Νέο πρόσωπο στη διοίκηση του Φοίνικα-ΟΝΕΧ Σύρου

  • Δευτέρα, 27 Ιουλίου, 2020 - 06:20

«Καινούρια σελίδα» ανοίγει για τον Φοίνικα-ΟΝΕΧ Σύρου, με τον διαχωρισμό του ερασιτεχνικού τμήματος από το επαγγελματικό, γεγονός που θέτει πλέον άλλες προοπτικές, καθώς δεν πρόκειται για μία τοπική ομάδα, αλλά για την αθλητική εικόνα ενός ολόκληρου νησιού, ένας εκπρόσωπος που και στον επαγγελματικό αθλητισμό διεκδικεί επάξια τη θέση του στις πρώτες θέσεις.

Ένα πρόσωπο έκπληξη, ο Χρήστος Καφτηράνης, αναλαμβάνει τα ηνία του επαγγελματικού τμήματος του Φοίνικα, με την επιλογή του για την συγκεκριμένη θέση να βάζει τέλος στους μικροπαραγοντισμούς που παρατηρήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στο εσωτερικό της ομάδας, οι οποίοι δυναμίτιζαν τη συνοχή και την εξέλιξη της.

Ένας άνθρωπος που έχει μεγάλη εμπλοκή, επί σειρά ετών, με τον αθλητικό τομέα, έρχεται να διατηρήσει πλέον τις ισορροπίες στα διοικητικά της ομάδας, καθώς τυγχάνει της πλήρους υποστήριξης τόσο της προηγούμενης διοίκησης, η οποία αναλαμβάνει το τμήμα του ερασιτέχνη Φοίνικα, όσο και του μεγάλου χορηγού που είναι η ΟΝΕΧ, που θα παραμείνει ο βασικός οικονομικός «αιμοδότης» και των δύο τμημάτων.

Η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια για υποστήριξη της ομάδας, με την συμμετοχή το διοικητικό της σχήμα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, δείχνει πως, έξω από τα συνήθη δεδομένα μίας επαγγελματικής ομάδας ιδιωτικών συμφερόντων, πρόκειται για τον αθλητικό πρεσβευτή της Σύρου.

Οι αρχαιρεσίες οδήγησαν σε αλλαγές

Ο Χρήστος Καφτηράνης αναλαμβάνει, μετά τις αρχαιρεσίες που προηγήθηκαν, πρόεδρος του ΤΑΑ και αντικαθιστά τον Αντώνη Ρούσσο, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία του ερασιτέχνη. Ο κ. Καφτηράνης μαζί του, στο τριμελές συμβούλιο του ΤΑΑ, θα έχει τους Αντώνη Ρούσσο και Κωνσταντίνο Νικολούζο. Ο κ. Ροσσολάτος, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν αντιπρόεδρος στο ΤΑΑ, θα έχει την ίδια θέση όμως αυτή τη φορά στον ερασιτέχνη. Ο Φοίνικας, μετά τις εκλογές και τις αρχαιρεσίες, ξεκινά τον σχεδιασμό για το χτίσιμο της νέας ομάδας, με την ONEX να είναι και πάλι ο βασικός χορηγός και ουσιαστικά ο χρηματοδότης, ο οποίος κρατά «ζωντανό» το «Πειρατικό». Οι στόχοι και πάλι θα είναι υψηλοί, καθώς άπαντες θέλουν να συνεχίσουν πάνω στην ίδια επιτυχημένη συνταγή. Φέτος βέβαια το πρωτάθλημα θα έχει αρκετές ιδιομορφίες, καθώς κανείς δεν ξέρει με την έναρξη των αγώνων, αν θα επιτρέπονται οι θεατές εντός κλειστού, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η φετινή Volley league.

Το «Πειρατικό» έχοντας στέρεες βάσεις θα επιδιώξει να χτίσει μία ισχυρή ομάδα, η οποία θα είναι ανταγωνιστική εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά και η νέα διοίκηση θέλει να βάλει σε νέα «μονοπάτια» τη λειτουργία του Φοίνικα κι εκτός γηπέδου. Ο νέος πρόεδρος του ΤΑΑ, Χρήστος Καφτηράνης είναι αρκετά γνωστός στο φίλαθλο κοινό της Σύρου, αφού έχει διατελέσει προπονητής σε ομάδες του νησιού και μάλιστα έχοντας καταγεγραμμένες μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του. 

