Δημήτριος Π. Θεοδωράκης
- Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου, 2018 - 06:22
Ο Στρατηγός και Α' Φρούραρχος της Κορυτσάς Δημ. Θεοδωράκης (1889-1988) ήταν στην πρώτη γραμμή όλων των απελευθερωτικών αγώνων της πατρίδας μας κατά τον 20ο αιώνα.
Η Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων, πριν ένα χρόνο, στις 22 Νοεμβρίου 2017, τίμησε τον Στρατηγό Δημήτριο Θεοδωράκη σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα για την 77η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Η εκδήλωση είχε αρχίσει με χαιρετισμό του Προέδρου της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων κ. Φ. Κουλαρμάρη, ο οποίος προσφώνησε τους επισήμους προσκεκλημένους. Παρέστησαν εκπρόσωποι του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου...κ. Δωροθέου Β', του εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα κ. Δ. Πάνου. Παρέστησαν πολλοί αξιόλογοι και σημαντικοί Έλληνες, τιμώντας τη μνήμη του πρώτου Φρούραρχου της Κορυτσάς (22-11-1940). Ο ταξίαρχος Γαλανός Μιχαήλ, εκπρόσωπος του Αρχηγού Γ.Ε.Θ.Α και Γ.Ε.Σ, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας, ο π. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, το μέλος του Δ.Σ της ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής, Διευθυντής Υπηρεσιών, Οργανισμών κ.α
Μηνύματα, γι'΄αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα, έστειλαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, οι Πρόεδροι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Δικηγορικού Συλλόγου Καρπενησίου κ.α
Ομιλητής από τον ιστορικό βήμα της Παλαιάς Βουλής ήταν ο γνωστός σ' εμάς τους Συριανούς Κωνσταντίνος Θεοδωράκης, ανιψιός του Στρατηγού Δημητρίου Θεοδωράκη, ο οποίος με συνοπτικό, ακριβή και γλαφυρό λόγο, παρουσίασε τα γεγονότα της εποχής εκείνης και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των πολλών παρευρισκομένων. Μεταξύ άλλων τόνισε: “Τα τελευταία χρόνια ανέλαβα πρωτοβουλία για να αναδείξω τα γεγονότα του Έπους 1940 – 1941 και ιδιαίτερα τη συμμετοχή και τη δράση του αείμνηστου θείου μου Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Δημητρίου Θεοδωράκη. Έφεδρος τότε, βρέθηκε πάλι στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Είχε ήδη λάβει μέρος σε όλους τους Απελευθερωτικούς Αγώνες του Έθνους κατά τον 20ο αιώνα. Κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41, πρωταγωνίστησε στο μέτωπο της Κορυτσάς και στη Βόρειο Ήπειρο. Κατά την ελληνική αντεπίθεση, τον Νοέμβριο του 1940, ως Διοικητής του 53ου Συντάγματος της ΙΧ Μεραρχίας του Β' Σώματος Στρατού, πήρε την τολμηρή και γενναία απόφαση της Απελευθέρωσης της Κορυτσάς στις 22 Νοεμβρίου 1940...”. Με συγκίνηση ο ομιλητής διάβασε την ιστορική προκήρυξη απελευθέρωσης της πόλης, ενθουσιάζοντας το ακροατήριο που ξέσπασε σε χειροκροτήματα! Αίσθηση προκάλεσε επίσης και η παρουσίαση του χειρόγραφου πρωτοκόλλου παράδοσης της πόλης από επιφανείς εκπροσώπους στον Αντισυνταγματάρχη Δημήτριο Θεοδωράκη ως εκπρόσωπο του Ελληνικού Στρατού.
Η επιτυχία αυτή ήταν η πρώτη σημαντική νίκη του Ελληνικού Στρατού αλλά και των Συμμάχων κατά του Άξονα. Συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη και έδωσε θάρρος και ελπίδα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, να αντισταθούν στον φασισμό του Μουσολίνι και τον ναζισμό του Χίτλερ.
Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία, καθώς έζησε μαζί του αρκετά χρόνια στο πατρικό σπίτι στην Άμπλιανη Ευρυτανίας. Ο θείος του διετέλεσε Πρόεδρος του χωριού και απαιτούσε πειθαρχία, τάξη και εργατικότητα. Και μεταξύ άλλων είπε: “Θυμάμαι το λεβέντικο παράστημα και το σταθερό βήμα του, το σπινθηροβόλο βλέμμα και το επιβλητικό ύφος του. Κάποτε τον άκουσα να σιγοτραγουδά σε ρυθμό εμβατηρίου: “Έχω μια αδελφή κουκλίτσα αληθινή, τη λένε βόρειο Ήπειρο την αγαπώ πολύ”. Συγκίνηση και ενθουσιασμός πλημμύρισε την αίθουσα και το ακροατήριο διέκοψε τον ομιλητή με χειροκροτήματα.
