Μέχρι την Παρασκευή 18 Αυγούστου οι ομάδες θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή

Στις 7 Οκτωβρίου η σέντρα της Α’ κατηγορίας Κυκλάδων

  • Παρασκευή, 21 Ιουλίου, 2023 - 06:09
  • /   Eνημέρωση: 21 Ιουλ. 2023 - 19:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων έστειλε στα σωματεία της δύναμής της, την προκήρυξη για το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας. Όπως είναι γνωστό, ο φετινός τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος έχει αλλάξει, καθώς δεν θα υπάρχουν δύο κατηγορίες, αλλά μία.
Οι ομάδες θα χωριστούς σε ομίλους σύμφωνα πάντα με τα γεωγραφικά τους κριτήρια. Ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα θα γίνει γνωστός με τη συμπληρωματική προκήρυξη που θα σταλθεί μετά την ολοκλήρωση της δήλωσης συμμετοχής.
Η Ένωση ενημερώνει πως μέχρι την Παρασκευή 18 Αυγούστου όσες ομάδες θέλουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή. Από την Σύρο, η Ελλάς θα αγωνισθεί στο πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής και απομένει να δούμε αν θα δηλώσουν ο Πάγος και ο Αίαντας Σύρου.
Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε και τις προθέσεις των υπολοίπων ομάδων από τα νησιά των Κυκλάδων. Υπάρχουν σωματεία που ήδη με τις κινήσεις τους δείχνουν πως θα κάνουν πρωταθλητισμό και θα επιδιώξουν να πάρουν το πρωτάθλημα. Και πάλι όμως θα υπάρχει διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των ομάδων.

Από εκεί και πέρα σύμφωνα με την προκήρυξη το πρωτάθλημα αναμένεται, αν δεν αλλάξει κάτι, να ξεκινήσει στις 7 και 8 Οκτωβρίου.  

 

Τα βασικά άρθρα της προκήρυξης της Α’ κατηγορίας Κυκλάδων

 

Δήλωση Συμμετοχής – Έναρξη

Οι Ομάδες έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν στην ΕΠΣ Κυκλάδων, έως την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023 και ώρα 14.00, Δήλωση Συμμετοχής σε ειδικό έντυπο, που θα χορηγηθεί από την Ένωση . Η Δήλωση πρέπει να συνοδεύεται από το σχετικό παράβολο των πενήντα (50) ευρώ, (τραπεζική επιταγή ή ταχυδρομική επιταγή ή κατάθεση στο ταμείο της ΕΠΣΚ – Τράπεζα Πειραιώς 5710-021703-881  IBAN GR3601727100005710021703881 ή Εθνική Τράπεζα 469/480228-46 ΙΒΑΝ GR1001104690000046948022846).

Μαζί με την Δήλωση Συμμετοχής θα κατατίθεται στην ΕΠΣ Κυκλάδων το Συνυποσχετικό Διαιτησίας/Δήλωση υπογεγραμμένη από τον Νόμιμο Εκπρόσωπο του Σωματείου, περί της αποδοχής των Καταστατικών, των Κανονισμών, των εγκυκλίων, των οδηγιών και αποφάσεων της F.I.F.A., της U.E.F.A., της ΕΠΟ και της ΕΠΣ Κυκλάδων.

Χωρίς την υποβολή του ως άνω Συνυποσχετικού Διαιτησίας καμία Δήλωση Συμμετοχής δεν θα γίνεται δεκτή.

Η Δήλωση συμμετοχής θα συνοδεύεται και από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που θα ζητηθούν από την ΕΠΣ Κυκλάδων, όπως βεβαίωση μη οφειλής στην ΕΠΣΚ και ΕΠΟ, Δήλωση Προσωπικών Δεδομένων του Προέδρου και του Γεν. Γραμματέα του Σωματείου με βεβαίωση για το γνήσιο της υπογραφής κλπ.

Ομάδες που δεν έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, προς την ΕΠΟ και την ΕΠΣ Κυκλάδων, μέχρι την ημέρα της δήλωσης συμμετοχής τους, θεωρείται ότι δεν υπέβαλλαν Δήλωση Συμμετοχής.

