ΕΚΛΟΓΕΣ
- Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, 2020 - 06:22
2 Νοεμβρίου 2020, μια μέρα πριν από τις Αμερικανικές εκλογές. Τι με νοιάζουν, αφού δεν ψηφίζω; Οι εκλογές σε σημαντικές χώρες είναι και για μας σημαντικές. Πρέπει να προσαρμόσουμε τη δική μας πολιτική στις εκεί συνθήκες, έτσι που όχι να συμβιβασθούμε, αλλά να προβάλουμε στους ισχυρούς τα συμφέροντά μας με τον καταλληλότερο τρόπο. Στις Γαλλικές εκλογές ήμουν αντίθετος στην M.A.P.Le Pen και επιφυλακτικός για τον E.J-M.F.Macron. Αποδείχθηκε ως τώρα ότι, για τα δικά μας συμφέροντα, είχα λάθος. Ο Μακρόν που εκλέχθηκε φαίνεται για εμάς καλύτερος από όσο θα ανέμενα. Είχα εκφράσει επίσης τις επιφυλάξεις μου στις προηγούμενες Αμερικανικές εκλογές. Επιφυλακτικός. Ο τότε υπουργός εξωτερικών αποδείχθηκε σοφότερος από εμένα. Επισκέφθηκε προεκλογικά, όχι μόνο την υποψήφια που φερόταν δημοσκοπικά πιθανότερο να εκλεγεί, αλλά και τον υποψήφιο που τελικά αναδείχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. Τώρα; Ώσπου να δημοσιευθεί το άρθρο μου, οι εκλογές θα έχουν τελειώσει και οι σκέψεις μου θα είναι ίσως έωλες. Παρ΄ όλα αυτά, θα τις διατυπώσω. Το ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται ο Biden δεν προδικάζει το αποτέλεσμα, και μάλιστα όταν είναι δυνατό, ο πρόεδρος να εκλέγεται από μια μειοψηφία που το σύστημα την καθιστά πλειοψηφία.
Ακούω από γνωστούς μου Ελληνοαμερικανούς ότι ο νυν πρόεδρος έχει διχάσει τους Αμερικανούς. Μάλλον έχουν δίκιο, ενώ το γεγονός ότι οι Αμερικανοί πολίτες είναι οπλισμένοι, ότι υπάρχουν επίσημες δηλώσεις πως οι εκλογές μπορεί είναι νόθες, το ενδεχόμενο μιας γιγαντιαίας εμφύλιας σύγκρουσης δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Όμως, αν είναι να γίνει κάποια βίαιη εξέγερση, αυτή θα γίνει ως αύριο. Μετά τις εκλογές είναι απίθανη. Η πολιτική περιοδικότητα ακολουθεί τους νόμους των ταλαντωτών χάλασης. Μετά την ελεγχόμενη εκλογική κρίση το σύστημα γίνεται ανερέθιστο, έτσι η νέα κατάσταση που προκύπτει είναι σχετικά άτρωτη, διαθέτοντας μάλιστα μια περίοδο χάριτος. Δεν το ήξερε ο Ν.Πλαστήρας που δεν ανέχθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών όταν έχασε ο Βενιζέλος, ενώ το γνώριζε ο Γ.Κονδύλης, που παρατήρησε ειρωνικά: "Μα γίνονται επαναστάσεις την επομένη των εκλογών;" Το ήξεραν και οι χουντικοί που έκαναν το κίνημά τους πριν από τις εξαγγελμένες εκλογές το 1967. Έτσι, σε 2 μέρες απομακρύνεται η πιθανότητα βίαιης άρνησης του αποτελέσματος των εκλογών στην υπερδύναμη, άρνηση που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για όλο τον κόσμο.
Ως Έλληνες, τι προσδοκούμε από την έκβαση των εκλογών; Η ευχή μας θα ήταν η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στον νεο-οθωμανικό Ερντογάν να μετατραπεί από τις ίσες αποστάσεις που είναι σήμερα (επομένως υπέρ του ισχυροτέρου), σε πιο μονομερή πίεση εναντίον της παράνομης και παράφρονος πολιτικής του σύγχρονου σουλτάνου. Δεν ξέρω. Η Αμερική, όποιος και αν είναι ο πρόεδρός της, έχει ισχυρά συμφέροντα να μη χάσει την όποια επιρροή έχει πάνω στη γείτονα χώρα.
Από την άλλη, ο D.Trump εκλέχθηκε με το λαϊκίστικο σύνθημα: "Η Αμερική πρώτα!". Θυμίζει τον A.Hitler: "Deutschland über alles" (Η Γερμανία πάνω από όλους). Αποσύρθηκε από διάφορες διεθνείς υποχρεώσεις του, όπως τη στήριξη της συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τη μείωση του ενδιαφέροντός του για το NATO κλπ. Από την άλλη, δεν παραιτήθηκε από τα δικαιώματά του να διατηρεί και ενισχύει τις Αμερικανικές βάσεις σε όλο τον κόσμο, έξω από την επικράτεια της χώρας του, δηλαδή με επιθετικό, όχι αμυντικό χαρακτήρα. Έπειτα, αγνόησε τον κίνδυνο της πανδημίας. Όχι μόνο δεν περιόρισε τις οικονομικές δραστηριότητες, που είναι κατανοητό, αλλά και χλεύασε τα ατομικά μέτρα προφύλαξης. Αντί αυτών προτίμησε να αδιαφορεί συλλήβδην για τα επιστημονικά δεδομένα, προτιμώντας να κατηγορεί άλλους, π.χ. την Κίνα και τον ΠΟΥ, για απόκρυψη στοιχείων. Φυσικά, ο ίδιος δεν έλαβε κανένα μέτρο - και προπαγάνδισε εναντίον οποιουδήποτε μέτρου - όταν είχε στα χέρια του, έστω καθυστερημένα, όπως ισχυρίζεται, όλα τα δεδομένα. Τιμωρήθηκε, αφού νόσησε ο ίδιος, όχι όμως τόσο βαριά που να συνετισθεί.
Κατά τους δυο υποψηφίους, οι Αμερικανοί καλούνται να αποφασίσουν μεταξύ ενός ηλιθίου και ενός ψεύτη - ή κάπως έτσι. Ενδέχεται, με κάποια υπερβολή, και οι δύο να έχουν δίκιο. Υπάρχει διέξοδος άραγε; Στις ΗΠΑ ο ανώτατος άρχοντας, ο πρόεδρός, είναι εκείνος που χαράζει πολιτική, όπως είναι π.χ. στη Γαλλία, και αντίθετα από άλλες χώρες, όπως στο ΗΒ και σε μας, όπου ο ανώτατος άρχοντας απλώς συντονίζει τις εξουσίες, που μία από αυτές (εκτελεστική) χαράζει την πολιτική, ενώ άλλη (βουλή) αποφασίζει και η τρίτη (δικανική) ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων και της εκτέλεσής τους. Βέβαια, σ΄ εμάς ο Ανώτατος Άρχοντας ούτε είναι κληρονομικός (όπως στο ΗΒ) ούτε και εκλέγεται από το λαό (όπως σε Γαλλία και ΗΠΑ), αλλά από βουλευτές που, μετά την προεπιλογή τους από το κόμμα τους, έχουν ψηφισθεί από το λαό. Επιπλέον σε μας δεν υπάρχει ανεξαρτησία των τριών εξουσιών. Η κυβέρνηση αποτελεί τη βούληση της πλειοψηφίας της εκλεγμένης βουλής και οι επικεφαλής της δικανικής εξουσίας διορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο. Θέλω να πω πως οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις συνηθισμένες εκλογές σε άλλες χώρες. Ένας σοφός πήρε, λέει, μια κότα και, ζωντανή και ακινητοποιημένη, μάδησε φτερά και πούπουλά της. Ύστερα την άφησε ελεύθερη. Στη συνέχεια της έριξε καλαμπόκι. Εκείνη, αιμορραγώντας και υποφέροντας, το έφαγε και από κείνη την ώρα τον ακολουθούσε παντού όπου πήγαινε. Αν ισχύει αυτό, η πείνα είναι κίνητρο πιο ενεργητικό από όλα τα άλλα, ακόμη και τον πόνο, διότι τα άλλα σταματούν συνήθως σύντομα, ενώ η πείνα μεγεθύνεται διαρκώς για μακρό διάστημα, ώσπου να πεθάνει το ζώο. Όπως η πείνα στα άτομα, έτσι και η οικονομία είναι πιο σημαντική από άλλα θέματα, όπως είναι μια πανδημία. Περιμένω να δω αν ισχύει τέτοια πρόβλεψη.
7. Νοεμβρίου. Η πρόβλεψή μου ότι οι Αμερικανοί θα προτιμήσουν εκείνον που τους προσφέρει καλαμπόκι αντί εκείνου που τους μαδάει, δεν φαίνεται να επαληθεύεται. Όμως, τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Εύχομαι τουλάχιστον να επαληθευθεί η άλλη πρόβλεψή μου ότι την επομένη των εκλογών δεν γίνονται ανωμαλίες. Ωστόσο φοβάμαι, καθώς η "επομένη" των εκλογών αποδεικνύεται όχι μια μέρα, αλλά ένα σχετικά μακρό διάστημα. Οπωσδήποτε η διαμάχη ενός "ηλιθίου" (ή οδεύοντος προς την άνοια) εναντίον ενός "ψεύτη" δεν προοιωνίζεται καλό μέλλον για την ανθρωπότητα, αν και ο Μπάιντεν διακήρυξε ήδη την επιστροφή στη συμφωνία για το κλίμα. Για τα Ελληνοτουρκικά, με τόσα κοινά Αμερικανοτουρκικά συμφέροντα, δεν βλέπω σημαντική αλλαγή πολιτικής.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Επιστολή παραίτησης Δ. Κρητικού από την εκλογή του στο περιφερειακό συμβούλιο
22 Αυγ. 2014 - 11:15 - Απογραφή
24 Δεκ. 2024 - 6:22 - Ο ουρανός συννεφιάζει
17 Δεκ. 2024 - 6:12 - Αλλάζει ο άνθρωπος;
11 Δεκ. 2024 - 6:22 - Απαγορεύεται, επιβάλλεται, επιτρέπεται
3 Δεκ. 2024 - 6:22