Ο πρόεδρος του Φοίνικα Σύρου, Χρήστος Καφτηράνης, μιλά στην «Κοινή Γνώμη» για την επιστροφή στην αγωνιστική δράση

Οι πιέσεις έπιασαν τόπο… η Volley league επιστρέφει

Μετά από περίπου 3 μήνες διακοπής των πρωταθλημάτων, η Volley league επιστρέφει με τη διεξαγωγή της 3ης αγωνιστικής. Το «Πειρατικό» δικαίως για πολλούς ανοίγει την αυλαία και πάλι του πρωταθλήματος, καθώς έπαιξε κομβικό ρόλο, όσο και ο πρόεδρος του, Χρήστος Καφτηράνης, στο άνοιγμα των προπονήσεων και έπειτα στην έναρξη του πρωταθλήματος. Ο Φοίνικας Σύρου ONEX θα φιλοξενήσει την Παρασκευή στις 20:00 τον Ολυμπιακό σε ένα παιχνίδι που σίγουρα θα τραβήξει τα βλέμματα της φίλαθλης Ελλάδας. Η Volley league ανοίγει με ένα σπουδαίο παιχνίδι, κόντρα σε δύο ομάδες που έχουν ακριβώς τους ίδιους στόχους. Η ομάδα της Σύρου ανήκει δικαίως στους μεγάλους του Ελληνικού πρωταθλήματος και ιδιαίτερα φέτος θα αγωνιστεί έχοντας υψηλότατους στόχους.

Ο Φοίνικας Σύρου ONEX και ο Χρήστος Καφτηράνης έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην έναρξη των προπονήσεων

Τα πάντα ξεκίνησαν δύο εβδομάδες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων όπου ο Φοίνικας Σύρου ONEX, με την καυστική του ανακοίνωση, τόνιζε πως αν δεν ξεκινήσουν οι προπονήσεις έως της 15 του Δεκέμβρη θα αποχωρούσε από το πρωτάθλημα της Volley League. Ταυτόχρονα και ο ίδιος ο πρόεδρος της ομάδας, Χρήστος Καφτηράνης, έπαιξε τον δικό του ρόλο με τις πιέσεις που άσκησε από την πλευρά του ώστε να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής. Παράλληλα με την ανακοίνωση του Φοίνικα Σύρου ONEX δραστηριοποιήθηκε και η ΕΣΑΠ η οποία αντιλήφθηκε πως ο χρόνος αποχής από τις προπονήσεις ήταν μεγάλος και όσο οι μέρες περνούσαν έκαναν απαγορευτικό ακόμη και το άνοιγμα της σεζόν, με το πρωτάθλημα ουσιαστικά να βρίσκεται στον αέρα.  

Τα πάντα μετά τις πιέσεις πήραν τον δρόμος τους και μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στις ομάδες να επιστρέψουν στις προπονήσεις.

Έτσι, μετά από έναν μήνα προετοιμασίας (ήταν αναγκαίος μετά από 1,5 μήνα αποχής) οι ομάδες επιστρέφουν στην ενεργό δράση και οι φίλοι του αθλήματος θα έχουν την ευκαιρία να δουν και πάλι τις αγαπημένες τους ομάδες εντός γηπέδου να παλεύουν για τη νίκη.

«Επιστροφή με… όνειρα»

Ο πρόεδρος του Φοίνικα Σύρου ONEX, Χρήστος Καφτηράνης, μιλά στην «Κοινή Γνώμη» για την επιστροφή του «Πειρατικού» στην ενεργό δράση, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες για την φετινή χρονιά που ουσιαστικά ξεκινά και πάλι από την αρχή.

Οι ομάδες βέβαια θα μπουν στο γήπεδο έχοντας στο ενεργητικό τους δύο παιχνίδια, αλλά πολλοί είναι αυτοί που έχουν ξεχάσει τι είχε συμβεί πριν τη διακοπή.

Για την επιστροφή στην αγωνιστική δράση έπειτα από δυόμιση μήνες αποχής ο κ. Καφτηράνης είπε τα εξής: «Ναι, επιτέλους έχουμε την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Επιστρέφουμε στην αγωνιστική δράση. Η παύση αυτή των 2 και πλέον μηνών μας αποσυντόνισε αλλά είμαστε πάλι εδώ. Η αγωνιστική δράση αρχίζει και ο Φοίνικας Σύρου ONEX είναι πανέτοιμος να κυνηγήσει, αλλά και να κάνει τη δική του υπέρβαση στο φετινό πρωτάθλημα».

Ο Φοίνικας Σύρου και εσείς προσωπικά παίξατε σημαντικό ρόλο στην επανέναρξη των προπονήσεων των ομάδων της Volley league.

«Κοιτάξτε ο Φοίνικας έχει πλέον τη δική του ιστορία στο ελληνικό βόλεϊ. Εγώ ως πρόεδρος αλλά και σύσσωμη η διοίκηση, σε συνεννόηση πάντα και με το βασικό χορηγό μας, πήραμε την απόφαση να βγούμε μπροστά και να πιέσουμε για την επανεκκίνηση της αγωνιστικής δράσης. Πιέσαμε και ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας. Αν δεν επιστρέφαμε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου ναι η ομάδα μας θα αποχωρούσε από το πρωτάθλημα. Έπρεπε να ταρακουνήσει τους πάντες όσους μπορούσαν να πιέσουν, αλλά ταυτόχρονα κι αυτούς που αποφάσιζαν. Τελικά, όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Η απόφαση της επανέναρξης μας χαροποίησε και ετοιμαζόμαστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Πόσο δικαιωμένος νιώθετε για την απόφαση σας να πιέσετε τόσο την ΕΣΑΠ όσο και την πολιτεία;