Τα Σωματεία στη Δήλωση Συμμετοχής θα αναφέρουν υποχρεωτικά τον ΑΦΜ τους , και το e-mail τους. Για κάθε αλλαγή του email θα πρέπει να ενημερώνεται υποχρεωτικά και άμεσα η ΕΠΣ Κυκλάδων. Επίσης πρέπει να αναφέρουν τον εκπρόσωπό τους, ο οποίος εκτός του Προέδρου και του Γραμματέα θα μπορεί να επικοινωνεί με την ΕΠΣΚ.

Δηλώσεις συμμετοχής που δεν συμπεριλαμβάνονται και δεν δηλώνονται όλα τα απαιτούμενα στοιχεία δεν θα γίνονται δεκτές .

Η αλληλογραφία της ΕΠΣΚ με τις Ομάδες θα γίνεται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 5 του ΚΑΠ Ερασιτεχνικών Ομάδων.

Ως ημερομηνία έναρξης του Πρωταθλήματος ορίζεται το Σαββατοκύριακο 7 & 8 Οκτωβρίου 2023.

 

Άρθρο  4 . Αριθμός Ομάδων – Όμιλοι – Πρόγραμμα

Οι Ομάδες της Α’ Κατηγορίας θα συγκροτηθούν σε Ομίλους. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα Σωματεία – μέλη της ΕΠΣ Κυκλάδων, που έχουν τις προϋποθέσεις, οι οποίες αναφέρονται στην προκήρυξη και τους κανονισμούς.  Η ακριβής διαδικασία διεξαγωγής των αγώνων θα αναφερθεί στην συμπληρωματική προκήρυξη, που θα εκδοθεί εγκαίρως πριν την κλήρωση του Πρωταθλήματος.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα στο σύνολό του θα κοινοποιηθεί αμέσως μετά την δημόσια κλήρωση, που θα πραγματοποιηθεί.  Η ημέρα και ο τόπος της κλήρωσης θα καθοριστεί με απόφαση του ΔΣ της ΕΠΣΚ.

Άρθρο  5 . Επίλυση Αθλητικών διαφορών .

Οι πάσης φύσεως αθλητικές διαφορές, που ανακύπτουν από την εφαρμογή των κανονισμών και της προκήρυξης και αφορούν:

α. Τις Ομάδες που μετέχουν στους αγώνες του Πρωταθλήματος αυτού και

β. Σε κάθε πρόσωπο που συνδέεται με αυτές, με οποιαδήποτε σχέση και ιδιότητα, επιλύονται μόνο από τα αρμόδια θεσμοθετημένα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου.

Με τη δήλωση συμμετοχής στο πρωτάθλημα και την αποδοχή της παρούσας οι Ομάδες συμφωνούν, αποδέχονται και καθιστούν αποκλειστικά αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα, για την επίλυση των τυχόν διαφορών στα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς, όπως ισχύουν κάθε φορά.

Η εν λόγω δέσμευση αποκλείει τη δυνατότητα των Ομάδων να προσφύγουν, σε κάθε περίπτωση, ενώπιον των Τακτικών Αστικών Δικαστηρίων, με οποιαδήποτε διαδικασία, περιλαμβανομένης και της ειδικής διαδικασίας των άρθρων 682 επ. ΚΠολΔ. Σε περίπτωση παραβίασης των όσων ορίζονται στο παρόν άρθρο, τότε με υποχρεωτική εισήγηση του ΔΣ της ΕΠΣΚ και απόφαση της ΕΕ της ΕΠΟ, η υπαίτια Ομάδα θα αποβάλλεται από το Πρωτάθλημα και θα της απαγορεύεται η συμμετοχή σε οποιοδήποτε Πρωτάθλημα για πέντε (5) ημερολογιακά έτη. Οι ποινές σε περίπτωση προσφυγής στα πολιτικά Δικαστήρια και η διαδικασία επιβολής αυτών αναφέρονται στο άρθρο 35 του Κ.Α.Π.

