Ο Φοίνικας ONEX επικράτησε με 3-0 σετ (25-10, 25-23, 25-16) του ΟΦΗ στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Volley league

Νίκησε ΟΦΗ κι άγχος το «Πειρατικό»

Ο Φοίνικας ONEX επέστρεψε στις νίκες καθώς επικράτησε του Ο.Φ.Η., στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Volley league, με 3-0 σετ (25-10, 25-23, 25-16), στο κλειστό του αθλητικού κέντρου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Το «Πειρατικό» έπαιξε όσο χρειάστηκε για να κάμψει την αντίσταση των Κρητικών, οι οποίοι από την πλευρά τους έβαλαν δύσκολα στον Φοίνικα ONEX μόνο στο δεύτερο σετ το οποίο και κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Οι Συριανοί του Φούλβιο Μπερτίνι μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι καθώς δεν ήθελαν να δώσουν ελπίδες στην ομάδα της Κρήτης και έφτασαν εύκολα στην επικράτηση και στο 1-0, με 25-10. Η ομάδα της Κρήτη εκμεταλλευόμενη την χαλάρωση των παικτών της Σύρου κατάφεραν για να ένα μεγάλο χρονικό διάστημα του σετ να είναι μπροστά και να βλέπουν πως μπορούν ακόμη και να ισοφαρίσουν. Παρ' όλα αυτά οι γηπεδούχοι στο τέλος του σετ κράτησαν την άμυνα και με ωραίες επιθέσεις, κυρίως από τον Φράγκο, κατάφεραν να κάνουν το 2-0 και να βάζουν τις βάσεις για τη νίκη και την κατάκτηση των τριών βαθμών. Στο τρίτο και τελευταίο σετ το «Πειρατικό» όχι μόνο δεν έπαιξε με την φωτιά, αλλά έδωσε και την ευκαιρία στον κ. Μπερτίνι να κάνει αρκετές αλλαγές και να δώσει χρόνο συμμετοχής σε αθλητές που μέχρι στιγμής δεν είχαν παίξει αρκετά. Αρκετά θετική εμφάνιση είχε ο Έλληνας κεντρικός Παπαλεξίου, ο οποίος ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 10 πόντους, έχοντας 8 τελειωμένες επιθέσεις σε ισάριθμες προσπάθειες και 2 μπλοκ. Ο Μήλης είχε έναν άσσο και καλή αγωνιστική παρουσία, όπως θετική εμφάνιση έκανε και ο Καπετανίδης.

Τέλος, ο Φοίνικας εκμεταλλεύτηκε την ήττα του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΟΚ και μείωσε τη διαφορά του από την κορυφή, σε ένα πρωτάθλημα το οποίο θα έχει μέχρι το τέλος του όπως όλα δείχνουν αρκετές ανατροπές.

Ο προπονητής του Φοίνικα Σύρου ONEX Φούλβιο Μπερτίνι είπε: "Είμαι ικανοποιημένος από την απόδοση των παικτών μου, μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό ήταν σημαντικό να πάρουμε το rebound και να αντιδράσουμε και έτσι έκαναν οι παίκτες. Οι 3 πόντοι είναι σημαντικοί γιατί εάν δεις τη βαθμολογία, είναι πολύ κοντά οι ομάδες. Ευχαριστώ τους παίκτες που έπαιξαν πολύ καλά”.

Σχετικά με το δύσκολο αγωνιστικό διάστημα που ακολουθεί είπε: "Δύσκολη περίοδος γιατί πρόκειται για διαφορετικά παιχνίδια, έχουμε μεγάλο ταξίδι (σ.σ. στο Βέλγιο για την αναμέτρηση της Τετάρτης 1/12 με τη Λέουβεν) και πρέπει να κάνουμε διαχείριση των δυνάμεών μας. Ευχαριστώ τους φιλάθλους που ήρθαν στο γήπεδο, διότι οι παίκτες δουλεύουν πολύ, πιέζονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης και έτσι λοιπόν είμαι πολύ ικανοποιημένος από την απόδοση. Η πρώτη περίοδος του πρωταθλήματος ήταν επίσης δύσκολη γιατί παίξαμε κόντρα στον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, τώρα πρέπει να διαχειριστούμε την ενέργειά μας και να είμαστε συγκεντρωμένοι".

