Ο Παναγιώτης Τσούκος προπονητής της Βαλένθια Σύρου μιλά για την επιλογή δύο αθλητών του στο Elite Camp της Βαλένθια

«Τιμή για εμάς η επιλογή των ποδοσφαιριστών της ακαδημίας μας»

Ο προπονητής της Βαλένθια Σύρου Παναγιώτης Τσούκος μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για την επιλογή των δύο αθλητών στο Elite Camp της Βαλένθια που θα πραγματοποιηθεί στις 20 με 26 Ιουνίου.

Το παρών στο συγκεκριμένο Καμπ θα δώσουν οι 20 καλύτεροι μικροί ποδοσφαιριστές των ακαδημιών που έχει η Βαλένθια σε όλο τον κόσμο. Να θυμίσουμε πως από την ακαδημία της Σύρου επιλέχθηκαν δύο αθλητές, ο Έρικ Χάμζα και ο Ρομέο Μεντρί. Από την Ελλάδα θα πάρουν μέρος στο σύνολο πέντε ποδοσφαιριστές εκ των οποίων οι δύο είναι από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Δύο αθλητές σας, κόουτς, επιλέχθηκαν σε καμπ της Βαλένθια. Θα ήθελα να μου πείτε για την επιτυχία αυτή και πόσο σημαντική είναι για τα ίδια τα παιδιά.

«Πράγματι δύο ποδοσφαιριστές της ακαδημίας μας, ο Έρικ Χάμζα και ο Ρομέο Μεντρί επιλέχθηκαν μαζί με άλλα τρία παιδιά από τις ακαδημίες της Ελλάδας και της Κύπρου, συνολικά 5, για να συμμετάσχουν στο Elite Camp που θα διεξαχθεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Βαλένθια στις 20 με 26 Ιουνίου. Το παρόν σε αυτό το καμπ θα δώσουν οι 20 καλύτεροι ποδοσφαιριστές των ακαδημιών που έχει η Βαλένθια σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί λοιπόν μεγάλη τιμή για εμάς 2 ποδοσφαιριστές της ακαδημίας μας, να βρίσκονται σε αυτό το υψηλού επιπέδου ραντεβού, αλλά και επιβράβευση των κόπων τόσο της ακαδημίας, όσο και των οικογενειών αυτών των παιδιών, οι οποίες υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθειά τους. Μια προσπάθεια, η οποία πέρασε μέσα από μία σειρά πολλαπλών αξιολογήσεων, οπότε για εμάς ήταν κάτι το οποίο δουλεύαμε αρκετά χρόνια για να το πετύχουμε. Όσον αφορά στα παιδιά, αυτή είναι η επιβράβευση των κόπων τους, βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και αν δείξουν την απαιτούμενη προσοχή, ενέργεια, δουλειά και προσπάθεια βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου τους, να πραγματοποιηθούν τα όνειρά τους και να παίξουν στο υψηλό επίπεδο».

Τι σημαίνει αυτή η επιτυχία για την ίδια την ακαδημία της Σύρου;

«Αυτό αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για την ακαδημία μας. Ήταν πολλοί αυτοί που έλεγαν ότι αυτό είναι μια φούσκα, ότι δεν υπάρχει ακαδημία της Βαλένθια στη Σύρο κλπ., με αυτή την επιτυχία οι Κασσάνδρες διαψεύδονται, φάνηκε ότι τίποτα δεν ήταν φούσκα και ψέμα και έφτασε ο καιρός όπου τα δικά μας παιδιά με προσπάθεια συλλογική της ακαδημίας, θα εκπροσωπήσουν την ακαδημία μας, το νησί μας και τη χώρα μας σε αυτό το elite camp. Το σημαντικότερο απ’ όλα όμως είναι η τεχνογνωσία που έχουμε για να φτάσουμε σε αυτό το επίτευγμα, συνεχής επιμόρφωση, ταξίδια στην πηγή της γνώσης, τη Βαλένθια, για να δούμε από κοντά πως δουλεύει όλο αυτό το πρόγραμμα, καμπς και σεμινάρια στην Ελλάδα, καμπ στη Σύρο. Ναι, ακριβώς. Καμπ στη Σύρο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος όπου οι προπονητές της Βαλένθια θα έρθουν να αξιολογήσουν παιδιά από το νησί μας και αυτό θα είναι ανοικτό για τα παιδιά και τους γονείς τους. Παιδιά όλων των ακαδημιών να έρθουν, να μας γνωρίσουν και να προπονηθούν σύμφωνα με τις αρχές της ακαδημίας της Βαλένθια. Από εδώ λοιπόν απευθύνω κάλεσμα σε όλα τα παιδιά της Σύρου και των Κυκλάδων να έρθουν 27 με 29 Ιουνίου και να λάβουν μέρος στο καμπ που θα διοργανώσει η ακαδημία μας, στις εγκαταστάσεις μας στο Μultiaction και πού ξέρεις; Μπορεί κάποια από αυτά τα παιδιά σε λίγο καιρό να κάνουν και εκείνα αυτό το ονειρικό ταξίδι στη Βαλένθια».

