Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 1-3 και έφυγε από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων με καθαρή νίκη

Το πάλεψε όμως ηττήθηκε ο Φοίνικας Σύρου ONEX

Την ήττα με 1-3 γνώρισε το απόγευμα του Σαββάτου ο Φοίνικας Σύρου ONEX από τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, αν και βρέθηκε πίσω με 1-0, στη συνέχεια ανέβασε τον ρυθμό της και έφτασε δίκαια στην καθαρή νίκη μέσα στην Ερμούπολη.

Από την άλλη πλευρά ο Φοίνικας Σύρου ONEX μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και μετά από ένα πολύ καλό πρώτο σετ, προηγήθηκε με 1-0, παρά την πίεση που του άσκησε ο ΠΑΟΚ. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς οι φιλοξενούμενοι έλεγξαν τον ρυθμό και εκμεταλλεύτηκαν την αποχώρηση του Τζούριτς που τραυματίστηκε. Ο ΠΑΟΚ αρχικά αύξησε την πίεση πάνω στο φιλέ όπου και πήρε συνολικά 14 πόντους από μπλοκ. Στη συνέχεια πίεσε τους Συριανούς από την γραμμή του σέρβις κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χαλάσει την πρώτη μπαλιά των «Πειρατών». Ο Δημήτρης Καζάζης από την πλευρά του προσπάθησε να ανακατέψει την τράπουλα, όμως ο ΠΑΟΚ και ο Γιόσκο Μιλεκόνσκι ήταν αρκετά καλά διαβασμένοι.

Οι φίλοι του βόλεϊ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διοίκησης της ομάδας της Σύρου, βρέθηκαν στις εξέδρες του κλειστού του αθλητικού κέντρου και προσπάθησαν να ανεβάσουν την ψυχολογία των παικτών του Δημήτρη Καζάζη.

Τέλος, ο Φοίνικας Σύρου  ONEX παρέμεινε στου 11 βαθμούς, ενώ ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός έφτασαν τους 18 πόντους.

Το φιλμ του αγώνα

Ο Φοίνικας, αν και ξεκίνησε καλά και πήρε προβάδισμα με τρεις πόντους (8-5), δεν κατάφερε να κρατήσει αυτή τη διαφορά καθώς μετά το 0-4 του ΠΑΟΚ, η ομάδα της Θεσσαλονίκης προσπέρασε με 8-9. Ο Παπαλεξίου με πρώτο χρόνο έκανε το 9-9. Ο Μιχάλοβιτς πήρε το μπλοκ άουτ για το 12-11. Ο ΠΑΟΚ πέρασε και πάλι μπροστά μετά το μπλοκ πάνω στον Μιχάλοβιτς. Στη συνέχεια εκτός αγωνιστικού χώρου πέρασε η μπάλα στο σέρβις των φιλοξενούμενων 12-12. Ο Σωτηρίου με άσσο έκανε το 13-14. Ο Κλίκεμπεργκ ισοφάρισε σε 14-14. Ο Ιερεζουέλο έδωσε ωραία πάσα στον Παπαλεξίου και ο Έλληνας κεντρικός έκανε το 15-14. Άσσος από τον Τζούριτς για το 16-14 και ο τεχνικός της ομάδας του ΠΑΟΚ αμέσως κάλεσε τάιμ άουτ καθώς είδε την ομάδα του να μην μπορεί να βγάλει αρχικά άμυνα στο σέρβις του Φοίνικα. Με αρκετή δόση τύχης ο Κλίκεμπεργκ, με την βοήθεια του φιλέ, πήρε άσσο κι έδωσε προβάδισμα δύο πόντων στην ομάδα του 19-17. Ο Μιχάλοβιτς, μετά από μία εντυπωσιακή φάση και ωραίες άμυνες, έκανε το 20-17 και οι Συριανοί ξέφυγαν με τρεις πόντους σε ένα αρκετά κρίσιμο σημείο. Νέος πόντος από τον Μιχάλοβιτς 21-18. Ο Φρομ το 22-19, διατηρώντας τη διαφορά των τριών πόντων. Άσσος από τον Μιχάλοβιτς για το 23-19 και ο Φοίνικας έκανε σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του πρώτου σετ. Ο Φρομ σταμάτησε το σερί του ΠΑΟΚ κι έκανε το 24-22. Ο Ράπτης στην κόντρα το 24-24 και τα πάντα ξεκινούν από την αρχή. Άσσος από τον Φαν Ντε Ντρις 25-24, έπειτα και από τη δύσκολη άμυνα που έβγαλαν οι Συριανοί. Έξυπνα ο Ιρεζουέλο πήρε τον πόντο κι έβαλε τον Φοίνικα και πάλι μπροστά στο σκορ 26-25. Άστοχος ο Γουόλς και το σκορ έγινε 27-25 και το «Πειρατικό» έκανε το 1-0 στα σετ.

