Τα βασικά σημεία της προκήρυξης της Volley League γυναικών και οι ομάδες που έχουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα

19 Οκτωβρίου το πρώτο σερβίς

  • Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2019 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 15 Ιουλ. 2019 - 18:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Στις 19 Οκτωβρίου αναμένεται σύμφωνα και με την προκήρυξη του πρωταθλήματος να ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Volley League Γυναικών. Στο πρωτάθλημα αυτό οι Κυκλάδες θα εκπροσωπηθούν όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια από τον Πανναξιακό και τον Α.Ο. Θήρας. Οι δύο Κυκλαδίτικες ομάδες έχουν δημιουργήσει τη δική τους ιστορία στο γυναικείο Βόλεϊ καθώς κάθε χρόνο όχι μόνο οι ανταγωνιστικές, αλλά έχουν καταφέρει να τερματίζουν στις πρώτες θέσεις του Βαθμολογικού πίνακα. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και τη νέα αγωνιστική περίοδο καθώς τόσο ο Πανναξιακός όσο και ο Α.Ο. Θήρας έχουν στόχο να δημιουργήσουν δυνατά ρόστερ ώστε να διεκδικήσουν κάτι καλό τη φετινή περίοδο. Οι ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Volley League της σεζόν 2019-20 είναι: ΑΠΣ ΑίαςΣ, ΑΣ Άρης, ΓΣ Ηλιούπολις, ΑΟ Ηλυσιακός, ΑΣΠ Θέτις, ΑΟ Θήρας, ΑΟ Μαρκόπουλου, Ολυμπιακός ΣΦΠ, ΑΟ Παναθηναϊκός, ΑΟΝ Πανναξιακός, ΠΑΟΚ, ΑΟΦ Πορφύρας. Ενώ η συμμετοχή στο Πρωτάθλημα των Σωματείων που έχουν αυτό το δικαίωμα είναι υποχρεωτική.

Σε σωματείο που δικαιούται συμμετοχής αλλά δηλώσει εγγράφως μέχρι τη λήξη της προθεσμίας των δηλώσεων συμμετοχής τη βούληση του να μην λάβει μέρος στο πρωτάθλημα ή δεν δηλώσει συμμετοχή μέχρι τη λήξη της προθεσμίας δεν υπολογίζεται στον πίνακα της τελικής βαθμολογικής κατάταξης, δεν αγωνίζεται την ίδια αγωνιστική περίοδο ούτε σε κατώτερη κατηγορία και υποβιβάζεται στην αμέσως χαμηλότερη κατηγορία (Pre League Γυναικών) και επιβάλλεται σε αυτό χρηματική ποινή εννέα χιλιάδων ευρώ (9.000 €) και αφαίρεση δώδεκα (-12) βαθμών από το πρωτάθλημα που θα συμμετάσχει την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Το ίδιο ισχύει και στις παρακάτω περιπτώσεις:

1) που δηλώσει συμμετοχή με επιφύλαξη κάποιου από τα άρθρα της παρούσας προκήρυξης, της Γενικής Προκήρυξης και του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων

2) που δεν αποσταλεί το έγγραφο παραχώρησης χρήσης του γηπέδου μέχρι την προηγουμένη εργάσιμη ημέρα από την κλήρωση. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που η μη αποστολή του εγγράφου παραχώρησης χρήσης οφείλεται στη μη αδειοδότηση της εγκατάστασης, οπότε θα επιλαμβάνεται το Δ.Σ. της ΕΟΠΕ.

γ) Σωματείο που δηλώσει συμμετοχή και αποσυρθεί πριν ή μετά την έναρξη του πρωταθλήματος υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία (Pre League Γυναικών) και με απόφαση του ΜΔΟ/ΕΟΠΕ επιβάλλεται σε αυτό χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000 €) και αφαίρεση δεκαπέντε (-15) βαθμών από το πρωτάθλημα που θα συμμετάσχει την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

δ) Σε περίπτωση που σωματείο κατά τη διάρκεια της Α’ Φάσης του πρωταθλήματος υποπέσει για δεύτερη φορά σε οποιαδήποτε από τις παραβάσεις του άρθρου 22 (εκτός της περ. α) του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων και ανεξάρτητα του είδους της πρώτης του παράβασης, αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος. Οι αγώνες που στο μεταξύ έχουν γίνει, παραμένουν ισχυροί σχετικά με τα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Σελίδα 2 Α1 Εθνική Κατηγορία Γυναικών - Volley League Α1 Γυναικών 2019-2020 αποτελέσματα που σημειώθηκαν και το σωματείο παραμένει στο βαθμολογικό πίνακα, αφού μηδενιστεί σε όλους τους υπόλοιπους αγώνες. Το σωματείο που υποπίπτει σε τέτοια παράβαση, υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και με απόφαση του ΜΔΟ/ΕΟΠΕ επιβάλλεται σε αυτό χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000 €) και αφαίρεση δεκαπέντε (-15) βαθμών από το πρωτάθλημα που θα συμμετάσχει την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

