Αλλαγές στη Διοίκηση του Προσκοπικού Σώματος των Κυκλάδων

Νέος Περιφερειακός Έφορος ο Νεκτάριος Αλυφαντής

Το προτεινόμενο πρόγραμμα δράσεων, πρωτοβουλιών για τα έτη 2017-2019

Τον Σωτήρη Φραγκίδη διαδέχτηκε στην Περιφερειακή Εφορεία Κυκλάδων ο Αρχηγός του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Σύρου, Νεκτάριος Αλυφαντής.

Η ανάδειξη του νέου Περιφερειακού Εφόρου Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην προσκοπική εστία της Σύρου, παρουσία του Βοηθού Γενικού Εφόρου Προσκόπων, Δημήτρη Κούτσια. Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν πέντε συνολικά βαθμοφόροι του Σώματος.

Προτεραιότητες τριετίας

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αλυφαντής παρουσίασε το προτεινόμενο πρόγραμμα δράσεων της Εφορείας για το διάστημα 2017 – 2019. Όπως υπογραμμίστηκε, στις προτεραιότητες τις επόμενης τριετίας περιλαμβάνονται η ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα (έμψυχο δυναμικό, υλικά, εξοπλισμό, κατά τόπους ανάπτυξη, εδραίωση του Κυκλαδίτικου προσκοπισμού), η δημιουργία σύγχρονων και ελκυστικών προγραμμάτων με σεβασμό στο παιδί και η εκπαιδευτική θωράκιση ενηλίκων με στόχο την εμπέδωση της αρχής του προσκοπισμού και την κατανόηση του ρόλου του ενήλικα εθελοντή.

Τέλος, θα δοθεί έμφαση στη διατήρηση και βελτίωση της καλής εικόνας των προσκοπικών κλιμακίων της κοινωνίας των Κυκλάδων, στη βελτίωση των υποδομών και στην αύξηση της επισκεψιμότητας στα δύο Προσκοπικά Κέντρα της Π.Ε. Κυκλάδων σε Μύκονο και Σύρο.

Ανάπτυξη Προσκοπισμού, αύξηση μελών

Στους άμεσους στόχους της Εφορείας βρίσκονται η επαναλειτουργία των Συστημάτων σε Πάρο και Κύθνο, η επανίδρυση Συστήματος στην Τήνο και η ίδρυση συστημάτων σε Θήρα, Μήλο και Άνδρο. Μεταξύ άλλων, στοχεύει στην υποστήριξη αδύναμων συστημάτων, στην προσέλκυση νέων μελών όλων των ηλικιών, στην αξιολόγηση και υποστήριξη του προσκοπικού προγράμματος και στην ενδυνάμωση συστημάτων ειδικότητας.

Για την ανάπτυξη του προσκοπισμού και την αύξηση των μελών, η Εφορεία επιθυμεί να έρθει σε επαφή με πρόσωπα που έχουν ή είχαν σχέση με τον προσκοπισμό και είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, να ενεργοποιήσει ξανά παλαιούς Βαθμοφόρους, να εντάξει νέους ενήλικες εθελοντές και να πραγματοποιήσει ενημερώσεις σε σχολεία και φορείς που σχετίζονται με παιδιά. Θα συντάξει κατάλογο παλαιών προσκόπων από τις απογραφές παλαιοτέρων ετών και θα δημιουργήσει υποψήφιο επιτελείο της μέλλουσας Ε.Π.Π. Κυκλάδων.

Επιπλέον, προτείνεται το στήσιμο δράσεων προβολής στις περιοχές που υπάρχουν αδύναμα συστήματα, η δημιουργία ελκυστικού προφίλ του προσκοπισμού των Κυκλάδων, η διοργάνωση δράσεων με στόχο να επικοινωνηθεί η δραστηριότητα και γενική δομή του προσκοπισμού στο ευρύ κοινό, καθώς και η δημιουργία δράσεων με ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία (πχ. Ενδοοικογενειακή βία).και των Α.Σ

Στο σχέδιο συμπεριλαμβάνονται η συνεχής αξιολόγηση και παρακολούθηση των προγραμμάτων των προσκοπικών τμημάτων μεταξύ του Εφόρου Προσκοπικού Προγράμματος, η δημιουργία ποιοτικών προγραμμάτων με ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μεταξύ των βαθμοφόρων και η παρακολούθηση – πραγματοποίηση δράσεων που ανακοινώνονται από τους κλάδους της Γ.Ε.

Οργάνωση - Διοίκηση

Στόχοι της Περιφερειακής Εφορείας Κυκλάδων είναι η διοικητική αυτονομία των συστημάτων, η συμπλήρωση των κενών βαθμοφόρων στα τμήματα και η αναβάθμιση συνθηκών στέγασης στις προσκοπικές εστίες. Για την επίτευξη αυτών των σκοπών κρίνεται απαραίτητη η ενδυνάμωση της ανταπόκρισης των συστημάτων στις διοικητικές υποχρεώσεις τους, στις άμεσες αναδείξεις Α.Σ., στην εύρεση νέων βαθμοφόρων και στην απορρόφηση μελλοντικών βαθμοφόρων από τις κοινότητες των ανιχνευτών, τα προσκοπικά δίκτυα, Ε.Κ.Σ και την Ε.Π.Π, η αναζήτηση χορηγιών και προσφερόμενης εργασίας από επαγγελματίες με στόχο την αναβάθμιση στέγασης στις προσκοπικές εστίες και τέλος, η δημιουργία ολοκληρωμένων επιτελείων στα προσκοπικά κέντρα ώστε να λειτουργούν αυτόνομα κλιμάκια και απόκτηση της ανάλογης τεχνογνωσίας προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στους χώρους αυτούς.

