Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η φθινοπωρινή αιμοδοσία στο νησί της Σίφνου

Συνέχεια και συνέπεια εδώ και 30 χρόνια

  • Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, 2016 - 06:18

Περισσότεροι από 230 αιμοδότες προσήλθαν στη φθινοπωρινή εξόρμηση του Κέντρου Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Νίκαιας στη Σίφνο για να χαρίσουν χωρίς αντάλλαγμα το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής, το αίμα τους.

Οι αιμοληψίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, ο οποίος επί 30 συναπτά έτη διοργανώνει αντίστοιχες δράσεις δύο φορές το χρόνο (φθινόπωρο και άνοιξη), καλλιεργώντας στην καρδιά μικρών και μεγάλων το αίσθημα της ανιδιοτελούς προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η προσπάθεια ενισχύθηκε και από νεαρούς αιμοδότες, οι οποίοι ξεπερνώντας πιθανούς φόβους και επιφυλάξεις, ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα του συλλόγου. Μέσα από τη συμμετοχή τους, τα νέα παιδιά διαπίστωσαν ότι η αιμοδοσία είναι μια διαδικασία εξαιρετικά απλή και ασφαλής, που αποτελεί την πολυτιμότερη προσφορά προς το συνάνθρωπο και δίνει πραγματική χαρά και ικανοποίηση στον αιμοδότη και την αιμοδότρια.

Του κλιμακίου ηγήθηκαν οι ιατροί Γιώργος Παπαδόπουλος και ο Θεόδωρος Ρουμελιώτης. Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης η παρασκευάστρια Άρτεμις Μπράμου, οι νοσηλευτές Παναγιώτης Αλεξίου και Ελένη Ζερβάκη, η βοηθός θαλάμου Κυριακή Τσοκαλίδου και ο οδηγός του φορτηγού – ψυγείου Παναγιώτης Ζήκος.

Πιστή ομάδα εθελοντών αιμοδοτών

«Η αιμοδοσία στη Σίφνο έχει καταστεί πλέον θεσμός με συστηματικούς φίλους, που στηρίζουν τόσο τη φθινοπωρινή όσο και την ανοιξιάτικη εξόρμηση του κλιμακίου» δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, Μαρία Ναδάλη.

Όπως σημειώνει, πέρα από τη διατήρηση της πιστής ομάδας εθελοντών του νησιού, ο σύλλογος στοχεύει και στην προσέλκυση νέου «αίματος» που θα καλύψει μελλοντικές «απώλειες» και θα υποστηρίξει σημαντικά τα έργο του.

«Οι παλαιότεροι αρχίζουν σιγά σιγά να αποσύρονται είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω υγείας, οπότε, απευθυνόμαστε σε νέο κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξηγεί ότι η χρονική απόσταση μεταξύ των αιμοληψιών που πραγματοποιούνται στη Σίφνο, επιτρέπει στους αιμοδότες τη συμμετοχή τους και στις δύο δράσεις.

Ανθρωπιστική πράξη, δίχως αντάλλαγμα

Καθιστά επίσης γνωστό ότι το προσφερόμενο αίμα, «ταξιδεύει» προς πάσα κατεύθυνση, με στόχο να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες. «Σύμφωνα με τον νόμο, οι αιμοδότες έχουν το δικαίωμα να καλύψουν τις ανάγκες συγγενών πρώτου βαθμού. Ωστόσο εμείς, ως πολιτιστικός σύλλογος, εξυπηρετούμε ακόμα και ανθρώπους που χρειάζονται αίμα και μπορεί να μην έχουν καμία σχέση ούτε με το Σύλλογο ούτε με την αιμοδοσία».

Τονίζει μάλιστα πως, πρόκειται για μία καθαρά ανθρωπιστική κίνηση, στην οποία δεν εμπεριέχεται το στοιχείο της ανταποδοτικότητας. «Οι εθελοντές που συμμετέχουν έρχονται να δώσουν και όχι να πάρουν. Το κάνουν για τον συνάνθρωπο. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν καλυφθεί πολλές ανάγκες που απέδειξαν πως όταν κάποιος χρειάζεται την υποστήριξη και τη βοήθεια της Τράπεζας Αίματος, την έχει».