Ο Τζούριτς με ωραίο τρόπο πέρασε τη μπάλα κι έκανε το 6-3 στο δεύτερο σετ. Ο κεντρικός του ΠΑΟΚ, ο Κόστα, με πρώτο χρόνο έκανε το 6-4. Ο Κλίκεμπεργκ, με επίθεση στην ευθεία, έκανε το 8-5. Ο Σωτηρίου έσπασε το διπλό μπλοκ του Φοίνικα και μείωσε στον πόντο 10-9. Άσσος από τον Ντε Ντρις και το 10-10. Ο Μιχάλοβιτς στην ευθεία 11-10. Υπέρβαση από τους γηπεδούχους και ο ΠΑΟΚ προσπέρασε με 16-17. Ο Τζούριτς με πλασέ το 17-17. Οι δύο ομάδες είναι κοντά στο σκορ, καθώς μετά το καλό ξεκίνημα του Φοίνικα ο ΠΑΟΚ ισορρόπησε και εναλλάσσονται στο σκορ. Ο ΠΑΟΚ πήρε τον πόντο και ξέφυγε με δύο πόντους 18-20 και ο κ. Καζάζης αμέσως κάλεσε τάιμ άουτ. Δυνατή επίθεση από τον Γουόλς για το 19-21. Οι φιλοξενούμενοι έδειξαν να πατούν καλύτερο στον αγώνα και ξέφυγαν με τρεις πόντους, αναγκάζοντας τον κ. Κσζάζη να καλέσει το δεύτερό του τάιμ άουτ. Ο Φοίνικας στη συνέχεια μείωσε σε 21-23. Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε σε 1-1 τα σετ, μετά την κατάκτησή του με 23-25.

Οι φιλοξενούμενοι, μετά την κατάκτηση του δεύτερου σετ και την ισοφάριση σε 1-1, μπήκαν με πατημένο το γκάζι στο τρίτο σετ, όπου είχαν και τον απόλυτο έλεγχο. Οι φιλοξενούμενοι με τον Βουλκίδη να έχει στήσει τοίχο πάνω στο φιλέ έκαναν με μπλοκ το 8-15 ανεβάζοντας τη διαφορά για τον ΠΑΟΚ στο +7. Εκτός αγωνιστικού χώρου το σέρβις του Ράπτου και οι γηπεδούχοι μείωσαν σε 9-15, όμως ο Γουόλς αμέσως πήρε την αλλαγή για το 9-16. Ο Παπαδόπουλος, με επίθεση στην μεγάλη διαγώνιο, έκανε το 10-16. Ο Γαλιώτος με ωραίο πέρασμα το 11-17. Συνεργασία Γαλιώτου – Χαραλαμπίδη για το 12-18. Ο Μιχάλοβιτς έβγαλε μία εντυπωσιακή άμυνα και στη συνέχεια ο Ρουμελιωτάκης μείωσε σε 13-18. Ο Ράπτης πήρε το μπλοκ άουτ κι έκανε το 13-19. Άστοχος ο Ρουμελιωτάκης και οι φιλοξενούμενοι έφεραν και πάλι τη διαφορά στο +7 (13-20). Ο Παπαλεξίου με πρώτο χρόνο το 15-21, με τους γηπεδούχους να ψάχνουν την αντίδραση, όμως ο ΠΑΟΚ έχει την ψυχολογία και με τον Βουλκίδη έκανε το 15-22. Ο Ράπτης με άσσο έφερε τον ΠΑΟΚ ακόμη πιο κοντά στο 1-2 (15-23). Νέος πόντος από τον Βουλκίδη με προσπάθεια πρώτου χρόνου 16-24. Εκτός αγωνιστικού χώρου η μπάλα στο σέρβις του Μιχάλοβιτς το 17-25 και οι φιλοξενούμε ανέτρεψαν την εις βάρος τους κατάσταση και προσπέρασαν στα σετ με 1-2.   

Ο Βουλκίδης με άσσο συνεχίζει να δίνει πολύτιμες λύσεις στον ΠΑΟΚ, με τους φιλοξενούμενους να προηγούνται στο τέταρτο σετ με 1-2. Ο Μιχάλοβιτς με ωραία επίθεση ισοφάρισε σε 2-2. Ο Φρομ πήρε το μπλοκ άουτ έπειτα από την ωραία συνεργασία με τον Ιερεζουέλο το 3-3. Ο Παπαλεξίου με πρώτο χρόνο μείωσε σε 6-7 για τους Συριανούς. Ο Ράπτης, πίσω από την ζώνη των τριών μέτρων, έκανε το 6-9. Ο Παπαλεξίου μείωσε σε 7-9, δίνοντας μία ακόμη λύση στους γηπεδούχους. Ο Μιχάλοβιτς έκανε το 8-10 και στη συνέχεια ο ίδιος παίκτης με άσσο μείωσε σε 9-10. Ο Φαν Ντε Ντρις έσπασε το διπλό μπλοκ των Συριανών κι έκανε το 10-13 και στη συνέχεια ο Μιχάλοβιτς μείωσε σε 11-13. Στο φιλέ σταμάτησε η μπάλα έπειτα από το σέρβις του Χαραλαμπίδη 11-14.  Ο Φοίνικας, αν και πίσω στο σκορ, προσπαθεί να βρει τον τρόπο να ισορροπήσει το σετ ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να το διεκδικήσει. Ο Παπαλεξίου πήρε ακόμη έναν πόντο και το σκορ να γίνεται 13-15. Ο Μιχάλοβιτς στην κόντρα μείωσε ακόμη περισσότερο σε 14-15 και ο κ. Μιλεκόνσκι κάλεσε τάιμ άουτ, αφού είδε την πρώην ομάδα του να μειώνει στον πόντο τη διαφορά. Οι γηπεδούχοι συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους και με το μπλοκ του Παπαλεξίου ισοφάρισαν σε 15-15, κάνοντας σερί 3-0. Ο ΠΑΟΚ όμως βρήκε τον τρόπο να αντιδράσει και με τον Φαν Ντε Ντρις να παίρνει και πάλι διαφορά δύο πόντων 15-17 και ο κ. Καζάζης κάλεσε τάιμ άουτ. Ο Βουλκίδης έκανε το 17-18 σε ένα σετ το οποίο είναι συναρπαστικό, καθώς τόσο ο Φοίνικας όσο και ο ΠΑΟΚ έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Ο Κόστα σταμάτησε τον Φρομ και ο ΠΑΟΚ το 17-19 σε ένα κρίσιμο σημείο του σετ. Νέο μπλοκ από τον ΠΑΟΚ με τον Σωτηρίου για το 18-20. Από μπλοκ σε μπλοκ ο ΠΑΟΚ καθώς με τον Κόστα πήρε ακόμη έναν πόντο το 18-21 και ο Δημήτρης Καζάζης βλέποντας τους παίκτες του να μην μπορούν να τελειώσουν τη φάση κάλεσε τάιμ άουτ. Ο Σωτηρίου με νέο μπλοκ έκανε το 18-22 και πλέον οι φιλοξενούμενοι είναι πολύ κοντά στην κατάκτηση του σετ και στη νίκη. Ο Φρομ μείωσε σε 19-22. Ο Γουόλς πέρασε έξυπνα τη μπάλα χωρίς αντίπαλο κι έκανε το 20-24. Ο Παπαλεξίου μείωσε σε 21-24. Εκτός αγωνιστικού χώρου η μπάλα στο σέρβις του Ιερεζουέλο για το 21-25 και οι φιλοξενούμενοι πήραν το σετ και ταυτόχρονα κατέκτησαν μία σπουδαία νίκη, κόντρα σε έναν δυνατό και δύσκολο αντίπαλο όπως είναι ο Φοίνικας Σύρου ONEX.

