Γυναικεία Μυκονιάτικη Ενδυμασία
- Τετάρτη, 29 Ιουλίου, 2015 - 06:20
ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΟΛΟΥ ΑΔΙΑΦΟΡΑ
Ενδελεχής έρευνα, μελέτη, κοπιαστική εργασία, αλλά προπάντων πάθος και αγάπη για τον πολιτισμό του Αιγαίου πελάγους, οδήγησαν στο «ζωντανό αριστούργημα» της Μυκονιάτικης ενδυμασίας των αρχών του 18ου αιώνα. Και η οποία ενδυμασία παρουσιάστηκε τελετουργικά στο εξαιρετικό αρχοντικό σπίτι της Λητώς και του Άγγελου Κατακουζηνού, στο Σύνταγμα της Αθήνας, στις 26 Απριλίου 2015.
Ας ζήσουμε όμως απ’ την αρχή, αυτό το ταξίδι στο χρόνο:
Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου (που ιδρύθηκε το 1979) στα πλαίσια της μακροχρόνιας έρευνας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας ταυτότητας, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μια σημαντική πτυχή της ιστορίας του. Τη δυνατότητα αποτύπωσης σε αληθινή μυκονιάτικη φορεσιά, της σχετικής εικόνας που διασώθηκε, χάρη στις γκραβούρες του Γάλλου βοτανολόγου και περιηγητή JOSEPH PITTON de TOURNEFORT, από τα ταξίδια του στο Αιγαίο εκείνου του καιρού.
Ξεκίνησε λοιπόν ο Σύλλογος μια αξιοζήλευτη προσπάθεια, με πρώτο και σημαντικότερο βήμα, την πρόταση στον καταξιωμένο ενδυματολόγο ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΤΖΙΚΩΦ να αγκαλιάσει αυτήν την ιδέα. Ενθουσιασμένος ο σπουδαίος σκηνογράφος μας και λάτρης της Μυκόνου, αρχίζει έναν αγώνα αναζήτησης για παλιά και νέα υφάσματα, τρέσες χρυσοποίκιλτες, κεντίδια, πολύτιμα υλικά κλπ, προκειμένου να πλησιάσει ενδυματολογικά την καλαισθησία της εποχής. Πάντα σε συνεργασία με το Σύλλογο και το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου και μετά από μήνες έρευνας, ακούραστης διάθεσης και αφοσίωσης, μετουσίωσε την εικόνα και το λόγο του Tournefort, σε υψηλή τέχνη, ακριβή ιστορία και απέριττη ομορφιά.
Στη συνέχεια, εμπνευσμένες από την εν λόγω φορεσιά, 18 γυναίκες εικαστικοί καλλιτέχνες του καιρού μας, πλαισίωσαν με έργα τους αυτό το εγχείρημα, με την βοήθεια και την επιμέλεια της Μουσειολόγου κυρίας Μίνας Καραγιάννη, αφήνοντας ωραίες εντυπώσεις.
Στα εγκαίνια της Αθήνας, όσοι είχαν την τύχη να παρευρεθούν, έζησαν ζωντανά τη διαδικασία παρουσίασης της σπουδαίας Μυκονιάτικης φορεσιάς του 18ου αιώνα, καθώς ο ίδιος ο δημιουργός της Γιάννης Μετζικώφ έντυσε βήμα – βήμα ένα πανέμορφο κορίτσι – μοντέλο, με ό,τι πιο περίτεχνο «ακριβό» και χειροποίητο έχει να επιδείξει ο νησιωτικός πολιτισμός του Αιγαίου.
Ακολούθησε ομιλία της κυρίας ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ – ΚΑΜΗΛΑΚΗ, πρ. Δ/ντριας του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, όπου με θέμα: «Όταν η παράδοση γίνεται έμπνευση», αναφέρθηκε στην πολυτιμότητα της Μυκονιάτικης φορεσιάς και τον πλούτο της νησιωτικής παράδοσης, τονίζοντας «πόσο αυτή είναι σύμβολο ταυτότητας και κώδικας αναγνώρισης μιας εποχής και μιας κατάστασης». Δεν παρέλειψε δε να διανθίσει το λόγο της με ποίηση, απαγγέλλοντας:
«Φουστάνι μου χρυσόραφτο και χρυσοκεντημένο,
Πως σ’ έχω εγώ στα γόνατα, νάχα και την κυρά σου»!
Κλείνοντας τόνισε ότι «τα νησιά του Αιγαίου είναι ταγμένα να είναι προορισμοί πολλαπλών κατευθύνσεων για την αξιοποίηση αυτού του πολιτιστικού αποθέματος».
Ακολούθως η όλη διοργάνωση – φορεσιά και έκθεση – μεταφέρθηκε στη Μύκονο, όπου έγινε η παρουσίαση στον τόπο που τη γέννησε, από τον ίδιο τον Γιάννη Μετζικώφ στο κτίριο της ΚΔΕΠΑΜ και παρέμεινε για μία εβδομάδα μαζί με όλα τα εκθέματα στη σημαντική νεοκλασική οικία ΔΕΔΕ.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ειλικρινείς ευχαριστίες στον ακούραστο δημιουργό ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΤΖΙΚΩΦ, που χωρίς χρηματική αμοιβή, έδωσε την ψυχή, τις γνώσεις και το χρόνο του γι’ αυτό τον ωραίο σκοπό και κέντησε κυριολεκτικά πάνω στην ιστορία και την παράδοση του Αιγαιακού Πολιτισμού, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις.
Επίσης συγχαρητήρια και στον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου, καθώς και στην κυρία ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΑΖΟΥ, πρ. επιμελήτρια του Λαογραφικού Μουσείου, πρ. πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών και άοκνη Μυκονιάτισα, για την έρευνα πεδίου, την επιμονή και την προσήλωσή της καθ’ όλη τη διαδικασία πραγμάτωσης αυτού του «ονείρου».
Κι εδώ ας κάνω μια παραλλαγή στο στίχο του ποιητή Λάμπρου Σπυριούνη «…εδάκρυσεν η όμορφη, σαρκώθηκε το θαύμα»,
κι ας κλείσω λέγοντας: «…Εντύθηκεν η όμορφη,
σαρκώθηκε το θαύμα».
Απ’ όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνεται πόσο αληθινή είναι η φράση του Γάλλου ποιητή Μπωντλαίρ:
«Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ, ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ» !
Δέσποινα Παρασκευαίδου
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Η έκθεση της Μυκονιάτικης φορεσιάς
συνεχίζεται για όλο το καλοκαίρι στο
Μουσείο «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ»
(6.00 – 9.30 καθημερινά) και περιμένει
τα νέα ταξίδια της!
Πληροφ. Κα Δήμητρα Νάζου
Τηλ. 2289022841
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Άρθρο για τα 53 χρόνια από το θάνατο του Πατριάρχη του ρεμπέτικου, Απανωσυριανού, Μάρκου Βαμβακάρη,
13 Φεβ. 2025 - 10:10 - Ηφαίστειο και μύθος
12 Φεβ. 2025 - 6:12 - Ευγονία
5 Φεβ. 2025 - 6:22 - Ο πιο δυνατός
28 Ιαν. 2025 - 6:12 - Στόχοι
21 Ιαν. 2025 - 6:22