Βαθμοφόροι, Καθήκοντα, Εκπαίδευση

Στόχοι της Εφορείας αποτελούν, μεταξύ άλλων, η απόδοση ηθικών αμοιβών προς τους Βαθμοφόρους και η αναγνώριση του έργου τους, η διοργάνωση δράσεων σε συνεργασία με την Γ.Ε για την αποβολή του «αισθήματος της αποκοπής» που υπάρχει σε ορισμένους εν ενεργεία βαθμοφόρους και τέλος η εκλογή συμβουλίων ανά νησί.

Για την εκπαίδευση των Βαθμοφόρων, προτείνεται η διοργάνωση σχετικών σεμιναρίων εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφερειακής Εφορείας ή το σύστημα της ευέλικτης εκπαίδευσης. Επιπλέον, θα διοργανώνονται ψυχαγωγικές δράσεις υπό την Αιγίδα της Γ.Ε., με την οποία θα υπάρχει αμεσότητα επικοινωνία μέσω του Περιφερειακού Εφόρου για την έγκαιρη επίλυση τυχόν προβλημάτων. Τέλος, θα θεσπιστεί τακτικό συμβούλιο ανά νησί με άμεση ενημέρωση της Π.Ε. προκειμένου να επιλύνονται τυχόν εκκρεμότητες και προβλήματα.

Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία , δημιουργία διαδικτυακού προφίλ

Επιθυμία της Περιφερειακής Εφορείας Κυκλάδων είναι η ανάπτυξη και διατήρηση των δημοσίων σχέσεων των προσκοπικών κλιμακίων στις τοπικές κοινωνίες, η διοργάνωση δράσεων προβολής με αποδέκτη το ευρύ κοινό, η συχνή παρουσία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η δημιουργία διαδικτυακού προφίλ και η συνεργασία με τους γονείς και τους φίλους των προσκόπων.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η δημιουργία ποιοτικών και ασφαλών δράσεων, ημερίδων, συνεδρίων, ομιλιών, η θέσπιση εβδομαδιαίας εκπομπής σε τοπικό ραδιόφωνο ή και στήλης σε τοπικό έντυπο, η δημιουργία ιστοσελίδας της Π.Ε. Κυκλάδων, καθώς και σελίδας – προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνές συναντήσεις με τους γονείς, διατήρηση και εντατικοποίηση της παρουσίας των Προσκόπων σε λιτανείες, εορτασμούς και δημόσιες εκδηλώσεις, καθώς και η πραγματοποίηση δράσεων με άλλους φορείς εθελοντών.

Η επίσημη ανακοίνωση της Περιφερειακής Εφορείας Κυκλάδων

Από την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων, ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Διαδικασίας Ανάδειξης Περιφερειακού Εφόρου της 17-12-2016, νέος Περιφερειακός Έφορος αναδείχθηκε παμψηφεί ο κ. Νεκτάριος Αλυφαντής.

Στη διαδικασία συμμετείχαν βαθμοφόροι από τη Σύρο, τη Μύκονο και την Αθήνα. Ο κ. Αλυφαντής, αφού ανέπτυξε στους παρόντες βαθμοφόρους το Σχέδιο Τριετούς Προγραμματισμού της ΠΕ Κυκλάδων, ακολούθησε η διαδικασία εκλογής.

Η θέση του Περιφερειακού Εφόρου, υπήρξε κενή κατά τους τελευταίους 2 μήνες, ύστερα από τη λήξη της θητείας του απερχόμενου Π.Ε. κ. Σωτήρη Φραγκίδη. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σωτήρη Φραγκίδη για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στα νησιά των Κυκλάδων κατά τα 4 τελευταία χρόνια.

Ευχαριστούμε επίσης τον Bοηθό Γενικό Έφορο για τα νησιά του Αιγαίου κ. Δημήτρη Κούτσια, για τις υπηρεσίες του κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα μέχρι και την πλήρωση της θέσης, για την άψογη διοργάνωση του Συνεδρίου της ΠΕ, αλλά και για την πολυετή προσφορά του στις Κυκλάδες κατά τα 10 τελευταία χρόνια από τη θέση την οποία υπηρετεί.

Με πίστη στις αρχές και τα ιδανικά του Προσκοπισμού, με αισιοδοξία για ένα ακόμα καλύτερο μέλλον και ένα όραμα για μία προσφορά στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους των νησιών μας, ανοίγει μία νέα σελίδα στην 100ετή και πλέον ένδοξη ιστορία του Προσκοπισμού στις Κυκλάδες.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, σε αυτό το μεγάλο και δύσκολο έργο που αναλαμβάνουμε, θα χαρούμε να έχουμε κοντά μας ως αρωγούς μας παλιούς και νέους προσκόπους, ως βοηθούς, ως συνεργάτες ή απλά ως φίλους.

Ευχόμαστε σε όλους καλές γιορτές, με υγεία και ευτυχία.