Δημήτρης Πάππας (αντιπρόεδρος ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων) και Πέτρος Σιδέρης (προπονητής Ναξιακού) μιλούν για τον Πορτάραθλον και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα της Νάξου

«Οι αγώνες της Νάξου ό,τι καλύτερο για το Νομό μας»

  • Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020 - 06:11
  • /   Eνημέρωση: 26 Νοε. 2020 - 16:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Ο κλασικός αθλητικός παρά τις απαγορεύσεις που υπάρχουν συνεχίζει τις προπονήσεις του καθώς έχει πάρει το «πράσινο φως» των λοιμοξιολόγων. Βέβαια και σ’ αυτήν την περίπτωση υπάρχουν Υγειονομικά κριτήρια που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά. Ωστόσο, υπάρχουν νησιά, αλλά και σωματεία που δεν συνεχίζουν τις προπονήσεις, όπως είναι ο Ανδριακός, όπως τόνισε και ο κ. Πάππας στις δηλώσεις του.

Από εκεί και πέρα πριν από λίγες ημέρες ο ΣΕΓΑΣ έκανε γνωστό το πρόγραμμα των αγώνων του 2021, με τους αγώνες της Νάξου στις 22 και 23 Μαΐου να ξεχωρίζουν. Για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, αλλά και το Πορτάραθλον μίλησε τόσο ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων, Δημήτρης Πάππας, όσο και ο τεχνικός του Ναξιακού Συλλόγου, Πέτρος Σιδέρης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων Δημήτρης Πάππας αναφέρθηκε αρχικά στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτήν την περίοδο οι αθλητές του κλασικού αθλητισμού, αλλά και για το άνοιγμα των προπονήσεων.

«Ο Στίβος αυτή τη στιγμή στο νομό μας υπολειτουργεί, δηλαδή κάποια στάδια είναι κλειστά μετά από απόφαση των διοικήσεών τους, αλλά και κάποια σωματεία έχουν αναστείλει τη δράση τους, όπως για παράδειγμα ο Ανδριακός. Υπάρχουν και σωματεία που ενώ κάποια αθλητικά κέντρα είναι ανοικτά τα σωματεία υπολειτουργούν. Κάποιοι αθλητές δηλαδή μεμονωμένα προπονούνται με τους προπονητές τους, βέβαια με μεγάλους περιορισμούς, όπως δηλαδή ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αυτό σημαίνει ότι έχει ανασταλεί η δραστηριότητα των μικρών παιδιών, δηλαδή των τμημάτων των ακαδημιών. Προσπαθούμε να κρατήσουμε… ζωντανή την ομάδα και τις ηλικίες που συμμετέχουν σε αγώνες».

Υπάρχουν νησιά όπου τηρούνται διαφορετικά τα μέτρα; Δηλαδή υπάρχουν νησιά που έχουν κλειστά στάδια και άλλα που έχουν ανοικτά;

«Από ό,τι γνωρίζω, ναι υπάρχουν στάδια όπως είναι αυτό του Ανδριακού που έχει κλείσει το στάδιό του και έχει αναστείλει τη λειτουργία του. Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και με τον Ήφαιστο Θήρας όπου και εκεί δεν υπάρχει κάποια δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, δεν γνωρίζω τι συμβαίνει με την Πάρο και με την Μήλο. Στα δύο τελευταία νησιά τα σωματεία υπολειτουργούν και προπονούνται μόνο τα αγωνιστικά τμήματα».

Από την πλευρά του ο προπονητής Στίβου, Πέτρος Σιδέρης, αναφέρθηκε αρχικά στο κομμάτι των προπονήσεων και όλα όσα συμβαίνουν στο νησί της Νάξου.

