Η ΕΠΟ έκανε το δικό της αφιέρωμα στο πρωτάθλημα το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες

Γ’ Εθνική, ένας μαραθώνιος με πολλές και ωραίες στιγμές

Το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας ανήκει πλέον στο παρελθόν, καθώς λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων. Σ’ αυτή τη μαραθώνια διαδρομή υπήρχαν νικητές και ηττημένοι. Υπήρχαν σωματεία που ξεκίνησαν με πολλά όνειρα και στην πορεία αυτά μετατράπηκαν σε… εφιάλτη. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν φυσικά και ομάδες που ξεχώρισαν με την αγωνιστική τους εικόνα. Ταυτόχρονα, σωματεία που ίσως λίγοι περίμεναν, όμως κατάφεραν χάρη στη σκληρή τους δουλειά να ξεχωρίσουν και να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην αγωνιστική περίοδο 2023-24.

Το σημαντικότερο για τις Κυκλάδες είναι πως τόσο η Ελλάς Σύρου, όσο και η Α.Ε. Μυκόνου κατάφεραν να διατηρηθούν στην κατηγορία και να αγωνισθούν σ’ αυτήν και την σεζόν 2024-25.

Ελλάς Σύρου

Το συγκρότημα του Παναγιώτη Χριστοφιλέα το οποίο ξεκίνησε με χαμηλούς τόνους κατάφερε μέσα στην αγωνιστική περίοδο 2-23-24 να αφήσει πολλά καλά και θετικά στοιχεία στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας. Η Ελλάς Σύρου ήταν από τις ομάδες που ξεχώρισαν για την αγωνιστική τους εικόνα και κέρδισε επάξια το σεβασμό των αντιπάλων της. Μάλιστα, ήταν η “σταχτοπούτα” της Γ’ Εθνικής καθώς ως νεοφώτιστη κανείς δεν περίμενε να πάει τόσο καλά. Κανείς δεν πίστευε ότι θα διατηρούνταν τόσο εύκολα στην κατηγορία και ταυτόχρονα στο τέλος της χρονιάς να βρεθεί στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Μία θέση πολύ τιμητική, καθώς δείχνει ακριβώς την αγωνιστική της εικόνα. Βέβαια με τις εμφανίσεις της θα μπορούσε να είχε τερματίσει ακόμη ψηλότερα, αλλά αυτό μπορεί να είναι τελικά και μία μικρή λεπτομέρεια. Η Ελλάς μέσα σε έναν μαραθώνιο 34 αγωνιστικών κατάφερε να σημειώσει 20 νίκες (αλήθεια ποιος το πίστευε;), να έχει 3 ισοπαλίες και 11 ήττες. Ταυτόχρονα, είχε την καλύτερη επίθεση στον τρίτο όμιλο με 66 γκολ, ενώ δέχτηκε 30.  Ο Παναγιώτης Χριστοφιλέας σ’ αυτήν διαδρομή χρειάστηκε να κάνει πολλές αλχημείες για να καλύψει κενά ποδοσφαιριστών που απουσίαζαν λόγω διαφόρων προβλημάτων. Αυτά μέχρι και τον Γενάρη, εκεί που ξαφνικά το ρόστερ άδειασε όταν κάποιοι ποδοσφαιριστές μετά και την ολοκλήρωση της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου αποφάσισαν για δικούς τους λόγους να αποσυρθούν, να αφήσουν την ομάδα στη μοίρα της και να παίζει ουσιαστικά το υπόλοιπο μισό του πρωταθλήματος με πολλές απουσίες. Εκεί ο κ. Χριστοφιλέας βάφτιζε τους μέσους επιθετικούς, αλλά και έδινε ρόλους κομβικής σημασίας ακόμη και σε νεαρούς αθλητές. Η Ελλάς Σύρου όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά έπαιξε μακράν το καλύτερο ποδόσφαιρο στον τρίτο όμιλο. Άλλωστε όσες ομάδες πέρασαν από το νησί στο τέλος κάθε αγώνα μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάς. Μία ομάδα που άπαντες στη Σύρο θα έπρεπε να νιώθουν υπερήφανοι.

