Ο Σταύρος Γουσγουνέλης αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και ο Γουλιέλμος Πρίντεζης πρόεδρος της αθλητικής επιτροπής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης μιλούν για το στάδιο των Πευκακίων

Δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα

Στάδιο Πευκακίων, ένας χώρος πονεμένος, εγκαταλελειμμένος και πάνω από όλα…ακατάλληλος. Πόσες χιλιάδες αλήθεια λέξεις έχουν γραφτεί για να αποτυπώσουν την ακριβής εικόνα του γυμναστηρίου, που κάποτε φιλοξενούσε Αιγαιοπελαγήτικους αγώνες; Πριν από ένα χρόνο περίπου υπήρξε κάποιο έργο, ένα έργο το οποίο όχι μόνο δεν έφερε αποτέλεσμα, αλλά έχει αναδείξει ακόμη περισσότερα. Δόθηκαν ή θα δοθούν περίπου 100.000€ για την τοποθέτηση του κουρασάν, ένα έργο το οποίο ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όμως η διαφορά είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι και παραμένει…ακατάλληλος. Δηλαδή, θα δοθούν τόσα λεφτά για να πληρωθούν οι εργασίες, όμως δεν θα υπάρχει κανένα όφελος, καμία χρήση και ο κόσμος δεν θα μπορεί να γυμναστεί. Το κουρασάν που τοποθετήθηκε είναι περασμένης γενιάς, αυτό ήταν άλλωστε γνωστό και την ίδια ώρα υπήρχαν άλλα θέματα που… έκαιγαν και έπρεπε να γίνουν. Είναι δηλαδή σαν να πας να βάλεις καινούργια λάστιχα σε ένα χαλασμένο… αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης Σταύρο Γουσγουνέλη, το γυμναστήριο στα Πευκάκια για να πάρουν άδεια καταλληλότητας χρειάζονται 100.000€, αλλά και άλλα 200.000€ για να πάρει την εικόνα που του αξίζει. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσαν να είχαν αρχικά δοθεί και τώρα να μιλούσαμε κάτω από άλλες βάσεις. Όμως τα επαναλαμβανόμενα λάθη έφεραν αυτά τα αποτελέσματα. Το γυμναστήριο στα Πευκάκια παραμένει κλειστό, ακατάλληλο και δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα. Αυτό γιατί από τη μία μας δηλώθηκε ότι θα γίνει μελέτη, αλλά από την άλλη ότι δεν υπάρχουν τα λεφτά. Ο κόσμος το θέλει το έχει αποδείξει και καθημερινά βρίσκεται εκεί ακόμη και με κίνδυνο να τραυματιστεί. Κάθε απόγευμα είναι αρκετοί αυτοί που… πηδούν τα κάγκελα για να τρέξουν, να περπατήσουν χωρίς να έχουν δίπλα τους, τις κινούμενες λαμαρίνες του δρόμου.

Τα άσχημα μαντάτα

Το γυμναστήριο των Πευκακίων εδώ και πολλά χρόνια παραμένει σε μία ανενεργή κατάσταση, αφού ο χώρος είναι ακατάλληλος και κανείς δεν κινήθηκε για την βελτίωση των συνθηκών του. Η αλλαγή του κουρασάν δεν άλλαξε την εικόνα του, αφού η κατάστασή του αυτή τη στιγμή είναι τραγική, μιας και δεν υπάρχον οι σωστές συνθήκες συντήρησης του. Επομένως, επιστρέφει με μαθηματική ακρίβεια στην προγενέστερη κατάσταση που ήταν δηλαδή πριν την αλλαγή του. Από την πλευρά της η τρέχουσα δημοτική αρχή δεν έχει πάρει ακόμη κάποια απόφαση για το μέλλον του σταδίου και σύμφωνα με τα όσα είπαν ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Σταύρος Γουσγουνέλης, αλλά και ο πρόεδρος της επιτροπής αθλητισμού, ήμαστε ακόμη στη φάση της... μελέτης.