Ειδική μνεία έκανε ο Ιταλός προπονητής και στον φυσικοθεραπευτή της ομάδας, James Νεόφυτο, λέγοντας πως “υποστηρίζει πολύ τη δουλειά μας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και συμβάλλει στο να είναι σε καλή κατάσταση οι παίκτες, γιατί είναι δύσκολη περίοδος”.

Ο προπονητής ΟΦΗ Κώστας Δεληκώστας δήλωσε: "Παίζουμε χωρίς τον πρώτο μας κεντρικό και τον βασικό μας διαγώνιο, ο Κάλας δεν είναι διαγώνιος ή ο Σαλταφερίδης. Ποτέ δεν μπαίνεις στο γήπεδο για να χάσεις, είμαι ευχαριστημένος μόνο από το ένα σετ που παίξαμε μπλοκ άμυνα (σ.σ. το β’ σετ). Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και το 24-24 να φέρουμε το σετ στην παράταση, τελικά δόθηκε ένα φιλέ και το πήρε το σετ η Σύρος. Από το δεύτερο σετ, από την εικόνα της ομάδας στο μπλοκ άμυνα είμαι ευχαριστημένος, δεν είμαι ευχαριστημένος από παίκτες από τους οποίους περίμενα περισσότερα πράγματα, όπως είναι ο πασαδόρος μου και ο ακραίος".

Αναφορικά με τους στόχους του ΟΦΗ και τη διαφορά δυναμικής εντός του πρωταθλήματος ανέφερε: "Το γκρουπ των τεσσάρων ομάδων έχει ανεβεί πολύ σε σχέση με τις άλλες τέσσερις, η Κηφισιά ίσως να πλησιάζει περισσότερο στους τέσσερις, οι άλλοι τρεις είναι που θα παλέψουμε για το ποιος θα μπει στην εξάδα και ποιος θα είναι στα play out. Έχουμε προβλήματα όμως, ο βασικός μας διαγώνιος είναι ο καλύτερός μας επιθετικός, μας λείπει, έχουμε τον Βαϊόπουλο που λείπει εδώ και έναν μήνα, νομίζω ότι κάνουμε αρκετά καλή δουλειά από την Πέμπτη, στα διαστρέμματά τους για να επανέλθουν".

Ο ακραίος Φοίνικα Σύρου ONEX Παναγιώτης Παπαδόπουλος είπε: "Το παιχνίδι αυτό το χαρακτηρίζω ως ένα παιχνίδι ρυθμού, νομίζω ότι μετά από κάποιες πιο δύσκολες εμφανίσεις, όχι άσχημες αλλά με πιο καλούς αντιπάλους, εκμεταλλευτήκαμε σήμερα και την απουσία κάποιων παικτών του ΟΦΗ και βγάλαμε νομίζω ένα καλό πρόσωπο, εν όψει και του ευρωπαϊκού μας παιχνιδιού. Πήραν χρόνο συμμετοχής και άλλα παιδιά και αυτό είναι πολύ καλό. Δείχνει ότι πολλά παιδιά είμαστε ετοιμοπόλεμοι και ο προπονητής έχει κάποια χαρτιά στα χέρια του. Σταδιακά θέλω να πιστεύω ότι θα βελτιωνόμαστε και θα γινόμαστε καλύτεροι. Καθημερινά πραγματικά γίνεται τεράστια μάχη και πάλη για να δουλεύουμε ποιοτικά και νομίζω ο ορίζοντάς μας πρέπει να είναι η πρόκριση στο ευρωπαϊκό και αρκετά καλές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα".