«Γνωρίζοντας, σε δεύτερη φάση, τους δύσκολους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που υπάρχουν, κάποιες ομάδες υπολειτουργούν κι αυτό έχει αναγκάσει τους προπονητές, αλλά και τους συλλόγους να επιλέξουν τους αθλητές με τους οποίους θα δουλέψουν αυτήν την περίοδο. Ουσιαστικά αυτήν την περίοδο προετοιμάζονται οι αθλητές οι οποίοι θα πάρουν μέρος στα Εθνικά και στα Πανελλήνια πρωταθλήματα. Αν δεν αλλάξει κάτι, οι αγώνες θα γίνουν τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Τώρα, όσον αφορά εμάς εδώ στη Νάξο, και τα δύο σωματεία (Ναξιακός και Πανναξιακός) συνεχίζουν τις προπονήσεις τους και ακολουθούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Προσπαθούμε να μη χάσουμε όλα αυτά που είχαμε κερδίζει όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό γιατί θα πρέπει να διατηρηθούμε σε μία καλή κατάσταση ενόψει των αγώνων που θα έρθουν το καλοκαίρι».

Κατόπιν, ο τεχνικός του Ναξιακού αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες διακοπές των προπονήσεων για τους αθλητές, αλλά και πόσο μεγάλη προσπάθεια χρειάζονται τα παιδιά για να διατηρηθούν σε καλή καστάσταση.

«Όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή την περίοδο δεν έχουν κανένα θετικό πρόσημο για τους αθλητές. Τα παιδιά σε οποιοδήποτε επίπεδο κι αν βρίσκονται, είτε δηλαδή κάνουν πρωταθλητισμό είτε είναι ερασιτέχνες αθλητές, κάθε χρόνο βάζουν κάποιους στόχους. Οι στόχοι στον κλασικό αθλητισμό είναι να είναι στην καλύτερή τους κατάσταση και να βελτιώνονται διαρκώς. Άρα, ο προγραμματισμός έρχεται μέσα από την προπόνηση και οφείλει να είναι αφενός στοχευμένος και αφετέρου να έχει και μία διάρκεια. Όταν αυτή η διάρκεια κόβεται, όχι μόνο σε ένα κομμάτι, αλλά σε πολλά κομμάτια, καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολη κάνει αυτό την προσπάθεια κάθε αθλητή. Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με τον ψυχολογικό παράγοντα. Ένας αθλητής, ο οποίος κάνει πρωταθλητισμό, μπορεί ίσως αυτή την κατάσταση να την διαχειριστεί λίγο καλύτερα. Ένας όμως ερασιτέχνης αθλητής, ο οποίος μπορεί να κάνει μόνο δύο με τρεις ώρες προπόνηση την ημέρα και ξαφνικά την προσπάθειά του αυτή την κόβεις ξαφνικά, θέλει μετά μεγάλη δύναμη και θάρρος για να μπορέσει να επιστρέψει στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Άρα, όπως γίνεται κατανοητό σε όλους, η δεύτερη φάση αυτού του Lockdown έχει παραπάνω πιστεύω αρνητικά στοιχεία για όλους τους αθλητές, σε σχέση με πρώτο κλείσιμο. Αυτό, γιατί η περίοδος είναι τέτοια, καθώς αυτή τη στιγμή οι αθλητές δουλεύουν να φτάσουν σε μία καλή κατάσταση, ενώ την πρώτη φορά οι αθλητές είχαν ήδη βρει την φόρμα τους. Τώρα βρισκόμαστε σε μία περίοδο, όπου είμαστε στα μέσα της χρονιάς και σύμφωνα με τον προπονητικό σχεδιασμό ήταν και η πιο βασική. Δηλαδή οι αθλητές επρόκειτο να μεταβούν από τη φάση της προετοιμασίας στην προ-αγωνιστική προπονητική κατάσταση - που είναι το πιο βασικό προπονητικό πλάνο. Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, έχει χαθεί. Ταυτόχρονα στις Κυκλάδες έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα των υποδομών, καθώς εμείς εδώ στον νομό μας δεν έχουμε κάποιο κλειστό χώρο για να μπορούν να προπονηθούν οι αθλητές. Έτσι από την πλευρά μας προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο ώστε να δουλέψουμε όσο τον δυνατό καλύτερο γίνεται».

