Μία κοινωνία για όλους
- Κυριακή, 3 Απριλίου, 2016 - 17:02
Σπουδαίοι άνθρωποι που τιμούν την ουσία της ζωής με την επιμονή τους για ισότιμη αντιμετώπιση, πρόοδο, εξέλιξη κι έχουν σκοπό τη διαμόρφωση μίας καθημερινότητας φιλικής προς τους συνανθρώπους μας με Αναπηρία επισκέφθηκαν τη Σύρο κι εξέπεμψαν αισιόδοξα μηνύματα, μα και πολύτιμη γνώση σχετικά με την προσέγγιση των ΑΜΕΑ στη σημερινή εποχή.
Το πλούσιο διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο “Μάθε για μένα κι ας σχεδιάσουμε για όλους” πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο και την Κυριακή στην Ερμούπολη, με πρωτοβουλία του Σωματείου Ατόμων με Προβλήματα Όρασης του νομού Κυκλάδων, μέλη του οποίου υποδέχθηκαν τον πρόεδρο του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες του νομού Λακωνίας, Παναγιώτη Αλεξανδράκη, τον παραολυμπιονίκη στίβου σε ρίψεις με αμαξίδιο, Χρήστο Αγγουράκη, καθώς επίσης την πρωταθλήτρια Ελλάδος στην ξιφασκία με αμαξίδιο, Κέλλυ Λουφάκη αλλά και τον αθλητή ξιφασκάς με αμαξίδιο, Κωνσταντίνο Θεμελή.
Πέραν των σημαντικών ομιλιών που πραγματοποίησαν οι ίδιοι το Σάββατο το βράδυ στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη στην Ερμούπολη, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι βιωματικές δράσεις που ανέπτυξαν την Κυριακή το πρωί στην πλατεία Μιαούλη, με αρκετούς συμπολίτες μας να συμμετέχουν στα εργαστήρια προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών με χρήση λευκού μπαστουνιού, αλλά και να απολαμβάνουν την παρουσίαση των αθλημάτων ξιφασκίας και τοξοβολίας με αναπηρικό αμαξίδιο.
Θα πρέπει να υπογραμμισθεί πως, δυστυχώς δεν καταγράφηκε η προσδοκώμενη προσέλευση στις ενημερωτικές ομιλίες που αναπτύχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, ενώ εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του οποίου τέθηκε υπό την αιγίδα η ανωτέρω διήμερη εκδήλωση, έδωσαν το “παρών” μόνον ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για κοινωνικά θέματα, Απόστολος Ρουσσουνέλος και ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός ενώ την Κυριακή στην πλατεία παρευρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης. Άξια λόγου για τη διεξαγωγή των δράσεων ήταν η συνδρομή εθελοντών και χορηγών, καθώς επίσης και του Γιώργου Ρούσσου, ο οποίος συνέβαλε στην παρουσίαση των δράσεων και όχι μόνο.
Η αναπηρία δεν είναι ταμπού
Την αυτονόητη ανάγκη οικοδόμησης ενός φιλικού προς τα ΑΜΕΑ περιβάλλοντος από άποψη νοοτροπίας των ανθρώπων χωρίς αναπηρία, αλλά και υποδομών, επεσήμανε το σύνολο των προσκεκλημένων προσώπων, που μέσω των αναφορών του, κατέστησε σαφές πως σκοπός των πολιτών πρέπει να είναι η οικοδόμηση “μίας κοινωνίας για όλους” αφού η αναπηρία δεν είναι ταμπού. Τόσο ο κ. Αλεξανδράκης, όσο όμως και ο κ. Αγγουράκης, η κ. Λουφάκη αλλά και ο κ. Θέμελης μέσα από την εξιστόρηση των προσωπικών τους ιστοριών μίλησαν για τις δυσκολίες που βιώνει σήμερα ένας άνθρωπος με Αναπηρία στην καθημερινότητά του, υπογραμμίζοντας παράλληλα, πως πρέπει να “δημιουργήσουμε όλοι την αλλαγή”.
“Και η αλλαγή θα έρθει με μία σκέψη διαφορετική, μία στροφή της νοοτροπίας μας που ξεκινά από τα μικρά παιδιά. Όσο πιο κοντά θα φέρουμε τα παιδιά σήμερα με την παρουσίαση που θα κάνουμε στο ζήτημα της αναπηρίας, τόσο καλύτερη υποδομή θα φτιάξουμε και για το δικό τους μέλλον και για το μέλλον όλης της χώρας” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδράκης, αναφερόμενος στο σεβασμό που πρέπει πρωτίστως να αναπτυχθεί ανάμεσα στους πολίτες με φόντο τις ιδιαίτερες ανάγκες των ΑΜΕΑ.
Μεταξύ άλλων, έγινε μνεία για τα τροχαία ατυχήματα, τα οποία και αποτελούν “την βασική πύλη εισόδου στην αναπηρία” για πολλούς ανθρώπους, με τους προαναφερθέντες να δίνουν έμφαση στην πρόληψη, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις για ζητήματα προσβασιμότητας, καθώς επίσης και για τα οφέλη που προκύπτουν από την ενασχόληση των ίδιων με τον αθλητισμό όπως άλλωστε απέδειξαν με τις προσωπικές διακρίσεις τους στα αθλήματα της ξιφασκίας με αναπηρικό αμαξίδιο καθώς και στα παραολυμπιακά αθλήματα στίβου. “Ο αθλητισμός αλλάζει τη ζωή” συμπλήρωσαν μεταξύ άλλων, οι παραολυμπιονίκες που μετέδωσαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την αξία της επιμονής και της πίστης στη συνέχιση μίας κανονικής ζωής, μετά από απρόσμενα ατυχήματα που τους καθήλωσαν σε αναπηρικά αμαξίδια.