Σχετικά με το δύσκολο διάστημα που έρχεται, με τον Φοίνικα ONEX να παίρνει μέρος σε 4 διοργανώσεις (Volleyleague, Cev Cup, League Cup, Super Cup), είπε: "Είναι πολύ ευχάριστο που εκπροσωπούμε κι εμείς, όπως και άλλες τρεις ομάδες του πρωταθλήματός μας την Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά, γιατί είχαμε μία αποχή τα τελευταία χρόνια οπότε πρέπει να είμαστε αρκετά χαρούμενοι. Βεβαίως παρατηρείται συχνά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο όταν οι ομάδες συμμετέχουν και σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, να έχουμε πολλά παιχνίδια, οπότε τα ταξίδια και οι αγώνες είναι πιεστικοί. Νομίζω ότι η ομάδα έχει προβλέψει για αυτό το πράγμα και έχει ένα βαθύ ρόστερ και νομίζω ότι αυτό ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε. Να φέρουμε εις πέρας αυτές τις δύο δοκιμασίες".

Ο ακραίος του ΟΦΗ Βάργκας Πελεγρίν είπε: "Δεν με αφορά ιδιαίτερα η προσωπική απόδοση, ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι για μας, ήταν πολύ καλή ομάδα, πολύ καλό επίπεδο. Δεν αποτελεί δικαιολογία, αλλά δεν έχουμε κάποιους από τους βασικούς μας παίκτες, οπότε μας έπληξε αυτό. Ήρθαμε εδώ για να κάνουμε το καλύτερο που μπορούσαμε και κάποια πράγματα λειτούργησαν, κάποια όχι. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Κάθε παιχνίδι είναι μία ευκαιρία να δεις τι κάνεις σωστά και τι λάθος. Για παράδειγμα η υποδοχή μας δεν ήταν πολύ καλή σήμερα, οπότε θα ανατρέξουμε σε αυτό μέσω του βίντεο και θα αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτά που πρέπει να βελτιώσουμε".

 

Το φιλμ του αγώνα

1ο σετ

Με το μπλοκ του Στερν πάνω στον Λουτσιάνο ξεκίνησε το παιχνίδι 1-0 και στη συνέχεια ο Μιχάλοβιτς στην κόντρα επίθεση έκανε το 2-0. Ο Φράγκος με άσσο ανέβασε ακόμη περισσότερο τη διαφορά στο ξεκίνημά του ματς 3-0, με τους γηπεδούχους να μπαίνουν με αρκετή όρεξη στο παιχνίδι. Ο Κόστα, με μπλοκ πάνω στον Λουτσιάνο, έκανε το 6-1, με τους φιλοξενούμενους να μην μπορούν να ακολουθήσουν σε ρυθμό αφού ο μοναδικός πόντος που έχουν μέχρι στιγμής είναι από το φιλέ του Φράγκου από το σέρβις. Έξυπνη επίθεση από τον Ιερεζουέλο με το σκορ να γίνεται 8-2. Οι Συριανοί δεν θέλουν να δώσουν ελπίδες στην ομάδα της Κρήτης, πιέζουν σε όλες τις γραμμές και με αρχή τα πολύ καλά σέρβις έχουν βάλει δύσκολα στον ΟΦΗ. Άσσος από τον Μιχάλοβιτς και η διαφορά ανέβηκε στο +9 (11-2). Ο τεχνικός της ομάδας της Κρήτης, Κώστας Δεληκώστας, κάλεσε το δεύτερό του τάιμ άουτ στο ματς, αφού είδε τους παίκτες του να μην μπορούν να βγάλουν επίθεση. Εκτός αγωνιστικού χώρου η επίθεση του Βάργκας για το 17-6 και με το τριπλό μπλοκ των παικτών του Φοίνικα πάνω στον ίδιο παίκτη η διαφορά ανέβηκε ακόμη περισσότερο 18-6. Ο Φράγκος, μετά από φάση διαρκείας, κάνει το 19-6, σε ένα αρκετά χαλαρό πρώτο σετ. Οι Συριανοί έχουν μπει δυνατά, δεν έχουν δώσει περιθώρια αντίδρασης και η διαφορά στο σκορ είναι πάνω από τους 10 πόντους. Ο Μιχάλοβιτς με μπλοκ πάνω στον Βάρκας έκανε το 21-7, με τον Φοίνικα ONEX να φτάνει χωρίς δυσκολία στην κατάκτηση του πρώτου σετ. Ο Παπαδόπουλος με άσσο έκανε το 22-7, αφού οι φιλοξενούμενοι δεν κατάφεραν να βγάλουν άμυνα. Εντυπωσιακό τελείωμα στα τρία μέτρα από τον Μιχάλοβιτς 23-8. Ο Βάργκας από τη γραμμή του σέρβις έστειλε τη μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου κι έκανε το 25-10, με τους γηπεδούχους να κάνουν το 1-0 στα σετ.