Μπορεί άραγε να γίνει κάποιος απολογισμός για όλα όσα συνέβησαν την προηγούμενη χρονιά, αν και υπήρχε και τότε μία περίοδος που είχαν κλείσει όλα;

Δημήτρης Παππάς: «Από την πλευρά του ΣΕΓΑΣ είχε ειπωθεί πριν τους αγώνες, πως δεν θα υπάρχει καμία αξιολόγηση στα σωματεία για το 2020. Άρα αυτό εν μέρει αποδέσμευσε κάποιους αθλητές από τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Έτσι είχαμε μία ισχνή αγωνιστική δράση με διασυλλογικούς αγώνες, οι οποίοι έγιναν μετά από μεγάλη προσπάθεια από όλους. Μην ξεχνάμε πως οι αγώνες έγιναν μετά τον διαχωρισμό των σωματείων σε ομίλους, όπως κι εμείς εδώ στις Κυκλάδες είμαστε σε έναν όμιλο. Από εκεί και πέρα στους αγώνες είχαμε λίγες συμμετοχές, καθώς δεν ήταν για όλους τους αθλητές απαραίτητη η συμμετοχή. Είχαμε βέβαια και τα πανελλήνια πρωταθλήματα, όμως δεν έγιναν τα περισσότερα meetings όπως δεν έγινε και το Portarathlon της Νάξου. Για να μιλήσουμε για εμάς εδώ στις Κυκλάδες, έγιναν τα Δήλεια με περιορισμένο αριθμό αθλητών, καθώς συμμετείχαν μόνο αθλητές από τον νομό μας. Άρα, γίνεται κατανοητό πως είχαμε μία φτωχή αγωνιστική δράση. Έτσι, δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για έναν σοβαρό απολογισμό παρά μόνο μία αναφορά στην αγωνιστική δράση του 2020».

Υπάρχει ελπίδα για τις αθλητικές δραστηριότητες της σεζόν 2021;

Δημήτρης Παππάς: «Οι συμμετοχές που είχαμε την περσινή σεζόν για το Πορτάραθλον της Νάξου ήταν πάρα πολλές. Αυτό μας κάνει ακόμη πιο αισιόδοξους, αν πούμε ότι έχουμε έρθει σε κάποια κανονικότητα και πιστεύω πως θα έχουμε ακόμη περισσότερες συμμετοχές από ξένους αθλητές. Τώρα ο συνδυασμός Πανελληνίου πρωταθλήματος και Πορτάραθλον, έχει τα θετικά του, αλλά φυσικά υπάρχουν και αρνητικά. Στα θετικά είναι ότι θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή αθλητών και κόσμου στις κερκίδες – αν επιτραπεί η είσοδος στους φιλάθλους – γιατί θα είναι δύο αγωνιστικές δράσεις. Επίσης στα θετικά είναι πως οι Έλληνες αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν συναθλητές τους από άλλες χώρες και να έχουν την ευκαιρία να τεστάρουν τις δυνατότητές τους. Το μόνο αρνητικό που υπάρχει σε όλο αυτό είναι πως οι αθλητές των συνθέτων αγωνισμάτων θα χάσουν μία ακόμη αγωνιστική ευκαιρία. Ο λόγος που έγινε το Πορτάραθλον είναι να δίνεται μία ακόμη αγωνιστική ευκαιρία στους αθλητές των συνθέτων αγωνισμάτων, που είναι ένα δύσκολο αγώνισμα και έκαναν έναν με δύο αγώνες τη χρονιά. Αυτό δυστυχώς θα χαθεί με τον προγραμματισμό που υπάρχει για το 2021, αλλά δυστυχώς δεν γινόταν διαφορετικά, καθώς δεν υπήρχαν κενές ημερομηνίες. Έχει ειπωθεί πως ο ΣΕΓΑΣ έχει συμπεριλάβει τους αγώνες της Νάξου φέτος με προεκλογική στόχευση. Από την δική μας πλευρά στόχος μας είναι, αυτή τη στόχευση να την υλοποιήσουμε και να την κάνουμε πραγματικότητα. Στο ενεργητικό μας έχουμε και την πολύ σπουδαία διοργάνωση του 2015, που όλοι οι αθλητές το αναφέρουν με τα καλύτερα λόγια».

Η διοργάνωση που αναφέρετε του 2015 ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έχει πραγματοποιηθεί στο νομό μας;

Δ.Π. «Οι Κυκλάδες δεν έχουν διοργανώσει ποτέ Πανελλήνιο πρωτάθλημα οποιουδήποτε αγωνίσματος, οποιασδήποτε κατηγορίας, απ’ όσο γνωρίζω εγώ».

