Καλά στην υγεία τους τα μέλη του πληρώματος – Εμφάνιση περιορισμένης ρύπανσης από τα καύσιμα του πλοίου στην θαλάσσια περιοχή στα βόρεια του νησιού

Βύθιση φορτηγού πλοίου στην Άνδρο

  • Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 29 Δεκ. 2016 - 0:00

Φορτηγό πλοίο, σημαίας Αντίγκουα Μπαρμπούντα (Καραϊβική), με εννεαμελές πλήρωμα, προσάραξε στα βόρεια της Άνδρου, με αποτέλεσμα να βυθιστεί σταδιακά, κατόπιν της διάσωσης των ναυτικών, προκαλώντας περιορισμένη ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή.

Ενημερώθηκε, τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, η Λιμενική Αρχή Άνδρου, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για περιστατικό προσάραξης του M/V ''CABRERA'' σημαίας ANTIGUA BARBUDA, με εννέα αλλοδαπούς επιβαίνοντες, μέλη πληρώματος, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της ν. Άνδρου.

Το εν λόγω πλοίο, είχε αποπλεύσει από τη Λάρυμνα με προορισμό το Τόρνιο Φιλανδίας, έμφορτο με 3.500 Μετρικούς Τόνους σιδηρονικέλιο.

Στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής με περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετέβησαν στην περιοχή προς εντοπισμό του ανωτέρω πλοίου,  ενώ λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών (έως και 8 μποφόρ τοπικά), δεν κατέστη δυνατή η προσέγγιση του εν λόγω πλοίου με πλωτό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ακολούθως, τα μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου (τρία άτομα από Πολωνία, ένα από Ουκρανία, ένα από Λιθουανία και τέσσερα από Φιλιππίνες) περισυνελέχθησαν με ασφάλεια από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και μεταφέρθηκαν αρχικά στο «Κοτρώνι» του Μαραθώνα και στη συνέχεια με ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ, επτά εξ αυτών στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ και δύο στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ευαγγελισμός, για τυχόν παροχή πρώτων βοηθειών.

Στην περιοχή έχουν καταπλεύσει δύο ρυμουλκά πλοία, ενώ το προσαραγμένο πλοίο καλύπτεται στην μεγαλύτερη του έκταση από θάλασσα, με  προεξέχοντα τμήματα μέρος χώρου ενδιαίτησης και πρωραίου τμήματος αυτού.

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης και από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής που βρίσκονται πλησίον του σημείου συμβάντος, παρατηρήθηκε αποχρωματισμός θαλάσσιας ζώνης έκτασης περίπου 500 τ.μ. με οσμή πετρελαίου. Παράλληλα, παρατηρήθηκε κηλίδα μικρής έκτασης από εκφεύγοντα καύσιμα του πλοίου σε παρακείμενη ακτή και άμεσα τοποθετήθηκε απορροφητικό φράγμα για την ανάκτηση των πετρελαιοειδών.