Η επιλογή των παικτών σας δίνει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο να συνεχίσετε τη δουλειά που κάνετε;

«Αυτή η επιτυχία όχι μας δίνει μόνο κίνητρο να συνεχίσουμε, ουσιαστικά μας απογειώνει. Όπως είπα και προηγουμένως, έχουμε την τεχνογνωσία τόσο σε διοικητικό όσο και στο προπονητικό μέρος, να το κάνουμε ξανά και ξανά. Ταλέντο στο νησί μας υπάρχει και πάντα θα υπάρχει, το πρόβλημα πάντα ήταν ο τρόπος που γίνεται. Αυτό πλέον έχει λυθεί, υπάρχει η τεχνογνωσία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι υπάρχει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας πλέον με την ίδια την ακαδημία της Βαλένθια. Οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να προκύψει, μπορεί να λυθεί άμεσα και να μας δοθούν οι απαραίτητες λύσεις είτε διοικητικές ή προπονητικές. Όπως είπα και πριν υπάρχει μια ομπρέλα σε όλο το πρόγραμμα, υπάρχουν άνθρωποι τόσο εδώ στη Σύρο όσο και στην Αθήνα οι οποίοι δίνουν άμεσα λύσεις. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Γιώργο Τόλια τεχνικό διευθυντή της ακαδημίας της Βαλένθια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο οποίος είναι πάντα εκεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, για να δώσει λύσεις, είναι εκείνος ο άνθρωπος και το επιτελείο του, που δουλεύει για όλο το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Έτσι, βλέπετε, ότι όλα είναι μια αλυσίδα πολλών ανθρώπων που δουλεύουν για το καλό των παιδιών και για την εξέλιξή τους. Στόχος μας ακόμα περισσότερα παιδιά στο μέλλον να επιτύχουν, και υπάρχουν ήδη παιδιά που είναι στο πρόγραμμα και τα οποία σε λίγο καιρό θα ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή».

Πόσο δύσκολο είναι να επιλεγούν παιδιά από ένα τόσο μικρό νησί όπως είναι η Σύρος;

«Όταν είσαι μέλος ενός τόσο μεγάλου δικτύου, ακόμα και αν ζεις σε ένα μικρό μέρος όπως η Σύρος, τίποτα δεν είναι δύσκολο, αν έχεις το ταλέντο, μπεις στο πρόγραμμα και το ακολουθήσεις πιστά, αυτή η συνεχής αξιολόγηση και η βελτίωση των στοιχείων που πρέπει να βελτιώσεις μέσω του προπονητικού προγράμματος, είναι κάτι που θα σε βελτιώνει διαρκώς και κάθε φορά θα γίνεσαι καλύτερος και καλύτερος. Στόχος εδώ δεν είναι να ξεπερνάς τους άλλους, αλλά να βελτιώνεις καθημερινά τον εαυτό σου. Να βελτιώνεσαι τεχνικά, πνευματικά, ψυχολογικά και να κρατάς ένα χαμηλό προφίλ. Η βελτίωση πρέπει να είναι σφαιρική, να έχεις όλο το πακέτο, όπως συνηθίζουμε να λέμε, κάτι που θα σε ανεβάσει επίπεδο, αλλά το σημαντικό είναι να παραμείνεις ταπεινός και να δουλεύεις συνεχώς σε υψηλό επίπεδο. Σημαντικό στοιχείο σε όλο αυτό βέβαια παίζει και η οικογένεια, η οποία και θα πρέπει να είναι αρωγός και υποστηρικτικός παράγοντας στην προσπάθεια του παιδιού, πάντα σε συνεννόηση με τον προπονητή και την ακαδημία. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά και προσπαθούμε νυχθημερόν γι’ αυτό. Άρα ολοκληρώνοντας την ερώτησή σου θα πω, ότι ταλέντο στο νησί μας υπάρχει, η τεχνογνωσία και το μονοπάτι υπάρχει, άρα τίποτα δεν είναι δύσκολο μόνο δουλειά και πίστη ότι μπορούμε να φτάσουμε στο υψηλό επίπεδο».