Για τη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου

Μία πρότυπη μονάδα πρόληψης παραβατικότητας και προαγωγής θεραπευτικών πράξεων

  • Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2020 - 16:04

Η Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου, λειτουργεί εδώ και 23 χρόνια κάτω από την επίβλεψη και τον συντονισμό της κοινωνικής λειτουργού Μαρίας Φωστέρη. Η Μαρία Φωστέρη, έχοντας πολύχρονη εργασιακή εμπειρία με νεαρούς παραβάτες του νόμου, έχοντας δουλέψει σε υπηρεσίες της Πρόνοιας και της Εισαγγελίας, αποφάσισε να εμπλουτίσει τις επιστημονικές τις γνώσεις με μεταπτυχιακές σπουδές στον χώρο της κοινωνικής ψυχιατρικής. Εμπνευσμένη από θεωρητικά διαβάσματα σε συνδυασμό με την κλινική της εμπειρία, βίωσε την συνειδητοποίηση της σημασίας του περιβάλλοντος πλαισίου για την φυσιολογική ανάπτυξη και την υγεία του ατόμου. Όπως και επίσης το ότι τα ψυχικά τραύματα που συμβαίνουν κατά την παιδική ηλικία, καθορίζουν την πορεία της ζωής. Επίσης, το γεγονός πως η έλλειψη φροντίδας και η απουσία της σταθερότητας κατά την ανάπτυξη, τραυματίζουν το παιδί και τον ενήλικα που αυτό κάποτε θα γίνει. 
Βάσει των παραπάνω, η Μαρία Φωστέρη, αποφάσισε πριν 23 χρόνια να ιδρύσει την Στέγη. Ένα κέντρο ημέρας, που λειτουργεί ως πλαίσιο σταθερότητας, θεραπείας και εξέλιξης για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι στερούνται την βασική αυτή για την ανάπτυξη και την υγεία προϋπόθεση. 
Το όραμα της Στέγης, βασίζεται στην προσφορά του σταθερού πλαισίου φροντίδας ως παράγοντας πρόληψης και αποφυγής παραβατικών πράξεων, αφού έχει αποδειχτεί πως μεγάλο μέρος των νεαρών παραβατών του νόμου, έχουν υποστεί αποστέρηση σταθερής φροντίδας των βασικών αναγκών τους. Μέσα στην Στέγη, οι συνεργάτες της, προσφέρουν καθημερινή, σταθερή φροντίδα σε παιδιά, εφήβους και νεαρά άτομα, των οποίων τα οικογενειακά πλαίσια δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν επαρκώς τις ανάγκες τους. 
Μέσα από την θεραπευτική πράξη της παροχής σταθερότητας πλαισίου, οι επιστημονικοί και διοικητικοί συνεργάτες της Στέγης, προσφέρουν το έργο τους ανιδιοτελώς, με σοβαρότητα και ευθύνη, βάσει των οποίων έχουν καταφέρει να βοηθήσουν εκατοντάδες νεαρά άτομα στο ξεκίνημα της ενήλικης ζωής τους, δίνοντάς τους δυνατότητες, τις οποίες η «πρώτη τους μοίρα» τους στέρησε. 
Η Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου, προσφέρει σε καθημερινή βάση σίτιση, φροντίδα υγιεινής και μαθησιακή υποστήριξη, μέσα σε ένα πλαίσιο ηρεμίας και πολιτισμένης ατμόσφαιρας, όπου παρέχεται εκπαίδευση προς την  κοινωνική ένταξη, μέσω παραδείγματος και άλλων εκπαιδευτικών μεθόδων.   Επίσης προσφέρει αξιολόγηση και αντιμετώπιση των βασικών αναγκών του παιδιού και της οικογένειας και δυνατότητα για ψυχολογική αξιολόγηση και θεραπεία. 
Μαριλού Φωκά
Ψυχολόγος
Συνεργάτης της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου

Ετικέτες: