίβο. Αν το δούμε ιστορικά η Σύρος πάντα έβγαζε καλούς αθλητές στίβου και αθλητές που μετείχαν στην Εθνική ομάδα. Είναι κρίμα που αυτή τη στιγμή έχει μείνει πίσω”.

Κ. Πάππα θα ήθελα να μου πείτε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεται, αλλά για τις κινήσεις που έχετε κάνει για να προβάλλετε τα αγωνίσματα του κλασσικού αθλητισμού.

“Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πηγάζουν κυρίως από μία εν γενεί αδυναμία των Κυκλάδων που είναι η νησιωτικότητα. Πέρα από τις τρέχουσες οικονομικές συγκυρίες. Επομένως έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό, δηλαδή τη νησιωτικότητα και επίσης έχουμε να αντιμετωπίσουμε και όσους βλέπουν τον αθλητισμό ως εμπόρευμα και δεν μπορούν να το δουν σαν μία κοινωνική παροχή. Ξεκινώντας λοιπόν με αυτά τα δεδομένα, προσπαθούμε να αναπτύξουμε και με τις δυνάμεις που έχουμε τον κλασσικό αθλητισμό. Σ' αυτό στηριζόμαστε στα εξής σημεία: το πρώτο είναι τα KIDS ATHLETIKS τα οποία για εμάς είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, αυτό είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από την IAAF και το υιοθέτησε ο κεντρικός ΣΕΓΑΣ και το υλοποιούμαι εμείς. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στα δημοτικά σχολεία όλων των νησιών. Ήδη έχουμε πάει σε 13 νησιά των Κυκλάδων, μας έχουν ξεφύγει η Πάρος και η Σαντορίνη, αλλά ειδικά η Σαντορίνη θα είναι από τα πρώτα νησιά που θα πάμε τη νέα σχολική χρονιά. Εκεί φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τον κλασσικό αθλητισμό, μαθαίνουν τα αγωνίσματα, βλέπουμε κι εμείς τις ικανότητές τους και σιγά – σιγά τους διαμορφώνουμε αθλητική πεδία. Το δεύτερο που μας ενδιαφέρει είναι οι αγώνες δρόμου και αρκετά νησιά έχουν δείξει ενδιαφέρον και έχουν διοργανώσει, αλλά και θα διοργανώσουν αγώνες δρόμου. Αυτό από μόνο του για εμάς είναι μία ατελής κίνηση και εφήμερη, αν δεν συνδεθεί με τη δημιουργία σωματείου στο κάθε νησί. Επειδή ο στίβος είναι ατομικό άθλημα και δεν είναι ομαδικό, δεν χρειάζεται να έχεις πληθώρα παιδιών για να δημιουργήσεις μία ομάδα στίβου. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις σε πιο νησί θα βρεις το μεγάλο ταλέντο, το οποίο δεν χρειάζεται να βρεθεί με μία άλλη ομάδα 10 αθλητών για να φτιάξεις μία ομάδα. Έτσι φτάνουμε στο άλλο βασικό, το θέμα το υποδομών. Δεν υπάρχουν υποδομές, αλλά ο στίβος δεν χρειάζεται να έχεις τις τρομερές υποδομές για να αρχίσεις να λειτουργείς. Ακόμη και με ένα γήπεδο κι ας μην έχει ταρτάν, με έναν στίβο 200 μέτρα, ένα προπονητήριο και έναν χώρο που να μπορούν οι αθλητές να κάνουν ενδυνάμωση, μπορείς να ξεκινήσεις. Χρειάζεται ένας υποτυπώδες χώρος”.

Δεν μπορώ να μην ρωτήσω, γιατί στη Σύρο γίνονται κάποια έργα στο στάδιο των Πευκακίων και θα επανατοποθετηθεί κουρασάν. Αυτή η κίνηση είναι σωστή;

“Βρισκόμαστε στο 2014, δεν θα έπρεπε να τοποθετηθεί ένα ταρτάν; Αν το γήπεδο έχει βγει ακατάλληλο δεν έχει βγει μόνο γιατί δεν έχει ταρτάν. Επομένως, δεν λύνεται το πρόβλημα με την τοποθέτηση του κουρασάν”.

Είσαι ένας από τους ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί αρκετά με το κομμάτι του τμήματος στίβου του Α.Ο. Μυκόνου. Θα ήθελα να μου πεις για τα δύο σωματεία τη Μύκονο και τον Πανναξιακό, καθώς πιστεύω ότι έχουν κάνει άλματα προόδου στο κομμάτι αυτό.

