12 Ιουλίου ο πρώτος διεθνής αγώνας αυτόνομων σκαφών
- Τρίτη, 4 Ιουλίου, 2023 - 06:11
- / Eνημέρωση: 4 Ιουλ. 2023 - 19:00
Στις 12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος διεθνής αγώνας αυτόνομων σκαφών. Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών και τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου. Οι φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχηματίζοντας διεπιστημονικές ομάδες σχεδίασαν και ανέπτυξαν αυτόνομα ρομποτικά σκάφη. Σκάφη τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν κάτω από πραγματικές συνθήκες. Στη Σύρο σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρη Ζήση, στη Σύρο θα έρθουν έξι συνολικά ομάδες από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αρχικά στον αγώνα ήταν να λάβουν οκτώ ομάδες, όμως δύο δεν τα κατάφεραν καθώς αντιμετώπισαν προβλήματα με τα σκάφη τους.
Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ο διαγωνισμός που θα πραγματοποιηθεί θα είναι υπό την αιγίδα του IEEE Oceanic Engineering Society, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας, της UNESCO, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων έγκριτων φορέων.
«Στον αγώνα θα συμμετάσχουν Πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το εξωτερικό»
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δημήτρης Ζήσης και Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ευφυών Μεταφορών (Smart MOVE) μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό αυτόνομων σκαφών.
«Αρχικά θέλω να σημειώσω πως σήμερα επισημοποιούμε τη συνεργασία μας με τον Ν.Ο. Σύρου και ως Εργαστήριο και ως Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εδώ και αρκετούς μήνες έχουμε ξεκινήσει να συνεργαζόμαστε και μέσα απ’ αυτή τη συνεργασία θα πραγματοποιήσουμε τον αγώνα των αυτόνομων (ρομποτικών) σκαφών, ο οποίος θα διεξαχθεί την Τετάρτη 12 Ιουλίου στη Σύρο. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα με ένα σχετικό διεθνές θερινό σχολείο, την Τρίτη 11 Ιουλίου θα γίνει μια ημερίδα με θέμα τη Ναυτική Τεχνολογία, όπου θα παρουσιαστούν οι πιο πρόσφατες ερευνητικές εξελίξεις στον τομέα και μια μέρα μετά θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας στην περιοχή Νησάκι. Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνεται από το εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου φοιτητές και φοιτήτριες σχηματίζοντας διεπιστημονικές ομάδες, θα σχεδιάσουν και θα αναπτύξουν αυτόνομα ρομποτικά σκάφη, που θα μπορούν να λειτουργήσουν σε πραγματικές συνθήκες.
Στόχος είναι μέσω αυτής της διοργάνωσης να συνεργαστούν η βιομηχανία, τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθώς και η πολιτεία σε θέματα που βρίσκονται στην αιχμή της επιστήμης και επηρεάζουν όλους μας».
Για το πόσες ομάδες θα συμμετέχουν στον αγώνα ο κ. Ζήσης είπε:
«Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από την ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα. Να αναφέρω μόνο πως ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του IEEE Oceanic Engineering Society, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας, της UNESCO, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων έγκριτων φορέων.
Οι απαιτήσεις από τις ομάδες είναι αρκετά μεγάλες, καθώς μέσα σε ένα πολύ μικρό διάστημα πρέπει να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν από το μηδέν ένα εντελώς αυτόνομο ρομποτικό σκάφος. Αρχικά είχαμε οκτώ συμμετοχές, όμως στο διαγωνισμό θα συμμετέχουν τελικά 6 σκάφη, καθώς τα άλλα δυο αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα».
Πως από τις σκέψεις βρεθήκαμε στην υλοποίηση του αγώνα;
«Οι επιπτώσεις των εξελίξεων της τεχνητής νοημοσύνης, της ανάλυσης δεδομένων και της ρομποτικής στη ναυτιλία θα είναι τεράστιες. Όμως παρά τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται σε διεθνές επίπεδο, αυτές είναι κατακερματισμένες. Για να κατανοήσει κάποιος το πεδίο στην ολότητά του χρειάζεται μια διεπιστημονική προσέγγιση και όχι μια στείρα και τυπική τεχνική προσέγγιση.
Αυτό το είδαμε και εμείς μέσω ενός σχετικού ερευνητικού έργου, το οποίο είχε σχέση με την ανάπτυξη τεχνολογιών αυτόνομων σκαφών καθαρά από την τεχνολογική προσέγγιση, με δοκιμές στο εργαστήριο και μακριά από την πραγματικότητα στη θάλασσα. Γρήγορα συνειδητοποιήσαμε πως αυτές οι τεχνολογίες έπρεπε να δοκιμαστούν στο νερό, στον πραγματικό κόσμο, με την εμπλοκή πραγματικών χρηστών. Εκεί ξεκίνησε και η συνεργασία μας με τον ΝΟΣ».
Αυτός ο αγώνας μπορεί να γίνει θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο εδώ στη Σύρο;
«Ελπίζουμε ο αγώνας αυτός να γίνει θεσμός και με τη συνεργασία του Ν.Ο. Σύρου και των υπόλοιπων φορέων της Σύρου, να μπορέσουμε να τον κάνουμε ακόμη μεγαλύτερο».
