“Οι προπονητές των Κυκλάδων είναι ήρωες”
- Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2014 - 06:10
Ο γνωστός Έλληνας Σκάουτερ Γιώργος Καχριμάνης βρέθηκε στη Σύρο σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν δύο από τις ακαδημίες του νησιού, ο Α.Ο. Σύρου και η Ακαδημία Ποδοσφαίρου Σύρος 2002. Ο κ. Καχριμάνης την πρώτη ημέρα πραγματοποίησε ομιλία στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, όπου εκεί βρέθηκαν, ποδοσφαιριστές, προπονητές, γονείς και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων Γιάννης Σιγάλας.
Κατά τη διάρκειας του σεμιναρίου, ο κ. Καχριμάνης είχε την ευκαιρία να μιλήσει για προπονητικές τεχνικές, αλλά και τι πρέπει να προσέξουν οι προπονητές και οι αθλητές κατά τη διάρκειας μίας χρονιάς. Τη δεύτερη ημέρα, έγινε προπόνηση στο γήπεδο της Άνω Σύρου και πραγματοποιήθηκαν σε δέκα παιδιά των δύο ακαδημιών εργομετρικές εξετάσεις, όπου μέσα από εκεί θα φανεί η φυσική τους κατάσταση.
Ο Σκάουτερ Γιώργος Καχριμάνης μίλησε μετά το πέρας των εργομετρικών που έγιναν στο γήπεδο της Άνω Σύρου, για το διήμερο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, με αρχή την ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.
“Αρχικά το πρόγραμμα ξεκίνησε με ομιλία στους γονείς και τους προπονητές, με ένα θέμα που αφορά την αναπτυξιακή φάση των ακαδημιών, για το τι κάνουμε και για πως το κάνουμε. Ετήσια και μηνιαία και ατομικά προγράμματα και συνεχίστηκε με μία προπόνηση στο γήπεδο της Άνω Σύρου σε αυτές τις ηλικίες. Ακόμη έγιναν κάποια εργομετρικά για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε την φυσική τους κατάσταση και να δώσουμε κάποια προγράμματα γι' αυτά τα παιδιά”.
Ανοίγοντας το φάκελο ποδόσφαιρο είναι μία κουβέντα που έχει αρχή, αλλά δεν έχει τέλος, αφού μπορείς να μιλάς για πολλά διαφορετικά πράγματα. Κάθε χρόνο βγαίνουν καινούργιες τεχνικές, αφού στο ποδόσφαιρο έχει μπει για τα καλά η τεχνολογία και όλα γίνονται πλέον με προγραμματισμό. Αλήθεια ένας ποδοσφαιριστής ή ένας αθλητής, πως μπορεί να διατηρηθεί, αλλά και να αναπτύξει μεγαλύτερες ικανότητες ώστε να μπορεί να διακριθεί.
“Αυτό μπορεί να το πετύχει με το να ακούει τι του λέει ο προπονητής του, να δουλεύει σκληρά μέσα στο γήπεδο και να κρατά χαμηλό προφίλ σε όλες τις ηλικίες. Μόνο έτσι θα μπορεί να φτάσει ψηλά, με συνεχή δουλειά και αφοσίωση σ' αυτό που κάνει”.
Η Ελλάδα πάνω σ΄ αυτό το κομμάτι έχει προχωρήσει μπροστά;
“Έχουμε κάνει κάποια άλματα προόδου, αλλά ακόμη χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά για να φτάσουμε στο επίπεδο των ομάδων της Ευρώπης. Δεν σημαίνει κάτι που πήραμε ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Εθνική ομάδα της Ελλάδας ή όταν περνάμε στη δεύτερη φάση ή κάνουμε μία πρόκριση σε ένα Παγκόσμιο κύπελλο, ότι φτάσαμε στο όριό μας και δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε πιο πολύ. Πρέπει πάντα να προσπαθούμε για να φτάσουμε να είμαστε μέσα στις δέκα καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη”.
