Ο πρόεδρος της Ζ' Περιφέρειας Βόλεϊ και πρόεδρος του ΑΣΕ Νεωρίου Σταύρος Μπαλόπιτας μιλά για το άθλημα και την εξέλιξή του στις Κυκλάδες

“Σύντομα τα πρώτα θετικά αποτελέσματα”

Ο πρόεδρος της Επιτροπής πρωταθλήματος της Ζ' Περιφέρειας του Βόλεϊ και πρόεδρος του ΑΣΕ Νεωρίου Σταύρος Μπαλόπιτας μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, για το τοπικό πρωτάθλημα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι κατηγορίες του. Ο μικρός αριθμός των ομάδων έχει ως αποτέλεσμα κυρίως το πρωτάθλημα των ανδρών να είναι σαν ένα μίνι τουρνουά, που αυτός που κατακτά την κούπα κρίνεται σε μόλις 4 παιχνίδια. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλόπιτα η θετική εξέλιξη των πραμάτων με την κατασκευή κλειστών γυμναστηρίων, θα δώσεις άλλη ώθηση στα αθλήματα που θα τα χρησιμοποιήσουν. Εκτός από τις επιτυχίες των Φοίνικα, Πανναξιακιού ΑΟΝ και Α.Ο., Θήρας, ο πρόεδρος της Ζ' Περιφέρειας βλέπει καλά στοιχεία και περιμένει σύντομα τα πρώτα καλά αποτελέσματα.

“Χαίρομαι που μου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσω για όλα όσα απασχολούν το τοπικό βόλεϊ, καθώς κάπου είχαμε χαθεί τα τελευταία χρόνια. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για να κρατήσουμε “ζωντανό” το τοπικό βόλεϊ στις Κυκλάδες και ειδικά τις μικρές κατηγορίες. Όπως είναι γνωστό, έχουμε το πρότυπο πάνω από όλα του Φοίνικα, στο οποίο όλοι γνωρίζουν ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια, έχουμε τις γυναίκες του Πανναξιακού ΑΟΝ όπου κι εκεί γίνεται σωστή δουλειά. Ακόμη έχουμε και την ομάδα της Σαντορίνης, όπου ο Α.Ο. Θήρας μετά από προσπάθεια ενός έτους κατάφερε να ανέβει στην Α2. Επιστρέφω στο τοπικό πρωτάθλημα και να πω ότι γίνεται με πολλές δυσκολίες καθώς τα οικονομικά των ομάδων δεν είναι καλά, η Ομοσπονδία δεν έχει τη δυνατότητα από τη στιγμή που η πολιτεία δεν βοηθά, κι αυτό έχει το αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα χρήματα για να ενισχυθούν τα σωματεία. Έτσι όλο το βάρος πέφτει πάνω στα σωματεία, σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για όλους”, είπε αρχικά ο κ. Μπαλόπιτας.

Μιας και το αναφέρατε θα ήθελα να μου πείτε για τα οικονομικά και συγκοινωνιακά προβλήματα που υπάρχουν.

“Το συγκοινωνιακό πρόβλημα όντως είναι ένα πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να το ξεπερνάμε με όσο το δυνατόν πιο μαλακά μπορούμε. Κάθε αγωνιστική προγραμματίζεται σύμφωνα με τα δρομολόγια των πλοίων, ώστε οι ομάδες να μετακινηθούν με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα. Όπως συμβαίνει πολλές φορές και το έχουν διαπιστώσει δεν συμβαδίζουμε με τις αγωνιστικές, αφού προσπαθούμε όπως προείπα παραπάνω να διευκολύνουμε τις ομάδες να μετακινηθούν με μεγαλύτερη ευκολία, όσο δηλαδή αυτή μπορεί να επιτευχθεί. Αυτό γίνεται για να βοηθηθούν οι ομάδες, αλλά και γιατί κάποιες στιγμές παιδιά που αγωνίζονται ας πούμε στις κορασίδες, παίζουν και στις νεάνιδες, κι αυτές που είναι στις νεάνιδες είναι και στις γυναίκες. Έτσι, προσπαθούμε να ορίζουμε τα παιχνίδια στα νησιά και πάνε αποστολή δύο τμήματα, ώστε να υπάρχουν λιγότερα εισιτήρια. Η διαμονή και διατροφή είναι πάρα πολύ δύσκολη, το συγκοινωνιακό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα όταν κάποια ομάδα πάει αποστολή και στη συνέχεια αποκλειστεί εκεί, όπως έγινε πρόσφατα με τον Ποσειδώνα. Μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δημήτρη Γρυπάρη γιατί όταν του θέσαμε αυτό το πρόβλημα, άμεσα η Περιφέρεια ήταν δίπλα μας και βοήθησε το σωματείο και κάλυψε όσα έξοδα μπορούσε”.

