Τα έργα που επρόκειτο να γίνουν καθόρισαν την λειτουργία του για το 2021

Δεν θα ανοίξει η πισίνα του κολυμβητηρίου

Λάθος χειρισμοί; Κακή διαχείριση; Σε κάθε περίπτωση είναι αρνητικό το αποτέλεσμα καθώς για το καλοκαίρι του 2021 η πισίνα του κολυμβητηρίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα παραμείνει κλειστή.

Η αρχική τοποθέτηση του αρμόδιου προέδρου της Αθλητικής επιτροπής, Γιάννη Βρούτση, είναι πως το κολυμβητήριο δεν θα ανοίξει λόγω των έργων που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν. Τα έργα σύμφωνα με τον κ. Βρούτση έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει, αφού ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι εργασίες να ξεκινήσουν πριν το καλοκαίρι. Αυτό, σύμφωνα πάντα με τον κ. Βρούτση, δεν ήταν εφικτό, αφού μετά από το μπαράζ των ενστάσεων μεταξύ των εργολάβων τα έργα πάνε ακόμη πιο πίσω.

Ελλιπής προγραμματισμός

Η τελευταία διετία για το κολυμβητήριο ίσως είναι από τις χειρότερες, αφού το καλοκαίρι του 2020 άνοιξε τις πόρτες του στις 23 Ιουλίου, μετά τα προβλήματα στη χλωρίωση – συντήρηση της πισίνας. Από το 2020 έως το 2021 δεν άλλαξε κάτι, αφού το κολυμβητήριο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αφέθηκε στη μοίρα του, περιμένοντας το πότε θα ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασής του. Οι ενστάσεις θα έπρεπε από πλευράς Δήμου να έχουν υπολογιστεί, όπως συνηθίζεται να συμβαίνει σε προσκλήσεις έργων, γεγονός που μεταθέτει χρονικά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και κατ’ επέκταση και την έναρξη των εργασιών. Αυτή η χρονική προοπτική εκτέλεσης των εργασιών δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη μη λειτουργία του κολυμβητηρίου.

Στην αναμονή της έναρξη των εργασιών

Ο πρόεδρος της Αθλητικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, Γιάννης Βρούτσης, ενημέρωσε πως μπορεί να τελείωσαν οι ενστάσεις όμως και πάλι θα πρέπει να επιδειχθεί η απαραίτητη υπομονή μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα, αφού αυτό θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Μία γενικόλογη και αόριστη δηλαδή αναφορά σε μελλοντική εκτέλεση εργασιών χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, με το κολυμβητήριο να μην λειτουργεί κατά τη θερινή περίοδο.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης: «Υπήρχε η μελέτη για τα κτήρια Α, Β και το κολυμβητήριο να γίνουν εργασίες πριν την έναρξη του καλοκαιριού. Όμως μετά τις ενστάσεις που υπήρξαν μεταξύ δύο εργολάβων τα έργα θα πάνε πιο πίσω. Τώρα, μετά την ενημέρωση που είχα από τον αντιδήμαρχο τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αληφραγκή τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Το κολυμβητήριο, όπως είχε αποφασιστεί κι από πριν, θα παραμείνει γι’ αυτό το καλοκαίρι κλειστό, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες».

Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσουν τα έργα, καθώς από την ημέρα που θα υπογράψει ο εργολάβος, θα πρέπει οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί σε εννέα μήνες;

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσουν τα έργα, αφού πρώτα θα πρέπει να κλείσει ο κύκλος των ενστάσεων. Δυστυχώς, όλα αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα, καθώς μιλάμε για δημόσια έργα. Ο εκάστοτε δικαιούχος έχει ένα ορισμένο χρονικό περιθώριο να προβεί σε ένσταση, αυτό όντως κι έγινε κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η έναρξη των εργασιών να πάει πιο πίσω. Η θέλησή μας είναι να ολοκληρωθεί το έργο και να μην υπάρξει από τη δική μας πλευρά κάποια καθυστέρηση. Μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν τα έργα. Υπήρχε η πρόθεση τα έργα να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, ακόμη και να μην υπήρχε κάποια καθυστέρηση, το κολυμβητήριο θα παρέμενε κλειστό, καθώς δεν θα είχαν ολοκληρωθεί τα έργα. Αυτήν τη στιγμή, δεν μπορούμε να πούμε ότι πάμε να το ανοίξουμε, αφού θα πρέπει να καθαριστεί η πισίνα, να υπάρχουν οι απαραίτητες δηλαδή εργασίες ώστε να μπορεί να ανοίξει. Θα πρέπει να πω, πως το κολυμβητήριο είχε προγραμματιστεί να παραμείνει κλειστό λόγω της έναρξης των έργων. Όμως μετά τις ενστάσεις η έναρξη των έργων πάει πιο πίσω. Μέσα στο καλοκαίρι πιστεύω θα ξεκινήσουμε». 

Αν η όλη διαδικασία ολοκληρωθεί τέλος Αυγούστου το κολυμβητήριο δηλαδή δεν θα ανοίξει για τους θερινούς μήνες, αφού είχατε έναν αόριστο προγραμματισμό;

«Φέτος τα έργα δεν προλαβαίνουν να γίνουν για να ανοίξει το κολυμβητήριο. Ακόμη και να λέγαμε πως πάμε να το ανοίξουμε έπρεπε να προμηθευτούμε χλώρια κι όλα όσα χρειάζονται για να κάνουμε την απαραίτητη συντήρηση του νερού. Θα πρέπει να πω, πως θα ήμασταν υπόλογοι όταν δεν υπήρχαν τα έργα και δεν θα είχαμε κάνει τις διαδικασίες για να ανοίξει το κολυμβητήριο. Αν τώρα αγοράζαμε τα χημικά και ξεκινούσαν τα έργα το καλοκαίρι, όλα αυτά θα καταστρέφονταν και θα πήγαιναν χαμένα. Θα κάναμε δηλαδή μία άδικη αγορά».

Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι ενστάσεις, εσείς δεν γνωρίζατε τον απαιτούμενο χρόνο για αυτές, όπως ισχύει για όλα τα έργα, οπότε να καθοριστεί συγκεκριμένα και ο χρόνος έναρξης των εργασιών;

«Όχι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε γιατί δεν γνωρίζαμε αν υπάρχουν άλλες ενστάσεις και πότε θα τελειώσουν όλα αυτά. Αν αγοράζαμε χημικά και δεν υπήρχε άλλη ένσταση; Τα χημικά θα πήγαιναν χαμένα και γενικά δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε και πολλά πράγματα».

Τώρα σε ποια φάση είμαστε και τι περιμένουμε να γίνει;

«Από ό,τι γνωρίζω, τελειώσαμε με τις ενστάσεις και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν τα έργα».

Το «αμέσως επόμενες εβδομάδες» δεν είναι γενική και αόριστη αναφορά; 

«Ακριβή ημερομηνία δεν μπορούμε να πούμε αυτήν τη στιγμή. Δεν είναι πλέον στην δική μου αρμοδιότητα το κομμάτι αυτό. Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στις ενστάσεις που έγιναν. Μακάρι να μην ήταν τόσο χρονοβόρα η όλη  διαδικασία, όμως δυστυχώς είναι και μας πήγαν όλα πίσω. Είχαμε μιλήσει τόσο στις ομάδες, αλλά και είχαμε προετοιμάσει το κοινό πως το καλοκαίρι του 2021 το κολυμβητήριο δεν θα άνοιγε λόγω των εργασιών που θα γίνουν».