Ο προπονητής του Φοίνικα Σύρου  ONEX Δημήτρης Καζάζης μετά το τέλος του αγώνα είπε: «Ξέραμε ότι θα είναι ένα σκληρό παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ έχει μία εξαιρετική ομάδα, το δείχνει και το ότι είναι πρώτος στη βαθμολογία. Εμείς είχαμε την ατυχία να χάσουμε τον Τζούριτς, το οποίο σίγουρα επηρέασε την ομάδα μας στο κομμάτι του μπλοκ και εκεί βρήκε την ευκαιρία και το εκμεταλλεύτηκε ο ΠΑΟΚ, σε συνδυασμό με την πίεση που μας άσκησε στο σερβίς. Κάναμε μία προσπάθεια ειδικά στο τελευταίο σετ, αλλά δεν τα καταφέραμε. Η νίκη του ΠΑΟΚ είναι δίκαιη και εμείς αποδώσαμε ό,τι μπορούσαμε να αποδώσουμε. Κάποιες φορές χάνεται η αυτοπεποίθηση και η ψυχολογία και πρέπει κάτι να αλλάξουμε».

Ο ακραίος της ομάδας της Σύρου Κρίστιαν Φρομ τόνισε: "Αρχικά συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ, που έπαιξε πολύ καλά σε όλο το παιχνίδι. Ξεκινήσαμε καλά και δείξαμε μαχητικότητα, ωστόσο είμαι απογοητευμένος που χάσαμε 3-1 μέσα στην έδρα μας. Από τη στιγμή που χάσαμε την πίεση από το σερβίς μας κάναμε το παιχνίδι των αντιπάλων μας πιο εύκολο και επίσης ήταν δύσκολο να σταματήσουμε τον διαγώνιο του ΠΑΟΚ. Τέλος, θα ήθελα να είχαμε λίγη περισσότερη υπομονή στα κρίσιμα σημεία, τα οποία καθόρισαν την αναμέτρηση".

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ Γιόσκο Μιλενκόσκι αναφέρθηκε στη νίκη της ομάδας του στη Σύρο με 1-3 επί του Φοίνικα Σύρου ONEΧ: «Προερχόμαστε από δύο ήττες κόντρα στη Μακάμπι -που κρίθηκε στον πόντο- και τον Παναθηναϊκό, οπότε δεν μπορούσαμε να χάσουμε και τρίτο παιχνίδι στη σειρά. Είχαμε τα προβλήματά μας σήμερα, με τον Γιόρνα που λόγω τραυματισμού δεν αγωνίστηκε αλλά ο Σωτηρίου τον αντικατέστησε επάξια, ξέραμε όμως ότι είναι το πιο σημαντικό παιχνίδι στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ειδικά ενόψει του επαναληπτικού ευρωπαϊκού παιχνιδιού την ερχόμενη Πέμπτη. Θέλαμε δηλαδή να είμαστε καλά ψυχολογικά για αυτό το παιχνίδι. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, στην πρώην ομάδα μου, αισθάνομαι στεναχώρια για τον Φοίνικα, δοκίμασαν τα πάντα στο παιχνίδι τους. Έτσι όμως είναι το βόλεϊ. Το στοιχείο που καθόρισε το αποτέλεσμα απόψε ήταν το καλό μας σερβίς. Μελετήσαμε τη στρατηγική του Φοίνικα και προετοιμαστήκαμε. Ειδικά μετά το δεύτερο σετ το σερβίς μας βελτιωνόταν και οι αντίπαλοι είχαν προβλήματα στην υποδοχή, ενώ και το μπλοκ μας λειτούργησε πολύ καλά».