Από την πλευρά του ο κ. Σιδέρης αναφέρθηκε στους αγώνες της Νάξου το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Από την πλευρά μας προσπαθούμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε οι αθλητές να νιώσουν καλά και να μπορούν να αποδώσουν καλύτερα. Κι αυτό μας το μεταφέρουν όλοι οι αθλητές που είχαν λάβει μέρος σε προηγούμενες διοργανώσεις. Σ’ αυτό βοηθά και η καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται και το γήπεδο, όπου οι αθλητές έχουν φέρει σπουδαία αποτελέσματα. Πιστεύω ότι μέσα από τις προπονήσεις και το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί στη Νάξο, θα δώσει την ευκαιρία στους αθλητές να πετύχουν τα αποτελέσματα που θα τους δώσουν την πρόκριση στους αγώνες στο Τόκιο. Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους αθλητές και η ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων 22 και 23 Μαΐου δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές να προετοιμαστούν κατάλληλα και να φέρουν τα αποτελέσματα που θέλουν. Η περίοδος είναι πάρα πολύ καλή ώστε οι αθλητές να σημειώσουν πολλά ρεκόρ και να πιάσουν τους χρόνους για τους Ολυμπιακούς αγώνες».

Αναλυτικά

Ιανουάριος
24 Κυριακή Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 35χλμ. βάδην Α/Γ
31 Κυριακή Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σε ανώμαλο έδαφος

Φεβρουάριος
13 Σάββατο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ20, Σόφια (Βουλγαρία)
13-14 Σαβ.- Κυρ. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού, ΣΕΦ
20 Σάββατο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Α/Γ κλειστού, Κωνσταντινούπολη
27 Χειμερινό Κύπελλο ρίψεων
28 Κυριακή Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 20χλμ. βάδην Α/Γ, ΑΓ Κ23

Μάρτιος
4-7 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Τορούν (Πολωνία)
13-14 Ευρωπαϊκό Κύπελλο Χειμερινών Ρίψεων Α/Γ, Κ23 Λεϊρία (Πορτογαλία)
19 -21 18ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού Ναντζίνγκ (Κίνα)
20 Σάββατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου Α/Γ, Κ20 Μπάθερστ (Αυστραλία)
21 Κυριακή Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου, Αθήνα
21 Κυριακή 9ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας, Αθήνα
27 Σάββατο Βαλκανικό Πρωτάθλημα βάδην Α/Γ, Κ23, Κ20, Κ18, Αττάλεια (Τουρκία)

Απρίλιος
10 Σάββατο Διασυλλογικοί Αγώνες Κ14, Α΄αγώνας
11 Κυριακή Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βουνού
11 Κυριακή "Patras Race Walking Festival", Πάτρα
17 Σάββατο Διασυλλογικοί Αγώνες Κ18
24 Σάββατο Διασυλλογικοί Αγώνες Κ16
25 Κυριακή Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου, Κίεβο (Ουκρανία)
27- 28 Μ. Τρ.- Μ. Τετ. Διασυλλογικοί Αγώνες Συνθέτων Α/Γ, Κ18

Μάιος
1-2 Σάβ. – Κυρ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκυταλοδρομιών, Χορζόβ ή Σιλέσια(Πολωνία)
8-9 Σάβ. – Κυρ. Διασυλλογικοί Αγώνες Α-Γ και Σύνθετα Κ16
15 Σάββατο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου & Βουνού (S,U20) Κάμπουλουνγκ (Ρουμανία)
15 Σάββατο Διασυλλογικοί Αγώνες Κ14 / Β΄Αγώνας
15 Σάββατο "Βεργώτεια 2021", Κεφαλονιά
16 Κυριακή Ευρωπαϊκό Κύπελλο Βάδην Ομάδων (S,U20), Podebrady/Τσεχία
16 Κυριακή Πανελλήνιο Πρωτ. 10.000μ. Α-Γ (S) / U23 & 5.000μ. U20 / Πρόταση
16 Κυριακή "Φεστιβάλ ρίψεων", Τρίπολη
19 Τετάρτη "Athens Street Pole Vault, Αθήνα
19 Τετάρτη 1ο Grand Prix: "Τοφάλεια", Πάτρα
22 Σάββατο "Παπαφλέσσεια 2021", Καλαμάτα
22- 23 Σάβ.- Κυρ. Πανελλήνιο Πρωτ. Συνθέτων Α-Γ
22-23 "Πορτάραθλον", Νάξος"
26 Τετάρτη Διεθνές μίτινγκ αλμάτων, Καλλιθέα
26 Τετάρτη 2o Grand Prix "Αλεξάνδρεια", Έδεσσα
29 Σάββατο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Σκυταλοδρομιών, Κραϊόβα (Ρουμανία)
29 Σάββατο Αγώνες ρίψεων "Κώστας Σπανίδης", Θεσ/νίκη
30 Κυριακή "Βενιζέλεια- Χανιά 2021", Χανιά

Ιούνιος
2 Τετάρτη "Filothei Women Gala", Φιλόθεη
5 Σάββατο "Ευρωπαϊκό Kύππελο 10.000μ. Α/Γ, Λονδίνο (Μ. Βρετανία)
5-6 Σάβ. – Κυρ. Μεσογειακοί Αγώνες Κ23, La Nucia (Ισπανία)
5-6 Σαβ. - Κυρ. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ και Α/Γ Κ23
9 Τετάρτη "Σιθώνεια 2021", Χαλκιδική
12 Σάββατο 3ο Grand Prix: "Άργος Ορεστικό"
12-13 Σαβ.- Κυρ. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Συνθέτων Κ23, Κ18
12-13Σαβ.- Κυρ. Βαλκανικό Πρωτάθλημα Σκυταλοδρομιών, Ερζουρούμ (Τουρκία)
12-13 Σαβ.- Κυρ. Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ20, Κωνσταντινπούπολη (Τουρκία)
13 Κυριακή "Αλεξάνδριοι Δρόμοι", Θεσσαλονίκη
19-20 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων - Α΄Κατηγορία
26-27 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Α/Γ, Νόβι Παζάρ (Σερβία)
26 Βαλκανικό Πρωτάθλημα 10χλμ. σε Δημόσια Οδό, Μπρκο (Βοζνία και Ερζεγοβίνη)

Ιούλιος
3 Σάββατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βουνού Α/Γ, Κ20 Sinfaes (Πορτογαλία)
3-4 Σαβ. - Κυριακή Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20 και Σύνθετα Κ20
7 Τετάρτη 4ο Grand Prix: "Δαβιτζόγλεια", Καβάλα
8-11 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, Μπέργκεν (Νορβηγία)
10-11 Σαβ. - Κυρ. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16
15-18 Πεμπ.- Κυρ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20, Ταλίν (Εσθονία)
24-25 Σαβ.- Κυρ. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ18
30/7-8/8 Παρ.- Κυρ. 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες, Τόκιο (Ιαπωνία)

Αύγουστος
30/7-8/8 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες, Τόκιο (Ιαπωνία)
14 Σάββατο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ18, Κράγιεβο (Σερβία)
17-22 Τρ.- Κυρ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20, Ναϊρόμπι (Κένυα)
18- 22 Τετ.- Κυρ. Καλοκαιρινοί Παγκόσμιοι Πανεπιστημιακοί Αγώνες Κ23, Κ20, Chengdu (Κίνα)
26-29 Πεμ.- Κυρ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18, Ριέτι (Ιταλία)

Σεπτέμβριος
12 Κυριακή Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου, Μπίτολα/Βόρεια Μακεδονία / 1η επιλογή
19 Βαλκανικό Πρωτ. Ημιμαραθωνίου, Μπίτολα/Βόρεια Μακεδονία / 2η επιλογή

Οκτώβριος
9 Σάββατο Διασυλλογικοί Αγώνες Κ14 Γ΄ Αγώνας

Νοέμβριος
6 Σάββατο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου, Πλοέστι (Ρουμανία)
13 Σάββατο ΑΜΑ, Αγώνας Δρόμου 10χλμ.
14 Κυριακή Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου
14 Κυριακή Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός

Δεκέμβριος
12 Σάββατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Δρόμου σε Ανώμαλο Έδαφος