Η Διευθύντρια της Σχολής ΕΠΑΣ του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για την υποβάθμιση της δομής

Στήριξη της Σχολής του Νοσοκομείου με έργα - αποτελεσματικά κι όχι με λόγια

  • Τετάρτη, 10 Ιουνίου, 2015 - 15:52

Στήριξη της Σχολής του Νοσοκομείου με έργα – αποτελεσματικά και όχι με λόγια

Θα ήθελα ως Διευθύντρια της Σχολής ΕΠΑΣ και της στήριξης από τη θέση που υπηρετώ, αλλά και ως υπάλληλος του Νοσοκομείου να διευκρινίσω τα εξής:

Με το νόμο 4186 17 Σεπτεμβρίου (ΦΕΚ 193 Α Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις Άρθρο 24 Παράγραφος Ζ' Λειτουργία ΕΠΑΣ Υπουργείου Υγείας ως 15/9/2015 όχι την κατάργησή τους).

Επί του ιδίου Νόμου 4186 Άρθρο 17 με αποφάσεις Υπουργών Υγείας, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείου Πολιτισμού και Υπουργείου Ναυτιλίας μπορούν να ιδρύονται δημόσιοι φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης Δημόσια ΙΕΚ.

Στις 24/12/2014 με ψήφιση του Νόμου 4316 Άρθρο 58 ιδρύονται ΙΕΚ Υπουργείου Υγείας και η μετατροπή των ΕΠΑΣ Νοσοκομείων σε ΙΕΚ με τη στήριξη των εκάστοτε διοικήσεων των Νοσοκομείων.

Στις 5/2/2015 ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου με τη στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου απέστειλαν σε ιστοσελίδες και έντυπα μέσα των Κυκλάδων δημοσίευμα συνεργασίας ΙΕΚ Υπουργείου Παιδείας της Σύρου με το Νοσοκομείο, λόγω της κατάργησης των Σχολών Νοσηλευτικής του Υπουργείου Παιδείας και των ΕΠΑΣ του Υπουργείου Υγείας και μάλιστα εν λειτουργία της Σχολής του Β' Τετραμήνου και ισχύ του Νόμου 4316 Άρθρου 58.

Όταν πήρα το Διοικητή τηλέφωνο μου είπε ότι οι Σχολές ΕΠΑΣ θα καταργηθούν με υπουργική απόφαση παρά την ψήφιση του Νόμου και ότι θα μπορώ κι εγώ όπως άλλοι του Νοσοκομείου να εργαστώ στα ΙΕΚ ως ωρομίσθια και του απάντησα ότι θα πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια διατήρησης της σχολής και των δομών του Νοσοκομείου.

Την επόμενη ημέρα 6/2/2015, επικοινωνώντας με άλλες σχολές και το Υπουργείο Υγείας έλαβα τη διαβεβαίωση ότι οι Σχολές ΕΠΑΣ των Νοσοκομείων θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους ως ΙΕΚ.

Θεώρησα χρέος μου να στηρίξω τη Σχολή στην οποία υπηρετώ και ότι όλες οι ενέργειες ήταν σκόπιμες κατά των δομών του Νοσοκομείου και της στήριξής του.

Στις 6/2/2015 απάντησα στα ψευδή δημοσιεύματα που σκοπίμως έγιναν. Αυθημερόν με πήρε τηλέφωνο ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Πετράκης, ο οποίος μου ζήτησε να αναιρέσω το δημοσίευμά μου, διαφορετικά θα υποστώ τις συνέπειες. Δεν το έπραξα, θεωρώντας καθήκον μας να στηρίξω τη Σχολή και δομή του νοσοκομείου.

Στις 19/2/2015 απέστειλα έγγραφο στο Υπουργείο Υγείας για επιλογή ειδικότητας σχολικού έτους 2015 – 2016 μετά από αίτημα τηλεφωνήματος που έγινε προς όλες τις Σχολές.

