Ο Φοίνικας και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης... πρωταγωνίστησαν σε ένα "έργο" που δεν θέλουν να θυμούνται

Βλέπει τετράδα

Με το δεξί ξεκίνησε η νέα χρονιά για την ομάδα του Φοίνικα, αφού οι Συριανοί σε ένα ματς που όλοι θα θέλουν να ξεχάσουν γρήγορα επικράτησε με 3-0 σετ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, στο κατά άλλα μεγάλο ντέρμπι της αγωνιστικής. Το "Πειρατικό" έκανε το χρέος του πήρε τη νίκη - δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για όσα συνέβησαν το Σάββατο στη Β' κλειστή αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης - ανέβηκε στους 20 βαθμούς και πλέον κοιτά τετράδα. Όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν η φετινή ομάδα του Φοίνικα δεν έχει χτιστεί για να κάνει πρωταθλητισμό, αλλά για να διεκδικεί τη νίκη σε όλα τα ματς και να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται στο πρωτάθλημα. Αν και η σεζόν δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο, η πορεία της ομάδας του κ. Παβλίσεβιτς έχει αντιστρέψει την αρχική αρνητική εικόνα και πλέον όλοι βλέπουν το "Πειρατικό" που επιθυμούν. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλα αγωνιστικά περιθώρια, οι παίκτες του Σέρβου προπονητή έχουν να δώσουν κι άλλα κι αυτό ζητά σε κάθε αναμέτρηση ο κ. Παβλίσεβιτς.

Τέλος, όσον αφορά την γενική εικόνα του αγώνα του Σαββάτου, όλοι θέλουν να ξεχάσουν γρήγορα αυτή την αναμέτρηση, αφού δεν είχε τίποτα να δώσει και ο Φοίνικας πήρε ίσως το πιο εύκολο τρίποντο της φετινής σεζόν. Σε καμία περίπτωση γι' αυτή την κατάσταση δεν ευθύνεται η ομάδα της Αλεξανδρούπολης, αφού... κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν ότι οι ομάδες είναι αυτές που τροφοδοτούν τα εθνικά συγκροτήματα και πάνω από όλα είναι αυτές που πληρώνουν το... μάρμαρο. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι οι επιχορηγήσεις είναι της... πείνας και δεν υπάρχει η κρατική βοήθεια. Από το ματς του Σαββάτου απουσίαζαν λόγω τραυματισμού ο βασικός πασαδόρος της ομάδας της Αλεξανδρούπολης Ζάρκο Κίσιτς και ο Κροάτης διαγώνιος Λεό Άντριτς. Ενώ, για λόγους... προπονητικούς στον Σταύρο Σασαμπαλή (δεύτερος πασαδόρος) δεν δόθηκε άδεια από το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής εφήβων.

Τα σετ

Το παιχνίδι όπως αναφέρθηκε και πριν, αν και ντέρμπι στα χαρτιά εξελίχθηκε σε έναν υγιεινό περίπατο για την ομάδα της Σύρου, αφού οι φιλοξενούμενοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις τρεις απουσίες παικτών. Συγκεκριμένα απών από τον αγώνα ήταν οι δύο πασαδόροι, ο ένας τραυματίας και ο δεύτερος Σταύρος Κασαμπαλής, απουσίαζε καθώς η ομοσπονδία δεν του ενέκρινε την παράταση λίγων ωρών, αού έπρεπε να είναι παρών στην... προπόνηση της Εθνικής Εφήβων.