Διευκρινίζεται ότι το αίμα που συλλέγεται, μεταφέρεται στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, το οποίο αναλαμβάνει τη διαχείρισή του σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου. «Αν κάποιος αιμοδότη χρειαστεί να καλύψει κάποιο συγγενικό ή φιλικό του πρόσωπο μέσω του συλλόγου γίνεται το αίτημα στο Νοσοκομείο της Νίκαιας και εκείνο το φροντίζει», δηλώνει χαρακτηριστικά, ενημερώνοντας πως «το αίμα μένει στη Σίφνο, γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τη συντήρηση και αξιοποίησή του. Αυτό πηγαίνει στην Αθήνα, εξετάζεται και στη συνέχεια το νοσοκομείο το διαθέτει».

«Ο κόσμος νιώθει ασφάλεια»

Σύμφωνα με την κ. Ναδάλη, η μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων στις συγκεκριμένες δράσεις του συλλόγου, οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε φορά που ζητήθηκε η βοήθεια της αιμοδοσίας, η ανταπόκριση ήταν άμεση. «Ο κόσμος νιώθει ασφαλής. Σκέφτεται πως έρχεται η τράπεζα αίματος στη Σίφνο και σε περίπτωση ανάγκης, θα έχει βοήθεια. Από κει και πέρα όμως, προσπαθούμε κι εμείς να δώσουμε το μήνυμα πως μέσα από αυτή την πράξη, εξασφαλίζεις στον συνάνθρωπό σου, γνωστό ή όχι, σημαντικό χρόνο ζωής».

Προσθέτει ακόμα ότι πολύτιμος συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια είναι η οικογένεια, μέσα από την οποία το παιδί διδάσκεται και αφουγκράζεται τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς. «Έχουμε περιπτώσεις τριών διαφορετικών γενεών. Μπορεί να έρθουν μαζί ο παππούς, ο πατέρας, και το εγγόνι» αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως εξηγεί, ο σύλλογος δεν μένει ποτέ με σταυρωμένα χέρια, αφού θα βγει, θα παρακινήσει και θα πληροφορήσει σχετικά τον κόσμο. «Ορισμένες φορές έχουμε μαζί μας και μία επισκέπτρια υγείας, η οποία ενημερώνει τους εν δυνάμει εθελοντές, λύνει απορίες και βλέπει κατά πόσο μπορεί κανείς να αιμοδοτήσει, δεδομένου ότι κάποιοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας».

Ωστόσο σημειώνει ότι, η αιμοδοσία στη Σίφνο είναι ένας θεσμός που αντέχει στο χρόνο και έχει περάσει στη συνείδηση μικρών και μεγάλων. «Δεν είναι μια περιστασιακή δράση, αλλά κάτι που θα γίνει, βρέξει – χιονίσει. Οι αιμοδότες το περιμένουν και ρωτάνε. Έχει συνέχεια και συνέπεια εδώ και 30 χρόνια».

Οικείο περιβάλλον

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι μέσα από τις εξορμήσεις του Νοσοκομείου της Νίκαιας, η Σίφνος έχει καταφέρει να χτίσει ισχυρούς δεσμούς με ιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι επισκέπτονται το νησί επί σειρά ετών. «Πέρα από την εμπιστοσύνη, υπάρχει και η προσωπική γνώση. Ο κ. Παπαδόπουλος, που έρχεται στο νησί εδώ και πολλά χρόνια, ξέρει τον αιμοδότη, τα κουσούρια του, τι πρέπει να προσέξει. Αυτό δημιουργεί μια ασφάλεια στον άλλον, ο οποίος θα θελήσει πιο εύκολα να συμμετέχει. Επιπλέον, το περιβάλλον στο οποίο πραγματοποιούνται οι αιμοληψίες είναι πολύ οικείο. Είμαστε στο ισόγειο χώρο του ιατρείου και δε νιώθεις ότι γίνεται κάτι ιατρικής φύσεως εκεί. Νιώθεις ότι γίνεται κάτι όμορφο και το κλίμα είναι γενικά πολύ ζεστό και φιλικό».