Οι άνθρωποι που έκαναν το «εμείς» τρόπο ζωής
- Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2016 - 06:17
Τους μεγάλους Έλληνες ευεργέτες που με τη μεγαλοψυχία, τη γενναιοδωρία, τον αλτρουισμό και την αυτοθυσία τους αποτέλεσαν υπόδειγμα φιλοπατρίας και κοινωνικής προσφοράς, τίμησε και φέτος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο.
Στο πλαίσιο της Ημέρας Εθνικής Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών, τελέστηκε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, Δωροθέου Β΄.
Μετά το πέρας της δοξολογίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της Ημέρας από την αρχαιολόγο, εκπρόσωπο και συνεργάτιδα της «Κοινής Γνώμης» Μαρία Ρώτα, η οποία αναφέρθηκε στον ψυχικό πλούτο και το θεάρεστο, ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο επιφανών Ελλήνων στο νησί της Σύρου.
Ψυχικός πλούτος και ανιδιοτελής προσφορά
Στο έργο αυτό περιλαμβάνονται μεγάλες δωρεές, κληροδοτήματα, ευαγή ιδρύματα, υποτροφίες και πολύτιμες υπηρεσίες προς όφελος ενός ή πολλών ατόμων και ευρύτερα της κοινωνίας.
Εστιάζοντας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, η κ. Ρώτα σημείωσε, πως μεταξύ των πρώτων οικιστών της Ερμούπολης, συγκαταλέγονταν και πολλοί που είχαν κατορθώσει να περισώσουν μέρος της περιουσίας τους σε ξένες φιλικές χώρες. Αυτή τους έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσουν τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους στη νέα πατρίδα τους, συμβάλλοντας με την οργάνωση, την αγάπη τους για την εργασία και τις ικανότητές τους στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, το οποίο πέρασε εκείνη την εποχή σε μια ειρηνική και δημιουργική φάση εν αντιθέσει με άλλες πόλεις της Ελλάδας, που βίωναν την περιπέτεια της επανάστασης.
Οι μεγάλοι ευεργέτες της Σύρου
Στα πρώτα χρόνια της άφιξης των πρώτων προσφύγων στη Σύρο, η ανάγκη περίθαλψης ασθενών υπήρξε μεγάλη. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήθηκαν αρχικά τα κελιά του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως, ενώ αργότερα χρίστηκε το πρώτο νοσοκομείο, πλησίον του ναού της Κοιμήσεως. Ο Γιώργος Μηλιώνης προσέφερε μεγάλο ένα χρηματικό ποσό και δημιούργησε το πρώτο ίδρυμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα, που ήταν πλαισιωμένο με σπουδαίους ιατρούς, παθολόγους, χειρουργούς και με πολλά ιατρικά εργαλεία και φάρμακα που με χρήματα του Μηλιώνη και των φίλων του εξασφαλίζονταν από το εξωτερικό. Ακολούθησαν κι άλλοι δωρητές και ευεργέτες όπως ο Σταμάτιος Πρώιος και ο Ιωάννης Βαρδάκας που προσέφεραν τα μέγιστα στο Νέο Νοσοκομείο του νησιού για την ανακούφιση των ασθενών τόσο από τη Σύρο, όσο και από τα γύρω νησιά.
Η κ. Ρώτα έκανε ειδική μνεία και σε άλλους μεγάλους δωρητές και φιλάνθρωπους, όπως οι αδελφοί Μπαμπαγιώτη, ιδρυτές του ορφανοτροφείου θηλέων, ο Νικόλαος Ισιδώρου, μεγάλος δωρητής στο ορφανοτροφείο Αρρένων, ο Νικόλαος Ανδρουλής, ένας από τους μεγάλους δωρητές του Γηροκομείου της Φιλοπτώχου Εταιρείας, η οικογένεια Τσιροπινά που δώρισε στον Δήμο το βυρσοδεψείο (πρώην Σαλούστρου) όπου σήμερα βρίσκεται το ΙΚΑ και την υπέροχη νεοκλασική οικία τους, όπου σήμερα στεγάζεται η έδρα της Περιφέρειας. Πρόσθεσε ακόμα, πως υπήρξαν και άλλα κληροδοτήματα για φιλανθρωπίες, αλλά και για προίκιση φτωχών κοριτσιών ή για σπουδές νέων, όπως το Κληροδότημα της Άννης Κουτσοδόντη, του Σταματίου Βαφειαδάκη και πολλών άλλων Συριανών.
Αδελφοί Ρεθύνη
Ξεχωριστή αναφορά έγινε στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα με την επωνυμία «Η Αδελφότης Κασίων» το οποίο κληροδότησαν στις μέλλουσες γενεές Σύρου και Κάσου, οι δυο αείμνηστοι αδελφοί Νικόλαος και Μηνάς Ρεθύμνης. Πρόκειται για το ίδρυμα που οι δυο αυτοί άνθρωποι με τα υψηλά ανθρωπιστικά και χριστιανικά ιδεώδη προίκισαν με πολλά εκατομμύρια για να είναι αρωγό στην υγεία των συνανθρώπων μας. Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε μετά θάνατον τους δύο αδερφούς για την πολύτιμη προσφορά τους. Η Σύρος και η Κάσος τους ευγνωμονούν, καθώς με το έργο τους συνεχίζουν να σώζουν ζωές, ακόμα και μετά τον θάνατό τους. «Έγιναν και γίνονται τόσο βάλσαμο παρηγοριάς, όσο και καλοί Σαμαρείτες στον κάθε πονεμένο και θλιμμένο, προσφέροντας οικονομική βοήθεια σ’ αυτόν που έχει ανάγκη» σημείωσε η κ. Ρώτα, εξηγώντας ότι η Αδελφότητα των Κασίων φρόντισε και την ίδια, όταν στο παρελθόν της παρουσιάστηκε κάποιο σοβαρό πρόβλημα Υγείας.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι η χώρα μας θυμάται και τιμά τους Μεγάλους Εθνικούς Ευεργέτες της, όπως ο Ανδρέας Συγγρός, ο Βαλλιανός, οι Ζωσιμαίοι, οι Αβέρωφ και τόσοι άλλοι, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους ζώντες και ενεργούς ευεργέτες του νησιού, οι οποίοι με πολλαπλές προσφορές σε χρήματα, μηχανήματα, είδη ανάγκης, αλλά και προσωπική εθελοντική εργασία στηρίζουν καθημερινά όσους ανθρώπους έχουν ανάγκη.
Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας, του Δήμου, των σωμάτων ασφαλείας και λοιπών φορέων του νησιού.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πρωταγωνίστρια η Συριανή φύση
24 Οκτ. 2019 - 6:17 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών
25 Σεπ. 2019 - 13:30 - Μήνυμα δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης για τους Εθνικούς Ευεργέτες
29 Σεπ. 2015 - 19:12 - 30η Σεπτεμβρίου: Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών
23 Σεπ. 2015 - 11:59 - Έρευνα: Eτοιμαστείτε για περιόδους "μεγα-ξηρασίας"
18 Ιαν. 2025 - 17:40