Α.Ε. Μυκόνου

Η Μύκονος χρειάστηκε να περάσει από… σαράντα κύματα για να καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία και να παίξει μέχρι και την τελευταία αγωνιστική για την σωτηρία της. Ήταν μία χρονιά αρκετά αγχώδης και φυσικά κανείς από το σωματείο αυτό δεν περίμενε ότι θα κατέληγε έτσι. Η Μύκονος αρχικά χτίστηκε για να πρωταγωνιστήσει. Χτίστηκε για να παίξει για το πρωτάθλημα και μόνο γι’ αυτό. Όμως η πορεία της έδειξε πως όχι μόνο δεν θα διεκδικούσε τον τίτλο, αλλά θα χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια για να διατηρηθεί στην κατηγορία. Το συγκρότημα του Βαγγέλη Βλάχου ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα έχοντας 15 νίκες, 6 ισοπαλίας και 13 ήττες. Ολοκλήρωσε την προσπάθειά της αυτή στην 10η θέση, έχοντας ταυτόχρονα σημειώσει 51 γκολ και δεχθεί 35.

Το συγκρότημα από το νησί των ανέμων χρειάστηκε να φτάσει στην 33η αγωνιστική για να σωθεί και μαθηματικά. Το τελευταίο παιχνίδι στην Ρόδο είχε απλά διαδικαστικό χαρακτήρα και η ήττα δεν είχε κανένα αντίκτυπο.

Άπαντες πλέον στο νησί της Μυκόνου κάνουν τον δικό τους απολογισμό, καθώς ήταν μία χρονιά η οποία δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί.

3ος όμιλος

Όμιλος που συμμετείχαν οι ομάδες των Κυκλάδων, ήταν αρκετά αλλοπρόσαλλος, καθώς η χαμηλή ποιότητα αρκετών σωματείων έφερε τη ζώνη ψηλά κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κάθε αγωνιστική να έχει τη δική της κρισιμότητα.

Ελλάς Σύρου και Α.Ε. Μυκόνου όπως είναι γνωστό έχουν καταφέρει να παραμείνουν στην κατηγορία, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Η χαμηλή ποιότητα αρκετών ομάδων έφεραν σε αρκετά δύσκολη θέση πολλά σωματεία που έδιναν τον δικό τους αγώνα για παραμονή στην κατηγορία. Οι 51 βαθμοί που ουσιαστικά ήταν η ζώνη θεωρείται πως πήγε αρκετά ψηλά για παραμονή. Αυτό γιατί στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος η αρχική πρόβλεψη ήταν πως η ζώνη θα έφτανε κάπου μεταξύ 35 με 40 βαθμούς. Όπως αναφέρουμε παραπάνω η μικρή αγωνιστική δύναμη πολλών ομάδων στον όμιλο έφερε αρκετές αλλαγές στους σχεδιασμούς και ειδικά στα σωματεία που βρίσκονταν κοντά στη ζώνη. Η Μύκονος ήταν από τα σωματεία που μέχρι και την 33η αγωνιστική έπαιζε για την παραμονή της στην κατηγορία και χρειάστηκε να δώσει ένα μεγάλο και ψυχοφθόρο αγώνα για να τα καταφέρει. Μάλιστα οι Κυκλαδίτες κατάφεραν να σώσουν ουσιαστικά την παρτίδα και μαθηματικά μετά το ισόπαλο αποτέλεσμα του Ιάλυσου με τον Α.Ε.Ρ. Αφάντου.

Η ισοπαλία αυτή καταδίκασε ουσιαστικά τον Αφάντου καθώς τον έφερε στην 11η θέση και έχανε τις ελπίδες τους για απευθείας παραμονή στην κατηγορία. Ο Αφάντου είναι στην ζώνη των μπαράζ για παραμονή στην κατηγορία, όμως όλα δείχνουν και το συγκρότημα της ομάδας της Ρόδου θα παραμείνει χωρίς αγώνα, καθώς οδεύουμε προς την αναβολή τους. Τα μπαράζ σύμφωνα με τα όσα έχουν ακουστεί μέχρι στιγμή δεν είναι σίγουρο πως θα γίνουν και οι ομάδες που ολοκλήρωσαν το πρωτάθλημα στην 11η θέση θα παραμείνουν στην Γ’ Εθνική.  

Από εκεί και πέρα ο μεγάλος  νικητής του 3ου ομίλου είναι ο Παναργειακός ο οποίος ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην 1η θέση και ταυτόχρονα εξασφάλισε το εισιτήριο της ανόδου. Ο Παναργειακός έδωσε έναν μεγάλο αγώνα με την Κόρινθο, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγούσε την κούρσα του 3ου ομίλου. Η Κόρινθος έπεσε από την κορυφή έπειτα την ήττα της στη Σύρο με 4-1 από την Ελλάς. Ένα ονειρικό παιχνίδι για τους Συριανούς που έβλεπαν την ομάδα τους να κάνει τον τέλειο αγώνα. Ακόμη κι όταν η Κόριθνος ισοφάριζε σε 1-1 κανείς από το σωματείο της Σύρου το έβαζε κάτω. Στην εξέδρα υπήρχαν φίλοι και των δύο ομάδων οι οποίοι δημιούργησαν μία ωραία και αθλητική ατμόσφαιρα.

Το αφιέρωμα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής

«Πάνω από 2.000 παίκτες, περισσότερα από 100 γήπεδα, δεκάδες ομάδες… Διαβάστε το αφιέρωμα στο μεγαλύτερο, σε συμμετοχή, πρωτάθλημα της χώρας , αυτό της Γ’ Εθνικής, με την ευκαιρία της πρόσφατης ολοκλήρωσής του.

Ομαδικά ρεκόρ
Περισσότεροι βαθμοί: Καβάλα 97
Λιγότεροι βαθμοί: ΑΕ Μεσολογγίου 3
Καλύτερη επίθεση: Καβάλα 89 γκολ
Καλύτερη άμυνα: Καβάλα 11 γκολ
Χειρότερη επίθεση: Ατρόμητος Πειραιά και ΑΕ Μεσολογγίου 16 γκολ
(δεν υπολογίζονται οι ομάδες που αποχώρησαν)
Χειρότερη άμυνα: Ατρόμητος Πειραιά 105 γκολ
Περισσότερες νίκες: Καβάλα 32
Λιγότερες νίκες: ΑΕ Μεσολογγίου 0
Λιγότερες ήττες: Καβάλα 1
Περισσότερες ήττες: ΑΕ Μεσολογγίου 31

Οι παίκτες
Συνολικά 2.079 ποδοσφαιριστές πήραν χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα, με πολλούς ακόμα νεαρούς να συμπληρώνουν τις αποστολές των ομάδων στους αγώνες τους.
Τρεις ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν σε 34 αγώνες, ωστόσο αδικούνται και κάποιοι άλλοι, που δεν έχασαν παιχνίδι, αλλά η ομάδα τους είχε και νίκες χωρίς αγώνα.
Ο 22χρονος Ναυπλιώτης τερματοφύλακας του Παναργειακού Ηλίας Καραργύρης δεν έχασε ούτε λεπτό στα 34 παιχνίδια της ομάδας του. Το ίδιο κατάφερε και ο Βασίλης Δημητρόπουλος, ο 25χρονος αμυντικός του Κυανού Αστέρα Βάρης.
Σε 34 έπαιξε και ο 25χρονος μέσος της Εράνης Φιλιατρών, Κυριάκος Κωνσταντόπουλος, αλλά βασικός ξεκίνησε σε 32.

Αλλαγές
Ο Χρήστος Αντωνίου του Εθνικού ήταν ο παίκτης που αντικαταστάθηκε τις περισσότερες φορές. Ξεκίνησε βασικός σε 27 παιχνίδια και σε 25 από αυτά παραχώρησε τη θέση σε συμπαίκτη του. Ο Θεόδωρος Μπάκας του Κυανού Αστέρα Βάρης έπαιξε σε 25 παιχνίδια και σε όλα μπήκε σαν αλλαγή - Ποτέ μάλιστα νωρίτερα από το 59’!

Μικροί - μεγάλοι
Ο νεότερος που έπαιξε ήταν ο Απόστολος Τσότσουλας. Στον αγώνα με το Σβορώνο τον Ιανουάριο, ο επιθετικός της Καστοριάς ήταν 14 ετών, 1 μήνα και 4 ημερών. Συνολικά έπαιξαν 13 παιδιά, που δεν είχαν κλείσει ακόμα τα 15 χρόνια τους, γεννημένα το 2009.
Ο μεγαλύτερος σε ηλικία που αγωνίστηκε ήταν ο Χαράλαμπος Μπριλάκης. Ο αμυντικός του ΑΟ Πυλίου στον αγώνα με τη Θύελλα Ραφήνας ήταν 42 ετών, 5 μηνών και 27 ημερών.
Συνολικά έπαιξαν οκτώ ποδοσφαιριστές που είχαν κλείσει τα 40 χρόνια τους.

Μικροί - μεγάλοι σκόρερ
Ο Κρίστιαν Σκούρτι της ΑΕ Μυκόνου έκανε ντεμπούτο στις 31 Μαρτίου στο παιχνίδι εντός έδρας με την Κόρινθο. Κατάφερε να σκοράρει σε ηλικία 16 ετών, 2 μηνών και 16 ημερών και ήταν ο ένας από τους οκτώ παίκτες, που σκόραραν πριν κλείσουν τα 17 χρόνια τους.
Ο Μπριλάκης, πέρα από τη συμμετοχή, ήταν και ο μεγαλύτερος σε ηλικία που σκόραρε: το Φεβρουάριο στον αγώνα ΑΟ Πυλίου - Παναιγιάλειος πετύχαινε γκολ ενώ ήταν 42 ετών, 3 μηνών και 8 ημερών. Ο αμέσως επόμενος σε ηλικία σκόρερ, ήταν τρία χρόνια μικρότερος από το Μπριλάκη.

Διαιτητές
Συνολικά 188 διαιτητές χρησιμοποιήθηκαν στους αγώνες. Ο Γιώργος Αλατσάκης (Πειραιάς) και ο Γιώργος Ασλανίδης (Πιερία) ορίστηκαν σε 15 αγώνες ο καθένας.

Γήπεδα
Σε 101 γήπεδα ορίστηκαν παιχνίδια της Γ’ Εθνικής, με τα περισσότερα (22) να διεξάγονται στο γήπεδο της Βέροιας, αφού πλην της ομώνυμης ομάδας, το ίδιο γήπεδο χρησιμοποίησε και ο Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας σε κάποιους από τους αγώνες του.

Τα σκορ
Το 1-0 ήταν το συχνότερο σκορ, αφού εμφανίστηκε 242 φορές, με το 2-0 να ακολουθεί με 182. Οι 162 εμφανίσεις του 3-0 είναι πολλές, αφού περιλαμβάνουν και τους αρκετούς μηδενισμούς.
Τα περισσότερα γκολ (8) μπήκαν στους αγώνες Βύζας - Πανελευσινιακός 4-4 (23.04.2024) και Πανιώνιος - Ερμής Ζωνιανών 7-1 (05.12.2023)».