Τέλος, ο Μπραμ Βαν Ντεν Ντρις σημείωσε: "Είναι πάντα δύσκολα τα παιχνίδια εναντίον του Φοίνικα, έπρεπε να παίξουμε καλά σήμερα για να πάρουμε τους βαθμούς. Όσο προχωρούσε το παιχνίδι αρχίσαμε να σερβίρουμε καλύτερα και νομίζω αυτό ήταν το κλειδί της αναμέτρησης. Και το μπλοκ ήταν το αποτέλεσμα του καλού σερβίς, αφού οι μπάλες ήταν μακριά από το φιλέ και είχαμε τον χρόνο να στήσουμε την άμυνά μας. Το να χάναμε και τρίτο παιχνίδι μετά τη Μακάμπι και τον Παναθηναϊκό δεν θα ήταν καλό για το ηθικό μας, ενώ με τους τρεις βαθμούς που πήραμε κρατιόμαστε ψηλά στη βαθμολογία. Με το σύστημα των play off τα πάντα κρίνονται τον Απρίλιο. Ωστόσο μέχρι τότε πρέπει να είμαστε σε καλή κατάσταση και να φέρνουμε καλά αποτελέσματα που θα φέρνουν χαρά και ικανοποίηση".

 

Φοίνικας Σύρου ONEX – ΠΑΟΚ 1-3

Τα σετ:  27-25, 23-25, 17-25, 21-25 σε 116΄

Διακύμανση:

1ο σετ: 8-5, 16-14, 21-18, 27-25

2ο σετ: 8-6, 15-16, 19-21, 23-25

3ο σετ: 4-8, 9-16, 14-21, 17-25

4ο σετ: 6-8, 15-16, 18-21, 21-25

Διαιτητές: Μυλωνάκης, Βουδούρης, Παρατηρητής: Γεωργόπουλος, Επόπτες: Συρίγος, Μπαρμπούνης, Γραμματεία: Πιρπινιά.

Α.Ο. ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ ΟΝΕΧ (Δημήτρης Καζάζης): Μιχάλοβιτς 18 (16/39 επ., 2 άσσοι), Παπαλεξίου 10 (9/12επ., 1 μπλοκ), Ιερεζουέλο 2 (1/4επ., 1 μπλοκ), Κλίνκεμπεργκ 8 (7/13επ., 1 άσσος, 62%υπ., 38%αρ.), Τζούριτς 5 (3/4επ., 2 άσσοι), Φρομ 11 (9/25επ., 2 μπλοκ, 27%υπ., 18%αρ.) / Κωνσταντινίδης (λ. – 77%υπ., 50%αρ.), Χαραλαμπίδης 1 (1/3επ.), / Σονάκης, Παπαδόπουλος 1 (1/6επ., 71%υπ., 57%άρ.), Γαλιώτος 1 (1/1επ.), Ρουμελιωτάκης 1 (1/2επ., 50%υπ., 50%άρ.), Μάντζιος, Μανωλάκης.

Π.Α.Ο.Κ. (Γιόσκο Μιλένκοσκι): Σωτηρίου 9 (7/9 επ., 1 μπλοκ, 1 άσσος, 70% υπ. – 55% άριστες), Κόστα 9 (4/5 επ., 5 μπλοκ), Γουόλς 1 (1/2 επ.), Βουλκίδης 14 (11/14 επ., 1 άσσος, 2 μπλοκ), Ράπτης 15 (12/22 επ., 2 άσσοι, 1 μπλοκ, 45% υπ. – 40% άριστες), Βαν Ντε Ντρις 26 (17/36 επ., 4 άσσοι, 5 μπλοκ) / Κοκκινάκης (λ, 57% υπ. – 43% άριστες), Ηλίας, Γιόρνα, Γάτσης, Τακουρίδης, Μπούτος.

*Οι πόντοι του Α.Ο. Φοίνικα Σύρου ΟΝΕΧ προήλθαν: 5 άσσοι, 4 μπλοκ, 49 επιθέσεις, 30 λάθη αντιπάλων και οι πόντοι του Π.Α.Ο.Κ. προήλθαν: 8 άσσοι, 14 μπλοκ, 52 επιθέσεις, 26 λάθη αντιπάλων.