61ο Ράλλυ Αιγαίου: Σάλπαρε για τον Φοίνικα της Σύρου με "ναυμαχίες" boat to boat

  • Σήμερα - 13:51

Πλώρη για τον Φοίνικα της Σύρου έβαλε το πρωί του Σαββάτου o στόλος του 61ου Ράλλυ Αιγαίου (20-29 Ιουλίου) που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ) με την συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού. Τα σκάφη, στην πρώτη ιστιοδρομία του αγώνα, θα διανύσουν απόσταση 90 ναυτικών μιλίων με τα πιο γρήγορα του στόλου να τερματίζουν στο γραφικό λιμάνι του Φοίνικα ξημερώματα Κυριακής. Με το …καλημέρα πάντως της διοργάνωσης, τα μεγαλύτερα αγωνιστικά σκάφη έδειξαν τις διαθέσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δύο σημαδούρες στροφής που είχε ορίσει η επιτροπή αγώνων, τρία μίλια μόλις μετά την εκκίνηση και πριν ο στόλος βάλει ρότα για το Αιγαίο, τα σκάφη «ORIENT EXPRESS VI» και «BULLET» ξεκίνησαν boat to boat τη «μάχη» τους για την διεκδίκηση της πρώτης θέσης. Τα σκάφη πήραν εκκίνηση με βοριά και την ένταση του ανέμου να μην ξεπερνάει τα 20 μίλια.

Την εκκίνηση του 61ου Ράλλυ Αιγαίου έδωσε από την κανονιοφόρο «Βότσης» του Πολεμικού Ναυτικού ο διοικητής Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου, αντιπλοίαρχος Π/Ν Δημήτρης Γούναρης.

Οι ιστιοπλόοι του 61ου Ράλλυ Αιγαίου θα παραμείνουν στη Σύρο σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης κάτι που συμβαίνει για τέταρτη φορά (1964 Σύρος, 1981 Ίος, 1983 Σύρος, οι τρεις προηγούμενες) στα 61 χρόνια ιστορίας του υδάτινου μαραθωνίου. Στις εννέα μέρες που θα διαρκέσει η διοργάνωση, θα τρέξουν συνολικά 350 ναυτικά μίλια σε τέσσερις ιδιαίτερα απαιτητικές ιστιοδρομίες. Είναι η 18η φορά που το Ράλλυ Αιγαίου θα βρεθεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, εκεί όπου το 1964 έπλευσε για πρώτη φορά.

Από τα αξιοσημείωτα της φετινής διοργάνωσης η επιστροφή μετά από τρία χρόνια (2020 τελευταία συμμετοχή, 2015 τελευταίος τίτλος) του σκάφους «BULLET» με τους έμπειρους κυβερνήτες Ολυμπιονίκη Δημήτρη Δεληγιάννη και Σίμο Καμπουρίδη καθώς και η συμμετοχή του «ORIENT EXPRESS VI» (Farr 55) από την Τουρκία. Την διοργάνωση τιμάει με την παρουσία του για μια ακόμη χρονιά ο 94χρονος «γερόλυκος» του Αιγαίου Στέλιος Μπόνας, ο οποίος θα τρέξει για 48η φορά σε Ράλλυ Αιγαίου, αυτή τη χρονιά με το σκάφος «ΤΙΑΜΑΤ».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 61ου Ράλλυ Αιγαίου:

Σάββατο 20 Ιουλίου

1η ιστιοδρομία Φάληρο - Σέριφος αριστερά – Φοίνικας Σύρου 90 ν.μ.

Κυριακή 21 Ιουλίου

Συνέχεια 1ης ιστιοδρομίας.

Δευτέρα 22 Ιουλίου

Καθαρισμός παραλίας, ξεναγήσεις στην Ερμούπολη & επίσκεψη στο κέντρο Καινοτομίας. Φεστιβάλ ιστιοπλοΐας. Συνδιοργάνωση με την Onex σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Τρίτη 23 Ιουλίου

ONEX CUP2η ιστιοδρομία έως 36 ν.μ (τοπικός αγώνας). Εκδήλωση απονομής επάθλων ONEX cup.

Τετάρτη 24 Ιουλίου

Ελεύθερη μέρα. Συναυλία με την Πέγκυ Ζήνα στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου της ONEX.

Πέμπτη 25 Ιουλίου

JOTUN CUP3η ιστιοδρομία έως 80 ν.μ. (τοπικός αγώνας).

Παρασκευή 26 Ιουλίου

Beach party & αθλοπαιδιές, Διαγωνισμός ζωγραφικής. Εκδήλωση απονομής ιστιοδρομιών 1, & 3.

Σάββατο 27 Ιουλίου

4η ιστιοδρομίαΦοίνικας Σύρου - Σίφνος δεξιά, Αγ. Γεώργιος δεξιά – Σούνιο 95 ν.μ.

Κυριακή 28 Ιουλίου

Συνέχεια 4ης ιστιοδρομίας.

Δευτέρα 29 Ιουλίου

Δεξίωση απονομής επάθλων (Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου).

Μέγας χορηγός η JOTUN, χορηγός-οικοδεσπότης η ONEX Shipyards and Technologies Group

Μεγάλος χορηγός και του 61ου Ράλλυ Αιγαίου, για ένατη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πολυεθνική εταιρεία χρωμάτων JOTUN, που και φέτος θα βρίσκεται στο πλευρό του διοργανωτή ομίλου ΠΟΙΑΘ καθώς και των πληρωμάτων που θα συμμετέχουν στον αγώνα. Στην ομάδα των χορηγών του 61ου Ράλλυ Αιγαίου προστέθηκε και η εταιρεία ONEX Shipyards and Technologies Group, η οποία διαχειρίζεται τα ναυπηγεία στην Ερμούπολη και στην Ελευσίνα και θα έχει το ρόλο του οικοδεσπότη στη Σύρο. Υποστηρικτές είναι οι εταιρείες Δ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ Α.Ε., παγκόσμιος ηγέτης στα σχοινιά και τις αλυσίδες ναυτιλίας, η TECHNAVA S.A., εταιρεία υποστήριξης πλοίων της ποντοπόρου ναυτιλίας και η μπύρα ΝΗΣΟΣ που κατασκευάζεται στην ΤΗΝΟ. Επίσημος προμηθευτής είναι το εμφιαλωμένο νερό ΔΙΡΦΥΣ. Χορηγοί επικοινωνίας του 61ου Ράλλυ Αιγαίου είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΡΤ και NOVA, η οποία είναι και ο επίσημος τηλεοπτικός μεταδότης της διοργάνωσης, η εφημερίδα «H Καθημερινή», τα περιοδικά, ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, Skipper ONDECK, Boats and Yachting guide και The Yacthbook. Υποστηρικτής τεχνολογίας είναι η εταιρεία G4S- Telematix που παρέχει το σύστημα παρακολουθήσεις των σκαφών. Χορηγός διαδικτύου και υποστήριξης ιστοσελίδων του ΠΟΙΑΘ, είναι η εταιρεία INTERAD.