"Με σκληρή δουλειά έρχονται οι επιτυχίες"
- Τετάρτη, 6 Απριλίου, 2022 - 06:12
Τα τελευταία χρόνια ο Αθλητικός Σύλλογος TAE KWON DO έχει φέρει στο νησί αρκετές επιτυχίες. Επιτυχίες που έχουν έρθει μετά από πολύ δουλειά και σκληρή προπόνηση. Ο Δημήτρης Μαντζανάρης μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για τις επιτυχίες που έχει φέρει ο Σύλλογος, αλλά και οι στόχοι που έχουν τεθεί από εδώ και πέρα. Να σημειώσουμε εδώ πως η αθλήτρια του Συλλόγου, Μαρία Παντελή, συμμετείχε στο τελευταίο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κορασίδων όπου και κατέλαβε την 3η θέση. Επίσης πήρε μέρος και στο 7ο European clubs όπου κατέκτησε την 1η θέση .
Αρχικά ο Δημήτρης Μαντζανάρης αναφέρθηκε στις τελευταίες επιτυχίες του Συλλόγου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, αλλά και τους στόχους που έχουν τεθεί.
"Ο Σύλλογος συμμετείχε με την αθλήτρια Παντελή Μαρία στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παιδιών κορασίδων όπου κατέκτησε την 3η θέση, 20% μόρια για τα Σ.Ε.Φ.Α.Α -Τ.Ε.Φ.Α.Α. 7% για τα άλλα τμήματα και με την τελευταία της συμμετοχή πριν covid στο 7o European clubs όπου κατέκτησε την 1η θέση. Αυτή την στιγμή ο στόχος του συλλόγου είναι οι στόχοι που έβαλε η αθλήτρια μας, Παντελή Μαρία, δηλαδή διακρίσεις σε πρωταθλήματα G2 για βαθμολογία, ένταξη στην εθνική ομάδα και κατάκτηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος για να ανοίξει μετά η πύλη της ολυμπιάδας, αλλά για να φτάσουμε στο στόχο χρειάζεται να βρεθεί ένας χορηγός πρώτα για να την στηρίξει".
Πόσο δύσκολο ένα σωματείο από της Κυκλάδες να βγάλει αθλητές υψηλού επιπέδου;
"Είναι πολύ δύσκολο να βγάλει αθλητές υψηλού επιπέδου Όχι επειδή δεν έχουμε ταλέντα αντίθετα στα φυτώρια των Σωματείων υπάρχουν αθλητές με καλές προδιαγραφές για να εξελιχθούν σε αθλητές υψηλού επιπέδου Το πρόβλημα είναι το οικονομικό. Εννοώ ότι όλα τα πρωταθλήματα γίνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, φανταστείτε ένας αθλητής από τις Κυκλάδες να αγωνίζεται το Σάββατο. Ο αθλητής από τις Κυκλάδες θα πρέπει να ξεκινήσει από την Πέμπτη από το νησί, την Παρασκευή να περάσει την ζύγιση της κατηγορίας για να αγωνιστεί το Σάββατο και την Κυριακή το απόγευμα να επίστρεψει στο νησί. Όλες αυτές τις ημέρες που πρέπει να είναι στην Αθήνα επιβαρύνουν τον αθλητή, αντιθέτως με έναν αθλητή της Αθήνας που δεν έχει σχεδόν καθόλου κόστος και χώρια η ταλαιπωρία όταν έχει μποφόρ. Επίσης, ο αθλητής πρέπει να είναι σε διατροφή για να κρατηθεί στην κατηγορία του. Όποτε μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να μετακινείται ένας αθλητής".