“Το μοντέλο του Α.Ο. Μυκόνου δεν στηρίζεται μόνο στη δική μου προσπάθεια. Αν δεν υπήρχαν οι προπονητές και αν δεν υπήρχε η δίψα της τοπικής κοινωνίας να έχει η Μύκονος κλασσικό αθλητισμό, δεν θα υπήρχε συνέχεια. Από εκεί και πέρα όντως φαίνεται ότι ανεβαίνουν και θα ανέβουν και πολύ ψηλά στην αξιολόγηση, φέτος στο 2014 στην αξιολόγηση του ΣΕΓΑΣ. Γίνεται και στα δύο αυτά σωματεία μία μεθοδευμένη δουλειά, προσπαθούν να διευρύνουν την αθλητική τους βάση και παράλληλα να κοιτάξουν και την κορυφή. Αυτά τα πράγματα για εμάς είναι αλληλένδετα, αλλά πιστεύω και για τον Πανναξιακό. Όμως δεν πρέπει να παραμελήσουμε και την προσπάθεια που κάνει ο Ναξιακός, που έχει μαζέψει ένα μεγάλο ποσοστό της νεολαίας της Νάξου. Δεν μπορούμε να παραμελήσουμε την προσπάθεια που κάνει το Φιλώτι, το οποίο είναι ένα επαρχιακό σωματείο, σε ένα χωριό της Νάξου, χωρίς υποδομές. Έχει ένα γήπεδο αρκετά παλιό. Δεν μπορούμε να παραμελήσουμε και την προσπάθεια του Παμμηλιακού. Αθλητής του Ναξιακού στο πρόσφατο Πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων – παγκορασίδων, πήρε την τρίτη πανελλήνια θέση στην σφαιροβολία. Κάνουν όλα τα σωματεία δουλειά. Ακόμα και ο Ανδριακό που τον τελευταίο χρόνο είχε μείνει πίσω, φαίνεται ότι επαναδραστηριοποιείται και πάλι και θα είναι στις επάλξεις από τη νέα σεζόν. Πιστεύω ότι υπάρχουν κινήσεις και από σωματεία που έχουν αδρανοποιηθεί ή σωματεία που δεν είχαν τμήματα στίβου, το προσεχές διάστημα να αποκτήσουν κι αυτά τμήματα στίβου”.

Ο κλασσικός αθλητισμός πιστεύεις ότι αναπτύσσετε στις Κυκλάδες;

“Τώρα που κάναμε σε κάποια νησιά τα KIDS ATHLETICS, με τον τεχνικό σύμβουλο τον κ. Τσαρτσάλη, είδαμε ότι πραγματικά υπάρχουν ταλέντα. Αλίμονο να μην υπήρχαν ταλέντα. Από και πέρα είναι σύνθετο το θέμα, υπάρχει γυμναστής να τα γυμνάσει; Υπάρχουν οι υποδομές;”

Θα μπορέσει αυτό το κομμάτι του αθλητισμού να βρει μία βάση και να προχωρήσει;

“Αυτό δεν εξαρτάτε μόνο από εμάς. Εμείς έχουμε όλη τη διάθεση να βοηθήσουμε”.

Οι τοπικές κοινωνίες βοηθούν;

“Κάναμε έναν αγώνα στην Φολέγανδρο που σημείωσε πολύ μεγάλη και αποκτά άλλες διαστάσεις, αθλητικού τουρισμού. Όταν τελείωσε ο αγώνες και οι επίσημοι τοπικοί φορείς του νησιού, αλλά και οι απλοί πολίτες είπαν ότι τον επόμενο αγώνα θα τον στηρίξουμε ακόμη πιο πολύ. Άρα θα πρέπει να μάθει η κάθε τοπική κοινωνία και από εκεί και πέρα πιστεύω ότι θα το βοηθά”.

Είπατε κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τον αθλητικό τουρισμό και θέλω να συνεχίσουμε πάνω σ' αυτό. Οι Κυκλάδες μπορούν να αναπτύξουν αυτό το κομμάτι και ο κλασσικός τουρισμός να ενισχύσει την κίνηση αθλητών από τα νησιά;

“Πως το βλέπουμε εμείς τον αθλητικό τουρισμό. Ο αθλητικός τουρισμός πάλι έχει δύο πτυχές. Η μία για παράδειγμα είναι να πεις ότι διοργανώνω αγώνες στη Σύρο και καλώ αθλητές από όλη την Ελλάδα για να τρέξουν. Οι αγώνες θα πρέπει να γίνονται σε γνωστούς προορισμούς, ώστε να μπορεί να έρθει και κάποιος για τις διακοπές τους. Δεν είναι τυχαίο που το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ έχουν θέσει τους αγώνες που γίνονται στις Κυκλάδες, υπό την αιγίδα τους. Η δεύτερη πτυχή του αθλητικού τουρισμού, έχει σχέση με τον προπονητικό τουρισμό. Όταν υπάρχουν οι υποδομές, βλέπεις την άνοιξη που στις βόρειες χώρες ακόμη είναι χειμώνας και δεν μπορούν να προπονηθούν, πόσοι έρχονται από σωματεία, από πανεπιστήμια και κολέγια και γυμνάζονται σε χώρες του νότου. Αυτό είναι ένα σημείο που αν έχουμε τις σωστές υποδομές μπορεί να αναπτυχθεί πάρα πολύ. Αυτό αν συμβεί θα βοηθήσει και την τοπική οικονομία των εκάστοτε νησιών”.