Καταλήγοντας την ομιλία του ο κ. Κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι με τον ηρωισμό και την ανδρεία του ο Δημ. Θεοδωράκης έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην νεότερη ελληνική ιστορία. Το μέγα και ανεπανάληπτο επίτευγμα του να αντιμετωπίσει τρεις αυτοκρατορίες, να πολεμήσει σε δύο ηπείρους και να υψώσει την ελληνική σημαία σε Ανατολή και Δύση από τον Σαγγάριο ποταμό μέχρι την Κορυτσά, ας είναι φωτεινό παράδειγμα απαράμιλλης φιλοπατρίας και ανδρείας. Στο εθνικό ομηρικό ρητό: “Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης”, ο Ευρυτάνας Στρατηγός έβαλε τη δική του υπογραφή και συμπλήρωσε: “και έτερος οιωνός άριστος, επιτίθεσθαι υπέρ πατρίδος”.
Μετά το τέλος της ομιλίας του Κωνσταντίνου Θεοδωράκη τιμώντας τον Στρατηγό θείο του, ήταν αρκετοί οι παριστάμενοι που απηύθυναν χαιρετισμούς στη μνήμη του Στρατηγού του Αμπλιανίτη.
Βιογραφικό σημείωμα
Ο απελευθερωτής της Κορυτσάς γεννήθηκε το 1889 στην Άμπλιανη Ευρυτανίας και παραχείμαζε με την οικογένειά του στο Μετόχι Μεσολογγίου. Κατετάγη ως εθελοντής στον Ελληνικό στρατό την 1-10-1910. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 – 1913) και στον ελληνοβουλγαρικό πόλεμο 1913. Διακρίθηκε σε πολλές μάχες για τον ηρωισμό και τη μαχητικότητα του. Προήχθη σε Ανθυπολοχαγό το 1914. Έλαβε μέρος στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο 1917-1918.
Συμμετείχε ως Λοχαγός στη Μικρασιατική Εκστρατεία (1920 – 1922) και έφθασε νικηφόρα μέχρι τις εκβολές του Σαγγάριου ποταμού Νικαίας. Μετά τη συνθηκολόγηση έμεινε αιχμάλωτος για 9 μήνες σε τουρκικά στρατόπεδα.
Επέστρεψε στην πατρίδα το 1923.
Τιμήθηκε και προήχθη σε Ταγματάρχη το 1925. Υπηρέτησε ως Διοικητής σε μονάδες της Μακεδονίας και του Β' Αιγαίου. Αποστρατεύθη το 1934 με το βαθμό του Αντισυνταγματάρχου. Έλαβε μέρος στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, ως έφεδρος Υποδιοικητής του 53ου Συντάγματος Πεζικού...στα Ελληνοαλβανικά σύνορα της περιοχής Καστοριάς. Στις 22 Νοεμβρίου 1940...ανέλαβε επιθετική πρωτοβουλία, ηγήθηκε αποσπάσματος καταδιώξεως εναντίον Ιταλών και κατέλαβε την Κορυτσά. Ανακήρυξε την πόλη ελεύθερη και διορίστηκε Α' Φρούραρχος. Αυτή η μεγάλη επιτυχία συγκλόνισε την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη και επηρέασε τις εξελίξεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Διετέλεσε Υποδιευθυντής Στρατιωτικής Λέσχης Αξιωματικών, Φρουράς Αθηνών και Διευθυντής το 1946. Το 1950 επέστρεψε στην γενέτειρά του, την Άμπλιανή Ευρυτανίας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινότητας και εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Ευρυτανίας.
Απεβίωσε το 1988. Ο Δήμος Αθηναίων παραχώρησε “τιμής ένεκεν” τον τάφο στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Ο Δήμος Μεσολογγίου έδωσε τιμητικά το όνομά του σε κεντρική πλατεία της πόλης. Είναι πολλές οι τιμητικές διακρίσεις και τα Μετάλλια που έλαβε.
Υ.Γ. Ο κ. Κωνσταντίνος Θεοδωράκης, ανιψιός του, ήλθε στη Σύρο και εργάσθηκε στην Εφορία. Αγάπησε το νησί μας και παραμένει κοντά μας με την οικογένειά του.
Μαρία Ρώτα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΑΙΓΑΙΟ: Το Ελληνικό Αρχιπέλαγος
27 Ιουν. 2019 - 6:22 - Τα χελιδόνια που έρχονται τον Σεπτέμβρη
13 Σεπ. 2018 - 6:09 - Νικόλαος Λεμονάκης
31 Μαΐου. 2018 - 6:22 - Σύρος – Οι ναοί της!
14 Νοε. 2024 - 6:30 - Άρθρο του Γιάννη Σπιλάνη για τον υπερτουρισμό, τη φέρουσα ικανότητα προορισμών και το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό
30 Οκτ. 2024 - 13:04