Μέσα απ’ αυτόν τον αγώνα θα αναδειχθεί κάποιος νικητής ή νικητές είναι… όλοι;
«Νικητές είναι όλοι από τη στιγμή που θα καταφέρουν να συμμετάσχουν και να διαγωνιστούν στον αγώνα με το δικό τους αυτόνομο σκάφος. Μιλάμε για ένα φοβερά πολύπλοκο διεπιστημονικό έργο που χρειάζεται να υλοποιήσουν οι φοιτητές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Βέβαια θα υπάρξει κάποιο τιμητικό έπαθλο για την πρώτη ομάδα, αλλά θεωρούμε νικητές όλους όσοι καταφέρουν να φτάσουν ως τον διαγωνισμό».
Τέλος, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου μίλησε και για το μνημόνιο συνεργασίας με τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου.
«Υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον Ν.Ο. Σύρου όπου θα επιστεγάσει όλες τις δράσεις που σχεδιάζουμε μαζί. Είναι αρκετά καινούργιο αυτό, καθώς μιλάμε για ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ενός Πανεπιστημίου κι ενός Ναυτικού Ομίλου. Αυτή η συνεργασία έχει στόχο να δημιουργήσουμε συμπράξεις σε έναν τομέα που θέλουμε να προχωρήσουμε την τεχνολογία. Βγάζουμε την τεχνολογία που σχεδιάζουν και δημιουργούν οι φοιτητές μας από το εργαστήριο και την πάμε στη θάλασσα, τη δοκιμάζουμε σε πραγματικές συνθήκες, με την βοήθεια του ΝΟΣ».
«Μεγάλη μας χαρά να συμμετάσχουμε σε μία δράση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου»
Ο αντιπρόεδρος του Ν.Ο. Σύρου Γιώργος Μαραγκός αναφέρθηκε στη νέα συνεργασία με το πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον αγώνα που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου.
«Είναι μεγάλη μας χαρά που συμμετέχουμε σε μία δράση με το πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς θεωρούμε η ύπαρξη ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος στον τόπο μας είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου είναι εδώ για να βοηθήσει με όλες του, τους δυνάμεις, καθώς μπορούμε να διαθέσουμε εθελοντές, εγκαταστάσεις, αλλά και αθλητές. Θέλουμε να συμμετάσχουμε σε δράσεις που προάγουν την επιστημονικότητα και ταυτόχρονα προάγουν την ευρεσιτεχνία και τον Ναυταθλητισμό. Ταυτόχρονα ο αγώνας αυτός δίνει ένα νέο όραμα σε νέα παιδιά να κάνουν πράγματα που τους εξελίσσουν».
Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Ν.Ο. Σύρου για τον πρώτο αγώνα αυτόνομων σκαφών
Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός αυτόνομων σκαφών Aegean Ro-Boat Race θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου 2023, στη Σύρο. Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνεται από το εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου φοιτητές και φοιτήτριες σχηματίζοντας διεπιστημονικές ομάδες, θα σχεδιάσουν και θα αναπτύξουν αυτόνομα ρομποτικά σκάφη, που θα μπορούν να λειτουργήσουν σε πραγματικές συνθήκες.
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του IEEE Oceanic Engineering Society, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας, της UNESCO, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων έγκριτων φορέων.
Παράλληλα, το διάστημα 3 έως 12 Ιουλίου στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, πραγματοποιείται διεθνές θερινό σχολείο, με στόχο την επιμόρφωση των εκπαιδευόμενων στη ναυτιλιακή πληροφορική και τη ναυτική τεχνολογία, µε ιδιαίτερη έμφαση στη ρομποτική. Κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου διεξάγονται σεμινάρια και πρακτικά εργαστήρια από καθηγητές του Τμήματος, αλλά και συνεργαζόμενων Ιδρυμάτων, που στόχο έχουν να προσφέρουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα της βιωματικής μάθησης και την προετοιμασία των ομάδων για τους τελικούς αγώνες. Οι σπουδαστές εμπλέκονται στη σχεδίαση και την ανάπτυξη ενός σύνθετου τεχνικού έργου που αφορά την κατασκευή ενός αυτόνομου σκάφους επιφανείας ή υποβρυχίου.
Στις 11 Ιουλίου 2023, στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα τη ναυτιλιακή πληροφορική και ναυτική τεχνολογία ανοιχτή για το κοινό, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει και η παρουσίαση των ομάδων που μετέχουν στον διαγωνισμό αυτόνομων σκαφών.
Στο πλαίσιο των παραπάνω δράσεων την Κυριακή 2/7/2023 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.
Οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και με την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Σύρου και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 1ος Αγώνας Αυτόνομων Ρομποτικών Σκαφών
18 Ιουλ. 2023 - 6:10 - Σκέψεις της ΚΟΕ για ολοκλήρωση του πρωταθλήματος πόλο ανδρών
26 Ιουν. 2020 - 6:11 - «Διασυλλογικός Αγώνας Παράκτιας Αλιείας με φελλό από Λιμενικές Εγκαταστάσεις»
26 Νοε. 2018 - 17:17 - Ξεχώρισε η πορεία της Ελλάς Σύρου
3 Ιαν. 2025 - 6:11 - Στον 11ο Καστόρειο Ημιμαραθώνιο πήραν μέρος δύο αθλήτριες από τη Σύρο
31 Δεκ. 2024 - 6:21