Από όσο γνωρίζω πριν την έναρξη του Μαραθωνίου υπήρχε διαφημιστική καμπάνια για τον αγώνα δρόμου της Τήνου. Αυτό δεν βοήθησε το νησί και τον αθλητικό τουρισμό;

“Βοηθά, όμως μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε μία αρνητική οικονομική συγκυρία. Δηλαδή, το ζητούμενο δεν είναι να έρθει ο αθλητής, με το λίγο εισόδημα για να τρέξει στο εκάστοτε νησί. Το ζητούμενο είναι να διοργανώσουμε αγώνες μεγάλης εμβέλειας και να φέρουμε αθλητές από το εξωτερικό”.

Μπορούν στις Κυκλάδες να γίνουν αγώνες μεγάλης εμβέλειας όπως που είπατε προηγούμενος;

“Αγώνες σε στάδιο μόνο η Νάξος μπορεί να φιλοξενήσει αυτή τη στιγμή. Ακόμη και το στάδιο της Άνδρου έχει κάποια προβλήματα στο ταρτάν που πρέπει να βελτιωθούν. Και βέβαια θα μπορούσαν να γίνουν αγώνες και διεθνή μίτινγκ και στη Μύκονο το γήπεδο 350 μέτρα και υπάρχει ένα θέμα, όμως μπορεί να φιλοξενηθούν κάποιοι αγώνες. Αγώνες δρόμου και βέβαια μπορούν να γίνουν, η διεθνής βιβλιογραφία λέει ότι τα μέρη τα οποία είναι αναγνωρίσιμα, γιατί λειτουργούν τουριστικά είναι πιο εύκολο να διοργανώσουν επιτυχημένους αγώνες. Για παράδειγμα η Μύκονος και η Σαντορίνη ήδη θα έπρεπε να διοργάνωναν ένα διεθνή ημιμαραθώνιο. Γιατί είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι από τους τουρίστες”.

Θα ήθελα να μου πείτε για τους στόχους που έχετε θέσει για τη συνέχεια, αλλά και από ποιους περιμένετε βοήθεια.

Στη σημερινή εποχή που η πολιτεία υποχωρεί απ' αυτά που εμείς θεωρούμε υποχρεώσεις της, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε εμείς χορηγούς. Αν μπορούσαμε να βρούμε χορηγούς που να στηρίζουν τις προσπάθειες μας, αλλά και των σωματείων, θα μπορούσαμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Τα πολλά πράγματα για εμάς είναι, αγώνες στίβου, αγώνες δρόμου, έχουμε σκεφτεί αγώνες στην άμμο, οι οποίοι πιστεύουμε ότι θα έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μάλιστα έχει γίνει μία προσπάθεια η οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί. Το κρίσιμο για εμάς είναι το οικονομικό. Αν το εξασφαλίσουμε αυτό, τότε μπορούμε να κάνουμε πολλά. Είναι οι αγώνες και η δημιουργία σωματείων”.

Οι γονείς των παιδιών θα πρέπει να δουν τον αθλητισμό ως μία διέξοδο για τα παιδιά τους και όχι να τα αφήνουν μπροστά σε έναν υπολογιστή ή να ασχολούνται με διάφορες άλλες κακές συνήθειες. Θα ήθελα να σας ρωτήσω μιας και ασχολείστε με ένα κομμάτι που περιλαμβάνει αρκετά νέα παιδιά. Αλήθεια οι μικροί αθλητές, τα μικρά παιδιά έχουν χρόνο να ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι;

“Ένα πλεονέκτημα που έχουμε εδώ, ως μικρές τοπικές μικρές κοινωνίες στις Κυκλάδες, είναι οι μετακινήσεις. Δεν είμαστε στην Αθήνα που είναι μία αχανής περιοχή, που για να πας από το σπίτι σου στο στάδιο θέλεις μία ώρα. Εδώ μέσα σε πέντε λεπτά έχουμε πάει στο γήπεδο. Αυτός ο χρόνος λοιπόν μπορεί να αξιοποιηθεί για τον αθλητισμό. Βεβαίως, δεν μπορούν τα παιδιά να τα κάνουν όλα, μπάσκετ, στίβο, φροντιστήρια και μουσική. Πρέπει να επιλέξει που θα δώσει προτεραιότητα. Κάποιοι γονείς αυτό το καταλαβαίνουν, κάποιοι πάλι όχι. Είναι θέμα δικής του αγωγής και πεδίας”.

Κλείνοντας κ. Πάππα θα ήθελα να μου πείτε, αν στα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν μεγαλύτερες επιτυχίες στον κλασσικό αθλητισμό, από αθλητές των Κυκλάδων.

“Από την στιγμή που εμείς προσπαθούμε να διευρύνουμε τη βάση δημιουργώντας αθλητισμό σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, είναι φυσικό να εξελιχθεί θετικά ο αθλητισμός”.