Στις 27/2/2015 έλαβα κλήση απολογίας με Αρ. Πρωτ. 2121/26-2-2015 από το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Πετράκη

α) για το πειθαρχικό παράπτωμα της παρ. 1 εδ. ε του άρθρου 107 του Ν. 4057/2012 και

β) για το πειθαρχικό παράπτωμα της παρ. 1 εδ. ιζ’ του ίδιου άρθρου.

ΔΗΛ :

ε) η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας,

ιζ) η άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς, με σκόπιμη χρήση εν γνώσει εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με χαρακτηριστικά απρεπείς εκφράσεις,

Απάντησα στην κλήση της απολογίας στις 6/3/2015, ζητώντας τη συζήτηση του θέματός μου στο Διοικητικό συμβούλιο παρουσία εμού, κάτι που δεν έγινε.

Στις 13/3/2015 έλαβα απόφαση ποινής χρηματικού προστίμου 19 ημερών από το μισθό μου από το μονομελές όργανο της Διοίκησης κ. Πετράκη.

Έστειλα την ένστασή μου κατά της απόφασης του μονομελούς οργάνου της Διοίκησης στο διοικητικό συμβούλιο στη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου και στο Υπουργείο Υγείας και αναμένω την κρίση μου από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Στις 24/3/2015 εκλήθη από το διοικητικό συμβούλιο να μιλήσω. Παρά τα όσα ανέφερα ήταν αρνητικοί απέναντί μου, γνωρίζοντας και συμφωνώντας στις αποφάσεις του Διοικητή και μου ζήτησαν επιμόνως να αναιρέσω το δημοσίευμά μου και ότι όλοι συμφωνούν στη μη συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής.

Στις 27/3/2015 απέστειλα έγγραφο στο διοικητή και το διοικητικό συμβούλιο με το οποίο αναιρώ το δημοσίευμά μου “ότι παρά την αντίθεσή μου και τη στήριξή μου στη Σχολή ΕΠΑΣ του Νοσοκομείου, σεβόμενη την απόφαση του Διοικητή και του Διοικητικού Συμβουλίου για κατάργηση της αναιρώ το δημοσίευμά μου που έγινε στις 6/2/2015”.

Στις 30/3/3015 με πήρε τηλέφωνο ο Διοικητικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Σύρου θέλοντας να βρεθεί μία λύση, λέγοντάς μου ότι το νοσοκομείο στηρίζει τη σχολή και πως θα πρέπει να αναιρέσω διαφορετικά το δημοσίευμά μου και θέλοντας να βρεθεί μία λύση, μου ζήτησε να δω το Διοικητή κ. Πετράκη και το έπραξα στις 31/3/2015 και πάλι όμως ήταν αρνητικός απέναντί μου, λέγοντάς μου επί λέξη “δεν συμφωνώ με την αναίρεση του δημοσιεύματός σου. Πάρε τώρα την ποινή σου για για μάθεις να σέβεσαι”.

Αναρωτιέμαι γιατί:

Α. Μια δομή του Νοσοκομείου που με τους αποφοίτους στήριξε από τα πρώτα έτη το Νοσοκομείο και τις μονάδες υγείας των Κυκλάδων, προσφέροντας παράλληλη εργασιακή αποκατάσταση σε εκατοντάδες νέους επί σειρά ετών, δε στηρίχτηκε όπως αρμόζει.

Β. Παρά τις εκκλήσεις – εισηγήσεις της προηγούμενους διεύθυνσης που συνταξιοδοτήθηκε και της δικής μου από το έτος 2009 για στελέχωση μόνιμου προσωπικού και τις αιτήσεις της μετάταξης στη Σχολή που υπηρετώ μετακινούμενη και ορισμένη διευθύντρια, δεν έγινε αυτό.

Γ. Παρά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για διατήρηση και συνέχιση των Σχολών με μόνιμο προσωπικό ως προς εμέ, αλλά και τη διοίκηση του Νοσοκομείου, δεν φρόντισε για τη στελέχωση, τη μετάταξή μου κατόπιν συνταξιοδότησης της προηγούμενης διεύθυνσης μετά την ψήφιση του Νομού 4316 Άρθρο 58 τη μετατροπή τους σε ΙΕΚ στις 24/12/2014 παρά έπραξε το αντίθετο με τη μετακίνησή μου.

Δ. Γιατί προέβη σε κοινή ανακοίνωση ο διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου στις 5/2/2015 για συνεργασία ΙΕΚ Σύρου – Νοσοκομείου και μάλιστα όπως αναφέρουν λόγω κατάργησης των σχολών του Υπουργείου Υγείας, ενώ η σχολή ήταν και είναι εν λειτουργία και εν ισχύ του Νόμου 4316 Άρθρου 58.

Ε. Γιατί δεν θέλει το Νοσοκομείο τη συνέχιση της Σχολής που στεγάζεται σε κτήριο του Νοσοκομείου και τη λειτουργία του με ελάχιστα έξοδα λειτουργίας με την εθελοντική προσφορά της εκπαιδευσης που γίνεται από το προσωπικό του Νοσοκομείου.

ΣΤ. Γιατί το Διοικητικό Συμβούλιο συμφώνησε στις αποφάσεις του Διοικητή και μάλιστα ενώπιόν μου ενώ άλλα νοσοκομεία στήριξαν τις δομές τους και μάλιστα με λιγότερο πληθυσμό από της Σύρου, ενώ το Νοσοκομείο Σύρου έπραξε εσφαλμένως το αντίθετο.

  1. Ενώ είμαι μετακινούμενη από το έτος 2011 με σημαντική μείωση των αποδοχών μου (επιδόματος προϊσταμένης και ανθυγιεινό επίδομα) παρά τις αλλεπάλληλες αιτήσεις της μετάταξής μου ήταν αρνητική η διοίκηση προφορικώς διότι γραπτώς ουδέποτε έλαβα απάντηση) ενώ έγιναν μετατάξεις άλλων υπαλλήλων νοσηλευτικού προσωπικού προς διοικητικές υπηρεσίες και σε άλλα νοσοκομεία.

  2. Έχω οριστεί Προϊσταμένη Νοσηλείας μη ενεργούς λειτουργίας και κατάργησης του χώρου όπου μεταφέρθηκε το Φαρμακείο του Νοσοκομείου, ενώ θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος των ασθενών και του Νοσοκομείου.

  3. Ενώ κατέχω όλα τα νόμιμα προσόντα με α) μεταπτυχιακό β) Διοικητική, Νοσηλευτική και Εκπαιδευτική Εμπειρία γ) Πιστοποίηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π και από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλες πιστοποιήσεις δ) Εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό στο ΚΑΠΗ του Δήμου Ερμούπολης στο Νοσοκομείο και σε άλλους φορείς, δεν έχει εγκριθεί η μετάταξή μου.

  4. Ενώ υπηρετώ στη Σχολή, καλύπτω ανάγκες του Νοσοκομείου τις περιόδους που η Σχολή είναι κλειστή (Πάσχα – Χριστούγεννα και καλοκαίρι) ως νοσηλεύτρια, καλύπτοντας τις ανάγκες της υπηρεσίας σε νοσηλευτικό προσωπικό που έχει μεταταχθεί ή μετακινηθεί ή λείπει σε άδεια ή έχει αναρρωτική άδεια, ενώ συνάδελφοί μου ιεραρχικά κατώτεροι σε βαθμό, κλιμάκιο και έτη υπηρεσίας εκτελούν τα καθήκοντά τους ως ενεργοί προϊστάμενοι.