Πέραν των ανωτέρω, θα πρέπει να τονισθεί ακόμη, πως, εκτός της δικής τους οπτικής στις δυσκολίες της καθημερινότητας δεδομένου του “αφιλόξενου” περιβάλλοντος που συναντάται συνολικά σε πόλεις της χώρας βάσει των χαρακτηριστικών διάφορων περιοχών, διασαφηνίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ανάγκη απόκτησης και δημιουργίας υποδομών τέτοιων, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των ΑΜΕΑ εν έτει 2016, καθώς άλλες χώρες, ήδη, έχουν κάνει σπουδαία βήματα προόδου, διεκδικώντας κι αποσπώντας μάλιστα, βραβεία προσβάσιμων πόλεων.
Τις άκρως περιεκτικές σε νοήματα ομιλίες των προσκεκλημένων προσώπων, διάνθισε με την ενημέρωσή της και η εργοθεραπεύτρια, Ελπίδα Κυριακίδου, η οποία το Σάββατο το βράδυ τοποθετήθηκε αναλυτικά για τον αυτισμό.
Τουρισμός ΑΜΕΑ και αναπτυξιακή προοπτική
Ξεχωριστή ενότητα στις ομιλίες που αναπτύχθηκαν αποτέλεσε ο τουρισμός για ΑΜΕΑ και η αναπτυξιακή προοπτική ενός τόπου που θα μεριμνήσει για την προσέλκυσή του. Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως χαρακτηριστικά τονίσθηκε, προκειμένου άνθρωποι με διάφορες μορφές αναπηρίας (π.χ. απώλεια όρασης, χρήση αμαξιδίου) να επισκεφθούν έναν προορισμό της επιλογής τους, είναι η ύπαρξη κατάλληλων υποδομών. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Αλεξανδράκης, αν παρέχεται η δυνατότητα επισκεψιμότητας και η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση, τότε είναι βέβαιο πως, ο κάθε προορισμός θα τύχει της αντίστοιχης προτίμησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό επίπεδο αλλά κι επίπεδο προβολής ενός τόπου. “Αν περάσουν καλά στη Σύρο θα μείνουν αρκετά, θα επισκεφθούν ξανά το νησί, αλλά και θα διαφημίσουν στον κύκλο τους, σε φίλους και γνωστούς τον τόπο που θα προσφέρεται για τουρισμό για ΑΜΕΑ” σχολίασε, εστιάζοντας στην ανάπτυξη συγκεκριμένων υποδομών αλλά και προσθέτοντας μάλιστα πως, άνθρωποι με αναπηρία από όλο τον κόσμο και από την Ευρώπη ειδικότερα, αναζητούν προσβάσιμους προορισμούς. “Οι ίδιοι άνθρωποι δεν αποκλείεται να επισκεφθούν έναν τόπο και τον χειμώνα με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει ένα κλίμα ζηλευτό από όλον τον κόσμο”.
Επικεντρώνοντας την αναφορά του στο πεδίο των δυνατοτήτων γνωριμίας μίας μη προσβάσιμης περιοχής για έναν άνθρωπο με ζητήματα μετακίνησης, ο κ. Αλεξανδράκης έφερε ως παράδειγμα τον οικισμό της Άνω Σύρου, τα σοκάκια του οποίου δεν μπορεί να “διαβεί” ένα αμαξίδιο, εξηγώντας ωστόσο πως, τα όποια εμπόδια, μπορούν να υπερπηδηθούν μέσω συγκεκριμένων τρόπων. “Μπορούμε να ξεκινήσουμε από κάτι πολύ απλό στην αρχή όπως μία ψηφιακή τρισδιάστατη ξενάγηση” σχολίασε παρακάτω, καταθέτοντας και μία πρόταση προς τον δήμαρχο. Αυτή η ξενάγηση θα μπορούσε να επεκταθεί με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού που θα αποτυπώνει την εικόνα του μεσαιωνικού οικισμού. “Μιλάμε για μία ξενάγηση με ένα ιπτάμενο μέσο, που θα μπορεί να κινείται βάσει των οδηγιών του επισκέπτη” τόνισε συγκεκριμένα ο ίδιος, προχωρώντας τη σκέψη του και αναφέροντας πως, σε δεύτερο χρόνο ο Δήμος θα μπορούσε να εξετάσει το σενάριο μίας φιλικής λύσης με την τοποθέτηση ενός τελεφερίκ που δε θα αλλοιώνει το τοπίο. “Οι άνθρωποι με αναπηρία ή και με παροδικό τραυματισμό πλησιάζουν συνολικά ένα μεγάλο ποσοστό. Υποδομές που θα τους εξυπηρετούσαν, θα βελτίωσαν τη ζωή ενδεχομένως και όσων μένουν στο νησί” δήλωσε, καταλήγοντας πως, επιπλέον, θα ενίσχυαν και σε τουριστικό επίπεδο τον τόπο, χαρίζοντάς του και μία εναλλακτική προοπτική.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Δεν είναι θέμα νομοθεσίας αλλά παιδείας και πολιτισμού”
15 Φεβ. 2019 - 6:19 - Αδύνατη η μετακίνηση στην “καρδιά” της πόλης
6 Ιουν. 2017 - 6:18 - ΑμεΑ: Όλες οι αλλαγές σε πιστοποίηση και συνταξιοδότηση
17 Ιαν. 2025 - 13:34 - Ανακοινώνεται αύριο η νέα Εθνική Στρατηγική για τα ΑμεΑ
26 Μαρ. 2024 - 8:37 - ΑΑΔΕ: Mέχρι την 1η Ιουλίου η προθεσμία δικαιολογητικών για απαλλαγή τελών κυκλοφορίας
23 Φεβ. 2024 - 17:06