Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης μιλά στην «Κοινή Γνώμη» για την έναρξη των εργασιών στο γήπεδο της Βάρης

«Χτυπά» ξανά η καρδιά του κλασσικού αθλητισμού

  • Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, 2023 - 06:11
  • /   Eνημέρωση: 24 Ιαν. 2023 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Τα έργα κατασκευής του νέου σταδίου στη Βάρη άρχισαν και οι φίλοι του κλασσικού αθλητισμού περιμένουν με μεγάλη αγωνία την ολοκλήρωσή τους. Όπως είναι γνωστό ο συγκεκριμένος χώρος θα αλλάξει τελείως, αφού από γήπεδο ποδοσφαίρου θα μετατραπεί σε στάδιο κλασσικού αθλητισμού. Εκεί θα μπορούν τα περισσότερα αθλήματα που περιλαμβάνει ο στίβος να προπονηθούν και ταυτόχρονα να προετοιμαστούν για τους αγώνες που θα λάβουν μέρος.
Η Σύρος μετά το κλείσιμο του σταδίου στα Πευκάκια έμεινε χωρίς στέγη για τα κλασσικά αθλήματα. Αυτό έφερε και την διάλυση των τότε συλλόγων, αφού δεν είχαν τους κατάλληλους χώρους προπόνησης. Τα τελευταία χρόνια που γίνεται μία προσπάθεια επιστροφής των αθλημάτων ο σύλλογος που δραστηριοποιείται, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, καθώς δεν έχει τους κατάλληλους χώρους. Όλα αυτά θα αλλάξουν με την ολοκλήρωση των έργων στο γήπεδο της Βάρης.

Οι επόμενοι μήνες σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη, είναι κρίσιμοι. Όπως μας τόνισε στην “Κοινή Γνώμη” άπαντες θα προσπαθήσουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν πριν το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Τώρα, μετά και την τροποποιημένη μελέτη, προβλέπεται να κατασκευαστεί διάδρομος συνολικού μήκους εκατόν τριάντα (130) μέτρων, έξι (6) διαδρομών, στις οποίες θα μπορούν να διεξάγονται τα αγωνίσματα των εκατό (100) μέτρων ταχύτητας και των εκατόν δέκα (110) μέτρων μετ' εμποδίων. Στον συγκεκριμένο χώρο θα μπορούν να προπονηθούν τα περισσότερα αθλήματα κλασσικού αθλητισμού, εκτός από της σφυροβολίας, του ακοντισμού και του δίσκου.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως η Σύρος είχε μεγάλη παράδοση σε αθλητές κλασσικού αθλητισμού, αφού αρκετοί είναι αυτοί που έχουν διακριθεί τόσο σε εγχώρια, όσο και βαλκανικά πρωταθλήματα.

Στη Βάρη, εκτός από τους αθλητές του κλασσικού αθλητισμού, θα μπορούν να γυμναστούν τόσο απλοί πολίτες, όσο και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Βάρης.

 

Μετά από αρκετούς μήνες αναμονής βλέπουμε τις εργασίες στο γήπεδο της Βάρης να έχουν ξεκινήσει.

 

«Ως γνωστόν οι εργασίες ξεκίνησαν για πρώτη φορά πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Δυστυχώς, όμως, τα δραματικά γεγονότα του πολέμου στην Ουκρανία και οι παρενέργειες που προκάλεσαν (ακρίβεια και ελλείψεις υλικών) οδήγησαν όπως είναι γνωστό στη διακοπή των εργασιών του συνόλου των δημοσίων έργων και συνεπακόλουθα και του έργου της Βάρης.

Σήμερα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συνεχίζουν να υπάρχουν στην εκτέλεση των δημοσίων έργων, το έργο ξεκίνησε και αν και εφόσον δεν προκύψουν και πάλι έκτακτα γεγονότα θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του».

 

Θα ήθελα να μου πείτε και για τις αλλαγές που έχουν γίνει στην μελέτη και ποια αθλήματα θα μπορούν να συνυπάρξουν.

 

«Στον χρόνο που μεσολάβησε μέχρι την επανέναρξη των εργασιών προβήκαμε σε τροποποίηση της αρχικής μελέτης, η οποία προέβλεπε διάδρομο εξήντα (60) μέτρων για τους αγώνες ταχύτητας.

Σήμερα, με την τροποποιημένη μελέτη, στο έργο προβλέπεται να κατασκευαστεί διάδρομος συνολικού μήκους εκατόν τριάντα (130) μέτρων,  έξι (6) διαδρομών,  στις οποίες θα μπορούν να διεξάγονται τα αγωνίσματα των εκατό (100) μέτρων ταχύτητας και των εκατόν δέκα (110) μέτρων μετ' εμποδίων.

Επίσης, θα μπορούν να διεξάγονται όλα τα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού, εκτός της σφυροβολίας, του ακοντισμού και του δίσκου, τα οποία λόγω των κινδύνων που εγκυμονούν θα είναι επικίνδυνο να συνυπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο».

 

Πιστεύετε όταν με το καλό ολοκληρωθούν οι εργασίες ο χώρος αυτός θα προσελκύει πολλούς αθλούμενους;

 

«Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Άλλωστε, οι λάτρεις του κλασικού αθλητισμού στη Σύρο είναι πάρα πολλοί. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι για πάρα πολλά χρόνια είχαν στερηθεί μιας κατάλληλης αθλητικής εγκατάστασης για τον στίβο, είμαι βέβαιος ότι το νέο Αθλητικό Κέντρο της Βάρης θα κατακλύζεται καθημερινά από μικρούς και μεγάλους».

 

Η Βάρη, ως χωριό, με το γήπεδο στίβου πιστεύετε πως θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο;

 

«Αναμφισβήτητα η Βάρη θα γίνει το επίκεντρο όλων όσων ασχολούνται με τον κλασικό αθλητισμό με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται. Επίσης, το γεγονός ότι το Στάδιο Κλασικού Αθλητισμού, όταν ολοκληρωθεί,  θα είναι μία πολύ όμορφη αθλητική εγκατάσταση θα συντελέσει και στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του χωριού».

 

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι εργασίες;

 

«Κατ' αρχήν να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για ένα έργο αρκετά πιο δύσκολο από τα αθλητικά έργα του Πολυχώρου των  Καμινίων και του γηπέδου ποδοσφαίρου του Πάγου, τα οποία ως γνωστόν έχουμε ολοκληρώσει και παραδώσει στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Εάν κι εφόσον δεν υπάρξουν απρόβλεπτα εξωγενή γεγονότα θα προσπαθήσουμε να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν. Θα υπερβάλλουμε εαυτόν προκειμένου να το παραδώσουμε πριν το τέλος του καλοκαιριού».

 

Θα υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις;

«Προς το παρόν, τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας μας θα επικεντρωθούν στην ολοκλήρωση του έργου. Αργότερα, θα μελετηθεί η δυνατότητα κατασκευής και ενός γηπέδου Μπάσκετ - Βόλεϊ .

Να τονίσω επίσης ότι θα υπάρξουν και σημαντικές παρεμβάσεις πρασίνου, προκειμένου το Στάδιο να είναι πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον και φιλικό προς όλους».

 

Ο κλασσικός αθλητισμός θα αποκτήσει το δικό του… σπίτι, πόσο σημαντικό είναι αυτό για τους ίδιους τους αθλητές;

 

«Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τους αθλητές, αλλά για όλο το νησί. Η συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση θα δώσει τη δυνατότητα ενασχόλησης με τον αθλητισμό σε μικρά παιδιά, τα οποία με τη σωστή καθοδήγηση θα μπορούν να διαπρέψουν στο μέλλον στα αγωνίσματα του στίβου. Επίσης, στα παιδιά, τα οποία διεκδικούν την εισαγωγή τους, μετά την ολοκλήρωση της φοίτησής τους στο Λύκειο, στη Γυμναστική Ακαδημία, θα δώσει τη δυνατότητα να προετοιμάζονται πλέον σε κατάλληλες συνθήκες. Στους αθλητές του νησιού μας, οι οποίοι συμμετέχουν σε αγώνες υψηλού επιπέδου, θα παρέχει τη δυνατότητα σωστής προετοιμασίας και φυσικά θα είναι ένας χώρος εκγύμνασης για όλους τους Συριανούς».