“Βάζει γερές βάσεις”
- Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, 2014 - 06:10
Ο Άκης Χατζηαντωνίου είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν χρειάζεται και ιδιαίτερες συστάσεις αφού, είναι γνωστός σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους. Ο παλαίμαχος πετοσφαιριστής κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής του καριέρας έπαιξε τόσο στον Παναθηναϊκό όσο και τον Ολυμπιακό. Επίσης έχει περάσει από τον Ηρακλή και την ΑΕΚ και το 2005 αναδείχθηκε κυπελλούχος Ευρώπης με την ομάδα του Πειραιά.
Ο πρώην διεθνής πετοσφαιριστής βρίσκεται εδώ και μερικές εβδομάδες στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, για λογαριασμό του Φοίνικα, καθώς η διοίκηση της ομάδας της Σύρου θέλησε να ρήξη ακόμη πιο μεγάλο βάρος στις ακαδημίες.
Στόχος του “Πειρατικού” είναι να φτιάξει γερές βάσεις στις υποδομές και με την πάροδο του χρόνου να μπορεί να στηριχθεί στα δικά του... παιδιά.
Ο νέος τεχνικός των τμημάτων υποδομής είχε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα την πρώτη του γνωριμία με τα παιδιά του παιδικού και του εφηβικού τμήματος. Επίσης, ο κ. Χατζηαντωνίου εκτός από υπεύθυνος των ακαδημιών και των τμημάτων υποδομής των αγοριών του συλλόγου, τον οποίο έχει εξειδικευτεί, θα είναι και κατά τη διάρκεια της σεζόν βοηθός προπονητή του κ. Παβλίσεβιτς.
Για τους λόγους που τον έκαναν να αποφασίσει να έρθει στη Σύρο για λογαριασμό του Φοίνικα, μίλησε αρχικά ο γνωστός πρώην αθλητής του Βόλεϊ Άκης Χατζηαντωνίου.
“Αρχικά το πρώτο πράγμα που με έκανε να αποφασίσω να έρθω και ήταν αυτό που με έπεισε, ήταν ότι οι άνθρωποι του Φοίνικα βλέπουν πάρα πολύ σοβαρά αυτό που κάνουν και κυρίως ότι η πρόταση που μου έγινε δεν έχει να κάνει με την ανδρική ομάδα, απλά θα είμαι βοηθός προπονητή και όσο μπορώ από την πλευρά μου θα βοηθώ. Κατά κύριο λόγο όμως ήταν γιατί η διοίκηση αποφάσισε να ασχοληθεί με το αναπτυξιακό κομμάτι, δηλαδή, με τις ακαδημίες, τα τμήματα εφήβων και παίδων. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το κομμάτι και ήταν και ο βασικός λόγος που με έκανε να πω το ναι και να έρθω στη Σύρο. Επίσης, ένας άλλος λόγος ήταν η σοβαρότητα τω ανθρώπων της διοίκησης και ο τρόπος που λειτουργούν γύρο από την ομάδα. Νομίζω ότι μετά τα τόσα χρόνια που πρωταγωνιστεί στην Α1 και έχει δώσει αρκετά χρήματα στην ανδρική ομάδα, θα πρέπει να χτιστούν και οι ακαδημίες, τα παιδοεφηβικά τμήματα, όλο βασικό το κομμάτι αυτό, ώστε να μάθει και το νησί να παίζει βόλεϊ, να μην είναι απλός θεατής, να ξέρει από μέσα αυτό το άθλημα και πως ακριβώς παίζεται. Όλα αυτά με έκαναν να έρθω στη Σύρο και αυτό θα προσπαθήσω να κάνω”.
Η Σύρος είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια κινείται στους ρυθμούς του βόλεϊ, αφού ο Φοίνικας είναι από τις ομάδες που πρωταγωνιστούν στο πρωτάθλημα της Volleyleague. Ακόμη και την εποχή που ομάδα της Σύρου είχε κάποια μικρά προβληματάκια και αποβιβάσθηκε στην Α2, οι φίλοι της στάθηκαν δίπλα στους διοικούντες, βέβαια τότε έγινε αλλαγή στο Δ.Σ. και την ηνία τα ανέλαβε ο Δημήτρης Παλιόπορτας, παρόλα αυτά επέστρεψε δυναμικά στο πρωτάθλημα και διεκδίκησε τον τίτλο. Εγώ από την πλευρά μου θα ήθελα να ρωτήσω, γνωρίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρων των μικρών παιδιών και θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα αυτό, όμως αλήθεια τι είναι αυτό που θα τους πείσει να μείνουν στον χώρο, να ασχοληθούν με το βόλεϊ, αλλά και να μπορέσουν κάποια στιγμή να στελεχώσουν την ομάδα του Φοίνικα.
“Η ουσία είναι τα παιδιά ερχόμενα στο γήπεδο, τι είναι αυτό το άθλημα. Δεν γνωρίζω τι δουλειά γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έτσι όπως το έχω μάθει εγώ, θα προσπαθήσω να το περάσω, γιατί θεωρώ ότι είχα καλούς δασκάλους. Θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά, αν πιστεύω ότι είναι λίγο δύσκολο αυτό, τι είναι αυτό το άθλημα, πως παίζεται, τις κινήσεις του, τι σου προσφέρει, γιατί ένα ένα άθλημα που χρειάζεται να δουλεύει πολύ το μυαλό και μετά όλα τα υπόλοιπα έρχονται. Είναι δηλαδή ένας συνδυασμός, καλλιέργεια του μυαλού και τους σώματος. Αυτό έχει άμεση συνεργασία με το σχολείο, τα μαθήματα, αλλά και την εξωγηπεδική τους λειτουργία. Θα πρέπει δηλαδή να καλλιεργήσουμε αθλητές”.
Μπορεί η Σύρος να καλλιεργήσει αθλητές;
“Οπουδήποτε μπορούν να καλλιεργηθούν. Εφόσον πήρα την απόφαση να έρθω στο νησί, ο κάθε Συριανός που τον ενδιαφέρον ή να τον κάνουμε εμείς να ενδιαφερθεί, να θέλει να μάθει το άθλημα του βόλεϊ. Εφόσον σ' αυτό το νησί κάποιοι άνθρωποι ξεκίνησαν αυτήν την προσπάθεια και επένδυσαν σ' αυτό, που στην ουσία δεν είναι επένδυση είναι μία τρύπα που ρίχνεις τα χρήματά σου. Από την αγάπη τους για τον σύλλογο και το νησί, βάζουν τα χρήματά τους, για να πρωταγωνιστεί μία ομάδα στην Α1 Εθνική κατηγορία του βόλεϊ. Αυτό κάθε Συριανός θα πρέπει να ξέρει και τι σημαίνει. Τι είναι το βόλεϊ;”
Θα κάνω μία κλασσική ερώτηση που γίνεται σε όλους όσους ασχολούνται κυρίως με τις ακαδημίες. Μπορεί η Σύρος να βγάλει αθλητές βόλεϊ;
“Αθλητές μπορούν να καλλιεργηθούν οπουδήποτε. Το θέμα είναι τι ταλέντα, γιατί και το ταλέντο είναι μία σχετική έννοια, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τον σωματότυπο που υπάρχει, αλλά και τι ανάπτυξη θα έχουν τα παιδιά. Από εκεί και πέρα είναι και η δουλειά, υπάρχουν πολλά παραδείγματα αθλητών που μπορεί να μην είχαν το ταλέντο, αλλά και το ύψος και μέσα από την δουλειά διακρίθηκαν. Αυτό θέλει πάρα πολύ μεγάλη υπομονή και θέλει πάρα πολύ μεγάλο ψάξιμο για το ποια από τα παιδιά έχει την θέληση, τη διάθεση ή την δύναμη να μπορέσει να αναπτυχθεί και να βγει ένας ολοκληρωμένος αθλητής”.
Υπάρχουν παραδείγματα αθλητών που δεν έχουν το κατάλληλο ύψος για το άθλημα του βόλεϊ και παρόλα αυτά με τη δουλειά τους και την προσπάθεια που κατέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια, αυτή τη στιγμή τους βλέπουμε να αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο και να θέλουν όλες οι ομάδες να τους εντάξουν στο έμψυχο δυναμικό τους.
“Μα φυσικά και υπάρχουν αυτοί οι παίκτες και αυτό βγαίνει μέσα από την δουλειά. Γιατί ακόμη κι ένα παιδί το οποίο είναι ταλέντο, ναι μεν μπορεί να παίξει πιο εύκολα ή πιο γρήγορα αυτό το άθλημα, αλλά αυτός που δουλεύει θα έχει διάρκεια και θα παίξει και περισσότερο καιρό”.
Πάμε λίγο στο κομμάτι και ας πούμε ότι μπορούν να βρεθούν τα παιδιά που πραγματικά είναι ταλέντα και μπορούν να μάθουν περισσότερα πράγματα. Μπορεί ο Φοίνικας να τους δώσει την ώθηση που χρειάζονται ώστε να πάρουν εμπειρίες. Μπορεί δηλαδή να τους πάρει από τις μικρές κατηγορίες και να τους δώσει παιχνίδια στην Volleyleague;
“Μα αυτός είναι ο στόχος. Αυτό έχουμε άλλωστε συνεννοηθεί με τη διοίκηση του Φοίνικα, δηλαδή να κατασκευάσουμε παιδιά – αθλητές που να μπορούν να στηρίξουν την ανδρική ομάδα. Γιατί κακά τα ψέματα, οι καιροί αλλάζουν, έχουν δυσκολέψει τα πράγματα και θα πρέπει κάποια στιγμή να “κατασκευαστούν” αθλητές, εδώ στην περιοχή των Κυκλάδων, όχι μόνο στη Σύρο, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και να βγει μπροστά και να πρωταγωνιστήσει στην Α1”.
Όπως φαίνεται οι Κυκλάδες τα τελευταία χρόνια κινούνται σε ρυθμούς βόλεϊ, αφού ήδη τρεις ομάδες από τα νησιά παίζουν στις μεγαλύτερες κατηγορίες.
Αλήθεια όταν λέμε ότι πρέπει να φτιάξουμε έναν παίκτη, πόσο θα χρειαστεί για να γίνει αυτό;
“Ένα παιδί θα πρέπει να “κατασκευαστεί” αθλητικά, δηλαδή να παίζει αυτό το άθλημα, μέχρι την εποχή που θα πάει να παίξει στο εφηβικό. Από εκεί και πέρα πλάθεται και γίνεται άντρας. Αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να έχει μάθει πως παίζεται αυτό το άθλημα, τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά κυρίως τους βασικούς κανόνες. Δηλαδή, πως κάνουμε πάσα, πως κάνουμε υποδοχή, πως βάζουμε τα χέρια, το σώμα μας και άλλα. Είναι βασικά πράγματα, λεπτομέρειες μεν, γιατί ίσως πολλά μικρά παιδιά δυσκολεύονται στο να μπορέσουν να παίξουν αυτό το άθλημα, ή τους δυσκολεύει και φεύγουν και πάνε αλλού. Εάν ένα παιδί έχει την υπομονή και φυσικά εμείς οι προπονητές το καθοδηγήσουμε σωστά, μέχρι το εφηβικό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον τεχνικά. Από εκεί και πέρα βάζεις τη δύναμη και διάφορα άλλα πράγματα τα οποία θα βοηθήσουν το παιδί. Όταν μπει η βάση όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες, τα θεμέλια είναι η ουσία, όπου εκεί μπορείς να χτίσεις πολλά πράγματα”.
Οι Κυκλάδες είναι ένας δύσκολος νομός και το τοπικό πρωτάθλημα είναι αλήθεια ότι δεν είναι ανταγωνιστικός, αφού υπάρχουν ελάχιστα γήπεδα. Πως μπορείς να προετοιμάσεις μία ομάδα, όταν ουσιαστικά δεν υπάρχει πρωτάθλημα, αλλά κάποιοι λίγοι αγώνες; Επίσης πως μπορείς να πείσεις ένα μικρό αθλητή να μείνει στο χώρο αυτόν, όπου ουσιαστικά είναι μόνο προπόνηση.
“Αυτό υπάρχουν τρόποι, να κάνεις δηλαδή ενδοοικογενειακά πρωταθλήματα. Τώρα, όσον αφορά αυτό με τα γήπεδο είναι ένα γενικό πρόβλημα του κράτους ή ακόμη και η ενδοεπικοινωνία είναι ένα γενικό πρόβλημα, το οποίο φυσικά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση. Γιατί, κυρίως θα πρέπει σε τέτοιες περιοχές να αναπτύξεις τον αθλητισμό, με το να φτιάξεις ένα γήπεδο, ένα πολυϊατρείο, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να νιώθουν ασφαλείς και τα παιδιά να μπορούν να μείνουν εκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες να αναπτυχθούν. Υπάρχουν τρόποι. Θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά να παίζουν βόλεϊ. Μετά θα έρθει και το αγωνιστικό. Θα βρεθούν οι τρόποι και μπορείς να κάνεις διάφορα πράγματα, ώστε να κρατήσεις ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών.”
Πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να προπονείται δίπλα σε αθλητές μεγάλης αξίας, αλλά και σε μία ομάδα που αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο.
“Είναι πολύ σημαντικό. Έχουν περάσει τεράστιοι αθλητές από το νησί και όλο αυτό θα έπρεπε να το είχε εκμεταλλευτεί ίσως λίγο παραπάνω ο σύλλογος. Θα έπρεπε να είχε φέρει περισσότερα παιδιά κοντά στην ομάδα, να δουν τους παίκτες και να γλυκαθούν. Το παιδί θέλει ινδάλματα, θέλει εικόνες και δίνοντας του ωραία εικόνα το φέρνεις κοντά στον χώρο που λέγεται βόλεϊ”.
Επομένως έχει ετοιμαστεί ένα πρότζεκτ με σκληρή δουλειά στον Φοίνικα, ούτως ώστε και τα παιδιά να μάθουν, αλλά και να δουν πως μπορούν να σταθούν στο άθλημα αυτό.
“Η όρεξη και το υλικό υπάρχει, τώρα κάποια προβληματάκια με τις ώρες γηπέδου και διάφορα άλλα πράγματα πιστεύω ότι δεν είναι σοβαρά προβλήματα και θα βρεθούν λύσεις”.
Κάποτε υπήρχε στη Σύρο ένα γήπεδο και όλες οι ομάδες είχαν τους χρόνους τους να κάνουν προπόνηση, τώρα το νησί έχει δύο κλειστά και οι ομάδες έχουν παράπονα γιατί δεν βρίσκουν ώρες προπόνησης. Πως μπορεί να συνδυαστεί όλο αυτό γιατί κάθε χρόνο γίνομαι δέκτης παραπόνων.
“Σ' ένα νησί σαν την Σύρο, θα πρέπει να περιορίσουμε λίγο το εγώ μας. Δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για το νησί, αλλά προς τα έξω δεν ασχολείται ο κόσμος με συγκεκριμένες περιοχές ή συγκεκριμένα πράγματα. Ασχολούνται με τη Σύρο γενικά. Έτσι τώρα και εμείς που βρισκόμαστε στη Σύρο θα πρέπει να δούμε πως θα προωθηθεί το όνομα της Σύρου. Ακόμη και ένα σχολεία πάει και κάνει μία επιτυχία, δεν θα ασχοληθεί κανείς με το σε ποιο μέρος είναι το σχολείο αυτό, αλλά το σχολείο της Σύρου κατάφερε να διακριθεί. Έτσι θα πρέπει να το δούμε όλοι, να βοηθηθούμε, να δούμε που θέλει να πετύχει κάποιος κάτι, να υπάρχει δηλαδή μία συνεννόηση, για να μπορέσουμε όλοι να λειτουργήσουμε. Αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα”.
Πως μπορεί να συνδυαστεί ο αθλητισμός με το πολύ βαρύ πρόγραμμα που έχουν τα μικρά παιδιά;
“Επειδή περάσαμε όλοι απ' αυτή τη διαδικασία, όλοι είμαστε παιδιά κάποια στιγμή και διαβάζαμε και στο πανεπιστήμιο πέρασαν κάποιοι, αλλά και πρωταγωνιστούσαν στις ομάδες τους παράλληλα. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα. Κακός τα διαχωρίζουμε και λέμε ότι το ένα επιβαρύνει το άλλο και κακός το περνάμε στα παιδιά αυτό. Θα πρέπει να περνάμε το αντίθετο, δηλαδή, κάνοντας το ένα θα πρέπει να συνδυάζεται με το άλλο και ίσα-ίσα το ένα βοηθά το άλλο”.
Κλείνοντας, πως μπορεί ένα παιδί να ασχοληθεί με το οποιοδήποτε άθλημα τώρα μιλάμε για το βόλεϊ, όταν την ίδια ώρα ακούει ότι για να έχεις προοπτικές θα πρέπει να κάνεις πολλές θυσίες;
“Κάνοντας αυτό που σου αρέσει δεν θεωρείς κάποια πράγματα θυσίες. Για παράδειγμα και ένας που έχει ξενοδοχείο δεν θα πάει διακοπές το καλοκαίρι γιατί πρέπει να είναι στο ξενοδοχείο του. Αυτό δεν θεωρείται θυσία. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σ' αυτή τη ζωή. Εφόσον διαλέγεις έναν δρόμο, τον ακολουθείς και δεν κάνεις κάποια άλλα πράγματα. Είναι σημαντικό να βάζεις στόχους. Δεν μπορείς να λες εντάξει θα πάω για να περάσει η ώρα μου. Βάζεις έναν οποιοδήποτε στόχο και ατομικό, αλλά και ομαδικό, όπως ότι έχουμε στόχο να φτάσουμε σ' αυτό το σημείο. Εάν αυτό περάσει σε όλα τα παιδιά, αλλά και στην ανδρική ομάδα ακόμη θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σούρδι και Μπουράκης στην καλύτερη επτάδα της 15ης αγωνιστικής
20 Φεβ. 2025 - 6:11 - Στο Νεώριο το ντέρμπι των γυναικών
19 Φεβ. 2025 - 6:21 - Ήττα από τον Ολυμπιακό για τον Α.Ο. Θήρας
19 Φεβ. 2025 - 6:20 - Εύκολη πρόκριση για Φοίνικα Σύρου
18 Φεβ. 2025 - 18:29 - Κύπελλο ανδρών: Ανοίγει η αυλαία της φάσης των «16» με δύο αναμετρήσεις
18 Φεβ. 2025 - 13:31