Τα βασικά άρθρα του νέου πρωταθλήματος, αλλά και όσα θα ισχύσουν τις επόμενες αγωνιστικές περιόδους

Στις 19 Σεπτεμβρίου η σέντρα στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής

  • Πέμπτη, 15 Ιουλίου, 2021 - 06:28

Στις 19 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας για την αγωνιστική περίοδο 2021-22, σύμφωνα με την προκήρυξη του πρωταθλήματος που έδωσε στη δημοσιότητα η διοργανώτρια αρχή. Από εκεί και πέρα, μετά και την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων, η Γ’ Εθνική τη σεζόν 2022-23 προβλέπεται να διεξαχθεί με 4 ομίλους των 18 ομάδων, εάν και εφόσον δεν υποβιβαστούν και άλλες ομάδες πέραν αυτών των οποίων προβλέπεται. Οι σχετικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν με την οικεία προκήρυξη. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν, εκτός από τις ομάδες που προβλέπεται, μόνο οι ομάδες που δε θα έχουν δηλώσει συμμετοχή για οποιονδήποτε λόγο στις ανώτερες κατηγορίες.  

Τα ίδια ισχύουν και για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024, όπου το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί και πάλι με 4 ομίλους των 18 ομάδων, εάν και εφόσον δεν υποβιβαστούν και άλλες ομάδες πέραν αυτών των οποίων προβλέπεται. Οι σχετικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν με την οικεία προκήρυξη.

Προβιβασμός στην ανώτερη κατηγορία (για την περίοδο 2021–2022)

Μετά την οριστική βαθμολογική κατάταξη των ομάδων, θα προβιβαστούν στην ανώτερη κατηγορία 4 ομάδες. Για την αγωνιστική περίοδο 2021- 2022 οι 4 ομάδες θα προκύψουν από το «ειδικό πρωτάθλημα».

Συνολικά θα προβιβαστούν 4 ομάδες. Αν μία ή περισσότερες ομάδες που δικαιούται να αγωνιστούν στην ανώτερη κατηγορία παραιτηθούν για οποιανδήποτε λόγο από την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα που ακολουθεί ή δεν δηλώσουν συμμετοχή, ή αν μία ή περισσότερες από τις δικαιούμενες να προβιβαστούν ομάδες από την Γ΄ Εθνική ερασιτεχνική  κατηγορία στηνανώτερη κατηγορία δεν καταφέρουν να συστήσουν Π.Α.Ε., τότε το δικαίωμα για προβιβασμό αποκτούν οι αμέσως επόμενες ομάδες στην σειρά κατάταξης - μετά τον προβιβασμό των προβλεπόμενων ομάδων – του ειδικού πρωταθλήματος και σύμφωνα με την σειρά κατάταξής τους και με τους ίδιους κανόνες, (Άρθρο 20 παρ. 5 του Κ.Α.Π.).

Αν για την συμμετοχή στο πρωτάθλημα της ανώτερης κατηγορίας (επαγγελματικό) απαιτηθεί αδειοδότηση και η ποινή της μη λήψης άδειας οριστεί η μη συμμετοχή ομάδος στο πρωτάθλημα, τότε θα δικαιούνται να προβιβαστούν μόνο οι ομάδες που θα αποκτήσουν την σχετική άδεια

Εάν από τα ανωτέρω δε συμπληρωθεί ο αριθμός των τεσσάρων ομάδων που θα πρέπει να προβιβαστούν στην ανώτερη κατηγορία, τότε δικαίωμα για προβιβασμό αποκτούν οι δευτεραθλητές των ομίλων, όπως αυτοί θα κατατάσσονται σύμφωνα με το άρθρο20 παρ. 10 του Κ.Α.Π.).

Προβιβασμός στην ανώτερη κατηγορία (για την περίοδο 2022–2023 & 2023 - 2024)

Για τις αγωνιστικές περιόδους 2022-2023 και 2023-2024 το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε 4 ομίλους και θα προβιβάζεται στην ανώτερη κατηγορία ο πρωταθλητής του κάθε ομίλου, δηλαδή 4 ομάδες.

Σε περίπτωση που κάποια πρωταθλήτρια ομάδα δεν μπορέσει να δηλώσει συμμετοχή στην ανώτερη κατηγορία, το δικαίωμα αποκτά η δευτεραθλήτρια ομάδα από τον αντίστοιχο όμιλο. Εάν και η δευτεραθλήτρια ομάδα δε δηλώσει συμμετοχή το δικαίωμα αποκτά η καλύτερη δευτεραθλήτρια ομάδα των υπόλοιπων ομίλων (Άρθρο 20 παρ. 10 του Κ.Α.Π.).