 ε) Σε περίπτωση που σωματείο υποπέσει στην παράβαση της περ. α του άρθρου 22 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια των αγώνων της Α’ Φάσης, αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος. Οι αγώνες που στο μεταξύ έχουν γίνει, παραμένουν ισχυροί σχετικά με τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν και το σωματείο παραμένει στο βαθμολογικό πίνακα, αφού μηδενιστεί σε όλους τους υπόλοιπους αγώνες. Το σωματείο που υποπίπτει σε τέτοια παράβαση, υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και με απόφαση του ΜΔΟ/ΕΟΠΕ επιβάλλεται σε αυτό χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000 €) και αφαίρεση δεκαπέντε (-15) βαθμών από το πρωτάθλημα που θα συμμετάσχει την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Υποβολή δήλωσης συμμετοχής – έναρξη πρωταθλήματος

 α) Τα σωματεία που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα Α1 Εθνικής Κατηγορίας - Volley League Α1 Γυναικών πρέπει να υποβάλλουν στην ΕΟΠΕ, σύμφωνα με το Κεφ. Β άρθρου 9 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων και με το Κεφ. Η παρ. 1 της Γενικής Προκήρυξης Πρωταθλημάτων 2019-2020, συμπληρωμένη τη συνημμένη δήλωση συμμετοχής στο Πρωτάθλημα μέχρι και την Τρίτη 2 Ιουλίου 2019. Επίσης θα πρέπει να καταθέσουν χρηματικό παράβολο για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα ποσού εκατό ευρώ (100 €). Σε περίπτωση μη καταβολής του παραβόλου η δήλωση συμμετοχής δεν γίνεται δεκτή.

β) Η ημερομηνία της κλήρωσης για τον καθορισμό του προγράμματος της Α’ Φάσης, ο τόπος και η ώρα διεξαγωγής της θα γίνουν έγκαιρα γνωστοί. Στην κλήρωση πρέπει να συμμετέχουν τα σωματεία με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους.

γ) Το Πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατηγορίας Γυναικών – Volley League Α1 Γυναικών θα αρχίσει στις 19 Οκτωβρίου 2019 και θα τελειώσει στις 10 Μαΐου 2020 το αργότερο. Στο παράρτημα 1 της παρούσας αναφέρονται οι ημερομηνίες διεξαγωγής της Α’ και Β’ Φάσης του πρωταθλήματος (καλεντάρι).

Αρμοδιότητα οργάνωσης και διεξαγωγής του πρωταθλήματος  

α) Την οργάνωση και διεξαγωγή του Πρωταθλήματος αναλαμβάνει η Ε.Ο.ΠΕ.

β) Η ΕΟΠΕ, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων, μπορεί και έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη συμπαράσταση των Τοπικών Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών, με σκοπό την κατά το δυνατόν καλύτερη διεξαγωγή του πρωταθλήματος.

 Γ) Ο Παρατηρητής του αγώνα είναι υποχρεωμένος να στέλνει στην ΕΟΠΕ, μέσα σε δύο μέρες οπωσδήποτε, το φύλλο του αγώνα και τις παρατηρήσεις του, αν τυχόν υπάρχουν.

Δ) Σε περίπτωση παραπτώματος αθλήτριας, προπονητή ή άλλου παράγοντα του διαγωνιζομένου σωματείου, ο σχετικός φάκελος (έκθεση, έγγραφο υπόμνημα και κάθε άλλο διαφωτιστικό στοιχείο που είναι απαραίτητο για το σχηματισμό δίκαιης κρίσης, για την έκδοση απόφασης από τα αρμόδια όργανα), πρέπει να στέλνεται στην ΕΟΠΕ την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα από τον αγώνα, από τον Παρατηρητή του αγώνα με την ένδειξη “ΕΠΕΙΓΟΝ”.

Σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος – Κατάταξη ομάδων – Υποβιβασμός  

1. Το Πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατηγορίας Γυναικών – Volley League Α1 Γυναικών θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις με το πιο κάτω σύστημα:

Α. Πρώτη φάση  

Οι ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής θα αγωνισθούν σε πρωτάθλημα δύο γύρων με βαθμολογία και σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα βγει μετά από κλήρωση. Μετά τους αγώνες αυτούς και σύμφωνα με την βαθμολογία (άρθρο 17o) οι ομάδες κατατάσσονται: Από το Α1-1 έως Α1-12

Β. Δεύτερη φάσης  

1) Οι ομάδες που θα έχουν καταλάβει τις θέσεις Α1-1 έως Α1-4 θα αγωνισθούν σε Play Off με το πιο κάτω σύστημα μέχρι να συμπληρώσουν δύο (2) νίκες (μη συμπεριλαμβανομένων των αγώνων της Α Φάσης) εκτός των αγώνων για τις θέσεις 1-2 του πρωταθλήματος όπου θα αγωνιστούν μέχρι να συμπληρώσουν τρεις νίκες (μη συμπεριλαμβανομένων των αγώνων της Α Φάσης).

