Ο Ισίδωρος Παλαμάρης μιλάει στην “Κοινή Γνώμη” για την εμπειρίας ζωής και τη συμμετοχή του στον αγώνα δρόμου της Κίνας

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Το όνειρό του πραγματικότητα έκανε ο Ισόδωρος Παλαμάρης ο οποίος όχι μόνο δήλωσε, αλλά και πήρε μέρος σε ένα μοναδικό αγώνα μεγάλης απόστασης. Ο Συριανός δρομέας ταξίδεψε μέχρι τη μακρινή Κίνα, όπου έλαβε μέρος στον αγώνα με την ονομασία “The Great Wall Marathon”. Ένας αγώνας συνολικής απόστασης 42.195 χιλιομέτρων, όμως αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι πως κάθε αθλητής χρειάζεται να διασχίσει τα 5.164 σκαλιά του Σινικού Τοίχους. Ένας αγώνας που εδώ και μία 25ετία κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς όλο και περισσότεροι δρομείς από όλον τον κόσμο δηλώνουν και λαμβάνουν συμμετοχή. Αξίζει να σημειωθεί πως στον συγκεκριμένο αγώνα έχει λάβει μέρος και ο κορυφαίος Έλληνας μαραθωνοδρόμος Δημήτρης Θεοδωρακάκος. Ο αθλητής από την Ελλάδα είχε πάρει μέρος το 2013 και είχε τερματίσει σε χρόνο 03:09:18. Τώρα όσον αφορά στον αγώνα του 2024, από την Ελλάδα πήραν μέρος τρεις Μαραθωνοδρόμοι εκ των οποίων όπως αναφέρουμε παραπάνω ο ένας ήταν από την Σύρο. Ο Ισίδωρος Παλαμάρης διένυσε την απόσταση σε  05:01:50, κατακτώντας την 17η θέση στη γενική κατάταξη και την 2η θέση στην ηλικιακή κατηγορία του.

Από εκεί και πέρα,  στις λοιπές συμμετοχές από την Ελλάδα, ο Χρίστος Παπαιωάννου  ολοκλήρωσε την προσπάθειά του σε χρόνο 07:53:42 κατακτώντας την 273η θέση στη γενική κατάταξη και την 19η στην ηλικιακή κατηγορία.

Τέλος, η Ζωή Φίκα σε χρόνο 07:53:42 κατέκτησε την 274η θέση στη γενική κατάταξη και την 16η στην ηλικιακή κατηγορία.

 

Ισίδωρος Παλαμάρης: «Εμπειρία Ζωής»

Από την μακρινή Κίνα ο Ισίδωρος Παλαμάρης μίλησε στην εφημερίδα για την εμπειρία του να τρέξει στο “The Great Wall Marathon”. Ένας αγώνας πολύ απαιτητικός, καθώς εκτός από την μεγάλη του απόσταση (42,195 χιλιόμετρα), χρειάζεται να διασχισεις και τα 5164 σκαλιά του Σινικού Τοίχους.

Θα ήθελα να μου πεις για την συμμετοχή σου σε έναν αγώνα πρωτόγνωρο όπως αυτός της Κίνας.

“Γεια σας από την μακρινή Κίνα. Το να έρθω στην Κίνα ήταν ένα όνειρο δεκαετιών. Από μικρός ήθελα να δω από κοντά το περίφημο Σινικό τείχος. Είχα ακούσει τόσα πολλά και απλά ήθελα να δω τι ισχύει και τι όχι. Ήμουν περίεργος. Επίσης, το να επισκεφτεί κάποιος έναν πολιτισμό όπως της Κίνας σίγουρα προκαλεί ενδιαφέρον.

Όπως για παράδειγμα και τους υπόλοιπους ξένους που έρχονται σε εμάς να θαυμάσουν τον αρχαίο πολιτισμό μας. Είχα προσπαθήσει και παλαιότερα να επισκεφτώ την Κίνα αλλά με σταμάτησε ο COVID.

Φέτος τα κατάφερα. Συνδύασα το ενδιαφέρον μου για την Κίνα και το ότι ήθελα να επισκεφτώ το Σινικό τείχος με το χόμπι μου, να τρέξω το Σινικό τείχος. 2 σε 1. αθλητικός και τουρισμός. Κάτι που πρέπει και στο νησί μας να το εμπεδώσουμε καλύτερα. Προσελκύει κόσμο ο αθλητικός τουρισμός. Είναι ένα άλλο είδους τουρισμού.

Τώρα όσον αφορά την αθλητική αυτή εκδήλωση, ο αγώνας και μόνο με το όνομα του, σου προκαλεί δέος!

 Πραγματικά είναι ένας αρκετά δύσκολος και απαιτητικός αγώνας. 5.164 σκαλάκια διαφόρων διαστάσεων και σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες εναλλαγές των κλίσεων τον κατατάσσουν στους πιο δύσκολους μαραθωνίους του κόσμου. Προσωπικά, εγώ δεν έχω τρέξει κάτι αντίστοιχο.

