Η επισιτιστική ασφάλεια μετατρέπεται σε νούμερο 1 παγκόσμιο πρόβλημα!

  • Παρασκευή, 11 Αυγούστου, 2023 - 10:26

 

Του Γιώργου Μαρκατάτου

Υποβόσκουσα χείριστη εξέλιξη που κατευθύνει προς την παγκόσμια  πείνα του ανθρώπινου γένους. Αυτό καταδεικνύει απλή  παρατήρηση με το μάτι του αναλυτή σειράς δειγμάτων που αντλούνται από την παγκόσμια σκακιέρα.  Στο σημερινό μας σημείωμα θα επιχειρήσουμε μια γενική αναφορά καλύπτοντας όσο γίνεται περισσότερες πτυχές που φαίνονται στον ανωτέρω τίτλο.

Στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τα συστήματα τροφίμων, η Ιταλίδα πρωθυπουργός  Μελόνι επιβεβαίωσε την κατηγορία της Δύσης κατά της Ρωσίας: «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια πολλών αφρικανικών εθνών, είχε ισχυρό αντίκτυπο στη διανομή σιτηρών σε όλο τον κόσμο και επιδείνωσε την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας»[1].

Αυτή θα ήταν η αιτία του γεγονότος ότι το 30% της ανθρωπότητας, 2, 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή, ότι πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι (σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις εξ ορισμού) υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό, δηλαδή καταδικάζονται σε πρόωρο θάνατο από πείνα.

Ενώ οι τιμές χονδρικής των γεωργικών προϊόντων και των σιτηρών μειώθηκαν κατά 4% και 12% αντίστοιχα σε ένα έτος, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως, συχνά κατά 10% ή περισσότερο, πλήττοντας περισσότερο τις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας οι τιμές των τροφίμων έχουν ξεπεράσει τα ανθρωπίνως αποδεκτά όρια! Οι πραγματικές αιτίες της πείνας καταδεικνύονται από το αυξανόμενο φαινόμενο της «αρπαγής γης»: η αρπαγή καλλιεργήσιμης γης στην Αφρική και σε άλλες περιοχές από μεγάλες κερδοσκοπικές ομάδες. Οι ίδιοι που κερδοσκοπούν σε όλες τις πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών: στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο περισσότερα από 6 εκατομμύρια συμβόλαια υπογράφονται καθημερινά για την αγορά και πώληση πρώτων υλών για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

 Η κατηγορία ότι η Ρωσία λιμοκτονεί την Αφρική επειδή εμπόδισε την αποστολή ουκρανικών σιτηρών έρχεται αντιμέτωπη με το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα σιτηρά που στάλθηκαν από την Ουκρανία πήγαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι σε φτωχότερα έθνη, στα οποία στάλθηκαν μόνο δύο από τα 87 πλοία[2].

Μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων μας  ενημερώνουν στις 28 Ιουλίου 2023 ότι το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων βρίσκεται στα πρόθυρα της αποτυχίας, αφού αποτυγχάνει στον κύριο στόχο του, να εγγυηθεί το δικαίωμα στην τροφή για ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα στο οποίο συμφώνησαν οι 180 χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα συστήματα τροφίμων, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στην έδρα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) από τις 24 έως τις 26 Ιουλίου[3].

Πολλά δυτικά πρακτορεία και εφημερίδες ενημερώνουν ότι η ακύρωση της συμφωνίας είναι πλήγμα στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Η Μόσχα αντέτεινε ότι η συμφωνία για την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας έγινε τον Ιούλιο του 2022. Στη συμφωνία  συμπεριλαμβανόταν και η  άρση της απαγόρευσης SWIFT για τη μεγάλη ρωσική κρατική τράπεζα εξαγωγής σιτηρών.

Η Ρωσία, κατηγορεί τη Δύση ότι αρνήθηκε να τιμήσει το ρωσικό μέρος της συμφωνίας, ως αναπόσπαστο μέρος μιας συμφωνίας-πακέτου. Φαίνεται επίσης, ότι η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση ότι χρησιμοποιούσε επίσης τα προστατευμένα πλοία για να παραδώσει το ΝΑΤΟ και άλλα όπλα στην Ουκρανία για να τροφοδοτήσει τον πόλεμο, κάτι που δεν αποτελεί ανθρωπιστική πράξη.

Τέλος, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το σιτάρι, καθώς και το καλαμπόκι και το ηλιέλαιο της Ουκρανίας, δεν κατέληγαν στις χώρες του φτωχότερου Νότου. Μάλιστα, υπενθυμίζουμε τη μεγάλη εξέγερση των αγροτών στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες της ΕΕ που ανάγκασε τις Βρυξέλλες να απαγορεύσουν προσωρινά την εισαγωγή των πολύ φθηνών ουκρανικών σιτηρών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ΕΕ ήταν ο κύριος δικαιούχος της συμφωνίας για τα σιτηρά του Ευξείνου Πόντου: το 38% όλων των ουκρανικών σιτηρών στάλθηκε στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ είναι καθαρός εξαγωγέας σιταριού. Ένα άλλο 30% πήγε στην Τουρκία και το 24% στην Κίνα. Μόλις το 2% πήγε σε έθνη του Παγκόσμιου Νότου.

Οι Ευρωπαίοι ακολουθώντας πιστά τους αμερικάνους επιβάλουν περικοπές στα εφόδια και κυρίως στα λιπάσματα και σύντομα θα δούμε τους καρπούς της άσκεφτης αυτής πολιτικής.

Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται από την μόλις στις 3 Αυγούστου ανακοίνωση του γραφείου τύπου του αμερικάνου ΥΠΕΞ Μπλίνκεν, ο οποίος κάλεσε όλα τα ιδιωτικά συμφέροντα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, σε ομιλία του,  στο Ίδρυμα Rockefeller, να συνεργαστούν. Ο τόνος αφορούσε κυρίως την εστίαση στα θεμελιώδη στοιχεία σε σχέση με το Vision for Adapted Crops and Soils (VACS), το οποίο αξιοποιεί τις επενδύσεις σε προσαρμοσμένες στο κλίμα καλλιέργειες και υγιή, γόνιμα εδάφη ως μακροπρόθεσμη λύση στην επισιτιστική ανασφάλεια. Υπογράμμισε τη μοναδική τεχνογνωσία και τις καινοτομίες που πηγάζουν από τον ιδιωτικό τομέα και κάλεσε τους ηγέτες του κλάδου να μοιραστούν τις προοπτικές τους για την αύξηση της αγροτικής παραγωγικότητας για την κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης τροφίμων[4].

Τα συμπεράσματα είναι απολύτως ορατά αφού παραπέμπουν στη χρήση των ΓΤΟ για τους οποίους δε γνωρίζουμε ακόμη τις θλιβερές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Οι καιροί δεν περιμένουν και οι αντιδράσεις υγιών στρωμάτων των πληθυσμών πρέπει να βρεθούν σε εγρήγορση Αυτό δεν κατονομάζεται, για την ώρα, αφού στον ορισμό της νέας αυτής πολιτικής διαβάζουμε ότι « το VACS, που ξεκίνησε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και τον FAO τον Φεβρουάριο του 2023, επιδιώκει να προσαρμόσει τα γεωργικά μας συστήματα – ξεκινώντας από την Αφρική – στις αναμενόμενες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής .»

 

[1] https://www.byoblu.com/2023/07/29/la-russia-affama-il-mondo-lo-conferma-la-meloni-grandangolo-pangea/

[2] https://www.mondialisation.ca/la-russie-affame-le-monde-nous-confirme-meloni/5679966?doing_wp_cron=1690731931.6158070564270019531250

[3] https://euobserver.com/africa/157312?utm_source=euobs&utm_medium=email

[4] https://www.state.gov/secretary-blinkens-roundtable-discussion-on-food-security/