Παραμονή στη Γ΄ Εθνική/Υποβιβασμός στις Ε.Π.Σ.

Περίοδος 2021–2022

Για την αγωνιστική περίοδο 2021 – 2022 μετά την οριστική βαθμολογική κατάταξη των ομάδων στους ομίλους τους, ο αριθμός των ομάδων που θα παραμείνουν στην Γ΄ Εθνική Κατηγορίαθα είναι 48. Ο ακριβής αριθμός των ομάδων που θα υποβιβαστεί στην κατώτερη κατηγορία ανά όμιλο, θα γνωστοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των δηλώσεων συμμετοχής των ομάδων στην εν λόγω κατηγορία και την τελική διαμόρφωση των ομίλων και συγκεκριμένα στην κλήρωση του πρωταθλήματος.

Περίοδος 2022–2023

Για την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 θα υποβιβαστούνστα τοπικά πρωταθλήματα των οικείων ΕΠΣ οι 6 τελευταίες ομάδες του κάθε ομίλου, εάν και εφόσον ο αριθμός των ομάδων κάθε ομίλου θα είναι 18. Συνολικά θα υποβιβαστούν 24 ομάδες.

Περίοδος 2023–2024

Για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024 θα υποβιβαστούνστα τοπικά πρωταθλήματα των οικείων ΕΠΣ οι 6 τελευταίες ομάδες του κάθε ομίλου,εάν και εφόσον ο αριθμός των ομάδων κάθε ομίλου θα είναι 18.

Συνολικά θα υποβιβαστούν 24 ομάδες.

Ειδικό πρωτάθλημα» για τον προβιβασμό στην ανώτερη κατηγορία.

Μετά το πέρας της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος θα διεξαχθεί «ειδικό πρωτάθλημα» για τον προβιβασμό των ομάδων στην ανώτερη κατηγορία για την περίοδο 2021 - 2022 με τους εξής όρους:

α. θα πάρουν μέρος σε αυτό οι πρώτες ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου κάθε ομίλου.

β. Θα σχηματιστεί ένας όμιλος των πρωταθλητριών ομάδων των ομίλων.

Θα διεξαχθεί μετά από κλήρωση πρωτάθλημα με μονούς αγώνες (ένας γύρος) με ισάριθμα παιχνίδια εντός και εκτός έδρας των σωματείων.

γ. Οι 4 πρώτες ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης του ειδικού αυτού πρωταθλήματος θα προβιβαστούν στην ανώτερη κατηγορία για την περίοδο 2022 - 2023.

ε. Οι υπόλοιπες ομάδες του «ειδικού πρωταθλήματος» θα παραμείνουν στη Γ΄ Εθνική κατηγορία για την περίοδο 2022 – 2023.

στ. Σε κάθε περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθεί κενή θέση στην ανώτερη κατηγορία για οποιονδήποτε λόγο, πέραν των 4 ομάδων που θα έχουν δικαίωμα προβιβασμού, τότε το δικαίωμα για προβιβασμό αποκτούν οι υπόλοιπες σε βαθμολογική κατάταξη ομάδες, με την εφαρμογή του άρθρου 20 παρ. 5 του Κ.Α.Π.

Ειδικές αναλογίες υποβιβασμού/προβιβασμού.

Εφόσον οι προβλέψεις σχετικά με τις ομάδες που προβιβάζονται /υποβιβάζονται ανάμεσα στην ανώτερη κατηγορία και στη Γ΄ Εθνική κατηγορία αλλάξουν από την αγωνιστική περίοδο 2022 - 2023, για λόγους αναδιάρθρωσης του αριθμού των ομάδων της ανώτερης κατηγορίας ή και της Γ΄ Εθνικής ερασιτεχνικής τότε θα συμπληρωθεί ανάλογα και η παρούσα προκήρυξη.

Καταρτισμός ομίλων

Κατά την συγκρότηση των ομίλων του πρωταθλήματος εάν ο αριθμός των ομάδων μιας Ένωσης είναι μεγαλύτερος από δύο αυτές θα κατανεμηθούν, εάν απαιτείται, είτε με δική τους επιθυμία είτε με απόφαση της Επιτροπής, σε περισσότερους του ενός ομίλους.