Μεγαλοπρεπής διήμερος εορτασμός για την εθνική και θρησκευτική εορτή της 25ης Μαρτίου στη Σύρο

“Διπλογιορτή λαμπρή και περίτρανη”

Με την προσήκουσα επισημότητα και λαμπρότητα, ξεκίνησαν, κορυφώθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις προς τιμήν της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με τη μαθητική στεφάνωση και παρέλαση, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της πολιτείας, των Εκκλησιών, των τοπικών Αρχών, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο ζεστό ήλιο, μαθητές, σπουδαστές, μέλη Σωματείων και Συλλόγων, απέδωσαν τιμή στον αγώνα των εθνικών ηρώων για την ελευθερία, ενάντια στον Τουρκικό ζυγό, καταθέτοντας στέφανα στα κυριότερα μνημεία της Ερμούπολης, καθώς και άλλων περιοχών του νησιού και παρελαύνοντας στην πλατεία Μιαούλη το πρωί της 25ης Μαρτίου, ενώπιον των επισήμων, από την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία, όλες τις βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης και της πολιτείας, όπως επίσης και του εκπροσώπου εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα, παρουσία πλήθους κόσμου, ο οποίος χάρισε το χειροκρότημά του στα παιδιά κατηχητικών, νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της Σύρου, τους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, της Επαγγελματικής Νοσηλευτικής Σχολής του Νοσοκομείου Σύρου και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, τα μέλη του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, των Συλλόγων Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, Κρητών Σύρου και Στερεοελλαδιτών Σύρου, όπως επίσης και μαθητές αθλητικών και χορευτικών σχολών.

Ικανοποίηση για σύσσωμο τον κόσμο του νησιού, έφερε, μετά την απουσία της κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2016, η η παρουσία ξανά της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Αν και λιγότερα τα μέλη της, λόγω των γνωστών προβλημάτων, που αντιμετώπισε στην αρχή του σχολικού έτους, μικροί και μεγάλοι μουσικοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, για τον εμπλουτισμό των εκδηλώσεων.

“Παραφωνία”, αλγεινή εντύπωση και πηγή αρνητικών σχολίων από σύσσωμο τον κόσμο που παρακολουθούσε τη διεξαγωγή της παρέλασης, υπήρξε η διαλάληση συγκεκριμένης δωρεάς πολιτεύτριας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, προς το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αποδίδεται και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία είχε και την πλήρη ευθύνη επιμέλειας των κειμένων που εκφωνήθηκαν, αναφορικά την απρέπεια που καταγράφηκε κατά το σχολιασμό της παρέλασης.

Κατάθεση στεφάνων, τιμή στους πεσόντες ήρωες

Η έναρξη των εκδηλώσεων προς τιμήν της Επανάστασης του ‘21, ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου, με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στα μνημεία, σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα που εκδίδεται εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στον προσφυγικό συνοικισμό του Ξηροκάμπου και το Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης κατέθεσαν στεφάνια μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, καθώς και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, ενώ παράλληλα τιμές απέδωσαν, στην Προτομή του Ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου, στην πλατεία Άννης Κουτσοδόντη, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Η κύρια μαθητική στεφάνωση της Ερμούπολης ξεκίνησε από το Ηρώο Πεσόντων της πλ. Ηρώων, στο οποίο στέφανα κατατέθηκαν από μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, του 3ου Γυμνασίου Σύρου, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου και σπουδαστές Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) και ακολούθως, στο Μνημείο Πεσόντων Ιερολοχιτών, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σύρου.

Στέφανα κατατέθηκαν, από μαθητές του 2ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, καθώς και από τον Αντιπεριφερειάρχη, μετά από περίπου ένα χρόνο, λόγω της απομάκρυνσής του κατά την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, το οποίο αποκαταστάθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή της στεφάνωσης.

Στην προτομή του Πυρπολητή Κανάρη στεφάνωσαν οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σύρου, του Εσπερινού Γυμνασίου Σύρου και μέλη του Ναυτικού Ομίλου, ενώ τέλος και πριν τη λήξη της στεφάνωσης, στον ανδριάντα του Ναυάρχου Μιαούλη, στέφανα κατέθεσαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου, του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και οι εκπρόσωποι του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Χαρμόσυνο πανηγύρι για την Ορθοδοξία, γιορτή για την Ελλάδα”

Την επομένη, ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, ο εορτασμός ξεκίνησε με την επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωροθέου Β.

Ο Πανηγυρικός της Ημέρας, εκφωνήθηκε από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Συρίγο, Προϊστάμενο Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ερμουπόλεως. “Διπλο-γιορτή έχουν σήμερα οι Έλληνες, λαμπρή και περίτρανη, όπως ο ποιητής, Κωστής Παλαμάς, γλαφυρά υπογραμμίζει. Χαρμόσυνο πανηγύρι για την Ορθοδοξία μας, εθνική γιορτή για την Ελλάδα μας. Σαν σήμερα, πριν 2017 χρόνια, ουρανόσταλτος, αστραφτερός Αρχάγγελος, φέρνει το λυτρωτικό μήνυμα στην Παναγία Παρθένα. «Χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ο Κύριος μετά Σου», και το έργο της σωτηρίας, αρχίζει για κάθε ψυχή. Και ύστερα πάλι από καιρούς, την ίδια μέρα, καταμεσής της εκκλησιάς, λάβαρο υψώνεται και φοβερός αντιλαλεί στα κορφοβούνια πέρα, ο όρκος του Ραγιά, «Ελευθερία ή Θάνατος» και ο αγώνας ξεκινά”, ανέφερε κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας ο αιδ. Εμμανουήλ Συρίγος, ενώ συνεχίζοντας, επεσήμανε, πως “στα 196 χρόνια που κύλησαν από τότε, πολλά γράφτηκαν για το νόημα του ξεσηκωμού εκείνου και της θυσίας των προγόνων μας. Άλλα, πλησιέστερα στην αλήθεια και άλλα, μακρύτερα”.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης (προ του Ι.Ν. του Αγ.Νικολάου) και κατάθεση στεφανιών από τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτριο Παπαδημητρίου ως εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, ο οποίος έδωσε το παρών και στη μαθητική παρέλαση, όπως επίσης και Βουλευτές Νομού, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Σύρου, Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης, Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Διοικητή 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, Πρόεδρο Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Κυκλάδων, Πρόεδρο Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών και Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Οπλιτών - Τραυματιών, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Πρόεδρο Δ.Σ. Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Προέδρους Επαγγελματικών και Εργατικών Οργανώσεων, Πρόεδρο Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, εκπρόσωπο Κατηχητικών Σχολείων Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, Προέδρους λοιπών Σωματείων και Συλλόγων.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη διεξαγωγή της μαθητικής παρέλασης, την οποία παρακολούθησαν επίσης εκπρόσωποι της πολιτείας, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ο Πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, καθώς και οι τοπικοί επικεφαλής των Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί, πως για πρώτη φορά, τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου “Ο Εύξεινος Πόντος” και του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, παρέλασαν μαζί, καταδεικνύοντας, με αυτό τον τρόπο, το ενιαίο και αδιαίρετο του Μικρασιατικού χώρου και την κοινή ιστορική πορεία των ανθρώπων του.

Μετά το πέρας της παρέλασης, ακολούθησε επίδειξη παραδοσιακών χορών, από μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου

Αισιοδοξία για μεγαλύτερη συμμετοχή στη Φιλαρμονική

Την ικανοποίηση και χαρά της, για την παρουσία της Φιλαρμονικής, κατά τις εκδηλώσεις των εθνικών επετείων, εξέφρασε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Θωμαή Μενδρινού.

Όπως σημείωσε η Αντιδήμαρχος, “είναι γεγονός, ότι από τη στιγμή που τα παιδιά δεν ξεκίνησαν μαθήματα από τον Σεπτέμβρη, δεδομένου ότι δεν υπήρχε αρχιμουσικός. Είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των μελών”, εξηγώντας, πως “όταν στη συνέχεια ξεκίνησαν κάποια μαθήματα, τα παιδιά είχαν ήδη ξεκινήσει τις δραστηριότητές τους”. Παρ’ όλα αυτά, η κ. Μενδρινού εμφανίστηκε αισιόδοξη, πως “από Σεπτέμβριο θα υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή”, επισημαίνοντας, πως στον προγραμματισμό του Δήμου, περιλαμβάνεται η παρουσία της Φιλαρμονικής και στα σχολεία του νησιού, προκειμένου τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το έργο της και να εκδηλώσουν ενδεχομένως ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.

Τέλος, η Αντιδήμαρχος ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά θερμά την κ. Δ. Παρασκευαΐδου, η οποία έχει αναλάβει την αμοιβή του νέου Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετάταξής του, όταν και την αποζημίωσή του θα αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Δήμος.