Οι Πρόσκοποι Σύρου γεμίζουν και φέτος το καλάθι τους με αγάπη, προσφορά και αλληλεγγύη

Ο «καθρέφτης» της Συριανής κοινωνίας

Τρόφιμα και ρούχα συγκεντρώνονται από χθες το πρωί στο καθιερωμένο «καλάθι αγάπης» των Προσκόπων της Σύρου, που για είκοσι και πλέον χρόνια, αποτελεί «καθρέφτη» της αλληλεγγύης και της προσφοράς που διέπει το πνεύμα και της δράσεις της προσκοπικής οικογένειας.

Για μία ακόμη ημέρα, οι κάτοικοι του νησιού έχουν την ευκαιρία να ρίξουν στο «καλάθι» ρούχα και τρόφιμα, που θα καλύψουν τις ανάγκες αρκετών συνανθρώπων μας. Το καλάθι βρίσκεται τοποθετημένο στην πλατεία Μιαούλη και θα δέχεται τις προσφορές μας έως τις 10 το βράδυ.

Έμφαση στα τρόφιμα και στα ρούχα

Σημειώνεται πως το «καλάθι αγάπης» ξεκίνησε για πρώτη φορά να χαρίζει αγάπη και ελπίδα σε οικογένειες της Σύρου πριν από 21 χρόνια, έχοντας τη θέση του στις εισόδους σούπερ μάρκετ του νησιού. «Υπήρχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση» σημειώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο νέος Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων, Νεκτάριος Αλυφαντής, εξηγώντας ότι με την πάροδο των ετών κρίθηκε σωστό να ανεξαρτητοποιηθεί η δράση, δεδομένου ότι πολλές τοπικές επιχειρήσεις διατηρούν πλέον μόνιμα καλάθια αγάπης με αποδέκτες τη Στέγη, συνταξιούχους και άλλες ευπαθείς ομάδες.

 «Αποφασίσαμε λοιπόν να πραγματοποιούμε μόνοι μας το «καλάθι», δίνοντας τη δυνατότητα στον κόσμο να επισκέπτεται για δύο ημέρες την πλατεία Μιαούλη και να ενισχύει την προσπάθειά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στο περσινό «καλάθι αγάπης» είχε ενταχθεί και η συλλογή παιχνιδιών, πρωτοβουλία η οποία δεν απέδωσε πολλούς καρπούς, καθώς πολλά από τα παιχνίδια αυτά ήταν σπασμένα ή φθαρμένα. «Μπήκαμε σε μια διαδικασία να τα ξεδιαλέξουμε και να κρατήσουμε ελάχιστα. Επειδή όμως τα παιχνίδια δεν είναι κάτι απαραίτητο, προτιμήσαμε φέτος να δώσουμε έμφαση στα τρόφιμα και τα ρούχα, στα οποία οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και επιτακτικές», υπογραμμίζει ο κ. Αλυφαντής.

Συνεργασία με τις ενορίες του νησιού

Παράλληλα, καθιστά γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των ειδών που συγκεντρώνονται, παραδίδονται σε ενορίες τόσο της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, όσο και της Καθολικής Επισκοπής με στόχο να διανεμηθούν στις οικογένειες που έχουν καταγραφεί από τις εκκλησίες. «Διατηρούμε αγαστή συνεργασία με την Κοίμηση, την Ανάσταση, τις καθολικές εκκλησίες της Βάρης και του Μάννα, τον Ταξιάρχη και τον Άγιο Γεώργιο». Το υπόλοιπο μέρος δίνεται σε οικογένειες και πολίτες, οι οποίες απευθύνονται στους προσκόπους.

Ωστόσο, ο κ. Αλυφαντής δεν κρύβει ότι το γενικότερο κλίμα προσφοράς από συλλόγους, φορείς και επιχειρήσεις του νησιού έχει επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την απόδοση του δικού τους καλαθιού. «Επειδή τα τελευταία χρόνια μαζεύει πάρα πολύς κόσμος, δυστυχώς οι ποσότητες που συγκεντρώνονται από εμάς είναι λιγότερες, όμως είναι κάτι που το κάνουμε με χαρά κάθε χρονιά γιατί υπάρχουν άνθρωποι που το περιμένουν. Πριν έναν μήνα πέρασε από την εστία ένα παιδί που γυρνάει συνέχεια στον δρόμο, είναι μόνο του και μας ζήτησε, όταν γίνει το καλάθι αγάπης, να του βρούμε κανένα μπουφάν. Συνεπώς, οι άνθρωποι ξέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί και ζητούν τη βοήθειά μας σε συγκεκριμένα είδη».

«Θεσμός» για περισσότερο από δύο δεκαετίες

Όπως επισημαίνει, «καλάθι αγάπης» που αποτελεί θεσμό εδώ και δύο δεκαετίες, ακολουθεί πιστά τις αρχές του προσκοπισμού. «Τα τρόφιμα τα μοιράζουμε σε τσάντες. Πέρυσι κάποιοι που δεν είχαν πράγματα μαζί τους, μας άφηναν χρήματα για να τα αξιοποιήσουμε όπως εμείς κρίναμε απαραίτητο. Έτσι, συγκεντρώσαμε 160 ευρώ με τα οποία ψωνίσαμε τρόφιμα και κυρίως ζυμαρικά, μακράς διαρκείας για να μπορούν να έχουν απόθεμα οι άνθρωποι και τα μοιράσαμε». Προσθέτει μάλιστα ότι την προηγούμενη χρονιά διανεμήθηκαν από 6-7 τσάντες σε πέντε οικογένειες του νησιού, ενώ δόθηκαν από δέκα τσάντες σε κάθε ενορία.

Καθιστά επίσης γνωστό ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να υποστηριχθεί κάποιος μέσω του καλαθιού αγάπης. «Γνωρίζουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι απευθύνονται σε εμάς. Έχουμε δώσει σε οικογένειες με πολλά παιδιά, που φαίνεται ότι έχουν ανάγκη. Δεν έρχονται άνθρωποι με οικονομική άνεση. Εμείς αφήνουμε τα πράγματα στις ενορίες και φροντίζουν οι εφημέριοι για τη διανομή τους» δηλώνει ο κ. Αλυφαντής, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια, η τοπική κοινωνία βοηθά και στηρίζει αυτή την προσπάθεια με κάθε δυνατό τρόπο. «Χθες, η προσέλευση δεν ήταν τόσο μεγάλη, λόγω του κρύου, όμως ο κόσμος βρίσκει πάντα την ευκαιρία να έρθει και να κάνει τη δωρεά του».

Χαρά και ανακούφιση σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη

Σημειώνεται ακόμα ότι αυτή δεν είναι η μοναδική δράση των προσκόπων που στηρίζεται στη συλλογική προσφορά και αλληλεγγύη. «Πέρυσι είχαμε μαζέψει φάρμακα για τους πρόσφυγες, ενώ είχαμε συμμετάσχει και σε σχετικούς τηλεμαραθωνίους. Αξίζει όμως να υπογραμμιστεί ότι το «καλάθι αγάπης» είναι μια δράση που απευθύνεται αποκλειστικά στους Συριανούς. Όπως εξηγεί, ο Περιφερειακός Έφορος, τα προηγούμενα χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες δράσεις και την περίοδο του Πάσχα. «Επειδή όμως τώρα, κάποια σούπερ μάρκετ συγκεντρώνουν τρόφιμα σε μόνιμη βάση και η Επιτροπή Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου έχει το δικό της χώρο για τη συλλογή και διανομή ρούχων όλο τον χρόνο, κρίνουμε σωστό να γεμίζουμε το δικό μας καλάθι, κάθε Χριστούγεννα, δίνοντας χαρά και ανακούφιση σε όλους τους συνανθρώπους μας που το περιμένουν».