Θα μπορούσα να το προσομοιώσω με τον δικό μας αγώνα το Syros Trail Challenge που διοργανώνουμε κάθε χρόνο στους λόφους της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου, αλλά με την διαφορά ότι άλλο να τρέχεις 10χλμ και άλλο 42χλμ. Σίγουρα προσωπικά ήμουνα εξοικειωμένος με την ανάβαση και την κατάβαση των σκαλιών, αλλά θα σας πω ειλικρινά ότι ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ διότι αρκετά από τα σκαλιά που συνάντησα στο Σινικό τείχος ήταν αρκετά μεγάλα.

Ο συνδυασμός της δυσκολίας του αγώνα με τις καιρικές συνθήκες που συναντήσαμε φέτος (πολύ υψηλή θερμοκρασία, 35-37°C) δεν με άφησε να ολοκληρώσω τον αγώνα όπως ακριβώς θα τον ήθελα. Σίγουρα μπορούσα να κάνω κάτι πολύ καλύτερο, αλλά τα πράγματα δεν μας πάνε πάντα όπως θέλουμε, για αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και ένα πλάνο Β, αυτό το πλάνο έλεγε να τερματίσω υγιής για να απολαύσω τον αγώνα και την Κίνα.

Σαν διοργάνωση ήταν εξαιρετική, άρτια θα έλεγα. Όλα με βάση προγράμματος χωρίς να υπάρχουν αναβολές και καθυστερήσεις. Υπήρχαν παντού διασώστες Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Ασιάτες έτσι ώστε να νοιώθουν όλοι οικεία.

Τους αθλητές μας είχαν χωρισμένους σε διάφορα γκρούπ με ξεναγό, αρχηγό για να μας εξηγεί τα πάντα και να μας λύνει τις απορίες.

Πραγματικά υπήρχαν αθλητές από όλο τον κόσμο, δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω και που να σταματήσω. Όλοι μιλούσαν άλλη γλώσσα αλλά η τρέλα ήταν η ίδια! Αυτό μας ένωνε”.

Μοναδική εμπειρία;

“Ήταν ένας αγώνας που δεν του έλειπε τίποτα. Ότι μπορεί να δώσει η Ευρώπη και η Αμερική, μπορεί να το δώσει και η Κίνα. Υπήρχε ένα εξαιρετικό κλείσιμο της διοργάνωσης σε ένα πολύ όμορφο χώρο και ένα prive party που αυτό έκανε την διαφορά από άλλους αγώνες.

Γενικά αυτός ο αγώνας έφερνε όλους τους αθλητές πιο κοντά, να μιλήσουν, να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες.

Ήταν κάτι το φανταστικό, σίγουρα θα το ξανά επιχειρούσα. Μακρινό ταξίδι, κουραστικό βέβαια, όμως το αξίζει και με το παραπάνω.

Είναι πραγματικά ένα ταξίδι εμπειρία ζωής.

Έχω πολλά πράγματα να πω ακόμη, όμως θα τα αναφέρω σιγά – σιγά για να μαθαίνει και ο κόσμος πόσο ωραίος ήταν αυτός ο αγώνας”.

 

Τι θα κρατήσεις απ' αυτόν τον αγώνα καθώς είδαμε ωραίες εικόνες από μια όμορφη χώρα.

“Τι θα κρατήσω; Πολύ δύσκολη απάντηση. Είναι πάρα πολλά αυτά που θα ήθελα να πω, το βασικό από αυτά που είδα είναι ότι ο κόσμος είναι απλός και τιμά τις παραδόσεις του και την κουλτούρα του. Άσχετα αν μένει κάποιος σε μεγάλη ή μικρή πόλη της Κίνας, τιμάει την χώρα του.

Ομορφιές θα δεις παντού, όπου και αν πας. Κάθε τόπος κρύβει την ομορφιά του. Το σημαντικό είναι να μπορεί ο άνθρωπος να αναδείξει αυτή την ομορφιά και όχι να την προσπερνά.

Αν με ρωτούσες αν θα μπορούσα να μείνω στην Κίνα, θα σου απαντούσα ΝΑΙ”.

Ποιες διαφορές διέκρινες από τη συμμετοχή σου αυτή σε σχέση με τους αγώνες που γίνονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

“Η μεγάλη διαφορά αυτής της διοργάνωσης είναι ότι για να λάβει μέρος κάποιος πρέπει να κλείσει τη συμμετοχή του και το πακέτο διακοπών με ένα συγκεκριμένο πρακτορείο αγώνων.

Αυτό έχει τα καλά του και τα κακά του. Τα κακά είναι ότι το κόστος ανεβαίνει. Όμως τα καλά του είναι περισσότερα καθώς, όλα είναι οργανωμένα στην εντέλεια, χωρίς, να χρειάζεται να αγχώνεσαι για το που, το πότε και τα λοιπά. Τα πάντα είναι οργανωμένα πολύ καλά. Από εκεί και πέρα γίνεσαι μια ομάδα με τους υπόλοιπους και σε φέρνει πιο κοντά με κόσμο από όλα τα μέρη του κόσμου χωρίς να τους ξέρεις, χωρίς  να τους έχεις δει ξανά!

Τους γνωρίζεις, γελάς, αλλάζεις απόψεις, και ποτέ δεν ξέρεις... μπορεί ξαφνικά να βρεθείς σε μια άλλη άκρη του κόσμου πάλι εξαιτίας μιας γνωριμίας που έκανες τυχαία”.