Επίσης απουσίασε από το παιχνίδι και ο Κροάτης διαγώνιος Λέο Άντριτς. Τώρα στο αγωνιστικό μέρος η ομάδα της Σύρου προηγήθηκε στο σκορ ακόμα και με οκτώ πόντους στο πρώτο σετ (19-11) και όλα έδειχναν ότι θα έφτανε εύκολα στο 1-0. Όμως η λογική χαλάρωση έφερε μείωση του σκορ και το σετ στο τέλος του ήταν ντέρμπι, αφού οι φιλοξενούμενη έφτασαν σε απόσταση δύο πόντων 21-19. Ο Τσουκ με δύο επιθέσεις στη συνέχεια έφερε το ματς στα ίσα, αλλά ο Ντόκιτς και ο Λάππας "καθάρισαν" για λογαριασμό του Φοίνικα και έτσι το "Πειρατικό" έκανε το 1-0.

Στο δεύτερο σετ τα πράγματα ήταν διαφορετικά, οι γηπεδούχοι με εμφανώς βελτιωμένη την υποδοχή τους ξέφυγαν αρχικά με τέσσερις πόντους 9-5 και στη συνέχεια κρατούσαν μια σταθερή διαφορά της τάξεως των πέντε πόντων (15-10, 20-15) και το σετ ολοκληρώθηκε με 25-19.

Τέλος, το τρίτο σετ αλλά και γενικά το παιχνίδι όλοι θα θέλουν να το ξεχάσουν πολύ γρήγορα, αφού ήταν καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα. Οι φιλοξενούμενοι δεν άντεξαν την πίεση και έριξαν... λευκή πετσέτα. Ο Ντόκιτς βρέθηκε στην γραμμή του σερβίς στο 3-1 και "ξεκόλλησε" από εκεί όταν το σκορ έγινε 12-1. Το παιχνίδι συνεχίστηκε με τον ίδιο περίπου ρυθμό και οι Συριανοί το κατάκτησαν με 25-10 και συγχρόνως πήραν και τους τρεις βαθμούς της νίκης.

* Ο Εθνικός πριν το εναρκτήριο σερβίς κατέθεσε ένσταση κατά του κύρους του αγώνα επειδή δεν είχε αθλητή σε μια ειδική θέση στο βόλεϊ.

*Πριν τον αγώνα ο υπεύθυνος υποδομών και αντιπρόεδρος του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Γρηγόρης Καραπιπέρης κράτησε ένα χαρτόνι με το σύνθημα "Σεβασμό στις προσπάθειες μας".

"Κρατάμε τους βαθμούς"

Ο Σέρβος προπονητής του Φοίνικα Σύρου Ράτκο Παβλίσεβιτς είπε: "Ο Εθνικός είναι πολύ καλή ομάδα αλλά είχε πολλά προβλήματα. Λυπάμαι για αυτό. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια γιατί ήρθε και πάλεψε το παιχνίδι. Δεν πρέπει να συμβαίνουν αυτά γιατί κάνουν κακό στο άθλημα. Το παιχνίδι γνωρίζαμε ότι ήταν δύσκολο μιας και ο Εθνικός είναι μία πάρα πολύ καλή ομάδα, όμως με όλα αυτά που συνέβησαν έχασε αρκετά από την δυναμικότητά του. Τώρα όσον αφορά τον αγώνα, εμείς στην αρχή είχαμε κάποια προβλήματα, όμως τα ξεπεράσαμε και πήραμε τη νίκη. Σίγουρα θα μπορούσαμε να αγωνιστούμε καλύτερα, δεν είμαι ευχαριστημένος από την απόδοση των παικτών μου. Κρατάμε τους 3 βαθμούς αλλά θα μπορούσαμε να παίξουμε καλύτερα".

"Είμαι θλιμμένος και απογοητευμένος από την ομοσπονδία"

Όπως ήταν λογικό ο τεχνικός της ομάδας της Αλεξανδρούπολης στο τέλος του αγώνα να εμφανιστεί πικραμένος και απογοητευμένος με όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αφού όπως είπε αρχικά είχε τη διαβεβαίωση ότι ο παίκτης του θα πάρει την παράταση που χρειαζόταν ώστε να μετέχει κανονικά στο ματς με τον Φοίνικα. Αυτό όμως τελικά δεν συνέβη με τις γνωστές συνέπειες για την ομάδα του.

Ο προπονητής του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Σάκης Μουστακίδης είπε: "Συγχαρητήρια στα παιδιά που έπαιξαν όσο καλύτερα μπορούσαν. Δεν περίμενα ότι θα έπαιζα χωρίς πασαδόρο. Είμαι θλιμμένος και απογοητευμένος από την ομοσπονδία. Δεν αρνηθήκαμε στον Σταύρο Κασαμπαλή να παίξει στην Εθνική ομάδα, αλλά δεν μπορεί να λείπει ο παίκτης από αγώνα πρωταθλήματος για να κάνει μια προπόνηση με την Εθνική. Δεν σέβονται ότι τα σωματεία είναι αυτά που γυμνάζουν τους αθλητές για να τους πάρει η Εθνική ομάδα. Στην αρχή το κλίμα ήταν θετικό για να δώσουν άδεια στον Κασαμπαλή. Μίλησα με τον κύριο Μαυρομάτη και είχα συμφωνήσει μαζί μου. Μετά από μερικές ώρες με πήρε τηλέφωνο να μου πει ότι δεν μπορεί να αφήσει τον παίκτη γιατί οι προπονητές αρνούνται και "δεν ήθελε να τους χάσει".

Αυτός ο εγωισμός είναι άσχημος. Δεν αγαπάνε την Εθνική ομάδα περισσότερο από εμάς. Αυτό που έγινε είναι τελείως αντισυναδελφικό. Μίλησα με τον κύριο Σωτήρη Δρίκο και μου είπε ότι θα έπρεπε να φροντίσω για να έχω περισσότερους παίκτες στην Εθνική προκειμένου να δικαιούμαι αναβολή. Ο κύριος Περικλής Μπακοδήμος είναι πολλά χρόνια παράγοντας και έχει αντιμετωπίσει πιο δύσκολες καταστάσεις, αλλά εκεί που σταματάει η λογική, αρχίζει η ομοσπονδία του βόλεϊ.

Αυτή τη στιγμή ο Εθνικός τιμωρείται γιατί παράγει παίκτες και τροφοδοτεί τις εθνικές ομάδες. Δώσαμε 7.000 Ευρώ για να έρθουμε στη Σύρο. Για πιο λόγο; Σκέφτηκα να βγάλω δελτίο για να παίξω, αλλά δεν το έκανα για να μην ξεφτιλίσω το άθλημα.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Αχιλλέας Μαυρομάτης έπρεπε να σταθεί στο ύψος του. Αυτά δεν θα γίνονταν ποτέ στο βόλεϊ ούτε επί Μπελιγράτη, ούτε επί Προσαλίκα. Είναι μια μελανή μέρα για το βόλεϊ και θα μείνει στην ιστορία. Ο Σταύρος είναι 19 χρονών παιδί και δεν φταίει σε τίποτα να τον βάζουμε στη μέση. Ντροπή για το ελληνικό βόλεϊ".

Ο κεντρικός αλλά απόψε… πασαδόρος του Εθνικού, Γιώργος Παπάζογλου δήλωσε: "Ζήσαμε μια παρωδία του αθλήματος. Είναι αδιανόητο για τους παράγοντες της ΕΟΠΕ να μην μπορούν να πείσουν τον προπονητή να αφήσει τον παίκτη να αγωνιστεί για την ομάδα του. Θα μπορούσαν να έχουν τραυματιστεί, αλλά αυτό θα ήταν μέσα στο παιχνίδι, είναι κάτι διαφορετικό".

Φοίνικας - Εθνικός Αλεξανδρούπολης

Τα σετ: (25-23, 25-19, 25-10)

Διαιτητές: Γεροθόδωρος, Μουλά Ειρ.

ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ (Παβλίσεβιτς): Χαραλαμπίδης 9 (6/9 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ), Πέκμανς 5 (3/11 επ, 2 μπλοκ, 33% υπ – 33% άριστες), Ντάμποβιτς 2 (2 μπλοκ), Παπαδόπουλος Χρ. 5 (4/8 επ, 1 μπλοκ), Ντόκιτς 16 (11/24 επ, 4 άσσοι, 1 μπλοκ), Παπαδόπουλος Π. 6 (4/13 επ, 2 μπλοκ, 54% υπ – 15% άριστες) / Εφραιμίδης (λ, 88% υπ – 29% άριστες), Μουρούτης 1 (1 άσσος), Ρούσσης 1 (1/1 επ), Λάππας 3 (2/9 επ, 1 μπλοκ, 78% υπ – 56% άριστες).

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (Μουστακίδης): Κ. Δαλακούρας 6 (5/12 επ, 1 μπλοκ, 31% υπ – 13% άριστες), Μιχάλ 1 (1 μπλοκ), Παπάζογλου 1 (1 μπλοκ), Τσουκ 21 (18/46 επ, 3 μπλοκ), Κιόσης 2 (1/2 επ, 1 μπλοκ), Αν. Δαλακούρας 8 (7/16 επ, 1 μπλοκ, 29% υπ – 14% άριστες) / Δαρίδης (λ, 56% υπ – 19% άριστες), Δημητριάδης 1 (1 άσσος), Κοντοστάθης.

*Οι πόντοι του Φοίνικα προήλθαν από 6 άσσους, 31 επιθέσεις, 11 μπλοκ και 28 λάθη αντιπάλων και του Εθνικού προήλθαν από 1 άσσο, 31 επιθέσεις, 8 μπλοκ και 12 λάθη αντιπάλων.

Νίκη για Ορεστιάδα

Παρά το αρχικό... σοκ η Ορεστιάδα κατάφερε να επικρατήσει της ΑΕΚ και να πάρει μία καθαρή νίκη με 3-1 σετ. Η ομάδα του δικεφάλου μπήκε δυνατά στο ματς και κατάφερε να προηγηθεί με 0-1 σετ. Από εκεί και πέρα οι γηπεδούχοι ενέβασαν την πίεσή τους από την γραμμή του σέρβις και αξιοποίησαν τις περισσότερες κόντρα επιθέσεις.

Ορεστιάδα - ΑΕΚ 3-1 σετ

Τα σετ: (22-25, 25-21, 25-15, 25-16)

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ (Δεληκώστας): Δημητριάδης 2 (2/2 επ), Λούνα 19 (13/34 επ, 2 άσσοι, 4 μπλοκ), Τόμσον 15 (8/13 επ, 2 άσσοι, 5 μπλοκ), Γκιγιέρμε 15 (12/24 επ, 3 άσσοι, 67% υπ - 44% άριστες), Ποτολίδης 8 (5/9 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ), Ριζόπουλος 13 (10/22 επ, 3 άσσοι, 71% υπ - 54% άριστες) / Κωνσταντινίδης (λ, 62% υπ - 41% άριστες), Βλασακίδης.

ΑΕΚ (Ζοφόλης): Ωρολογάς 12 (12/25 επ, 65% υπ - 50% άριστες), Οικονόμου 3 (3/8 επ), Ίλιτς 14 (13/30 επ, 1 μπλοκ), Ραντούνοβιτς 17 (15/34 επ, 2 μπλοκ, 44% υπ - 19% άριστες), Δημητρούδης, Ανδρεάδης 7 (6/13 επ, 1 μπλοκ) / Μιχαλόπουλος (λ, 40% υπ - 23% άριστες), Καραγιώργος.

*Οι πόντοι της Ορεστιάδας προήλθαν από 11 άσσους, 50 επιθέσεις, 11 μπλοκ και 36 λάθη αντιπάλων και της ΑΕΚ προήλθαν από 0 άσσους, 49 επιθέσεις, 4 μπλοκ και 23 λάθη αντιπάλων.