Αυτή ήταν και η επόμενή μου ερώτηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι δίπλα στα σωματεία; τα βοηθά;

“Θα απαντήσω σαν Νεώριο κι όχι σαν πρόεδρος της Επιτροπής Βόλεϊ. Σαν Νεώριο όπου και είμαι πρόεδρος σ' αυτήν την ομάδα, θα πω ότι κάθε χρόνο δίνουμε μεγάλη “μάχη” για να κρατήσουμε τα παιδιά κοντά μας και να δημιουργούμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες γι' αυτά, κάποιοι άνθρωποι βοηθούν, είτε οικονομικά, είτε υλικά. Αλλά θα ήθελα τα χρήματα που μας δίνονται δεν μας επαρκούν. Έτσι, βάζουμε στη συνέχεια όσα χρήματα χρειαστούν. Ευτυχώς που οι γονείς είναι δίπλα μας σ' αυτήν την προσπάθεια και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω που είναι κοντά μας”.

Μπορεί να γίνει ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στις Κυκλάδες. Γιατί όσες διακρίσεις κι αν έχουν οι ομάδες του νομού έχει γίνει έπειτα από προσπάθεια κάποιον επιχειρηματιών, αφού έχουν δείξει μεγάλο βάρος στα σωματεία τους.

“Σαν τοπική, αλλά και τα σωματεία των Κυκλάδων, πιστεύω ότι έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες ώστε να να υπάρχει εξέλιξη στο άθλημα. Αυτό το βλέπουμε και με τη μεταγραφή που έγινε από το ΑΣΕ Νεωρίου προς τον Φοίνικα Σύρου με τον Σπύρο Βελούδη, ο οποίος έχει μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης. Πιστεύω ότι αυτό το παιδί θα πάει πολύ μπροστά. Μην ξεχνάμε ότι όταν ήρθε ο Ομοσπονδιακός προπονητής και τον είδε, μίλησε με τα καλύτερα λόγια και τον πήρε στην Εθνική παίδων. Ο Βελούδης είχε παρακολουθήσει όλες τις προπονήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Πτολεμαΐδα και συνεχίζει να είναι στην Εθνική. Έχω μιλήσει με τον κ. Δρίκο και τον υπεύθυνο της Ομοσπονδίας που είναι για τις Εθνικές ομάδες και με διαβεβαίωσαν ότι θα κληθεί ξανά στην Εθνική. Είναι όλοι πολλοί ευχαριστημένοι με την εξέλιξή του κι θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε κι άλλοι αθλητές στη συνέχεια”.

“Έρχονται κι άλλοι”

Θα υπάρξουν κι άλλοι αθλητές που θα ακολουθήσουν το δρόμο που χαράζει αυτή τη στιγμή ο Βελούδης;

“Στις ομάδες τα τελευταία χρόνια γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά κι έτσι πιστεύω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι εδώ στο νομό μας έχουμε ένα πρόβλημα. Όταν τα παιδιά πάνε 18 ετών και τελειώνουν το Λύκειο τα χάνουμε, καθώς είτε πάνε για σπουδές , είτε κατατάσσονται και υπηρετούν τη χώρα μας. Αυτός είναι ένας μεγάλος προβληματισμός και πάνω σ' αυτό το θέμα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αυτό που προσπαθούμε είναι, βλέπουμε που έχουν περάσει τα παιδιά και βλέπουμε τις ομάδες που υπάρχουν εκεί και τους δίνουμε το δελτίο τους ώστε να συνεχίσουν να αγωνίζονται. Τώρα, αν συνεχίσουν με την ίδια προσπάθεια και δεν αλλάξει το ενδιαφέρον τους για το άθλημα πιστεύω ότι θα έχουν μία καλή εξέλιξη και να πάνε σε καλές ομάδες”.

Όσες καλές προσπάθειες κι αν υπάρχουν, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα έχουν κάποια παράπονα. Πέρσι ακούσαμε αρκετές φορές ότι δεν υπήρχε καλή συνεννόηση της Επιτροπής με τα σωματεία, κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν κάποιες διαμαρτυρίες. Έχει γίνει κάτι πάνω σ' αυτό το θέμα; Έχετε προσπαθήσει να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με τα σωματεία των Κυκλάδων;

“Όντως πέρσι υπήρχαν κάποιες φωνές και υπήρχαν παράπονα. Θα πω κάτι χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τον εαυτό μου σαν πρόεδρο της Επιτροπής, αναφέρω ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα από την τοπική και προσπαθούσαμε να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν γίνεται το οικονομικό κομμάτι. Δηλαδή, προσπαθούσαμε να ορίσουμε παιχνίδια με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι πολυέξοδα.