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ερασιτέχνη και του ΤΑΑ

Πρόεδρος: Ρούσσος Αντώνιος

Αντιπρόεδρος: Ροσσολάτος Ισίδωρος

Γραμματέας: Σολάρης Αντώνιος

Γενικός Αρχηγός: Αλτουβάς Γεώργιος

Ταμίας: Ρηγούτσος Ιωσήφ

Έφορος υλικού: Πρίντεζη Αγγελική

Έφοροι πετοσφαίρισης: Νικολούζος Κωνσταντίνος, Λουλού Ιωάννα και Καλούδης Παναγιώτης

H διοίκηση της επαγγελματικής ομάδας θα διενεργείται από το υπό σύσταση ΤΑΑ με πρόεδρο τον Χρήστο Καφτηράνη, αντιπρόεδρο τον Αντώνη Ρούσσο και μέλος τον Κωσταντίνο Νικολούζο.

«Ο Φοίνικας είναι η ομάδα των Συριανών»

Μιλώντας αποκλειστικά στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Καφτηράνης, σχετικά με το νέο ρόλο που αναλαμβάνει, αναφέρθηκε όχι μόνο στη νέα του θέση και στις απαιτήσεις που αυτή θέτει, αλλά και στην προοπτική και τις πρώτες ενέργειες για τη διαμόρφωση μίας δυνατής ομάδας για την επόμενη περίοδο.

Παρά την μακροχρόνια ενασχόληση σας με τα αθλητικά πράγματα της Σύρου και κυρίως τα ποδοσφαιρικά, δεν είχε διαφανεί στον ορίζοντα μία νέα εμπλοκή σας σε αυτό τον τομέα, πολύ δε περισσότερο σε ένα τελείως διαφορετικό άθλημα. Πως λήφθηκε αυτή η απόφαση;

«Όντως αυτό ισχύει. Ποτέ δεν είχα φανταστεί, ούτε είχε περάσει από το μυαλό μου να ασχοληθώ διοικητικά με το βόλεϊ. Ήμουν άνθρωπος του ποδοσφαίρου για χρόνια, που και με αυτό τα τελευταία χρόνια δεν είχα καμία εμπλοκή γιατί έστρεψα το ενδιαφέρον μου σε άλλα θέματα με τα οποία ασχολήθηκα, απέχοντας συνειδητά από τον συγκεκριμένο χώρο, για διαφόρους λόγους. Η ένταξη μου στη νέα διοίκηση του Φοίνικα-ΟΝΕΧ έγινε εντελώς ξαφνικά, όταν κλήθηκα από μία ομάδα ανθρώπων του βόλεϊ και συγκεκριμένα από παράγοντες της ομάδας για να βοηθήσω στην ομαδική προσπάθεια που γίνεται για να μην χαθεί η ιστορία του Φοίνικα. Δεν είναι κρυφό ότι κινδύνευε η ομάδα, όπως και πέρυσι, που σώθηκε τελευταία στιγμή, να μην συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Αυτό ήταν ένα κίνητρο, διότι πάντα ήμουν άνθρωπος του αθλητισμού, αλλά το έβλεπα και από την πλευρά της προβολής του νησιού μας. Δηλαδή έβλεπα ότι είναι ένα στοιχείο θετικής προβολής του νησιού αυτή η ομάδα. Οι άνθρωποι που είχαν εμπλοκή με την ομάδα μου εξήγησαν όλα τα θέματα, τέθηκαν κάποιοι προβληματισμοί, προδιαγράφηκαν οι πρώτοι στόχοι, ενώ διευθετήθηκε και το θέμα της οικονομικής υποστήριξης του μεγάλου χορηγού, της ΟΝΕΧ. Κατόπιν όλων αυτών αποφάσισα να είμαι και εγώ ένας από αυτούς που θα συνδράμουν να διασωθεί και να συνεχιστεί η μεγάλη ιστορία της ομάδας».