Πόσες μελέτες χρειάζεται ένας χώρος;

Στο άκουσμα ότι γίνεται αυτή τη στιγμή μελέτη για να αποτυπωθεί το πρόβλημα του πρώην σταδίου, στο μυαλό ήρθαν όλες αυτές οι μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, από την πρώην δημοτική αρχή. Καμία απ' αυτές που έγιναν και πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο δεν υλοποιήθηκε. Η μόνη η οποία εκτελέσθηκε ήταν η αλλαγή του κουρασάν, αλλά κι αυτή ήταν... άκαιρη. Κι αυτό γιατί το γυμναστήριο θα εξακολουθήσει να είναι ακατάλληλο. Πράγματι, πρέπει να γίνει κάτι σωστό και να ξεκινήσουν οι εργασίες κάτω από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Η Σύρος και οι κάτοικοι αυτού του νησιού έχουν ανάγκη από ένα λειτουργικό στάδιο. Κάποτε η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είχε μεγάλη ιστορία στον κλασσικό αθλητισμό, αλλά αυτό ανήκει στο μακρινό παρελθόν.

Ο κόσμος πηδά τα κάγκελα

Πριν ξεκινήσει η συνέντευξη με τον πρόεδρο της αθλητικής επιτροπής, αλλά και με τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, εντός του γυμναστήριου ήταν μία κάτοικος και περπατούσε. Δεν μπήκε από την πόρτα γιατί ήταν κλειστά και σωστά ήταν κλειστά, αφού ο χώρος αυτός δεν έχει άδεια καταλληλότητας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης διαπιστώθηκε πως κι άλλοι ήθελαν να μπουν, αλλά με τη θέα μας του κόπηκε η... όρεξη. Είναι κρίμα να υπάρχουν άνθρωποι που να θέλουν να γυμναστούν και να μην έχουν τους κατάλληλους χώρους. Η "είσοδος" είναι επικίνδυνη και εγκυμονεί κινδύνους, αφού για να εισέλθει κάποιος εντός του γυμναστηρίου πρέπει να πηδήξει ένα ντουβάρι με κάγκελα. Αλήθεια ποιος θα έχει την ευθύνη αν τραυματιστεί κάποιος;

 

 

" Έπρεπε να είναι ένας χώρος αναψυχής, άθλησης"

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης Σταύρος Γουσγουνέλης μίλησε για το ανοικτό γυμναστήριο στα Πευκάκια. "Έπρεπε να είναι ένας χώρος αναψυχής, άθλησης, στο κέντρο της πόλης κι αντί να είναι πόλος έλξης, θέλεις να φύγεις μακριά. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε κάποια σχέδια, βέβαια όλα εξαρτώνται από το οικονομικό κομμάτι. Στο πρόγραμμά της η δημοτική αρχή μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της να προσπαθήσει να αποκαταστήσει σταδιακά τους χώρους του γυμναστηρίου. Ήδη έχει γίνει μία αρχική μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, έχει ενημερωθεί η επιτροπή αθλητισμού για το γυμναστήριο, που αφορά της επισκευή του σε τρεις φάσεις. Δηλαδή η μελέτη αναφέρεται για τα έργα που πρέπει να γίνουν και πόσα χρήματα χρειάζονται για να γίνουν οι επισκευές αυτές. Δυστυχώς η κατάσταση είναι απελπιστική καθώς τα χρήματα που χρειάζονται είναι από 100.000 € η κάθε φάση, από το να πάρει άδεια λειτουργίας, να αποκατασταθούν τα κτήρια και ο χώρος του μπάσκετ και να ολοκληρωθεί με στρώσιμο ταρτάν. Ο κ. Πρίντεζης έχει κάνει κάποιες κινήσεις προς τη Γ.Γ. Αθλητισμού, καθώς θέλουμε να τους κάνουμε γνωστά τα προβλήματα που έχουν γενικότερα όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου".

Μιας και αυτή την περίοδο είναι επίκαιρος ο αριθμός των λέξεων κι εμείς έχουμε γράψει πάρα πολλές χιλιάδες λέξεις για να αναλύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος χώρος, θα ήθελα να μου πείτε γιατί στο παρελθόν κατά περιόδους ακούγαμε για μελέτες που θα γινόντουσαν ή είχαν γίνει, όμως οι μελέτες αυτές παρέμεναν μέσα στους φακέλους. Βρήκατε όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας τις μελέτες αυτές κι αν ναι γιατί δεν τις λαμβάνεται υπόψη.