Δεν είναι όμως μεγάλη επιτυχία μία χώρα με τον πληθυσμό της Ελλάδας να συναγωνίζεται και να κοντράρετε με μεγαλύτερες ποδοσφαιρικά δυνάμεις;
“Και βέβαια είναι μεγάλη επιτυχία αυτό, αλλά όπως εγώ λέω πάντα, το θέμα είναι η διατήρηση της απόδοσης αυτής και όχι τα σκαμπανεβάσματα. Η διατήρηση και η ποιότητα που έχουμε στο παιχνίδι μας, να είναι συνεχόμενη. Αν όχι να φτάσουμε σε τελικούς και να παίρνεις Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, να είσαι μέσα στην οκτάδα ή αν γίνεται μέσα στην τετράδα”.
Η Ελλάδα μπορεί να φτάσει ακόμη πιο ψηλά; Υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες;
“Νομίζω ότι γίνεται μία πάρα πολύ καλή δουλειά, που ξεκινά από τις μικρές ηλικίες και μέχρι τα φτάσουμε στην Superleague και στην Εθνική ομάδα. Ακόμη, είναι και η τύχη που παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο, αλλά νομίζω ότι σταθεροποιούμαστε σιγά-σιγά, σαν ποδοσφαιρική δύναμη στην Ευρώπη”.
Οι Έλληνες προπονητές έχουν αποκτήσει μεγαλύτερες γνώσεις;
“Η ΕΠΟ κάνει διαρκώς σχολές προπονητές ώστε να διδάσκονται όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι προπονητές, καθώς όλα αυτά που γίνονται δείχνουν πως γίνεται η προπόνηση. Με τα σεμινάρια που γίνονται στα διάφορα νησιά ή στην υπόλοιπη Ελλάδα, όλοι μπορούν να αποκτήσουν παραπάνω γνώσεις. Το βασικό πάνω από όλα είναι, ότι ο κάθε προπονητής δεν πρέπει να σταματά να μορφώνεται και να παρακολουθεί τα διάφορα σεμινάρια. Πρέπει συνέχεια να διαβάζει, να ενημερώνεται και να προσπαθεί συνέχεια για το κάτι παραπάνω”.
Σε τοπικό επίπεδο κ. Καχριμάνη θα ήθελα να μου πείτε τι είδατε και τι πιθανότητες βελτίωσης υπάρχουν.
“Οι προπονητές που ασχολούνται με το παιδικό ποδόσφαιρο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και εδώ στην Ερμούπολης, όπως ο κ. Κάμπαξης και οι υπόλοιποι προπονητές είναι ήρωες. Αυτή η λέξη σημαίνει πάρα πολλά, γιατί μόνοι τους και άλλοτε με την βοήθεια κάποιων μαζεύουν τα παιδιά και προσπαθούν να τους μάθουν το σωστό ποδόσφαιρο, μήπως και βγει κάποιο ταλέντο και πάει στην Αθήνα και κάνει καριέρα. Είναι πολύ σημαντική η δουλειά τους, είναι παιδαγωγεί, είναι δάσκαλοι, είναι προπονητές, είναι τα πάντα και πρέπει να τους στηρίξει όλος ο πληθυσμού αυτού του νησιού, γιατί είναι πραγματικά ήρωες. Το λέω αυτό γιατί με τις τότες δυσκολίες που υπάρχουν εδώ στην Επαρχεία, θα έπρεπε να τα είχαν παρατήσει. Το λέω αυτό γιατί η Επαρχεία δεν έχει τα μέσα που έχει η Αθήνα”.
Είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες στις Κυκλάδες, αλλά και γενικά στην επαρχία τα πράγματα είναι δύσκολα. Αλήθεια τι χρειάζεται για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, αλλά και να βγει ένας ταλέντο από την ακαδημία.
“Να έχει ο προπονητής της στήριξη του συμβουλίου, να ενημερώνεται, να διαβάζει, να γνωρίζει τι κάνει μέσα στο γήπεδο, να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εργομετρικά στους παίκτες, ώστε να αξιολογείται η φυσική τους κατάσταση και σιγά – σιγά όλη αυτή η διαδικασία μέχρι τα 15- 16 ετών. Στην ηλικία των 16 ετών ένας παίκτης θεωρείται σχεδόν ολοκληρωμένος και από εκεί και πέρα να πει ότι έβγαλε 3-4 παίκτες και μπορούν να κάνουν μεταγραφή σε μία μεγαλύτερη ομάδα”.
