Για το πρώτο ενδοσυλλογικό αγώνα παράκτιας αλιείας μιλά ο αρθρογράφος του περιοδικού "ψάρεμα", Άκης Τηνιακός, αλλά και το μέλος της Εθνικής, Μάριος Δαριβιανάκης

"Ένα χόμπι που τείνει να γίνει άθλημα"

Στη Σύρο με αφορμή τον πρώτο ενδοσυλλογικό αγώνα παράκτιας αλιείας βρέθηκε ο αρθρογράφος του περιοδικού "Ψάρεμα" Άκης Τηνιακός και το μέλος της Εθνικής Ελλάδος Μάριος Δαριβιανάκης.

Οι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο νησί βρέθηκαν στα στούντιο της "Κοινής Γνώμης" και μίλησαν για τον αγώνα που διοργανώθηκε από τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου, τον Αλιευτικό Όμιλο Βάρης "Η Φάμπρικα" και τον κατάστημα "Fishing Point"

Για τον αγώνα που διοργανώθηκε στη Σύρο μίλησε ο Μάριος Δαριβιανάκης: "Το ψάρεμα είναι ένα χόμπι που τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει άθλημα, αλλά με κάποιες διαφορές με τα άλλα αθλήματα. Τώρα όσον αφορά τον πρώτο ενδοσυλλογικό αγώνα που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, εμείς από την πλευρά μας προσπαθήσαμε να μάθουμε όλα όσα γνωρίζουμε στα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα το ψάρεμα. Επίσης, θελήσαμε να περάσουμε το σεβασμό προς το θαλάσσιο περιβάλλον, δηλαδή τα μικρά ψάρια να επιστρέφονται πίσω στη θάλασσα, ώστε να έχουν και οι επόμενες γενιές ψάρια και να μπορούν να ασχοληθούν με αυτό το χόμπι-άθλημα. Ακόμη μέσα στο σεμινάριο είπαμε κάποια πιο εξειδικευμένα πράγματα τα οποία θέλουμε να φανούν στο μέλλον".

Στο αγώνα υπήρχαν δύο τεχνικές, το Casting και το Εγγλέζικο μήπως θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε τις δύο αυτές τεχνικές, γιατί είναι αρκετοί που δεν τις γνωρίζουν.

Άκης Τηνιακός

" Το Casting είναι μία τεχνική που γίνεται με βαρίδι στο βυθό της θάλασσας. Αυτό μπορεί να γίνει με απλό πεταχτάρι, μία ρόδα δηλαδή που το ρίχνουμε με το χέρι ή με το συνηθισμένο σήμερα καλάμι με μηχανισμό. Με την τεχνική αυτή μπορείς να ψαρέψεις με όλες τις καιρικές συνθήκες, όλες τις μορφολογίες του βυθού, μπορείς να ψαρέψεις σε παραλία, στο λιμάνι ή και σε βράχια. Απευθύνεται σε αρκετά μεγάλα ψάρια, που τα πιο συνηθισμένα είναι, μουρμούρες, λαβράκια, σαργούς ή τσιπούρες. Από εκεί και πέρα αυτό γίνεται πάντα με ζωντανό δόλωμα".

Μάριος Δαριβιανάκης

"Το Εγγλέζικο είναι μία διαφορετική τεχνική η οποία είναι μία εξέλιξη από το απλό το ψάρεμα που το γνωρίζαμε από τους παππούς δες μας και το οποίο είναι με πολύ πιο λεπτά εργαλεία και πιο μαλακά καλάμια. Το Εγγλέζικο είναι ένα ψάρεμα με φελλό, με πολύ μικρά αγκίστρια, συγκεκριμένα δολώματα, βέβαια με κάποιες παραλλαγές και το οποίο μας βοηθά πολύ σε τόπους όπως λιμάνια ή σε βράχια που έχει πολλά σκαλώματα. Με τον φελλό ρυθμίζουμε το βάθος και γλιτώνουμε σκαλώματα. Είναι ένα ανταγωνιστικό άθλημα, αφού χρησιμοποιείς πολύ ψηλά εργαλεία και έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον".

Θα ήθελα να μιλήσουμε και για το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν και να μου πείτε λίγο το πρόγραμμα αλλά και τη συζήτησε.

Άκης Τηνιακός

"Το σεμινάριο είχε χωριστεί σε δύο σκέλη, το πρώτο αναφερόταν στην τεχνική του Casting, ενώ το δεύτερο στο Εγγλέζικο. Προσπαθήσαμε να δείξουμε και να μάθουμε στον κόσμο κάποιες διαφορές και κάποια μυστικά που έπρεπε να κάνει κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αυτό γιατί είναι πολύ διαφορετικό το ψάρεμα που πάμε μόνοι ή με παρέα, από το αγωνιστικό ψάρεμα. Επίσης, θέλαμε να τους βάλουμε στο κλίμα του πως γίνεται ένας επίσημος αγώνας, γιατί εκτός από τους φιλικούς, υπάρχουν και οι επίσημοι που ανήκουν στην Ομοσπονδία και γίνονται με σκοπό τον καταρτισμό της Εθνικής ομάδας".