Σ.Γ. "Για το συγκεκριμένο στάδιο, από όσα γνωρίζω και έχω βρει και μου παρέδωσαν δηλαδή έχω αυτό που έγινε τώρα τελευταία και αφορά το κουρασάν. Υπήρχε μια προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και μιας και μου δίνεται η ευκαιρία θα ήθελα να την ευχαριστήσω γιατί μας βοηθά πάρα πολύ, έτσι όταν ήρθε η ώρα αυτό που τότε θεώρησαν σωστό ήταν τα τοποθετηθεί ένας τάπητας, τον οποίο τον προσάρμοσαν στα χρήματα που είχαν. Ο τάπητας αυτός τοποθετήθηκε όμως είναι της προηγούμενης 20ετίας και δημιουργεί προβλήματα στον χώρο και σίγουρα αυτό που πρώτα έπρεπε να γίνει εδώ δεν ήταν η τοποθέτηση του κουρασάν. Παρόλο που τοποθετήθηκε το κουρασάν, χρειάζεται ειδική συντήρηση, χρειάζεται προσωπικό, διαβροχή, καθημερινό ειδικό στρώσιμο κάτι που αυτή τη στιγμή ο δήμος δεν μπορεί να το κάνει. Όπως βλέπουμε αυτός ο τάπητας αυτή την στιγμή ρημάζει, αφού δεν χρησιμοποιείται σωστά και βέβαια αυτός δεν είναι απαραίτητος για να λειτουργήσει το στάδιο. Ο χώρος αυτός είναι ετοιμόρροπος από τις κερκίδες μέχρι και τα κτήρια είναι επικίνδυνος σε πολλά σημεία κι αν εγώ αυτή τη στιγμή είχα την συγχρηματοδότηση των 120.000€, θα προσπαθούσα να γίνει άρση των επικίνδυνων κομματιών, να γίνει ο φωτισμός και να πάρει άδεια καταλληλότητας. Τώρα αν θα έτρεχαν οι αθλητές σε έναν τάπητα ο οποίος δεν είναι κατάλληλος, νομίζω ότι ο κόσμος θα το εκτιμούσε, καθώς θα λειτουργούσε το στάδιο".

Κ. Πρίντεζη θα ήθελα να μου πείτε κι εσείς με την σειρά σας για τις κινήσεις που έχετε κάνει για τον συγκεκριμένο χώρο. Τι συμβαίνει με τον χώρο αυτόν, αλλά και αν έχει μέλλον.

"Το μέλλον είναι δυσοίωνο για το στάδιο των Πευκακίων, ένα στάδιο στο οποίο έχουμε μεγαλώσει, έχουμε τρέξει, έχουμε παίξει. Η κατάσταση του όλα αυτά τα χρόνια επιδεινώνεται και τώρα έχει χειροτερέψει και κατά τη γνώμη μου είναι τελείως ακατάλληλο, για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Δεν μας ευχαριστεί αυτή η εικόνα και ούτε την επικροτούμε. Έχουμε μία συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες, η οποία πιστεύουμε και σε συνδυασμό με τις μελέτες που θα γίνουν, το στάδιο να πάρει το δρόμο του και να υλοποιηθούν διάφορα πράγματα. Βέβαια η γραφειοκρατία όπως γνωρίζει όλος ο κόσμος είναι μεγάλη κι αυτά δεν γίνονται από την μία μέρα στην άλλη. Πιστεύουμε να τα καταφέρουμε και να πάρει το στάδιο την μορφή που του αξίζει. Έχουμε κάνει κάποιες επαφές με το κεντρικό κράτος, όμως πέσαμε πάνω σε προεκλογική περίοδο, άλλαξαν οι πάντες και πρέπει να κάνουμε μία νέα συνάντηση, ώστε να τους δώσουμε τις μελέτες και να γνωρίζουν την πραγματική εικόνα. Χρηματοδοτήσεις δεν υπάρχουν, η Περιφέρεια με την οποία έχουμε άριστη συνεργασία με τον κ. Μαργαρίτης και τον κ. Λεονταρίτη να μας βοηθήσουν και πάνω σ' αυτό το κομμάτι. Ο χώρος αυτός ελπίζουμε να πάρει το δρόμος του και να πάρει την εικόνα που του αξίζει".

Βρισκόμαστε σε μία αρκετά δύσκολη οικονομική περίοδο, τόσο για το κεντρικό κράτος όσο και για τους πολίτες αυτής της χώρας. Αν κάποιος επισκεπτόταν των χώρο αυτόν πριν από δύο χρόνια κι ερχόταν και τώρα δεν θα έβλεπε καμία διαφορά και δεν θα πίστευε με τίποτα ότι δαπανήθηκαν περίπου 100.000€ για την τοποθέτηση νέου κουρασάν. Ήμαστε στο σήμερα με αυτή την εικόνα θα ήθελα να μου πείτε τι θα ακολουθήσει και τι θα πρέπει να περιμένουμε... αύριο;

Σ.Γ. "Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, η περίοδος των "παχιών αγελάδων" έχουν τελειώσει. Όταν υπήρχαν χρηματοδοτήσεις από ΕΣΠΑ, τα οποία χρηματοδοτούσαν αθλητικούς χώρους, τότε έπρεπε να είχαν γίνει σωστές μελέτες και να χρηματοδοτηθούν για να φτιαχτούν. Όταν εμείς είχαμε ένα στάδιο και τα άλλα νησιά ερχόντουσαν στη Σύρο για να κάνουμε τους Πανκυκλαδικούς αγώνες, αυτή τη στιγμή έχουν όλα τα άλλα νησιά και δεν έχουμε εμείς. Δεν ήμαστε άξιοι όχι να φτιάξουμε καινούργιο στάδιο, αλλά να συντηρήσουμε το στάδιο που είχαμε. Τώρα το ποιος ευθύνεται και το τι γίνεται είναι αυτονόητο".

Δεν πρέπει επιτέλους σ' αυτή την χώρα να πληρώσουν επιτέλους αυτοί που έχουν ευθύνη;

"Ποινικές ευθύνες σίγουρα δεν υπάρχουν. Δεν μπορεί να κατηγορηθεί κάποιος για ποινικές ευθύνες. Για την χαζομάρα ή την ανευθυνότητα δεν τιμωρείται κανείς. Εδώ βλέπουμε σε πολιτικό επίπεδο υψηλότερο από εδώ και κανείς δεν έχει τιμωρηθεί. Αν είσαι σε μία θέση και θέλεις να παραδώσεις κάποιο έργο, πρέπει να δουλεύεις 20 ώρες την ημέρα, δηλαδή εμείς σαν δημοτική αρχή νομίζουμε ότι σπρώχνουμε έναν βράχο και η κίνησή του είναι τόσο μικρή που πιστεύεις ότι δεν κινείται. Είναι τρομερά δύσκολο, με πολύ προσωπική δουλειά, αφήνουμε τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, τις οικογένειες μας τα πάντα για να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε κάτι. Αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά εκπονείται μελέτη για το αθλητικό κέντρο, την Α' και Β' αίθουσα. Πρώτη φορά γίνεται σωστή αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, να γίνει στατική μελέτη κι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε μία μελέτη την οποία θα μπορούμε να υλοποιήσουμε. Πρέπει να γίνει μία ολοκληρωμένη μελέτη για να μπορεί το στάδιο να πάρει πιστοποίηση γιατί πλέον είναι απαραίτητη για την λειτουργία του και να μπορεί να είναι ένα ασφαλές αδειοδοτημένο στάδιο. Με τον νέο νόμο είναι απαραίτητη η στατική επάρκεια, βέβαια το πρόβλημα αυτό δεν τον αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς".

Η Σύρος αυτή τη στιγμή είναι πρωτεύουσα Περιφέρειας και είναι ίσως η μόνη πρωτεύουσα που δεν έχει στάδιο.

Γ.Π. "Αυτό δεν είναι στάδιο, έχει καταντήσει ένα χωράφι και μάλιστα έχει υψηλή επικινδυνότητα".

Όταν φτάσαμε στα Πευκάκια είδαμε ότι υπήρχε κάποια γυναίκα και προπονείται. Να προπονείται σε έναν ακατάλληλο χώρο, αλλά και μάλιστα με τις πόρτες κλειστές.