Καθώς μέχρι τώρα είχαμε μία ενιαία διοίκηση για την ομάδα, τώρα υπάρχει ένας διαχωρισμός του ερασιτεχνικού με το επαγγελματικό τμήμα  Αυτός ο διαχωρισμός έγινε για να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο επαγγελματικό προφίλ της ομάδας και να λειτουργήσει με μία τελείως διαφορετική στρατηγική και παράλληλα να μπορέσει το ερασιτεχνικό τμήμα να δράσει ως αθλητικό φυτώριο;

«Ζητούμενο είναι να υπάρξει μία καλύτερη οργάνωση της δομής από τη βάση προς την κορυφή. Το ερασιτεχνικό τμήμα θα έχει να κάνει και με τις υποδομές της ομάδας, όπου και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, για την συνέχεια της ομάδας. Όπως έχω ενημερωθεί, συμμετέχουν περί τα 200 παιδιά σε όλα τα τμήματα υποδομής, αριθμός πολύ σημαντικός, και εμείς αυτό θέλουμε να το συνεχίσουμε και δεν θα το κόψουμε ποτέ. Πέραν αυτού έπρεπε να διαχωριστούν και οι ρόλοι όσον αφορά στην επαγγελματική ομάδα. Με την καλύτερη κατά το δυνατόν οργάνωση να αλλάξει η λειτουργία της επαγγελματικής ομάδας και να διαμορφωθεί ένας πυρήνας από ανθρώπους του νησιού που την αγαπούν, μεταξύ αυτών και εγώ, να βάλουμε ένα λιθαράκι στην βελτίωση της, με στόχο να πάμε τον Φοίνικα-ΟΝΕΧ λίγο παραπέρα».

Η τοπική κοινωνία είχε γίνει, όλο το προηγούμενο διάστημα, κοινωνός των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ομάδα, γεγονός που προκαλούσε και εσωτερικές εντάσεις, με τις οικονομικές υποχρεώσεις να μην μπορούν να καλυφθούν, εικόνα που δεν αρμόζει σε μία επαγγελματική ομάδα και αυτού του επιπέδου στο οποίο είχε φτάσει ο Φοίνικας. Προβλήματα, που αποτελούσαν και «βαρίδι» για την ομάδα. Τώρα που εδραιώθηκε η ΟΝΕΧ ως ο βασικός χορηγός του Φοίνικα, πως μεταφράζεται αυτό στην πράξη;

«Όλη αυτή προσπάθεια ενισχύεται από την συμμετοχή του βασικού χορηγού, γιατί θα πρέπει να παραδεχτούμε πως αν δεν στήριζε η ΟΝΕΧ δεν μπορούσε να υπάρξει συνέχεια για τον Φοίνικα. Δίνεται μία μεγάλη οικονομική ανάσα, καθώς λύνονται αρκετά και βασικά προβλήματα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνέχεια. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι η ομάδα γίνεται ιδιοκτησία της ΟΝΕΧ. Η ομάδα είναι η ομάδα της Σύρου, που σημαίνει ότι εμείς θέλουμε κοντά μας όλους του Συριανούς, όλους τους πολίτες, όχι μόνο τον κόσμο του βόλεϊ, όχι μόνο τους φιλάθλους και να ξαναφτιάξουμε αυτό τον στόχο που είχε τεθεί και στο παρελθόν, το «μία ομάδα ένα νησί». Αυτό για να γίνει συμμετοχή και αγάπη από όλους προς την ομάδα. Ο χορηγός μας είπε ότι εγώ θα στηρίξω την ομάδα αρκεί να είμαστε όλοι μαζί. Τον ενδιαφέρουν πολύ και τα τμήματα υποδομών και θα δοθεί και εκεί βαρύτητα και γενικά θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη γενική εικόνα της ομάδας. Η ΟΝΕΧ θα σταθεί και στο κομμάτι το ερασιτεχνικό του Φοίνικα. Η προσπάθεια που γίνεται θα είναι συνολική. Θα δουλέψουμε για όλα τα τμήματα. Για να το καταλάβει αυτό και ο κόσμος, είχαμε μία συνάντηση του Δ.Σ. του ερασιτέχνη, μαζί με το ΤΑΑ και τον κ. Ξενοκώστα και τον κ. Σαββίδη. Η προσπάθεια αυτή δεν αφορά μόνο την επαγγελματική ομάδα».