  5. Γιατί στην προηγούμενη διεύθυνση όταν ήταν μετακινούμενη επί σειρά ετών, δεν της ζήτησαν να καλύψει ανάγκες του νοσοκομείου.

  6. Ενώ οι μαθητές της Σχολής του Νοσοκομείου με την αποφοίτησή τους και την πρακτικής άσκηση συμβάλλουν σημαντικά στο νοσηλευτικό έργο του Νοσοκομείου 10 και 12 στον Αριθμό ανά έτος (που ουδέποτε υπήρχαν μαθητές από άλλες σχολές, παρά ελάχιστοι και οι περισσότεροι εξ' αυτών διέκοπταν την πρακτική τους άσκηση λόγω εισαγωγής του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακόμα και κατά τη διάρκεια αναστολής της Σχολής του Νοσοκομείου από το έτος 2002 έως και το 2009 με τεράστια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού).

  7. Άλλοι νόμοι και νησιά με λιγότερο πληθυσμό και μικρότερα νοσοκομεία στηρίζουν τις σχολές τους και όχι το Νοσοκομείο Σύρου.

  8. Γιατί δημιουργείται και εφαρμόζεται κλίμα εκβιασμού και τιμωρίας σε εργαζόμενους που στηρίζουν τις υπηρεσίες που υπηρετούν και καταγγέλλουν τις σκόπιμες ενέργειες ως παράδειγμα προς αποφυγή για τους άλλους.

Λαμβάνοντας υπόψη:

Ελευθερία της έκφρασης

Η ελευθερία της έκφρασης κατοχυρώνεται στο άρθρο 14, παρ. 1 του Συντάγματος που ορίζει : «Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και διά του Τύπου, τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του κράτους». Επίσης κατοχυρώνεται με άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

  1. ΤΟ ΝΟΜΟ 4057

Άρθρο 108
Εφαρμογή αρχών και κανόνων του ποινικού δικαίου

1. Αρχές και κανόνες του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας εφαρμόζονται αναλόγως και στο πειθαρχικό δίκαιο, εφόσον δεν αντίκεινται στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου και συνάδουν με τη φύση και το σκοπό της πειθαρχικής διαδικασίας.

2. Εφαρμόζονται ιδίως οι αρχές και οι κανόνες που αφορούν:

α) τους λόγους αποκλεισμού της υπαιτιότητας και της ικανότητας προς καταλογισμό,

β) τις ελαφρυντικές ή επιβαρυντικές περιστάσεις για την επιμέτρηση της πειθαρχικής ποινής,

γ) την έμπρακτη μετάνοια,

δ) το δικαίωμα σιγής του πειθαρχικώς διωκομένου,

ε) την πραγματική και νομική πλάνη,

στ) το τεκμήριο της αθωότητας του πειθαρχικώς διωκομένου,

ζ) την προστασία των δικαιολογημένων συμφερόντων του πειθαρχικώς διωκομένου ή της υπηρεσίας για τη διατύπωση δυσμενών κρίσεων και εκφράσεων ή τη διενέργεια εκδηλώσεων εκ μέρους του εν λόγω υπαλλήλου εφόσον δεν στοιχειοθετείται το πειθαρχικό παράπτωμα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς.

 

Το Νοσοκομείο και οι Δομές του πρέπει να στηρίζονται. Κάθε κομμάτι του που καταργείται υποβαθμίζεται και στο τέλος θα αναρωτιόμαστε όλοι ποιος φταίει για το μέλλον των παιδιών μας που δεν θα έχουν τίποτα.

Αναμένω τη στήριξη του Νοσοκομείου και των Δομών του έμπρακτα και με αποτελέσματα, όχι μόνο λόγια.

Ευχαριστώ όλους όσοι στήριξαν τη Σχολή και αναμένω να το κάνουν και αυτοί που δεν το έπραξαν ως τώρα.

Η Διευθύντρια της Σχολής ΕΠΑΣ Του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

Ευγενία Νίκου