Προσβασιμότητα για ήπια ανάπτυξη
- Τρίτη, 11 Απριλίου, 2017 - 06:17
Τη μελέτη για λογαριασμό της WWF Ελλάς για την τοποθέτηση φιλικών προς τον ευαίσθητο και προστατευόμενο πυθμένα της Γυάρου ναυδέτων, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέγγιση ερευνητικών και τουριστικών σκαφών, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.
Κατόπιν και της τελευταίας ενημέρωσης των εκπροσώπων της WWF Ελλάς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στα μέσα Μαρτίου του 2017, για την πορεία του προγράμματος Κυκλάδες LIFE, η οργάνωση παρέδωσε στο Δήμο Σύρου - Ερμούπολης την καθ’ όλα εγκεκριμένη μελέτη, για την τοποθέτηση ναυδέτων σε 15 σημεία του θαλάσσιου χώρου στη νήσο Γυάρο, προκειμένου να δημιουργηθούν ασφαλή, τόσο για τα σκάφη, όσο και για τον πυθμένα, σημεία πρόσδεσης, καθώς η αγκυροβολία ενέχει υψηλό κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στην ευαίσθητη ποσειδωνία του πυθμένα.
Υπενθυμίζεται, πως το πρόγραμμα Κυκλάδες LIFE «Ολοκληρωμένη προστασία για τη Μεσογειακή φώκια στις Βόρειες Κυκλάδες» επιχειρεί τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα με ολοκληρωμένο τρόπο και μέσα από μια έντονα συμμετοχική διαδικασία, μιας νέας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, στοχεύοντας στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Γυάρου, αλλά και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.
Προστασία του “θησαυρού” του πυθμένα
Σύμφωνα με τη μελέτη για λογαριασμό της WWF Ελλάς, που κατατέθηκε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η χρήση αγκυρών από τα σκάφη που επισκέπτονται τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Γυάρο έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα στα λιβάδια ποσειδωνίας και τους εξαιρετικούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς τραγάνας που καλύπτουν μεγάλο μέρος του πυθμένα της και αποτελούν οικοτόπους ευρωπαϊκής προτεραιότητας, βάσει της οδηγίας 92/43 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα αποτελούν πολύ σημαντικά αλιευτικά πεδία.
Η μελέτη, περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός μόνιμου δικτύου 15 ναυδέτων κατάλληλου για το συγκεκριμένο τύπο πυθμένα στη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου, με στόχο την προστασία και διατήρηση των θαλάσσιων οικοτόπων ποσειδωνίας και κοραλλιογενών σχηματισμών τραγάνας, τη διευκόλυνση της επισκεψιμότητας στην περιοχή με κύριο στόχο την καλύτερη διαχείριση και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και παράλληλα τη δημιουργία ασφαλών και συγκεκριμένων θέσεων για την πρόσδεση των σκαφών των επισκεπτών, αλλά και των σκαφών, που θα εμπλακούν στη διαχείριση και έρευνα της περιοχής.
Αυστηρές προδιαγραφές
Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή, το κάθε ναύδετο θα αποτελείται από ένα αγκύριο που θα εγκατασταθεί με μηχανικό τρόπο σε μικρό βάθος περίπου 1-2 μέτρων, στο υπόστρωμα του πυθμένα, ενώ η άκρη του οποίου θα διαθέτει κυκλικό μεταλλικό τμήμα, απ’ όπου με ναυτικό κλειδί θα ξεκινά αλυσίδα, που θα συνδέεται με υποβρύχια σημαδούρα και έπειτα σχοινί (κάβος) που θα συνδέεται με τη σημαδούρα της επιφάνειας.
Κατά την τοποθέτησή του δεν καταστρέφει τον θαλάσσιο πυθμένα και είναι κατάλληλο για θαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχει ποσειδωνία, όπως ο πυθμένας της θαλάσσιας περιοχές πέριξ της Γυάρου. Η επιφανειακή σημαδούρα θα έχει ειδικά διακριτικά σημάδια και αναλάμποντες φανούς στην κορυφή της, για την αποφυγή προβλημάτων στη ναυσιπλοΐα.
Τέλος, όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει απαραιτήτως να ακολουθούν όλες τις προδιαγραφές, σε σχέση με αντοχές, λειτουργία, θραύση, αλλά να διαθέτουν και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά καταλληλότητας.
Η έμπηξη των ναυδέτων τύπου ελατηρίου στον πυθμένα, εκτιμάται πως θα απαιτήσει την τοποθέτηση από συνεργείο δυτών.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 60.000 ευρώ.
Περιοχές – κλειδιά για τα ναύδετα
Για την τοποθέτηση ναυδέτων, έχουν επιλεγεί δύο περιοχές για την παραμονή με ασφάλεια των σκαφών διαχείρισης, μία περιοχή δίπλα στη βραχονησίδα Φούι όπου θα τοποθετηθεί ναύδετο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η παρατήρηση της ορνιθοπανίδας, καθώς η νησίδα είναι ιδιαίτερης ορνιθολογικής σημασίας, μία περιοχή πλησίον του Γλαρονησίου, για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων σε μέγεθος σκαφών αναψυχής, τρεις περιοχές στους όρμους, που βρίσκονται δίπλα στα ιστορικά κτήρια των Φυλακών, οι οποίες αποτελούν και τις μοναδικές περιοχές εύκολα προσβάσιμες στους επισκέπτες. Στην περιοχή των Φυλακών, θα τοποθετηθούν συγκεκριμένα, ένα ναύδετο στο νότιο όρμο, δύο ναύδετα στον όρμο των Φυλακών και οκτώ ναύδετα στους τρεις όρμους των κατασκηνώσεων ώστε να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες των επισκεπτόμενων τουριστικών σκαφών.
Ήπια και εναλλακτική τουριστική ανάπτυξη
Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων της WWF Ελλάς προς το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε σημειωθεί, πως η ομάδα του Κυκλάδες LIFE έχει ήδη προχωρήσει σε μία σειρά από μικρά έργα στη Γυάρο, με στόχο την υποστήριξη και ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού στην περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργείται μία ζώνη για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο νησί, ενώ παράλληλα, προχωρά η δημιουργία υποβρυχίων μονοπατιών για την υποστήριξη του καταδυτικού τουρισμού, ο καθαρισμός των βιοτόπων της μεσογειακής φώκιας, αλλά και ο καθαρισμός των χερσαίων μονοπατιών, σε συνεργασία με τον ελληνικό στρατό.
Όπως τονίστηκε από την πλευρά της οργάνωσης, στόχος των δράσεων αυτών αποτελεί η προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η στήριξη των βιώσιμων μορφών αλιείας, με την κατάταξη της θαλάσσιας περιοχής σε ζώνες, όπου θα ισχύουν αυστηρά μέτρα και τέλος η διατήρηση του μοναδικού αυτού βιότοπου της Γυάρου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προστατευόμενη περιοχή και εικονική περιήγηση
27 Μαΐου. 2024 - 6:16 - Ένας ξεχασμένος παράδεισος της φύσης
11 Ιουν. 2019 - 6:15 - Περιβαλλοντική και πολιτιστική εξόρμηση στη Γυάρο
9 Μαΐου. 2019 - 6:17 - «Το εθνικό μας θαλάσσιο κτηματολόγιο»
28 Ιουλ. 2016 - 6:22 - Ιστορική και περιβαλλοντική περιήγηση
8 Οκτ. 2024 - 6:16