Μιας και αναφερθήκαμε στους επίσημους αγώνες θα ήθελα να μου πείτε, πόσοι πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αλλά κι αν η Σύρος έχει τις δυνατότητες να μπει στο καλεντάρι των επίσημων αγώνων.

Μάριος Δαριβιανάκης

"Αγώνες φιλικοί, αλλά και επίσημοι γίνονται σε σχεδόν ολόκληρη την χώρα, από εκεί η Σύρος και βέβαια έχει τις δυνατότητες να κάνει επίσημο αγώνα. Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε σίγουρα θα προσεγγίσει περισσότερο κόσμο, από άλλες περιοχές της Ελλάδας και το νησί θα έχει πολλά οφέλη".

Άκης Τηνιακός

"Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σάμος που κάθε χρόνο μετέχει ανελλιπώς στα πρωταθλήματα και στο νησί αυτό γίνονται πάρα πολλοί αγώνες. Βέβαια σημαντικό ρόλο οι φορείς και η τοπική κοινωνία να αποδεχτούν τέτοιου είδους αγώνες".

Πιο θα είναι το κέρδος του νησιού σε περίπτωση που πραγματοποιήσει επίσημο αγώνα ψαρέματος;

Μάριος Δαριβιανάκης

"Στη Σύρο θα έρθουν από πολλές περιοχές της Ελλάδος για το αγώνα. Οι διαγωνιζόμενοι που θα έρθουν μπορεί να ακολουθούνται από συγγενείς και φίλους κι έτσι η τοπική κοινωνία θα έχει πολλά οφέλη, αφού θα μείνουν σε ξενοδοχεία, αλλά και θα φάνε σε εστιατόρια".

Άκης Τηνιακός

"Ένας επίσημος αγώνας ή ακόμη ένας φιλικός ο οποίος είναι λίγο πιο πολύ διευρυμένος, έχει συμμετοχή από 60 έως 100 άτομα. Οπότε όλος αυτός ο κόσμος που θα βρεθεί στο συγκεκριμένο τόπο, νομίζω ότι βοηθά την τοπική οικονομία".

Αναφερθήκατε στην Εθνικής και πως οι αγώνες γίνονται για να καταρτιστεί η ομάδα. Αλήθεια με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των αθλητών;

Άκης Τηνιακός

"Γίνονται μία σειρά από αγώνες (επτά) και οι κανονισμοί και ο τρόπος που γίνονται οι αγώνες, είναι για να μειωθεί ο παράγοντας τύχη. Γιατί όλος ο κόσμος όταν ακούει για αγώνες ψαρέματος μιλά για τύχη το που θα πάει το μεγάλο ψάρι. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές δικλίδες που θα μπορέσουν να αναδείξουν τον πιο ικανό ψαρά. Αυτό βέβαια ισχύει σε όλον τον κόσμο. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξάγεται εδώ και περίπου 40 χρόνια και παίρνουν μέρος οι περισσότερες χώρες του πλανήτη".

Το ψάρεμα σαν χόμπι είναι φθηνό ή ακριβό;

Μάριος Δαριβιανάκης

" Ένας που θέλει να ξεκινήσει τώρα ή κάποιος που ασχολείται χρόνια, έχει πλέον λύσεις στην αγορά, και λόγω κρίσης. Οι εταιρίες έχουν συμμορφωθεί, αλλά και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, οπότε μπορεί κάποιος και να ξεκινήσει, αλλά και να συνεχίσει να ψαρεύει εξειδικευμένα, όχι με αρκετά χρήματα. Είναι ένα χόμπι το οποίο έχει επαφή με την φύση και όσο να είναι δεν χαλάς τα λεφτά σου κάπου αλλού, που δεν σου προσφέρει τίποτα. Από εκεί και πέρα όταν το χόμπι πάει να γίνει επάγγελμα, χάνεται η έννοια της ομορφιάς, του εραστή της τέχνης και αλλάζει πολύ τα δεδομένα. Ακόμη και τώρα που είμαστε σε κρίση όποιος θέλει μπορεί να ξεκινήσει το ψάρεμα και να πάει σε πιο οικονομικά πράγματα".

Άκης Τηνιακός

"Το ψάρεμα μέσα στην κρίση είναι μία διέξοδος. Έχει καταντήσει το ψάρεμα να είναι ψυχοθεραπεία, για τον κόσμο που είναι καταπιεσμένος και έχει τα προβλήματά του. Με το ψάρεμα έρχεται πιο εύκολα κοντά στην φύση, στη θάλασσα και να αδειάσει το μυαλό του".