“Θύματα” της ασυνειδησίας και οι πινακίδες σήμανσης του νησιού

Δείγμα "πολιτισμού"

  • Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2014 - 08:45

Την τύχη των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, που είχε παρουσιαστεί προ μηνών μέσα από το φωτορεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” έχουν σήμερα οι πινακίδες σήμανσης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως και των διαφόρων προορισμών, τόσο σε κεντρικούς, όσο και σε περιφερειακούς δρόμους της Σύρου.

Αυτοκόλλητα και συνθήματα γραμμένα με σπρέι και μαρκαδόρους καλύπτουν αρκετές εξ' αυτών, με αποτέλεσμα πολλοί διερχόμενοι οδηγοί να πορεύονται πλέον μηχανικά, χάρη στη δύναμη της συνήθειας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι, μη γνωρίζοντας απ' έξω και ανακατωτά τις περιοχές του, αναζητούν απεγνωσμένα σημάδια, ούτως ώστε να μπορούν να μετακινηθούν με άνεση και ευκολία.

Ωστόσο, τα ξεθωριασμένα γράμματα, λόγω παλαιότητας των σημάνσεων και η εμμονή κάποιων ανθρώπων να μετατρέπουν οποιαδήποτε διαθέσιμη επιφάνεια σε πίνακα ανακοινώσεων ή προσωπικής κατάθεσης ψυχής δεν διευκολύνουν σε καμία περίπτωση την κατάσταση, αντιθέτως κάνουν ακόμη πιο θολό το τοπίο.

Πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο συνεχώς εξαπλώνεται, αποδεικνύοντας ότι η παντελής αδιαφορία ορισμένων για την εξυπηρέτηση του συνόλου, αλλά και την γενικότερη εικόνα του τόπου αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα για τη διευθέτηση τέτοιων ζητημάτων, που απαιτούν την κατανόηση και τη συνδρομή των πολιτών.

Παρόλα αυτά, η συντήρηση των πινακίδων κρίνεται απαραίτητη, εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου, κατά την οποία πολλοί επισκέπτες του νησιού θα εκφράσουν την επιθυμία να το γνωρίσουν σφαιρικά, ανακαλύπτοντας τις ομορφιές του μία προς μία.