Πόσο σημαντικοί είναι για τα παιδιά οι αγώνες και πόσο πολύ δυσκόλεψε γενικά την κατάσταση η περίοδος πανδημίας;
"Οι αγώνες για ένα αθλητή είναι πολύ σημαντικοί. Από ένα φιλικό πρωτάθλημα μέχρι τα Ευρωπαϊκά G2. Για να εξελιχθεί ένας αθλητής χρειάζεται κάθε μήνα να έχει αγώνες τουλάχιστον σε δύο φιλικά πρωταθλήματα. Έπειτα, για την ένταξη σε εθνικές ομάδες χρειάζεται και η συμμετοχή στα διασυλλογικά και στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Ένας αθλητής αν έχει υψηλούς στόχους θα πρέπει κάθε μήνα να συμμετέχει στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα G2 ώστε να μπορέσει να ανέβει στην παγκόσμια κατάταξη για να μπορέσει να διασφαλίσει τη συμμετοχή του σε παγκόσμια πρωταθλήματα ή ακόμα και στην Ολυμπιάδα. Όσο για την πανδημία είναι φρίκη για τους αθλητές υψηλού επιπέδου διότι τους πήγε πολύ πίσω στις προπονήσεις και στους αγώνες για την βαθμολογία τους ενώ βγήκαν πολύ απότομα από τις ηλικιακές κατηγορίες, π.χ. από παίδων-κορασίδων πήγαν κατευθείαν στις κατηγορίες εφήβων-νεανίδων, όπου εκεί συνάντησαν πιο έμπειρους αθλητές. Καταλαβαίνετε ότι η αλλαγή ήταν πολύ απότομη για έναν αθλητή εφόσον δεν αγωνίστηκε σχεδόν καθόλου στης κατώτερες ηλικιακές κατηγορίες¨".
Ο Σύλλογος σας πρωτοπόρει για ακόμα μια φορά, αφού πιστοποιηθήκατε για ακόμα ένα τμήμα το οποίο όχι μόνο είναι άγνωστο στις Κυκλάδες αλλά και γενικά στην Ελλάδα.
"Ναι είναι αλήθεια. Ο Σύλλογος πιστοποιήθηκε για το νέο του τμήμα που είναι το ΣΟΥΜΟ και μάλιστα είμαστε ο μοναδικός σύλλογος στης Κυκλάδες με πιστοποιημένο εκπαιδευτή. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία σούμο συστήθηκε το 2021. Είναι μία νέα ομοσπονδία η οποία ήρθε για να καλύψει το κενό που υπήρχε, καθώς το σούμο είναι το μοναδικό μαχητικό άθλημα που είναι αναγνωρισμένο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά δεν είχε επίσημη εκπροσώπηση στην Ελλάδα. Και σύντομα από την γενική γραμματεία αθλητισμού".
Λίγα λόγια για το άθλημα αυτό και πιστεύετε ότι μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρων αθλητών;
"Το σούμο είναι από τα πιο γνωστά αθλήματα παγκοσμίως, αλλά και από τα πιο παρεξηγημένα διότι υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι το επαγγελματικό σούμο που γνωρίζει ο κόσμος από τις ταινίες είναι το ίδιο με το ερασιτεχνικό - κάτι που δεν ισχύει. Το ερασιτεχνικό σούμο έχει πάρει τις βάσεις του από το επαγγελματικό, αλλά διαφέρει πάρα πολύ από αυτό. Μιλάμε πλέον για ένα σύγχρονο μαχητικό άθλημα επαφής, που μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι αθλητές (άνδρες, γυναίκες, παιδιά) και όπως όλα τα μαχητικά αθλήματα, έχει κατηγορίες κιλών και ηλικίας. Ακόμη και η αθλητική περιβολή διαφέρει.
Για το επαγγελματικό σούμο υπεύθυνη είναι η Επαγγελματική Ένωση Σούμο (Japan Sumo Association). Απαγορεύονται οι γυναίκες και τα παιδιά λόγω θρησκείας και δεν υπάρχουν κατηγορίες κιλών. Η ενδυμασία παίζει ρόλο, μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο, καθώς είναι περισσότερο παράδοση και τρόπος ζωής πάρα άθλημα.
