Τα Special Olympics Hellas με δυναμική παρουσία στη Σύρο

  • Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:10

Οι ανάγκες σημαντικού αριθμού πόλεων για τη δημιουργία περισσότερων αθλητικών προγραμμάτων για τα άτομα με νοητική αναπηρία, ώθησαν τα Special Olympics Hellas  στην επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επέκτασης σε 21 πόλεις σε όλες τις Περιφέρειες. Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού, που γίνεται με την γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εγκαινιάζεται τις επόμενες ημέρες στη Σύρο.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης  ‘’2nd Syros Aquathlon 2019’’, 15 αθλητές και 5 προπονητές των Special Olympics από το άθλημα της κολύμβησης θα ταξιδέψουν για να συμμετάσχουν στην διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου στην Παραλία Αγκαθωπών της Ποσειδωνίας.

Η φετινή μας συμμετοχή έχει μία ξεχωριστή ιδιαιτερότητα γιατί θα φέρει κοντά αθλητές με και χωρίς νοητική αναπηρία όπου θα αγωνιστούν όλοι μαζί σαν μία αθλητική ομάδα (Unified sports) στο άθλημα του Aquathlon (δρόμος 300m -κολύμβηση 50m.- δρόμος 300m.), επιβεβαιώνοντας ότι ο αθλητισμός ενώνει.

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, οι επικεφαλής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Play Unified. Learn Unified. θα επισκεφθούν το ΕΠΑΛ Σύρου καθώς και το Γενικό Λύκειο Σύρου για να παρουσιάσουν τη Φιλοσοφία και τα αθλήματα των Special Olympics που αποβλέπουν στην υιοθέτηση θετικών συμπεριφορών και  στην αποδοχή της αναπηρίας.  Το πρόγραμμα Play Unified. Learn Unified. είναι ένα  τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Την Δευτέρα 16, Σεπτεμβρίου στις 17:30 στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, οργανώνεται Ενημερωτική Ημερίδα για την Ανάπτυξη Προγραμμάτων Special Olympics στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστεί η Φιλοσοφία και η Αποστολή των Special Olympics και οι τρόποι ανάπτυξης ενός τοπικού προγράμματος Special Olympics με απώτερο στόχο τη διοργάνωση αγώνων και συμμετοχή αθλητών με διανοητική αναπηρία από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. 

Στην ανωτέρω δράση έχει κληθεί να τιμήσει με την παρουσία του το σύνολο των αρχών του Ν. Αιγαίου καθώς και άλλοι επίσημοι. 

Ένα ξεχωριστό κομμάτι αυτής της προσπάθειας αποτελεί και το γεγονός ότι κατά την παρουσία των αθλητών μας στη Σύρο θα λάβει χώρα το πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα καθώς τα Special Olympics Hellas συμμετέχουν στο Ερευνητικό Πρόγραμμα των Special Olympics International που γίνεται με τη συνεργασία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών. To Πρόγραμμα αυτό έχει σκοπό να καταγράψει την αλλαγή στάσεων (που επιτυγχάνεται μέσα από αγώνες) στα άτομα με νοητική αναπηρία. Ο επικεφαλής επιβλέπων του ερευνητικού προγράμματος στην Ελλάδα, Αναπληρωτής Καθηγητής Προσαρμοσμένης Ειδικής Αγωγής της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανώλης Σκορδίλης, θα πραγματοποιήσει μέρος της έρευνας με δείγμα αθλητών Special Olympics Hellas και μαθητών από τη Σύρο που θα συμμετάσχουν στις ανωτέρω εκπαιδευτικές και αθλητικές δράσεις.

Τα Special Olympics Hellas ανήκουν στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics International, το οποίο εδώ και μισό αιώνα εκτείνεται σε 192 Χώρες ανά την Υφήλιο, έχοντας κεντρικό του στόχο την ένταξη ατόμων με νοητική αναπηρία μέσω του αθλητισμού. Από την πλευρά μας συνεχίζουμε απρόσκοπτα τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει εδώ και 32 χρόνια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων  των ατόμων με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό, υλοποιώντας πολυάριθμα καινοτόμα αθλητικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα, τα οποία αγκαλιάζουν τους αθλητές των Special Olympics και τις οικογένειές τους, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει η θέληση και η δύναμη της ψυχής. 

Για περισσότερες πληροφορίες

www.specialolympicshellas.gr και www.playunified.specialolympicshellas.gr

Ετικέτες: