Απέρριψε την έφεση του Πανθηραϊκού η ΕΠΟ

Και τυπικά πρωταθλητής για την Κ16 ο Α.Ο. Πάρου

Απορρίφθηκε ως αβάσιμη από την Επιτροπή Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας η έφεση που είχε ασκήσει ο Πανθηραϊκός. Να σημειώσουμε εδώ πως η ομάδα της Σαντορίνης προχώρησε στην έφεση κατά της απόφασης της ΕΠΣ Κυκλάδων, έπειτα την ένσταση που είχε καταθέσει ο Α.Ο. Πάρου για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστών στον ημιτελικό της Κ16.

Η απόφαση της ΕΠΟ είναι ξεκάθαρη και αναλύει την απόφασή της, καθώς όπως αναφέρει ο κανονισμών των Β’ ομάδων που ορίζεται και στην προκήρυξη της ΕΠΣ Κυκλάδων έχουν δικαίωμα να καταθέσουν μία λίστα που θα περιέχει ως πέντε ποδοσφαιριστές που θα μεταφερθούν από τη μία ομάδα στην άλλη. Αυτό φυσικά θα έπρεπε να είναι γίνει αμέσως μετά τη διακοπή των Χριστουγέννων. Από εκεί και πέρα ο Α.Ο. Πάρου είναι και τυπικά πρωταθλητής Κυκλάδων στην Κ16, ενώ από την ομάδα της Σαντορίνης αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί.

Η απόφαση

Η κρινομένη έφεση ασκήθηκε εμπρόθεσμα και σύμφωνα με τις νόμιμες διατυπώσεις (άρθρα 5 παρ.4 και 36 του Δ.Κ.Λ.Δ.Ο.), έχει δε καταβληθεί με την κατάθεση του δικογράφου αυτής το νόμιμο και προβλεπόμενο από τον Δικονομικό Κανονισμό Λειτουργίας των Δικαστικών Οργάνων σχετικό παράβολο και τα τέλη λειτουργίας της παρούσας Επιτροπής και της συζήτησής της, κατ’ άρθρο 38 του Δ.Κ.Λ.Δ.Ο. και ως εκ τούτου, και πρέπει να γίνει τυπικά δεκτή και να ερευνηθεί περαιτέρω, ως προς τη βασιμότητα των λόγων της. Το καθ’ ού σωματείο δεν παρέστη κατά τη συζήτηση της υπόθεσης , αλλά κατέθεσε υπόμνημα (άρθρο 20 παρ.2 ΔΚΛΔΟ/ΕΠΟ).

 

Σύμφωνα με το αρ. 23 παρ. 6 του ΚΑΠ/ΕΠΟ 2023: «… α) Σε περίπτωση που γίνεται δεκτή ένσταση ή καταγγελία για οποιοδήποτε λόγο αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστή ή και για παράβαση του παρόντος Κανονισμού και των λοιπών Κανονισμών της ΕΠΟ λόγω υπαιτιότητας μιας ομάδας, η υπαίτια ομάδα χάνει τον αγώνα με τέρματα 0-3 εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα, τις αφαιρούνται τρεις (-3) βαθμοί από τον πίνακα του τρέχοντος πρωταθλήματος και της επιβάλλεται χρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ εάν πρόκειται για ΠΑΕ και έως 2.000 ευρώ αν πρόκειται για σωματείο». Περαιτέρω, σύμφωνα με το αρ. 3 παρ. 2 του Κανονισμού Β’ Ομάδων (Σωματείων) : «Μέχρι πέντε (5) ποδοσφαιριστές που κατά την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου ανήκουν στο ρόστερ του σωματείου που διαθέτει Β’ ομάδα, μπορούν να μετακινούνται και να αγωνίζονται ελεύθερα καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου σε αγώνες από την Κύρια στη Β’Ομάδα και αντίστροφα. Σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου θα πρέπει να δηλώνουν τους πέντε (5) ποδοσφαιριστές που θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν και στα δύο σωματεία. Κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο το αρχικό σωματείο θα μπορεί να τροποποιεί τη λίστα των πέντε (5) ποδοσφαιριστών που θα συμμετέχουν   στη   Β’   Ομάδα   »   .   Περαιτέρω,   σύμφωνα   με   το   άρθρο   4      της

,ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ   ΥΠΟΔΟΜΗΣ   ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ   Κ-16 ΠΕΡΙΟΔΟΥ

2023– 2024 ,δικαίωμα συμμετοχής στην Κατηγορία Κ-16 έχουν όλα τα Σωματεία μέλη της ΕΠΣΚ. Ένα σωματείο μπορεί να συμμετέχει με δύο (2) ομάδες στο Πρωτάθλημα Κ- 16, αλλά με ξεχωριστούς παίκτες. Ένας παίκτης δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής και στις δύο ομάδες. Η απόφαση για την κατάρτιση των Ομίλων θα παρθεί μετά την κατάθεση των δηλώσεων συμμετοχών και η ακριβής διαδικασία θα αναφερθεί σε συμπληρωματική προκήρυξη, που θα εκδοθεί εγκαίρως πριν την κλήρωση του Πρωταθλήματος , ενώ στο άρθρο 5 της ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ Κ- 16«WINDOOR» 2023-2024, ορίζεται ότι, σωματείο που συμμετέχει με δύο (2) ομάδες, θα πρέπει να στείλει Κατάσταση με Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο και Αρ. Δελτίου (ή Αρ.Ταυτοπροσωπίας κλπ, άρθρο 11 της Προκήρυξης) των ποδοσφαιριστών που θα συμμετέχουν στην 1η και στην 2η Ομάδα, έως την έναρξη του Πρωταθλήματος. Υπενθυμίζεται ότι οι αθλητές που θα δηλωθούν δεν θα μπορούν να μετακινηθούν από την μία ομάδα στην άλλη, παρά μόνο με νέα επικαιροποιημένη λίστα μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Στην προκειμένη περίπτωση, από την εκτίμηση όλων των εγγράφων που νομίμως προσκομίζουν κι επικαλούνται οι διάδικοι , τα υπομνήματα που κατέθεσαν οι

 

διάδικοι και η ΕΠΣ Κυκλάδων, αποδείχτηκαν σε σχέση με τους λόγους της έφεσης , τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά : Στις 14-06-2024 διεξήχθη, στα πλαίσια της τελικής φάσης του πρωταθλήματος Κ-16 της ΕΠΣ Κυκλάδων, η αναμέτρηση μεταξύ της ομάδος ΠΑΝΘΗΡΑΪΚΟΣ 1 του σωματείου «ΠΑΝΘΗΡΑΪΚΟΣ Α.Ο.» και της ομάδος του σωματείου «Α.Ο. ΠΑΡΟΥ» , με τελικό αποτέλεσμα 2-1 υπέρ της ομάδος ΑΟ ΠΑΝΘΗΡΑΪΚΟΣ 1. Στον αγώνα αυτό σύμφωνα με το φύλλο αγώνα, το οποίο περιλαμβάνει όλα εκείνα τα προσδιοριστικά στοιχεία των ποδοσφαιριστών (επώνυμο, έτος γέννησης, αριθμό δελτίου ΕΠΟ, ο οποίος είναι μοναδικός και ταυτοποιητικός για κάθε ποδοσφαιριστή), αλλά και την ημερομηνία διεξαγωγής, το είδος της διοργάνωσης κλπ, συμμετείχαν ως βασικοί ποδοσφαιριστές στην ομάδα ΑΟ ΠΑΝΘΗΡΑΪΚΟΣ 1, μεταξύ άλλων , οι κάτωθι ποδοσφαιριστές : 1) ΠΑΖΑΛΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ με αριθμό δελτίου 2006826 και 2) ΜΑΡΟΥΔΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ με αριθμό δελτίου 2009681. Οι ίδιοι ως άνω ποδοσφαιριστές συμμετείχαν κανονικά και στην δεύτερη ομάδα

«ΑΟ ΠΑΝΘΗΡΑΪΚΟΣ 2» του εκκαλούντος σωματείου. Κατόπιν τούτου ασκήθηκε η από 14-6-2024 ένσταση του καθ’ού σωματείου «Α.Ο. ΠΑΡΟΥ» για αντικανονική συμμετοχή των ανωτέρω ποδοσφαιριστών στον ως άνω αγώνα. Με την εκκαλουμένη υπ’ αριθμ. 22/2024 απόφαση της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων έγινε δεκτή η ανωτέρω ένσταση, με την αιτιολογία ότι   οι   ανωτέρω   ποδοσφαιριστές συμμετείχαν αντικανονικά διότι δεν περιλαμβάνονταν στην επικαιροποιημένη, από 26-1-2024 λίστα που εστάλη μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων στην ΕΠΣ Κυκλάδων , με την οποία δηλώθηκαν οι ποδοσφαιριστές που θα χρησιμοποιήσει η ομάδα ΑΟ ΠΑΝΘΗΡΑΙΚΟΣ 1, αλλά στην από 10-6-2024 λίστα , που εστάλη στην ΕΠΣ Κυκλάδων και σύμφωνα με την συμπληρωματική προκήρυξη η επικαιροποιημένη λίστα έπρεπε να αποσταλεί από το εκκαλούν μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και δεν είχε δικαίωμα αποστολής και μεταγενέστερης επικαιροποιημένης λίστας .Για το λόγο αυτό με την εκκαλουμένη απόφαση κατακυρώθηκε ο αγώνας αυτός με τέρματα 3-0 υπέρ του σωματείου του σωματείου «Α.Ο. ΠΑΡΟΥ» 1 και επιβλήθηκε σε βάρος του εκκαλούντος σωματείου αφενός μεν η αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον πίνακα του τρέχοντος πρωταθλήματος, αφετέρου δε χρηματική ποινή των 200 ευρώ.

  1. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 23 ΚΑΠ/ΕΠΟ 1. Ενστάσεις επιτρέπεται να υποβάλλονται μόνο από τις διαγωνιζόμενες ομάδες στους μεταξύ τους αγώνες, για τους παρακάτω αποκλειστικά λόγους: … ε) Για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή που,

 

υποχρεωτικά, πρέπει να κατονομάζεται. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αναφέρονται οι συγκεκριμένοι λόγοι στους οποίους στηρίζεται η ένσταση. Η ένσταση αυτή μπορεί να στρέφεται κατά οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή -τακτικού ή αναπληρωματικού- ο οποίος αγωνίστηκε, από τους αναγραφόμενους στο Φ.Α. Στην προκειμένη περίπτωση στην επίδικη ένσταση αναφέρονται τα εξής: ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΡΟΥ , Πάρος, 14/06/2024 Αρ. Πρωτοκόλλου :78 ,Ένσταση « … καταθέτουμε ένσταση περί μη κατακύρωσης του ημιτελικού αγώνα, μεταξύ του Α.Ο Πανθηραϊκού 1 και Α.Ο Πάρου, που διεξήχθη σήμερα 14.06.2024 στις 18:30 στο γήπεδο Φηρών Σαντορίνης. Η ομάδα του Α.Ο Πανθηραϊκού1,μετέφερε παίκτες από άλλη ομάδα, κατά παράβαση της προκήρυξης (συνημμένο) και συγκεκριμένα του Άρθρου 4 (Αριθμός Ομάδων - Όμιλοι – Πρόγραμμα) που αφορά τους κάτωθι παίκτες : Νούμερο 19, Παζαλός Εμμανουήλ,2002326 ,Νούμερο 20, Μαρουδής Νεκτάριος, 2009681. Παρακαλούμε όπως εξετασθεί η έντασή μας και εφόσον επιβεβαιωθούν τα ανωτέρω, όπως ο αγώνας κατακυρωθεί υπέρ της ομάδας μας (Α.Ο Πάρου)...». Από το ως άνω περιεχόμενο της ένστασης προκύπτει ότι, είναι σαφής και επαρκώς ορισμένη καθόσον διαλαμβάνονται σ΄αυτή , το ενιστάμενο σωματείο, η παράβαση ( αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστών ) , τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν αντικανονικά στον επίδικο αγώνα και ο λόγος για τον οποίο η συμμετοχή τους ήταν αντικανονική, φέρει ημερομηνία και δεν απαιτείται επιπλέον και η αναγραφή του προαναφερομένου άρθρου 23 του ΚΑΠ/ΕΠΟ , καθόσον αρκεί η αναγραφή των πραγματικών περιστατικών που υπάγονται στην εν λόγω διάταξη. Επομένως, πρέπει ο σχετικός λόγος της έφεσης περί απαραδέκτου της ένστασης να απορριφθεί ως ουσία αβάσιμος.