Στο εγχείρημα υποστήριξης του Φοίνικα είχε υπάρξει μία επί της αρχής συμφωνία να συνυπάρξουν ενισχυτικά οι βασικοί φορείς του νησιού, Δήμος – Περιφέρεια – Επιμελητήριο, με εξίσου συμμετοχή τόσο διοικητική όσο και οικονομική. Αυτό όμως δεν απέδωσε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

«Αυτό δεν «περπάτησε» και φάνηκε νομίζω και από το αποτέλεσμα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παραμείνουν κοντά στην ομάδα και οι τρεις φορείς. Εμείς θα παραμείνουμε στην ανάγκη να τους έχουμε κοντά και μαζί να φτιάξουμε την ομάδα, που για διάφορους λόγους δεν το επέτρεψαν αυτό κατά το προηγούμενο διάστημα. Λύσαμε ίσως το βασικότερο πρόβλημα, που ήταν το οικονομικό, με την συμμετοχή της ΟΝΕΧ».

Θα παραμείνει η οικονομική υποστήριξη της ομάδας και από τους φορείς;

«Βεβαίως. Ευελπιστούμε ότι θα προσθέσουμε κι άλλους. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταθούμε στην προσπάθεια να «χτίσουμε» την ομάδα αγωνιστικά και παράλληλα θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε τον αριθμό των χορηγών προσθέτοντας κι άλλους. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι, το οποίο θα το δουλέψουμε άμεσα, στο πλαίσιο της οργανωτικής και λειτουργικής δομής. Άμεσα θα αποκτήσει η ομάδα και το δικό της στέκι, ένα γραφείο όπου θα μεταφερθεί και όλο το αρχείο της, γιατί όχι μόνο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε αλλά αντίθετα να τιμάμε τους ανθρώπους που κόπιασαν και «πόνεσαν» για αυτή την ομάδα».

Από τις αναφορές σας γίνεται αντιληπτό ότι ο σχεδιασμός σας πηγαίνει λίγο παραπέρα από το αμιγώς αγωνιστικό σκέλος της ομάδας, δίνοντας έμφαση και στον ρόλο της για την τοπική κοινωνία, καθώς δρομολογείται να λειτουργήσει και ως ο αθλητικός πρεσβευτής του νησιού.

«Σκοπεύουμε να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην επικοινωνία της ομάδας και εκτός νησιού. Και αυτό εμπίπτει στο κομμάτι της οργάνωσης. Είναι το αθλητικό πρόσωπο της Σύρου προς τα έξω».

Παρά την περιορισμένη οικονομική υποστήριξη που είχε η ομάδα κατάφερε να κάνει αγωνιστικά «άλματα», κόντρα στα προγνωστικά. 

«Αυτό είναι αλήθεια και πρέπει να αναδειχθεί η προσπάθεια όλων αυτών που βοήθησαν ώστε να φτάσει σε αυτό το σημείο».

Θα έχετε τον ωφέλιμο χρόνο ώστε να φανούν αποτελέσματα στην αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο;

«Είπαμε εξαρχής ότι τους θέλουμε όλους ενεργούς. Αυτό δεν γίνεται από έναν άνθρωπο όσο και αν θες να το υποστηρίξεις, όσο και αν το αγαπάς. Έχουμε ένα πολύ καλό Δ.Σ. του ερασιτέχνη, επίσης δύο έμπειρα άτομα, τον Αντώνη Ρούσσο και τον Κώστα Νικολούζο, στο επαγγελματικό τμήμα. Από την άλλη έχουμε έναν πολύ καλό προπονητή και όλοι μαζί μπορούμε, δουλεύοντας ομαδικά, να φτιάξουμε κάτι καλύτερο. Και με το ερασιτεχνικό κομμάτι είμαστε μαζί και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Είμαστε ανοικτοί στον οποιονδήποτε θέλει να βοηθήσει. Δεν είναι ένα κλειστό club ο Φοίνικας. Είναι μία ομάδα που ανήκει σε όλους τους Συριανούς».

Έχετε κάνει κάποιον προγραμματισμό, έχετε μιλήσει με παίκτες;

«Έχουμε ήδη μιλήσει με τον προπονητή μας για τους αθλητές που τον ενδιαφέρουν. Έχουμε αποκτήσει δύο αθλητές και φυσικά θα μιλήσουμε και με τους παίκτες που αγωνίσθηκαν κατά την περσινή σεζόν στην ομάδα. Βλέπουμε τώρα τα σωματεία που πάντα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα έχουν ήδη προχωρήσει σε μεταγραφές και ενισχύουν το ρόστερ τους. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κι εμείς τις επόμενες ημέρες. Ο Φοίνικας, αν όλα θα πάνε καλά, πιστεύω ότι θα γίνει μία άκρως ανταγωνιστική ομάδα».