Για το ερασιτεχνικό σούμο υπεύθυνη είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σούμο (International Sumo Federation). Το άθλημα έχει κατηγορίες κιλών και μπορούν να συμμετέχουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Υπάρχει αθλητική περιβολή κάτω από το μαουάσι (τη ζώνη που φορούν) - για τους άνδρες ένα κολλητό σορτσάκι και για τις γυναίκες και τα παιδιά παλαιστική φόρμα. Κρατάνε όμως και κάποιες από τις παραδόσεις του επαγγελματικού σούμο, όπως τον χαιρετισμό πριν τους αγώνες για να δείξουν ότι είναι άοπλοι. Οι κατηγορίες ορίζονται με βάση την ηλικία και τα κιλά των αθλητών.
Οι βασικοί κανόνες του σούμο είναι απλοί. Στόχος του αθλητή είναι να βγάλει εκτός του αγωνιστικού χώρου (ντόχιο) τον αντίπαλό του ή να τον κάνει να ακουμπήσει με οποιοδήποτε μέρος του σώματός του (πλην της πατούσας) στο έδαφος. Η διάρκεια του αγώνα είναι από τρία έως πέντε λεπτά ανάλογα την κατηγορία, σπάνια όμως καλύπτεται ο χρόνος μιας και η τόσο κοντινή επαφή σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο, συνήθως, φέρνει άμεσα το αποτέλεσμα. Θα έλεγε κανείς ότι οι αθλητές του σούμο μοιάζουν με τους αθλητές του στίβου, των αθλημάτων «μιας ανάσας» όπως λέγονται, καθώς σε λίγα δευτερόλεπτα πρέπει να φανεί η δουλειά και η προετοιμασία του αθλητή, η οποία απαιτεί ταχύτητα, ελαστικότητα, δύναμη αλλά και ταχύτητα σκέψης. Πιστεύω ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον να ασχοληθούν με το άθλημα διότι είναι ένα άθλημα πάλης όπου εξασκείς την ταχύτητα, την ελαστικότητα, τη δύναμη και την ταχύτητα σκέψης".
Στην προσπάθεια σας αυτή έχετε την βοήθεια χορηγών ή της τοπικής αυτοδιοίκησης;
"Στην προσπάθεια αυτή οι χορηγοί είναι οι γονείς και σε ότι μπορεί ο Σύλλογος να συνεισφέρει. Μάλιστα ο Σύλλογος ψάχνει χορηγό για την αθλήτρια του παντελή Μαρία διότι έχει φτάσει σε επίπεδο υψηλό όπου χρειάζεται την βαθμολογία από τα πρωταθλήματα G2 και αυτά γίνονται μόνο στο εξωτερικό οπότε το κόστος είναι ψηλό για την αθλήτρια και σε αυτό το κομμάτι οι αθλητές της ηπειρωτικής Ελλάδος ευνοούνται περισσότερο διότι υπάρχουν περισσότερες επιχείρησης που μπορούνε να στηρίξουνε έναν αθλητή και είναι κρίμα ένας αθλητής να φτάνει σε στάδιο υψηλό να έχει να δώσει κι άλλα και να σταματάει το όνειρο του η τον στόχο του διότι δεν έχει χορηγό".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Οι τάσεις στον παγκόσμιο αθλητισμό το 2025
5 Ιαν. 2025 - 13:23 - Ξεχώρισε η πορεία της Ελλάς Σύρου
3 Ιαν. 2025 - 6:11 - Στον 11ο Καστόρειο Ημιμαραθώνιο πήραν μέρος δύο αθλήτριες από τη Σύρο
31 Δεκ. 2024 - 6:21 - Στον Παμμηλιακό η Έλενα Βουζουνάρα
30 Δεκ. 2024 - 6:20 - Μία όμορφη εκδήλωση του Ο.Α. Σύρου
17 Δεκ. 2024 - 6:20