Για τον καθορισμό της έδρας του πρώτου αγώνα, για οποιαδήποτε θέση, θα λαμβάνεται υπόψη η Τελική βαθμολογική κατάταξη των ομάδων της Α Φάσης.

Play Offs 1 – 4

 Α1(1) v Α1(4) -> (1)

 Α1(2) v Α1(3) -> (2)

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων εναλλάξ αρχής γενομένης από την έδρα της ομάδας με τη μεγαλύτερη βαθμολογία

Αγώνες για τις θέσεις 1 – 2

Ν(1) v Ν(2)

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων εναλλάξ αρχής γενομένης από την έδρα της ομάδας με την μεγαλύτερη βαθμολογία. Αγώνες Play Off για τις θέσεις 3-4 του πρωταθλήματος δεν θα διεξαχθούν, παρά μόνο στην περίπτωση που η 4η θέση δεν δίνει δικαίωμα συμμετοχής στα Κύπελλα Ευρώπης 2019-2020.

Στην περίπτωση μη διεξαγωγής Play Off 3-4 οι ομάδες θα καταλάβουν τις θέσεις 3 και 4 της Τελικής Βαθμολογικής Κατάταξης σύμφωνα με τη σειρά που τερμάτισαν μεταξύ τους στην Τελική Βαθμολογική Κατάταξη στην Α’ Φάση του πρωταθλήματος, ενώ σε περίπτωση διεξαγωγής οι ομάδες θα αγωνιστούν με το πιο κάτω σύστημα, μέχρι να συμπληρώσουν δύο (2) νίκες (μη συμπεριλαμβανομένων των αγώνων της Α Φάσης)

Αγώνες για τις θέσεις 3 – 4

Η(1) v Η(2)

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων εναλλάξ αρχής γενομένης από την έδρα της ομάδας με την μεγαλύτερη βαθμολογία.

2) Οι ομάδες που θα έχουν καταλάβει τις θέσεις Α1-8 έως Α1-11 θα αγωνισθούν σε Play Out με το πιο κάτω σύστημα μέχρι να συμπληρώσουν δύο (2) νίκες (μη συμπεριλαμβανομένων των αγώνων της Α Φάσης).

Για τον καθορισμό της έδρας του πρώτου αγώνα, για οποιαδήποτε θέση, θα λαμβάνεται υπόψη η Τελική βαθμολογική κατάταξη των ομάδων της Α Φάσης.

 Play Out 8 – 11

 Α1 (8) v Α1 (11) -> (1)

Α1 (9) v Α1 (10) -> (2)

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων εναλλάξ αρχής γενομένης από την έδρα της ομάδας με τη μεγαλύτερη βαθμολογία

Α1 Εθνική Κατηγορία Γυναικών - Volley League Α1 Γυναικών 2019-2020

Αγώνες για τις θέσεις 10 - 11 - H(1) v H(2)

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων εναλλάξ αρχής γενομένης από την έδρα της ομάδας με την μεγαλύτερη βαθμολογία.

Αγώνες Play Out για τις θέσεις 8 - 9 του πρωταθλήματος δεν θα διεξαχθούν και οι ομάδες θα καταλάβουν τις θέσεις 8 και 9 της Τελικής Βαθμολογικής Κατάταξης σύμφωνα με τη σειρά που τερμάτισαν μεταξύ τους στην Τελική Βαθμολογική Κατάταξη στην Α’ Φάση του πρωταθλήματος.

2. Υποβιβασμός στην αμέσως κατώτερη κατηγορία (Pre League Γυναικών), Άνοδος στην Α1 Εθνική Κατηγορία Γυναικών

α) Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 11η και 12η θέση στην Τελική Κατάταξη του πρωταθλήματος θα υποβιβαστούν στην αμέσως κατώτερη κατηγορία (Pre League Γυναικών).

β) Στην Α1 Εθνική κατηγορία θα αγωνίζονται από την νέα αγωνιστική περίοδο 2020-2021 οι ομάδες που θα καταλάβουν στο πρωτάθλημα της Pre League Γυναικών 2019-2020:

- την 1η θέση στην Τελική Βαθμολογική Κατάταξη της Α’ Φάσης του πρωταθλήματος

- τη 2η θέση μετά τη διεξαγωγή των αγώνων Play Off της Β’ Φάσης

3. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2020-2021 στην Α1 Εθνική Κατηγορία Γυναικών θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής δώδεκα (12) ομάδες.

4. Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξαχθούν σύμφωνα με τους Κανονισμούς Παιδιάς της FIVB. Δεν ισχύουν οι τεχνικές ανάπαυλες (τεχνικά time out), ενώ τα κανονικά time out είναι δύο για κάθε ομάδα σε κάθε σετ με διάρκεια 30’’ το καθένα

5. Όλοι οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξαχθούν με έγχρωμες μπάλες ΜIKASA τύπου MVΑ 200 ή MOLTEN τύπου V5M5000 ή GALA τύπου BV5591S.