2ο σετ

Ό Στερν μετά από φάση διαρκείας κι ωραίες άμυνες από Φοίνικα ONEX και ΟΦΗ έκανε με ωραίο πλασέ το 1-0. Ο Βάργκας είχε απάντηση με άμεσο πλασέ και μπλοκ άουτ 1-1.  Λάθος από τον Ιερεζουέλο για τους Συριανούς 1-2. Άσσος από τον Βάργκας 1-3, με τους φιλοξενούμενους να μπαίνουν καλύτερα σ’ αυτό το δεύτερο σετ. Ο Κόστα με πρώτο χρόνο έφερε το σετ στα ίσα 3-3. Ο Στερν στην κόντρα έβαλε το Φοίνικα ONEX μπροστά στο σκορ με 4-3. Ο Μιχάλοβιτς πήρε τον πόντο στην κόντρα για το 5-3. Κόστα και Στερν σταμάτησαν τον Βάργκας για το 6-4, σε ένα πιο ενδιαφέρον σετ, αφού και η ομάδα της Κρήτης δείχνει καλά στοιχεία. Ο Φράγκος με μπλοκ έκανε το 8-4, ανεβάζοντας τη διαφορά στο +4 κι ανάγκασε τον κ. Δεληκώστα να καλέσει το πρώτο του τάιμ άουτ. Άσσος από τον Κάλας και οι φιλοξενούμενοι τρέχουν σερί 0-4 και ισοφάρισαν σε 8-8. Ο Κάλας με νέο άσσο έκανε το 8-9 και ο κ. Μπετρίνι κάλεσε τάιμ άουτ, αφού είδε μία διαφορά τεσσάρων πόντων να χάνεται και μάλιστα ο ΟΦΗ να περνά και μπροστά στο σκορ. Ο Κόστα με μπλοκ ισοφάρισε για το «Πειρατικό» σε 9-9. Ο Φράγκος στην κόντρα το 10-9. Ο Κόστα με άσσο το 11-9. Ο Φράγκος έκανε το 13-12 και ο Κάλας με επίθεση στην ευθεία έστειλε τη μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου 14-12. Ο Μιχάλοβιτς στην κόντρα το 15-13 σε ένα σετ το οποίο είναι ανταγωνιστικό. Ο Βάργκας με άσσο ισοφάρισε σε 15-15. Ο κ. Μπερτίνι προχώρησε σε αλλαγή με τον Παπαδόπουλο να περνά στη θέση του Στερν. Στο φιλέ σταμάτησε η μπάλα στο σέρβις του Μιχάλοβιτς 16-16. Ο Παπαδόπουλος πήρε το μπλοκ άουτ 17-16. Ο Φράγκος, μετά την ωραία άμυνα του Παπαδόπουλου, έκανε το 20-18 και ο κ. Δεληκώστας κάλεσε τάιμ άουτ, αφού είδε την ομάδα του να μένει πίσω στο σκορ, σε ένα σετ που είναι ο ΟΦΗ ανταγωνιστικός. Ο Φράγκος στην κόντρα το 21-18 και οι γηπεδούχοι σε ένα κρίσιμο σημείο του σετ αποκτούν διαφορά τριών πόντων. Ο Μιχάλοβιτς με επίθεση στην πίσω ζώνη έκανε το 24-21. Το διπλό μπλοκ του ΟΦΗ σταμάτησε τον Μιχάλοβιτς και οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 24-23 σε ένα γεμάτο σετ. Φιλέ έδωσε ο δεύτερος διαιτητής στους παίκτες του ΟΦΗ και το σκορ έγινε 25-23 και οι γηπεδούχοι έκανε το 2-0 στα σετ.  