 

 

Άρθρο  7 . Γιατρός αγώνα

Η παρουσία Γιατρού αγώνα με απινιδωτή είναι υποχρεωτική σε όλους τους αγώνες. Χωρίς την παρουσία Γιατρού κανείς αγώνας δεν αρχίζει και φυσικά η παρουσία του είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια του αγώνα . Εάν ο Γιατρός αποχωρήσει κατά την διάρκεια του αγώνα και δεν αντικατασταθεί άμεσα, ο αγώνας διακόπτεται .

Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε γιατρός, είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευμένος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Επίσης θα πρέπει να είναι έμπειρος χρήστης του απινιδωτή.

Ο Γιατρός έχει την υποχρέωση να αποδείξει την ιδιότητά του με οποιοδήποτε επίσημο αποδεικτικό στοιχείο, στον Διαιτητή και Παρατηρητή του αγώνα.

 

Άρθρο  10. Προπονητές

Τα Σωματεία οφείλουν να προσλαμβάνουν Προπονητές κατόχους διπλώματος ανάλογου των αναφερόμενων στον εν ισχύ Κανονισμό Προπονητών Ποδοσφαίρου  .

Επίσης ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να είναι προπονητής στα τμήματα υποδομών του σωματείου που αγωνίζεται (άρθρα 6 και 13 Κανονισμού Προπονητών) χωρίς να επιβάλλεται σε αυτήν την περίπτωση να καταθέσει την ταυτότητα του.

Προπονητής και ο τυχών βοηθός Προπονητή (κάτοχος διπλώματος UEFA C τουλάχιστον) οι οποίοι δεν κατέχουν το δελτίο πιστοποίησης, απαγορεύεται να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο (τεχνική περιοχή), να παραμείνουν και να δίνουν οδηγίες στους ποδοσφαιριστές. Ο σχετικός έλεγχος διενεργείται από τους Διαιτητές του αγώνα, σύμφωνα με τον ΚΑΠ Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων .

Η ΕΠΣ Κυκλάδων θα εκδίδει δελτία πιστοποίησης Προπονητών υπέρ του Σωματείου, για την ανδρική Ομάδα και τα τμήματα υποδομών, που συμμετέχουν στα Πρωταθλήματά της.

 

Άρθρο  11 . Ποδοσφαιριστές

Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστών σε αγώνα χωρίς τα δικαιολογητικά του άρθρου 18 του ΚΑΠ Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων .

Υποχρεωτικά θα πρέπει να αναγράφονται στο Φ.Α. και να συμμετέχουν σε κάθε Ομάδα τουλάχιστον εννέα (9) ποδοσφαιριστές καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας ή με Ελληνική Ιθαγένεια (Ελληνική Ταυτότητα ή διαβατήριο).

Επιτρέπεται η αναγραφή στο Φύλλο Αγώνα και η χρησιμοποίηση μέχρι τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστών, που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις Ελληνικές Εθνικές Ομάδες, από τους οποίους θα επιτρέπεται να αγωνίζονται μέχρι δύο (2) καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η συμμετοχή σε αγώνα άνω των δύο (2) ποδοσφαιριστών της εν λόγω Κατηγορίας θεωρείται αντικανονική και σε περίπτωση υποβολής ενστάσεως ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ του αντιπάλου και επιβάλλονται οι λοιπές ποινές του άρθρου 23 του ΚΑΠ.

Σε κάθε αγώνα επιτρέπονται μέχρι πέντε (5)  αλλαγές ποδοσφαιριστών από κάθε Ομάδα και δήλωση έως 20 ποδοσφαιριστών στο Φ.Α.

Οι αλλαγές επιτρέπονται καθόλη την διάρκεια του αγώνα όταν το παιχνίδι (αγώνας) δεν είναι σε ροή (έχει σταματήσει), σε τρεις όμως συνολικά χρονικές στιγμές (διακοπές) για κάθε Ομάδα. (Δεν υπολογίζεται ως διακοπή οι αλλαγές που θα γίνουν κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου).