Αμπέλα: Ανάγκη προάσπισης του φυσικού τοπίου

Διατήρηση αυθεντικού χαρακτήρα

Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με έντονο το βραχώδες στοιχείο που μοιάζει να έχει αφεθεί στο κύμα και την αρμύρα της θάλασσας είναι η Αμπέλα στη Σύρο, γεγονός που καλεί όσους την επισκέπτονται να αποδεικνύουν το σεβασμό τους με κάθε τρόπο.

 

Η μικρή παραλία με την αμμουδιά και τα βράχια αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σημεία στο νησί, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να φθάσουν οδικώς προκειμένου να απολαύσουν το μπάνιο τους, αποφεύγοντας τον πολυσύχναστο χαρακτήρα άλλων παραλιών.

Η διατήρηση αναλλοίωτου του συγκεκριμένου τοπίου προβάλλει επιτακτικά, όπως άλλωστε δηλώνουν και στη συνέντευξη που παραχώρησαν στην “Κοινή Γνώμη” οι νέοι “ιδιοκτήτες” του εστιατορίου “Αμπέλα”, οι οποίοι αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην περιοχή και οι οποίες είναι οφθαλμοφανές πως “ενοχλούν” τη γαλήνη του φυσικού τοπίου.

 

Προάσπιση φυσικού κάλλους

Η Ζωή Κόλλια και ο σύζυγός της, οι οποίοι επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν στην Αμπέλα, της απέδωσαν από την πρώτη στιγμή τον χαρακτηρισμό “ξεχωριστή”. Επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην ομορφιά του τοπίου, υποστήριξαν πως, “Το στοιχείο της φύσης είναι έντονο και δε θέλουμε να αλλάξει αφού αναγνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν την Αμπέλα, εκτός από τους επισκέπτες που έρχονται να χαλαρώσουν, είναι άνθρωποι που διατηρούν ζωντανές αναμνήσεις από το χώρο”. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι ίδιοι δεν επιθυμούν σύμφωνα με όσα επισημαίνουν, να μετατρέψουν το παραλιακό τμήμα“σε κάτι που θα αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του”. Μάλιστα, παραχωρώντας τη γνώμη τους, όσον αφορά στο γεγονός πως στην παραλία εξαιτίας της διάνοιξης του δρόμου μπροστά από τις επιχειρήσεις καθώς και λόγω της κατασκευής του τσιμεντένιου τοίχου σχεδόν στη μέση της αμμουδιάς, έχει αλλάξει η εικόνα, σημείωσαν χαρακτηριστικά, “Μετά από τον “φράχτη” είναι αιγιαλός, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορείς να παρέμβεις. Αυτό είναι σαφές. Αυτή η “κατασκευή”” όπως συμπληρώνουν, “έδωσε τη δυνατότητα σε οδηγούς να χρησιμοποιούν το χώρο για να σταθμεύουν τα οχήματά τους”. Ωστόσο όπως εξηγούν, “Κατάλληλος χώρος για την εξυπηρέτησή τους, έχει διαμορφωθεί πίσω από την επιχείρηση, γεγονός που πρέπει να γίνει γνωστό” καθώς όπως σημείωσαν “Αξίζει να φροντίσουμε την Αμπέλα και να μην της αλλάξουμε χαρακτήρα. Εδώ, ακούς τη φύση και το κύμα. Το περιβάλλον υπαγορεύει να το σεβαστούμε και αυτό ο κόσμος το έχει αισθανθεί”.

 

Επιτυχημένη συνταγή

Η άγρια ομορφιά της περιοχής αποτέλεσε και την κύρια αιτία των δύο επιχειρηματιών ώστε να δραστηριοποιηθούν συνειδητά στην Αμπέλα. Μετά την πολύχρονη παραμονή τους στην Αθήνα, αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι νέο. Για τη συγκεκριμένη επιλογή τους, δήλωσαν πως “διαμορφώθηκαν σταδιακά οι συνθήκες”, εξηγώντας ότι “Η Σύρος δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς όταν άρχισε το φλερτ ώστε να εξετάσουμε αν η σκέψη μας είναι υλοποιήσιμη, ενοικιάσαμε ένα σπίτι κι ερχόμασταν επί τέσσερα χρόνια, κάθε Σαββατοκύριακο. Οι Κυκλάδες πάντοτε μας προσέλκυαν λόγω λιτότητας. Το βραχώδες μέρος και ο ήλιος μας αρέσουν”, ανέφεραν, λέγοντας παράλληλα πως ένας ακόμη θετικός παράγων ήταν ότι “το νησί έχει στοιχεία αστικά που βοηθούν στην αλλαγή, καθώς ερχόμαστε από μία μεγάλη πόλη”.

Οι ίδιοι, αναλαμβάνοντας να λειτουργήσουν το εστιατόριο πριν από μερικούς μήνες “ζύμωσαν” τη συνταγή για ένα μενού που θα καλύπτει απλά και σύνθετα γούστα με έντονες τις Συριανές γεύσεις, φροντίζοντας ταυτόχρονα να προχωρήσουν σε ήπιες παρεμβάσεις στο χώρο, οι οποίες δένουν αρμονικά με το γενικότερο τοπίο. Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν σε μία αξιόλογη πορεία, για την οποία δήλωσαν “Η Αμπέλα είναι ένα προστατευμένο μέρος, με ιδιαίτερη γλύκα. Όσο μας επιτρέψει ο καιρός θα κρατήσουμε ανοικτό το εστιατόριο. Στις προθέσεις μας είναι να αξιοποιήσουμε τον χώρο, ως χώρο επικοινωνίας. Η διάθεση για φιλοξενία μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους κι εμείς τους αναζητούμε. Άλλωστε αυτό που κάνουμε είναι ένα ταξίδι”.