«Δεν είναι το θέμα αν δικαιώθηκα εγώ ή ομάδα μας. Πιστεύουμε ότι δικαιώθηκε το βόλεϊ. Ξέρετε πολύ καλά ότι ήταν μια άδικη απόφαση και ότι έφερε σε πιο προβληματική θέση το βόλεϊ, το οποίο είναι ήδη ταλαιπωρημένο και υποβαθμισμένο. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι σε αυτή την προσπάθεια της επανέναρξης είχαμε την αμέριστη στήριξη της ΕΣΑΠ και φυσικά του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και του Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Μαυρωτά. Τελικά όλα καλά. Η αγωνιστική δράση αρχίζει, είμαστε ικανοποιημένοι και πανέτοιμοι να μπούμε στην τριπλή μάχη: Πρωτάθλημα, Λιγκ απ και κύπελλο Ελλάδος. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».

Ο Φοίνικας δικαίως, μετά τις ενέργειες που κατέβαλε, ανοίγει και πάλι την αυλαία των αγώνων της Volley league. Μία επιστροφή η οποία θα γίνει κόντρα σε μία από τις κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος τον Ολυμπιακό. Πόσο έτοιμοι είσαστε για μία τέτοια αναμέτρηση;

«Η ομάδα μας αρχίζει τη νέα χρονιά και την επανέναρξη του πρωταθλήματος με ένα σημαντικό αγώνα. Με ένα ντέρμπυ. Φοίνικας Σύρου ONEX - Ολυμπιακός, με ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ, Παρασκευή στις 8 το βράδυ. Είναι κρίμα που οι συμπολίτες μας δεν θα μπορέσουν να δουν και να στηρίξουν την ομάδα μας από κοντά. Τουλάχιστον όμως θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τον αγώνα από την τηλεόραση. Καλή επιτυχία στην ομάδα μας και πάλι καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο».

Και δύο λόγια για την αλλαγή προπονητή, η οποία έγινε κατά τη διάρκεια της επιστροφής των ομάδων στην ενεργό δράση.

«Η αλλαγή προπονητή δεν είναι εύκολο πράγμα και κυρίως όταν αυτή γίνεται αφού έχουν αρχίσει οι αγωνιστικές δραστηριότητες. Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε μετά από πολύ σκέψη και μετά από διάφορα γεγονότα που κρίναμε πως έπρεπε να τα διορθώσουμε. Γνωρίζετε ότι η ομάδα φέτος έχει ένα πάρα πολύ καλό ράστερ. Φέραμε αθλητές γνωστούς, αθλητές με διακρίσεις, αθλητές πρωταθλητές. Επομένως έπρεπε και ο προπονητής να είναι αυτός που θα ενέπνεε τους αθλητές μας γι’ αυτό που βάλαμε από την αρχή ως στόχο.

Φέτος πάμε για την υπέρβαση και θέλαμε τον προπονητή οδηγό στην υλοποίηση αυτού του στόχου. Αποφασίσαμε ότι ο προηγούμενος προπονητής δεν είχε αυτό που εμείς προσδοκούμε. Επιλέξαμε την αλλαγή. Ο κύριος Ορφανός εργάστηκε στην ομάδα μας, γίναμε φίλοι και τον ευχαριστούμε για την προσφορά του. Όμως πιστεύουμε πως η ομάδα ήθελε κάτι καλύτερο. Οι μεγάλοι σε αξία παίχτες πρέπει να έχουν κι έναν αξιόλογο και έμπειρο προπονητή και θα το ξαναπώ έναν προπονητή που να εμπνέει σεβασμό που θα βγαίνει μέσα από τη θητεία του στο παγκόσμιο βόλεϊ. Ο νέος προπονητής μας έχει πιστεύουμε αυτό που ψάχναμε. Ο Ιγκόρ είναι προπονητής αναγνωρισμένης αξίας, αγωνιστής, άριστος γνώστης του βόλεϊ, με σπουδές και στη διαχείριση των ομάδων και το κυριότερο είναι ένας τεχνικός που διψά για επιτυχίες, είναι πρωταθλητής. Όλοι όμως και όλα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Θεωρούμε πως πράξαμε το καλύτερο. Ο χρόνος και τα αποτελέσματα θα δείξουν. Κλείνοντας όμως το θέμα του προπονητή πρέπει να σας εκμυστηρευτώ πως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των αθλητών και όλου του σταφ της ομάδας από την πρώτη ημέρα. Αυτό νομίζουμε πως δείχνει κάτι. Περιμένουμε να δούμε και θετικά βήματα και στον αγωνιστικό τομέα.

Επί τη ευκαιρία θέλω να ευχηθώ καλή χρόνια με υγειά και ασφάλεια. Να ξεφύγουμε το γρηγορότερο από αυτή τη βαριά δοκιμασία που ταλαιπωρεί την παγκόσμια κοινότητα και όλοι μαζί πάλι να κερδίσουμε αυτά που χάσαμε. Θρηνήσαμε για απώλειες. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν. Η ζωή μας άλλαξε. Η κοινωνική δραστηριότητα περιορίστηκε, ο φόβος και η ανασφάλεια μας κυρίευσαν. Μπορούμε όμως να νικήσουμε. Μπορούμε και πρέπει να επανέλθουμε με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες. Τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης και με υπομονή και δύναμη προχωρούμε. Ο αθλητισμός δίνει ζωή, όμως και χωρίς ζωή δεν μπορεί να υπάρχει ο αθλητισμός. Ως ομάδα πάμε μπροστά, παίρνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης. Ακολουθώντας όλους τους κανόνες του υγειονομικού πρωτοκόλλου».