Η Σύρος υποδέχθηκε με θέρμη τη 14η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών

Εντυπωσιακή η είσοδος των σκαφών στο λιμάνι της Ερμούπολης

Με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησε η 14η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών. Η φετινή συνάντηση διεξάγεται στο λιμάνι της Ερμούπολης και οι κάτοικοι του νησιού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία άκρως εντυπωσιακή είσοδο. Τα περίπου 50 σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι της Ερμούπολης μπήκαν παρατεταμένα το ένα πίσω από το άλλο και οι συμμετέχοντες… χόρευαν στους ρυθμούς της μουσικής που τους καλωσόριζε. Οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει μία ζεστή υποδοχή των πληρωμάτων, αφού η Σύρος πάντα καλοδέχεται τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Τα πρώτα φουσκωτά έφτασαν στη Σύρο την Παρασκευή, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος των συμμετεχόντων ήρθαν το Σάββατο.

Η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών αποτελεί θεσμό για τους ανθρώπους της θάλασσας, όπως αποδεικνύει η μακρόχρονη επανάληψή της. Η φετινή διοργάνωση είναι η 14η Πανελλήνια Συνάντηση, η οποία μάλιστα, επιστρέφει έπειτα μετά από δύο χρόνια παύσης, λόγω της πανδημίας της Covid 19. Από εκεί και πέρα στη Σύρο βρέθηκε πλήρωμα ακόμη κι από την Αλεξανδρούπολη, όπως κι από μακρινά από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων νησιά.

Τέλος, εκτός από τον αθλητικό κομμάτι, εξίσου σημαντικός και άξιος αναφοράς είναι και ο κοινωνικός χαρακτήρας της Πανελλήνιας συνάντησης, καθώς έχει ήδη αποφασιστεί ότι μέρος των εσόδων και των χορηγιών θα διατεθεί για την ενίσχυση δομών παιδιών με ειδικές ανάγκες – ΚΔΑΠ ΜΕΑ Ερμούπολης, Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.

 

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών:

Κυριακή 12/06/2022

  • – Παράδοση των αγαθών που θα έχουν συγκεντρωθεί από όλες τις χορηγίες στο Ειδικό Δημοτικό σχολείο και στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ.
  • – Στις 12:00, ξεναγήσεις στο κέντρο της Ερμούπολης και σε ιστορικά κτίρια.
  • – Στις 19:00, ξεναγήσεις στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου από την ομάδα των μικρών ξεναγών. Θα περιηγηθούμε στα στενά και θα πληροφορηθούμε για την ιστορία του πρώτου οικισμού του νησιού.
  • – Στις 20:00, ιστορική περιήγηση στο παλιό κλωστοϋφαντουργείο Ζησιμάτου, το μοναδικό εργοστάσιο που έχει διασωθεί από τα 68 που υπήρχαν κάποτε στη Σύρο. Παλιές ραπτομηχανές, μυρωδιές από βαμβάκι, εικόνες από τα νήματα που έχουν μείνει παγωμένα στους αργαλειούς και ζωντανές μαρτυρίες από τις υφάντρες μάς γυρνάνε πίσω στο 1986 όπου σταμάτησε η λειτουργία του. (Οι απογευματινές ξεναγήσεις θα γίνουν σε γκρουπ ώστε να μπορείτε να συμμετέχετε και στις δύο αν επιθυμείτε)

Δευτέρα 13/06/2022

  • – Ημέρα αποχώρησης.
  • – Στις 12:00 ξενάγηση στην Γυάρο, στον άλλοτε τόπο εξορίας. Για την ξενάγηση αυτή παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή πριν την προσέλευσή σας στο νησί.