Πριν από μερικά χρόνια ήταν δύσκολο ένας παίκτης από τις Κυκλάδες να διακριθεί και να καταφέρει να ξεφύγει από τα στενά όρια αυτού του νομού. Αυτήν την εποχή είναι πιο εύκολα τα πράγματα έχουν ανοίξει οι “πόρτες”, μπορεί κάποιος παίκτης αν όντως είναι καλός να διακριθεί και να πάρει μεταγραφή σε μεγαλύτερη ομάδα του κέντρου;
“Νομίζω ότι η ΕΠΟ με τα Ενωσιακά πρωταθλήματα που κάνει τα τελευταία χρόνια, δίνει τη δυνατότητα να αξιολογηθούν κάποιοι ποδοσφαιριστές και στη συνέχεια να τους πάρουν οι σκάουτερ και να τους πάνε σε μία μεγαλύτερη ομάδα. Εκεί φυσικά θα δουλευτούν καλύτερα και με μεγαλύτερη ένταση, οπότε μέσα απ' αυτή τη διαδικασία μπορούν να αναδειχθούν κάποια ταλέντα”.
“Ελπίζουμε κάποια στιγμή να φτάσουμε το επίπεδο των Ακαδημιών της Ευρώπης”
Στη συνέχεια για το διήμερο που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο μίλησαν οι: Γιάννης Ζαχαρίου και Μιχάλης Μανθόπουλος.
Για την προπόνηση της δεύτερης ημέρας, με τα εργομετρικά, αλλά και όσα ειπώθηκαν στην συζήτηση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο μίλησα αρχικά ο κ. Μανθόπουλος και ο κ. Ζαχαρίου.
Μ.Μ. “Αυτά τα σεμινάρια προπονητικής είναι πάρα πολύ αξιόλογα και μπορείς να μάθεις πάρα πολλά πράγματα. Μπορεί κάποια να τα έχουμε ακούσει και να τα έχουμε κάνει πάρα πολλές φορές, αλλά ανά πάσα στιγμή γίνονται θα πρέπει τόσο ο κόσμος όσο και οι προπονητές να τα παρακολουθούν, καθώς όλο κάτι περισσότερο μαθαίνεις”.
Γ.Ζ. “Όταν έρχονται στο νησί μας άνθρωποι που δουλεύουν σε διάφορες χώρες, όπως την Γαλλία τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες, ότι κι αν μας πουν είναι θετικό και για το καλό μας. Οι ακαδημίες εκτός Ελλάδας δουλεύουν διαφορετικά και μακάρι κι εμείς από την πλευρά μας κάποια στιγμή να φτάσουμε σ' αυτό το επίπεδο. Κάποια πράγματα μπορεί να τα γνωρίζαμε, ίσως και όχι, αλλά πάντα αυτά τα σεμινάρια είναι καλά και τα παιδιά μαθαίνουν κάποια πράγματα και πως δουλεύουν στην ηλικία τους αντίστοιχα αθλητές στην Ευρώπη. Κάποια από τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν κάποια εργομετρικά και τα αποτελέσματα θα τα πάρουμε σε λίγες ημέρες και θα μας βοηθήσουν αυτά τα τεστ αυτών των παιδιών να βελτιώσουμε και τα υπόλοιπα παιδιά”.
Πόσο βοηθούν αυτά τα σεμινάρια, αλλά και θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται πιο συχνά στις Κυκλάδες.
Μ.Μ. “Ο Νομό μας δεν μας βοηθά, γιατί είναι αρκετά δύσκολος, αλλά νομίζω ότι με την προσπάθεια όλων και με το δυναμικό να υπάρχει, θα μπορούσαμε αυτές τις εκδηλώσεις να γινόντουσαν πιο συχνά”.
Γ.Ζ. “Χρειάζονται να γίνονται πιο συχνά, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο πρέπει να έρχεται κάποιος άνθρωπος να μας ενημερώνει, αλλά και να τον βλέπουν τα παιδιά, γιατί με αυτόν τον τρόπο αποκτούν μεγαλύτερο κίνητρο. Λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στο νομό μας, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχουν συντονισμένες ενέργειες, όπως δηλαδή έγινε και αυτή τη στιγμή”.
Ο κ. Καχριμάνης σας θεωρεί ήρωες, που κάτω από αυτές τις συνθήκες συνεχίζεται και κάνετε αυτή τη δουλειά. Εσείς από την πλευρά σας θεωρείται τους εαυτούς σας, ήρωες;
“Δεν ξέρω αν είμαστε ήρωες ή όχι, κάνουμε αυτό που αγαπάμε και προσπαθούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά κάποια πράγματα που γνωρίζει κάθε ένας από εμάς. Σε κάποιους άλλους νομούς μπορεί να υπάρχουν κάποιες άλλες δυσκολίες, εγώ από την πλευρά μου νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι το γηπεδικό. Αν μπορούσαμε να λύσουμε το γηπεδικό, ώστε να υπάρχουν 2-3 γήπεδα σε κάθε νησί ή στα περισσότερα, όλα τα υπόλοιπα θα ήταν πιο εύκολα”.
Μ.Μ. “Από την δική μου πλευρά πιστεύω ότι ένα κομμάτι του προβλήματος είναι οι εγκαταστάσεις, δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι τα εδώ παιδιά, αλλά και εμείς σαν προπονητές δεν έχουμε τις ανάλογες παραστάσεις, όπως έχουν τα παιδιά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Όσο περισσότερες ήταν οι παραστάσεις των παιδιών, τόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα, γιατί μέσα από τους αγώνες θα μπορούσαμε να βγάζαμε ακόμη πιο χρήσιμα συμπεράσματα”.
Είναι αλήθεια ότι γίνονται προσπάθειες τα τελευταία χρόνια με κάποια τοπικά πρωταθλήματα και με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να έχουν περισσότερα παιχνίδια στα... πόδια τους.
Γ.Ζ. “Είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό δρόμο και ήδη στο νομό μας έχουμε τα τοπικά πρωταθλήματα τα οποία γίνονται σε Σύρο, Πάρο, Νάξο, αλλά και σε άλλα νησιά. Τα παιδιά χρειάζονται ακόμη περισσότερα παιχνίδια και περισσότερες παραστάσεις. Αυτό βέβαια θα βοηθήσει και εμάς τους ίδιους, γιατί δεν είναι εύκολο να κάνεις μόνο προπόνηση ή να παίζει συνέχεια με την ίδια ομάδα. Το καλό είναι ότι υπάρχει συνεργασία από τους προπονητές και γενικά με τις ακαδημίες και ελπίζω στο μέλλον να είμαστε σε καλύτερο ακόμη επίπεδο”.
Είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των ακαδημιών;
“Σίγουρα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ όλων και εγώ θα σταθώ σ' αυτό που έχουμε ξεκινήσει εμείς εδώ στη Σύρο και να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει όλες οι εκδηλώσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια στο νομό των Κυκλάδων να συνεχιστούν, γιατί είναι προς όφελος όλων”.
“Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον διήμερο”
Ο προπονητής και υπεύθυνος της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου Σύρος 2002, Δημήτρης Κάμπαξης βρέθηκε στα στούντιο της “Κοινής Γνώμης” και μίλησε για την επίσκεψη στη Σύρο του Γιώργου Καχριμάνη.