Κάποιες στιγμές, όπως έγινε και φέτος, καλέσαμε τον Πανναξιακός να δώσει δύο παιχνίδια στη Σύρο, το ίδιο κάναμε και με τον Ποσειδώνα που μέχρι στιγμής έχει έδρα το ΑΚΔΕ. Όλα αυτά γιατί θέλουμε να διευκολύνουμε τις ομάδες, αλλά και επειδή δεν έχουμε πλοία και θα γινόταν έτσι κι αλλιώς η διανυκτέρευση να έδιναν άλλο ένα παιχνίδι στη Σύρο, ώστε να έβγαζε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις από εδώ. Πάνω σ' αυτό το θέμα είχαμε κάποια προβλήματα. Θα ήθελα να ξεχάσουμε όλα όσα συνέβησαν πέρσι και να πω ότι φέτος προχωράμε πάρα πολύ καλά, με μία εξαίρεση τον Πανναξιακό που δεν κατέβηκε στο περσινό πρωτάθλημα και είχαμε το ίδιο και φέτος. Είναι λίγο προβληματισμένος και στεναχωρημένος πάνω σ' αυτό το θέμα και λέω γιατί αφού δεν μπορείς να πάρεις μέρος στο τοπικό πρωτάθλημα, δηλώνεις συμμετοχή. Έχουμε τον Ποσειδώνα Τήνου που δήλωσε νεάνιδες και εφήβους δεν κατέβηκε σε κανένα πρωτάθλημα. Αυτό μας προβληματίζει κι από εκεί ξεκινούν τα διάφορα προβλήματα. Πιστεύω ότι αν πας να κάνεις τα αυτονόητα, υπάρχουν στιγμές που κάποιους τους πειράζει”.

“Αν υπάρχουν σωστές εγκαταστάσεις υπάρχει και εξέλιξη”

Πάμε να αλλάξουμε θέμα και να πάμε στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Βλέπουμε σιγά – σιγά νησιά των Κυκλάδων να αποκτούν ή να πρόκειται να αποκτήσουν κλειστό γυμναστήριο. Θα ήθελα να μου πείτε πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέλιξη για τον αθλητισμό, κι αν το βόλεϊ θα επωφεληθεί απ' αυτό.

“Είναι χαρά μας που μαθαίνουμε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο το κλειστό της Τήνου και όπως γνωρίζουμε υπάρχουν θετικές εξελίξεις και γι' αυτό της Μυκόνου. Είναι δεδομένο ότι αν υπάρχουν σωστές εγκαταστάσεις υπάρχει και εξέλιξη. Μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι όλα αυτά τα παιδιά που προσπαθούν να αθληθούν είτε στο βόλεϊ, είτε στο μπάσκετ, το κάνουν σε ανοικτά γήπεδα. Αν ο καιρός δεν ευνοεί, δεν γίνεται προπόνηση κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η προσπάθεια που γίνεται να πηγαίνει πίσω. Αλλά και από θέμα τακτικής δεν μπορείς να δουλέψει σωστά αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα. Με την βελτίωση των εγκαταστάσεων θα υπάρχουν σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα. Θα δούμε πολύ καλά αποτελέσματα στο μέλλον για το βόλεϊ και να το θυμούνται όλοι αυτό, γιατί έχουν μπει καλές και γερές βάσεις. Τώρα, εμείς εδώ στη Σύρο είμαστε προνομιούχοι, έχουμε το κλειστό, έχουμε τη θέρμανση μας, έτσι έχουμε διαφορά από άλλα νησιά που έχουν. Πιστεύω σε ένα με δύο χρόνια θα έχουμε ακόμη πιο καλά αποτελέσματα”.

Σε τοπικό επίπεδο τώρα, ο Φοίνικας πραγματοποιεί μία πάρα πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα, είναι στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Volleyleague και δείχνει ικανός να πάει ακόμη καλύτερα. Θα ήθελα να μου πείτε αν αυτή η επιτυχία έχει αντίκτυπο στις μικρές ηλικίες, κι αν έχουν αυξηθεί τα παιδιά που ασχολούνται καθημερινά με το άθλημα.

“ Όντως ο Φοίνικας πραγματοποιεί μία εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα και έχει δώσει άλλη εικόνα στο άθλημα στη Σύρο. Εμείς σαν τοπική και εγώ προσωπικά το βλέπω καθημερινά γιατί όλο ένα και περισσότερα παιδιά ασχολούνται με το άθλημα. Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός τα παιδιά αλλά και όλοι οι Συριανοί θα είναι δίπλα στο βόλεϊ, το οποίο άθλημα έχει χαρίσει μέσο του Φοίνικα μεγάλες χαρές. Δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσε κάποια ομάδα από τις Κυκλάδες να φτάσει τόσο ψηλά. Ο Φοίνικας το κατάφερε και έχει φέρει στο νησί όλα τα μεγάλα ονόματα του χώρου. Ο Φοίνικας είναι πρότυπο για το νησί μας, για τις Κυκλάδες, αλλά και όλη τη χώρα”.

Ο Φοίνικας έχει φέτος τις δυνατότητες να διεκδικήσει κάτι καλύτερο;

“Ο Φοίνικας έχει δείξει φέτος μία σταθερή καλή πορεία στο πρωτάθλημα και δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην συνεχίσει έτσι. Έχει κερδίσει τόσο τον Εθνικό που είναι στην πρώτη θέση, όσο και τον ταμπλούχο Ολυμπιακό. Ο Φοίνικας δείχνει ότι από παιχνίδι με παιχνίδι είναι καλύτερος, οπο΄τε γιατί όχι”.

Θα ήθελα μιας και είσαστε εκτός από πρόεδρος της επιτροπής πρωταθλήματος και πρόεδρος του ΑΣΕ Νεωρίου. Κάνετε προσπάθειες βελτίωσης του αθλήματος καθώς έχετε ρίξει μεγάλος βάρος στις υποδομές.

“Αρχικά θα ήθελα να τονίσει για να το ξέρει κι ο κόσμος, ότι εμείς σαν Νεώριο δεν κάνουμε πρωταθλητισμό. Προσπαθούμε να κρατήσουμε κοντά μας, αλλά και γενικά στον αθλητισμό όσο περισσότερα παιδιά μπορούμε. Δίνουμε μεγάλη σημασία στις μικρές ηλικίες κι αυτό φαίνεται κι από τις συμμετοχές νεαρών στο ανδρικό πρωτάθλημα. Δεν μας στεναχωρούν οι ήττες στο πρωτάθλημα, εμείς θέλουμε τα παιδιά να έχουν ανάπτυξη και να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε. Στο θέμα της ακαδημίας θα πω ότι έχουμε βοηθηθεί και από την καλή εικόνα του Φοίνικα και έρχονται στο άθλημα όλο και περισσότερα παιδιά. Βέβαια και πριν ο Φοίνικας φτάσει εδώ που είναι σήμερα και δώσεις τόσο μεγάλη αίγλη στο άθλημα, εμείς σαν Νεώριο είχαμε πάντα πολλά παιδιά στην ακαδημία μας. Φέτος έχουμε δώσει ακόμη τέσσερα παιδιά τα οποία ήταν από τις παγκορασίδες στον Φοίνικα, καθώς μας ζητήθηκαν από το σωματείο, αλλά και από τους γονείς. Δουλεύουμε σκληρά, τρέφουμε μεγάλη αγάπη για το άθλημα και προσπαθούμε για το καλύτερο. Ελπίζω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα φανούν τα πρώτα καλά αποτελέσματα”.

Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχουν σκέψεις μεγαλύτερης αγωνιστικής δραστηριότητας, καθώς οι λίγες ομάδες έχουν ως αποτέλεσμα τη μικρής διάρκειας πρωτάθλημα.

“Είναι ένα θέμα το οποίο με προβληματίζει. Κάποιοι είχαν αναφέρει ότι φταίει η τοπική. Η τοπική που φταίει, από τη στιγμή που είναι λίγες οι ομάδες, κι αυτό ήθελα να το ξεκαθαρίσω. Κάναμε κάποιες ενέργειες ώστε να δηλώσουν περισσότερες ομάδες συμμετοχή. Ξανά λέω ο Πανναξιακός δήλωσε συμμετοχή, όμως δεν κατέβηκε στο πρωτάθλημα. Ίσως να δήλωσε συμμετοχή για να γίνει πρωτάθλημα, διαφορετικά δεν θα μπορούσε να κάνουμε. Με τον μόνο τρόπο που μπορώ να βοηθήσω από τη δική μου πλευρά είναι να κάνουμε κάποια φιλικά παιχνίδια, όμως από τη στιγμή που δεν είναι ισοδύναμες ομάδες, δεν μπορείς να βγάλεις χρήσιμα συμπεράσματα. Όταν το ΑΣΕ Νεωρίου ανέβηκε στην Α2 γυναικών κάναμε κάποια φιλικά παιχνίδια, τόσο στη Σύρο, όσο και στην Αθήνα. Για να πετύχουμε αυτό τον στόχος ξοδέψαμε αρκετά χρήματα. Γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος, μην ξεχνάμε ότι για να έρθει κάποια ομάδα στη Σύρο, θα πρέπει να κάνει διανυκτέρευση”.