3ο σετ

Ο Παπαλεξίου ισοφάρισε σε 1-1 με επίθεση από το κέντρο. Ο Κόστα με πρώτο χρόνο το 2-2. Ο Παπαδόπουλος με άσσο έκανε το 5-3 για τους γηπεδούχους σ' αυτό το πρώτο κομμάτι του τρίτου σετ. Ο Κόστα με μπλοκ ανέβασε τη διαφορά στο +3 (6-3). Ο Ιερεζουέλο έβγαλε ωραία πάσα στον Κόστα και ο κεντρικός του Φοίνικα την τελείωσε με ωραίο τρόπο για το 7-4. Ο Παπαλεξίου με επίθεση στην πίσω ζώνη έκανε το 10-5 ανεβάζοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων. Άσσος από τον Ιερεζουέλο 12-5 κι ο κ. Δεληκώστας κάλεσε τάιμ άουτ. Με επίθεση στην μπροστά ζώνη ο Μιχάλοβιτς τελείωσε ακόμη ένα πόντο για τους Συριανούς 13-5. Ο Κόστα με μπλοκ έφερε τη διαφορά στο +9 (16-7). Σαν σε προπόνηση ο κεντρικός του Φοίνικα ONEX για το 17-7. Ο Τζουγκάρης μείωσε για την ομάδα του ΟΦΗ σε 19-12 και ο κ. Μπερτίνι έκανε διπλή αλλαγή περνώντας στον αγωνιστικό χώρο του Μήλης και Ηλία. Ο Κόστα με πρώτο χρόνο το 20-13. Ο Παπαλεξίου με πρώτο χρόνο το 21-14.  Γρήγορη επίθεση από Ηλία και Παπαλεξίου μέσα σε χειροκροτήματα 22-14. Άσσος από τον Μήλη 23-14. Ο  Παπαλεξίου με πρώτο χρόνο έκανε το 25-16 και το 3-0 για την ομάδα της Σύρου.  

ΦΟΙΝΙΚΑΣ ONEX – Ο.Φ.Η 3-0

Τα σετ: 3-0 (25-10, 25-23, 25-16) 

Διακύμανση:

1ο σετ: 8- 2 16- 6 21- 7
2ο σετ: 8- 4 16- 15 21- 18
3ο σετ: 8- 5 16- 7 21- 14

Διαιτητές: Πρέντζας, Μενεσλής, Παρατηρητής: Πέρρος, Επόπτες: Παπαδημητρίου, Βρούτσης, Γραμματεία: Πιρπινιά

Α.Ο.ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΟΝΕΧ (Φούλβιο Μπερτίνι): Μιτσάλοβιτς 12π. (9/19επ., 2 μπλοκ, 1 άασος), Παπαλεξίου 10 (8/8επ., 2 μπλοκ), Ιερεζουέλο 4 (1/1επ., 1 μπλοκ, 2 άσσοι), Κόστα 11 (5/6επ., 6 μπλοκ), Φράγκος 11 (9/13επ., 1 μπλοκ, 1 άσσος, 60%υπ., 20%αρ.), Στερν 6 (3/8επ., 2 μπλοκ, 1 άσσος, 43%υπ., 29%αρ.) / Κωνσταντινίδης (λ. - 67%υπ., 39%αρ.), Καπετανίδης, Ηλίας, Παπαδόπουλος Π. 2 (1/3επ., 1 άσσος, 67%υπ., 50%αρ.), Μήλης.

Ο.Φ.Η. (Κώστας Δεληκώστας): Κάλας 6 (4/18επ., 2 άσσοι), Αρπάγιου, Κότο 4 (4/17επ., 47%υπ., 27%αρ.), Τσέλιος 3 (1/4επ., 2 μπλοκ), Βάργκας 11 (9/23επ., 2 άσσοι, 43%υπ., 29%αρ.). Τζουγκαράκης 1 (1/1επ.) / Δαρίδης (λ. - 52%υπ., 34%αρ.), Στεφανίδης, Γιαννόπουλος. Σαλταφερίδης.

*Οι πόντοι του Φοίνικα Σύρου ONEX προήλθαν: 7 άσσοι, 36 επιθέσεις, 14 μπλοκ, 18 λάθη αντιπάλων και του ΟΦΗ προήλθαν: 4 άσσοι, 19 επιθέσεις, 2 μπλοκ, 24 λάθη αντιπάλων.