“Το σεμινάριο έγινε σε συνεργασία με τον Α.Ο. Σύρου, την Ακαδημία Ποδοσφαίρου Σύρος 2002 και τον συνάδελφό μας τον κ. Μιχάλη Μανθόπουλο. Αυτό που επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή, μετά την επαφή που είχαμε με τον κ. Καχριμάνη, ήταν να φέρουμε στη Σύρο έναν καταξιωμένο επιστήμονα, ο οποίος εδώ και δύο δεκαετίες περίπου ασχολείται καθαρά και μόνο με την ανάπτυξη των ακαδημιών στην Ελλάδα. Το βιογραφικό του κ. Καχριμάνη είναι πάρα πολύ πλούσιο, έχει διατελέσει στις Εθνικές ομάδες για μία δεκαετία περίπου και έχει σπουδάσει στην Ευρώπη. Όλα αυτά τα νέα πράγματα που έχει μάθει και έχει εξειδικευτεί ειδικά πάνω στα εργομετρικά, θέλαμε να μας μεταφέρει από κοντά και μέσα από εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΕΠΣ Κυκλάδων τον κ. Σιγάλα, που μέσω αυτού ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Καχριμάνη. Αναμφίβολα για μας και τους γονείς ήταν ένα πολύ καλό επιμορφωτικό σεμινάριο, που κάλυψε με τις ενότητές του σχεδόν όλο το φάσμα της αναπτυξιακής φάσης των ακαδημιών. Όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους, πιστεύω ότι τους καλύψαμε σε πολλά ερωτήματα που είχαν. Ακόμη, την επόμενη ημέρα στο γήπεδο της Άνω Σύρου πραγματοποιήσαμε σε κάποιους παίκτες εργομετρικές μετρήσεις. Για εμάς εδώ ήταν κάτι πρωτόγνωρο”.
Ο κ. Καχριμάνης σας θεωρεί ήρωες που μπορείτε και δουλεύετε κάτω απ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
“Κανείς δεν αμφιβάλει ότι είμαστε ο πιο δύσκολος νομός στην Ελλάδα. Λίγοι είναι πραγματικά εκείνοι που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του νομού. Μόλις άκουσε από μένα και τον πρόεδρο της ΕΠΣ Κυκλάδων κ. Σιγάλα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στο κομμάτι που λέγετε ποδόσφαιρο, ο κ. Καχριμάνης απορούσε πως βγάζουμε τα πρωταθλήματα ή πως ακόμη διοργανώνουμε τα πρωταθλήματα. Σημασία έχει ότι εμείς το παλεύουμε, σαν νησιώτες δεν έχουμε καταθέσει τα “όπλα”, μια ζωή το ίδιο θα κάνουμε, καθώς η αγάπη μας για το ποδόσφαιρο είναι μεγάλη. Αν ανατρέψουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι έχουμε συμβάλει σε ένα ποσοστό στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, παιδιά από το νομό μας έχουν ξεκινήσει να διακρίνονται. Αυτό το βλέπουμε και με τον Μανωλά που είναι στη μεταγραφική λίστα μεγάλων Ευρωπαϊκών Συλλόγων”.
Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε αν αυτά τα σεμινάρια λειτουργούν θετικά για εσάς, κι αν υπάρχει μπορούν να γίνουν πιο συχνά.
“Ότι επιμορφωτικό σεμινάριο γίνεται είναι στην θετική πλευρά ανάπτυξης του ποδοσφαίρου. Ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά. Αν δεν δώσουμε τις σωστές βάσεις στα παιδιά, τότε δεν θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε ανάπτυξη. Από την πλευρά του ο κ. Καχριμάνης μας είπε ότι είναι ανοικτός σε οποιοδήποτε κάλεσμά μας. Μόνος του μας είπε να έρθει στο 9ο Πανκυκλαδικό τουρνουά που θα γίνει στη Μήλο, από τις 21 έως 24 Ιουνίου”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μεγάλος απών ο… Α.Ο. Σύρου
11 Αυγ. 2020 - 6:11 - Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Φώσκολος
18 Ιουλ. 2020 - 16:39 - Πρωτάθλημα με μία ή δύο κατηγορίες;
17 Ιουν. 2020 - 6:11 - Το κύπελλο Κυκλάδων στον… Α.Ο. Σύρου μέσω κλήρωσης
13 Μαΐου. 2020 - 19:19 - Η Πάρος φιλοξενεί τον Καρτεράδο
28 Φεβ. 2020 - 6:21