Γ.Π. "Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε χωροφύλακες και να φιλάμε το στάδιο για το ποιος μπαίνει και το ποιος βγαίνει. Μεγάλοι άνθρωποι και νοήμον ήμαστε και θα πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι αν πηδάμε ένα κάγκελο υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστείς. Ο χώρος είναι ακατάλληλος και δεν προσφέρεται για τίποτα. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να γνωρίζουμε τι θέλουμε να κάνουμε και να έρθει η πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο σαν θέμα και όλοι μαζί να πάρουμε την σωστή απόφαση. Προσωπική άποψη είναι ότι δεν πρέπει να κλείσει ο χώρος αυτός".

Πριν μερικές μέρες είχαμε επισκεφτεί τον χώρο αυτόν γιατί την ημέρα αθλητισμού μαθητές ήταν εδώ για να "παίξουν" και να μάθουν. Βέβαια κατά τη γνώμη μου οι δάσκαλοι δεν έπρεπε να πάρουν την απόφαση να φέρουν τα παιδιά εδώ, γιατί πολύ απλά ο χώρος εκτός από εστία μόλυνσης, είναι ακατάλληλος και οι μαθητές δεν πρέπει να έχουν στο μυαλό τους αυτές τις εικόνες. Περισσότερο κακό κάνουμε αυτή τη στιγμή παρά καλό.

Γ.Π. "Συνήθως οι εκδρομές που διοργανώνονται από την πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενημερώνεται το αθλητικό κέντρο. Αν το γνωρίζαμε θα τους λέγαμε ότι είναι ακατάλληλος ο χώρος αυτός και να μην φέρουν τα παιδιά. Ακόμη κι εγώ έμεινα έκπληκτος όταν έμαθα ότι ήρθαν μαθητές στον χώρο αυτόν".

Ακούγοντας τη λέξη μελέτη μου έρχονται στο μυαλό όλες οι υπόλοιπες που έχουν περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά το παρελθόν, αλλά όλες κατέληξαν σε κάποιο συρτάρι. Εγώ θέλω να ρωτήσω, ο Δήμος θέλει τον γυμναστήριο στα Πευκάκια, έχεις σκέψεις και βλέψεις για τον χώρο αυτόν;

Γ.Π. "Στην εποχή που ζούμε πρέπει για να ξεκινήσει κάτι να γίνει σωστά. Οι τεχνικές που έλεγαν παίρνουμε αποφάσεις στο πόδι και ερχόμαστε και κάνουμε ότι θέλουμε, πιστεύω ότι ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον όλοι ήμαστε καχύποπτοι και εμείς που έχουμε παιδιά δεν θέλουμε να αθλούνται σε έναν χώρο που είναι ακατάλληλος, αλλά αυτός ο χώρος για να γίνει κατάλληλος υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Δεν μπορούμε να πούμε έχουμε για παράδειγμα 50.000€ πάμε να τις ρίξουμε στα Πευκάκια και να ερχόμαστε μετά από 2-3 χρόνια και να λέμε ότι τότε ρίξαμε κάποια λεφτά που δεν έπιασαν τόπο. Εμείς ήμαστε της λογικής ό,τι, ότι γίνεται πρέπει να γίνεται σωστά".

Θα ήθελα να μου πείτε, αυτή τη στιγμή πιο είναι πιο σημαντικό μία μελέτη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του κλειστού, όπου έχουν δαπανηθεί, σπαταληθεί πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή να δούμε τι θα γίνει με τον χώρο αυτόν;

Γ.Π. "Η Σύρος δικαιωματικά πρέπει να έχει ένα στάδιο. Ένα στάδιο όμως της επόμενης γενιάς. Δεν πρέπει να γίνει τίποτα στο πόδι. Η Σύρος με τους ρυθμούς ανάπτυξης και το όραμα που έχει για τα επόμενα χρόνια, πρέπει να φτιάξει ένα στάδιο το οποίο να παρέχει τα πάντα, ακόμη και συνεδριακό χώρο. Όπως γνωρίζουμε όμως τα πράγματα στην Ελλάδα είναι δύσκολα, για να αρχίσουν όλα αυτά να υλοποιούνται, βασικός παράγοντας είναι το οικονομικό. Οι εποχές είναι δύσκολες. Οι ενέργειες πρέπει να γίνουν άμεσα, να δούμε το νέο ΕΣΠΑ κι αν υπάρχουν κωδικοί να τον εκμεταλλευτούμε. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρχουν κάποια αποτελέσματα".